dinsdag 27 juli 2010

De Ondergang van de Heksen Cafe's

Sterzoeker houdt van gezelligheid en van magie en van bijzondere mensen, dat had u al begrepen. Nu zijn er een maar een paar gelegenheden waar deze drie zaken bij elkaar komen. Een van deze plaatsen is het Heksencafe, kort weg HC. In het verleden was, en in het heden is sterzoeker dan ook regelmatig trouwe gast in verschillende HC's. De laatste tijd is er echter iets geks aan de hand met de bezoekersaantallen in deze HC's. Deze lijken gestaag af te nemen. Een aantal HC heeft haar deuren reeds gesloten. De belangstelling in het algemeen en het bezoek van het oude (ver)trouwe publiek lijkt terug te lopen. Sterzoeker is dan ook op zoek naar de oorzaak waarom het zo slecht gaat met de HC's . Ligt dit aan de bezoekers? Is het de organisatie? Neemt de belangstelling voor wicca af, of zit hier iets meer achter?

Het Heksen Cafe kent een lange geschiedenis. Het initiatief voor de eerste HC- bijeenkomst vond plaats op 27 oktober 1997, althans als we de website van Silver Circle mogen geloven. Zie: http://www.ma.silvercircle.org/ma_cafe.htm. Daarna ontsproten er al spoedig meer HC's.

Er is een tijd geweest dat de HC's als paddenstoelen uit de grond rezen en de HC's konden op veel belangstellende bezoekers rekenen. De laatste jaren echter zijn er een groot aantal van deze HC gestopt. Wat op zich vreemd is gezien het feit dat de belangstelling voor Wicca alleen maar is toegenomen. Je zou dus verwachten dat de HC's in aantal zouden toenemen. Echter een groot aantal HC's is ter ziele gegaan. je kan je dus afvragen, waarom gaan al die HC's ter ziele? Zelfs heel oude HC's, zoals Vlaardingen en Utrecht zijn niet meer. Rotterdam is trouwens een van de HC's die floreert. Dit in tegenstelling tot andere HC's .

Dat de hele jonge wicca- garde wel wat leukers te doen heeft, dan in cafe te gaan zitten om te praten snap Sterzoeker nog, maar waar is de oude garde gebleven? Waar zijn de trouwe bezoekers van HC Utrecht gebleven, het oudste HC van Nederland? We moet eerlijk zeggen dat we het niet goed snappen. Kijk, dat je een keer op elkaars kop bent uitgekeken, okee, maar zou hier iets anders aan de hand kunnen zijn? "Het raadsel van de Verdwenen Heksencafe's", had een leuke titel kunnen zijn voor deze Sterzoeker-blog. We gaan deze vraag dan ook eens nader uitdiepen.

Een heleboel van de HC's die je nog op internet vindt, bestaan dus domweg niet meer. Deze HC's zijn in een betrekkelijk korte tijd allemaal down gegaan. Roosendaal, Nijmegen, Arnhem, Vlaardingen, Utrecht (was het oudste!), allemaal weg. De rest is vaak niet wat het lijkt. Leiden is maar eens per maand een paar uurtjes open, achterin een boekwinkeltje. Er komen maar een paar mensen. Afgezien van Rotterdam worden de HC's zeer slecht bezocht. Zelfs Alkmaar houdt niet over tegenwoordig. Scheveningen loopt aardig, dat blijk ook wel uit het feit dat Ina Custers, Magister Templi van de Temple of Starlight, zich via de PFI naar binnen probeert te wurmen, met als enig doel om haar tempel te promoten. In de noordelijke provincies is nog wel wat loos, op HC's gebied, gelukkig maar. Daar heeft de PFI dan ook typisch niks in te brengen. Is dat wellicht een reden zijn waarom HC Leeuwarden zo goed gaat? Over de bemoeinissen van het PFI inzake de HC's, zo meer in deze blog. Zou het verdwijnen van de HC wellicht met het beleid van de organisatoren achter de HC te maken kunnen hebben?

Het zit met die HC's als volgt in elkaar: Het starten van een HC is altijd een particulier initiatief. Iedereen kan dus een HC beginnen. Maar als je je HC een beetje bekend wilt maken dan kun je gratis adverteren in de Wiccan Rede, het blad van Silver Circle. Het volgende wat er dan gebeurt is dat Lesley (Morgana) van Silver Circle haar komst aankondigt en een verhaal gaat houden over de PFI. In de praktijk echter is niemand echt in geïnteresseerd deze "lezing" van en over de PFI, maar het is een soort wederdienst voor die gratis advertentie. De organisatoren van een HC regelen dat. Vervolgens laat Lesley het in de Wiccan Rede voorkomen alsof de PFI de aangekondigde HC organiseert. Vandaar dat bijvoorbeeld HC Scheveningen explicieter op z'n site vermeldt dat ze een zelfstandig HC zijn, onafhankelijk van de PFI.

Daarnaast laat Lesley het op haar sites voorkomen alsof de PFI de HC's organiseerde of zelfs een soort geestelijk eigendom waren van de PFI. Vanwege hun z.g. pubmood, een begrip dat Lesley uit Engeland geïmporteerd heeft. Wellicht is deze inmenging van de PFI een reden, voor hen die "vrij van geest" zijn, om meteen nooit meer naar een HC te komen. Lesley haar bemoeizucht en regelneverigheid zou dus wel eens iets te maken kunnen hebben met het verdwijnen van de HC's. Sterzoeker zou best kunnen helpen om de reden van verdwijning te achterhalen als de bezoekers van deze blog een reactie willen geven.

Een van de Sterzoeker-lezers, die zichzelf toverheksje noemt, gaf al eens een reactie onder een oudere blog over wicca op sterzoeker. Toverheksje schreef het volgende: " Vol verwachting heb ik me destijds aangemeld bij het PFI en ben ik naar het HC en Utrecht gegaan en daar had ik het gevoel dat ik niet echt welkom was, althans het is een echte vaste kliek van mensen die elkaar kennen en als je niet kennen , en je bent nieuw, dan duurt het heel lang voor ze je willen kennen. Ik heb me daar echt veloren gevoeld en aansluiten bij een coven is me tot op heden niet geluk. Ik kom ook wel eens in Haarlem in het heksen cafe en ik moet zeggen, daar is het wel een stuk gemoedelijker en gezelliger dan in Utrecht."

Typerend is dat hiermee door Toverheksje de HC in Utrecht wordt beschreven, die inmiddels ter ziele is gegaan. HC Haarlem, die zijn ook noemt, is nog steeds actief. wellicht zou de geboden sfeer, in HC Utrecht, een bijdrage geleverd kunnen hebben aan het feit dat deze HC haar deuren heeft gesloten.

Deze schrijfster vervolgt haar verhaal over HC Utrecht:
Af en toe bezoek ik nog wel eens een heksen cafe, om toch een nog een beetje op de hoogte te blijven van wat er zoal leeft onder de mensen die de HC’s bezoeken, maar in de jaren is de sfeer nooit verandert, buitenstanders worden niet of nauwelijks opgenomen of vriendelijke ontvangen. Zeker niet in HC in Utrecht, en dat is jammer, want hierdoor maakt de wicca een onvriendelijke indruk, dit zou in mijn ogen anders moeten, want in basis hoort deze wijze van optreden niet in de wicca thuis"

Gelukkig kent Sterzoeker een aantal HC's waar het wel gezellig toeven is. Ook kennen we een aantal HC's die geheel zelfstandig een start hebben gemaakt. Bijvoorbeeld HC Zwolle en HC Scheveningen hebben zelf het initiatief genomen. Sterzoeker vraagt zich dan ook af waarom niet meer mensen zelfstandig een HC beginnen, los van het PFI of wat dan ook? Het hele PFI lijkt als we alle feiten in ogenschouw nemen veel op een grote simpele poging om alle loslopende initiatieven, die in relatie tot wicca staan, in te lijven onder de paraplu van de PFI.

De geschiedenis kent meer van dit soort voorbeelden. Het optreden van de PFI, richtingen de HC's, lijkt dan ook verdacht veel op de organisatiestructuur welke we bij de vrijmetselarij zien onder de noemer van "Groot Oosten". Vrijmetselaarsloges die niet bij het Groot Oosten zijn aangesloten worden namelijk niet herkend door het Groot Oosten. Nu lijkt het er binnen de wicca ook op, dat als een coven of HC niet bij het PFI is aangesloten, dat deze niet regulier is of herkend wordt door de PFI. Alhoewel dit niet hardop wordt uitgesproken, het komt hier wel op neer. Dit zelfde geldt voor mensen die niet "ingewijd" zijn. Waarschijnlijk is dit ook een van de redenen waarom deze PFI- luitjes van de wicca in Nederland, een herkende religie willen maken. Als je dan geen erkend lid bent van de PFI, en niet ingewijd bent in een coven die tot de PFI behoort, dan ben je bij wijze van spreken niet herkend als officiële wicca en dus irregulier.

Als bovenstaande in beschouwing nemen en samenvatten kunnen we de volgende vragen stellen:
-Is deze inmenging van het PFI de reden waarom de HC en haar bezoeker(s) afhaken?
- Kan het zijn dat de bezoeker van HC's niet perse of juiste helemaal niet verbonden willen zijn met een overkoepelende organisatie zoals het PFI.
- Willen de HC bezoekers slechts in een goede sfeer, onder het genot van een hapje en drankje, vrijblijvend over Wicca willen babbelen?
- Of hebben de HC's juist aan belangstelling verloren, omdat er bezoekers kwamen, zoals Toverheksje, die serieus aansluiting zochten bij een coven, maar nergens aansluiten en warmte vonden, ook niet in de HC.

Sterzoeker zou graag meer willen weten over het hoe en waarom er zo veel HC's zijn verdwenen.
Mocht u hier meer over weten, wij vernemen graag uw mening of ervaringen met en in het Heksen Cafe.

17 opmerkingen:

 1. Hoi Sterzoekers

  Ik vond dit wel een leuk stukje, net als het voorgaande over dominantie. Geloof dat er ook min of meer hetzelfde wordt gezegd in die twee posts.
  Ik heb niet echt iets wat ik hieraan wil toevoegen; ik ben wel eens een paar keer op een HC geweest en vond die lui eigenlijk best aardig. Later heeft het universum nog aan flink wat touwtjes getrokken om te zorgen dat het scheef liep tussen hen en mij. Maar ja, zo zij het.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm, er staan toch wat foute aannames in het stukje; zoals dat men als HC opereert onder de paraplu van de PFI. Pertinent onjuist. Ook is, zoals de oplettende lezer kan zien als de link naar de website van de Silver Circle wordt gevolgd een HC "... open voor iedereen met interesse in wicca, magie, paganisme, de noordse traditie, heidendom, sjamanisme, druidisme enzovoort." Teruglopende bezoekersaantallen en gesloten HC's kunnen dus net zo goed te maken heben met verminderde inteeresse in die andere dan wicca genoemde overtuigingen.
  Zelf ben ik de afgelopen jaren in een stuk of zeven HC's door het hele land op bezoek geweest en ben nergens onvriendelijk of hautain ontvangen. Er wordt duidelijk aangegeven dat het initiatief voor vragen e.d. bij de bezoeker ligt dus is het aan jezelf om in gesprek te raken met aanwezigen en informatie te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Anoniem,

  Zou zomaar kunnen dat de interesse voor wicca afgenomen is en de belangstelling voor andere stromingen toegenomen. Heb jij misschien bij een van die andere stromingen een plotselinge toestroom van nieuwelingen gezien? Ik in elk geval niet.
  Wat ik wel gezien heb is, dat er grote groepen jonge wicca's opduiken die niks met zoiets als Silver Circle te maken willen hebben. En dat zijn best pientere luitjes.

  Ik ben met je eens dat de sfeer van HC tot HC erg verschilt, zowel in bezoekersaantal als sfeer. Dat je zelf het contact moet maken is logisch, dat moet je in een gewoon cafe ook. Maar toch zijn er HC's waar je als nieuweling even aangekondigd wordt bij de bekende gezichten en dat is wel zo leuk voor een nieuwkomer.

  Nog even wat over Silver Circle. Nee, een HC opereert niet onder de vlag van SC, maar Silver Circle wil wel graag de indruk wekken dat HC's een initiatief van hen is. Niet voor niks zijn er HC's die op hun site uitdrukkelijk verklaren dat ze onafhankelijk van Silver Circle zijn.

  Silver Circle is vergane glorie. Maar Lesley/Morgana wil wel graag een andere indruk wekken door altijd weer in HC's op te duiken en dan een z.g. lezing te geven. Dat gaat altijd over Lesley/Morgana zelf. Nou, daar ben je dan snel op uitgekeken. Ina Custers heeft daar ook een handje van. Maar dan gaat het altijd om zieltjes winnen. Er zijn HC's die dat dus strikt verbieden omdat het de vrije gedachtenwisseling verstoort.

  Hoe een HC functioneert is sterk afhankelijk van degene die het organiseert. Er zijn een aantal HC's die leuke initiatieven nemen.

  Nee, verminderde belangstelling is er beslist niet, maar dat kan plaatselijk zijn. Vertel jij maar waar al die weglopers nu zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mij is het ook opgevallen dat sommige wicca's graag voor eigen parochie preken. Daar bedoel ik mee; PR maken voor hun dure workshops. Daar zit niemand echt op te wachten.

  Lesley heeft dat zo te lezen inmiddels ook begrepen en pakt het nu opeens geheel anders aan. Lesley gaat een heuse PR bijeenkomst bij haar thuis vieren. Custers is daar ook van de partij, met nog wat andere shitty figuren die hun cursussen of spullen aan de bezoekers willen slijten.

  Lesley en Custers hebben een gezamelijke bondje, dat wisten we al, en komen nu samen in actie met een PR-show die moet resulteren in de vangst nieuwe cursisten, want er moet nog meer geld in de lade. Het is dus een collectieve poging tot het winnen van zieltjes.

  De magiër en de heks hebben hun krachten gebundeld en deze vertoning kan men bijwonen op 18 september op de "Meet & Greet" in de Silver Circle Library, te Zeist. De bijeenkomst duurt maar twee uurtjes. Al te veel moeite willen de dames er blijkbaar niet voor doen.

  Wedden dat de dames vooraf eerst even een ritueeltje opvoeren, om zoveel mogelijk zieltjes aan de door hun gestelde doelen te binden!

  ; Zie hier de PR op de website van Custers:
  http://www.templeofstarlight.eu/content/meet-greet-met-prijsvraag

  Er is voor deze -zieltjes-win-dag een prijsvraag uitgeschreven, met veel Custers parafernalia, Als hoofdprijs een gratis les in de Temple of Starlight te winnen, natuurlijk toegekend in de hoop dat de prijswinnaar in de TOS-tempel blijft hangen. Echt iets weggeven doet Custers hier niet mee, want een persoon meer of minder in de les, drukt niet op de kas.

  Om terug te komen op de HC's; Het is jammer dat er zo'n HC-leegloop is en ik ben ook zeer benieuwd waar iedereen van de oude garde naar toe is, die ik nu nooit meer zie bij de HC's. Of zijn ze allemaal hun eigen toko begonnen en zien we ze op 17 september staan, naast Custers, Lesley en de andere grabbelaars op zieltjes-win-dag in Zeist?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste lezers,

  er is nog een andere reden waarom sommige hc´s het voor gezien houden.
  zelf ben ik contactpersoon voor een hc geweest, een aantal jaren lang en ben hier een paar jaar geleden mee gestopt.
  onderschat niet het werk voor een hc. ik had indertijd mijn emailadres als contactpunt. daar kreeg ik nog jaren nadien mail op omdat internetpaginas blijven bestaan, ook al geef je -tig keer door dat het adres niet meer bestaat. dit contact bestaat uit geintresseerden maar ook uit nieuwsgierigen zoals de pers als minderjarigen die ik liever niet toeliet om problemen met ouders te voorkomen (al twijfel ik er niet aan dat de behoefte van contact bij een minderjarige ook oprecht kan zijn).

  Een aantal positieve ervaringen uit die tijd zijn de ontmoetingen tussen de diverse pluimage der paganisten. in dit cafe kwamen niet alleen wicca´s (die kwamen zeer zelden) maar druiden, sjamanen, andere heksen etc. Dus niet de aanhang van een bepaalde coven. en die cafe´s zijn er meer geweest.

  tot zover deel 1

  BeantwoordenVerwijderen
 6. een aantal minder positieve ervaringen uit die tijd:
  - enkele keren heb ik te maken had met mensen die kwamen werven en niet werkelijk geintresseerd waren in hun mede paganist.
  - of die als gesloten groep kwamen vergaderen.
  - het verspreiden van negatieve praatjes omdat ik wel informatie op tafel legde over bepaalde organisaties maar blijkbaar te weinig
  - een bepaalde coven voelde zich benadeeld omdat ze meenden dat ik reclame voor een ander maakte, omdat ik die toevallig kende
  - het is niet altijd makkelijk om een zaak te vinden die een hc wil ontvangen.
  - folders neerleggen over commerciële activiteiten

  Dit leidde ertoe dat ik op een gegeven moment meer nadelen als voordelen zag en ermee ben opgehouden. Ik kan me voorstellen dat er meer van die cafe´s zijn die om dergelijke redenen stoppen.
  Daarnaast is er vaak ook tussen personen onderling wrijving, het zijn vaak unieke persoonlijkheden, maar niet altijd de makkelijkste.
  En daarnaast waren er ook (enkele) groepen/individuen die je op zijn minst twijfelachtig kon noemen. deze laatste was klein, maar het is voorgekomen, dus vermeld ik het.
  met andere woorden er komt het een en ander bij kijken.
  ik blijf bewust anoniem einde deel 2

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En dit zijn dan mensen die zich allemaal op de borst slaan over het prachtige spirituele pad dat zij bewandelen?
  Zo zie je maar weer die bekrompen dorpsmentaliteit die niet over gaat met magie. Ik zou ook niet weten welk kruidje daar tegen gewassen is.

  Je kunt je een bult werken voor een Heksencafe (ik weet hoeveel werk daarin zit)en denken dat de gelijkgestemden elkaar kunnen inspireren en met elkaar uitwisselen. Had je gedroomd. Jouw inspanningen lijken helemaal niet te tellen, eigenbelang en kneuterigheid voeren de boventoon. Dat je uiteindelijk de bijl erbij neergooit is heel begrijpelijk.

  ... En dan roept iedereen ineens Ach wat jammer dat dat HC niet meer bestaat.

  En waar is de PFI dan? Die willen toch zo graag de vlag zwaaien met HC's? Nee, dan hebben ze er ineens niks mee te maken.

  Ik kan me wel voorstellen dat mensen als jij zich gewoon terugtrekken. Mag ik je met terugwerkende kracht dan nog een compliment geven voor je inspanningen? Hierbij dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dank je wel. ik heb er oprecht een tijdlang van genoten en vond het werk toen inspirerend ondanks de hoeveelheid. maar wat je schrijft over de pfi(sc) klopt, helaas, was ik nog vergeten in mijn opsomming.

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De terugloop van de belangstelling voor heksencafé's heeft twee oorzaken. De eerste is dat heel veel mensen liever op eigen houtje heksen dan een coven op te zoeken. Dat ondermijnt de noodzaak tot het zoeken van contact. De tweede is de opkomst van internet in de huiskamer - daardoor hoef je als heks niet meer naar een heksencafé om aansluiting te zoeken of bij te praten met je vrienden, je doet dat de hele dag / week al via internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bang voor live heksen? Internet vervangt een echte ontmoeting niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. internet vervangt een echte ontmoeting niet, maar kan ook ervoor zorgen dat er live contacten plaatsvinden. Er wordt heel wat afgesproken buiten pfi/sc, vaak juist door internet fora e.d. Daarnaast zijn er ook nog andere cafe's en cafe-achtige die zich meer richten op een breder spiritueel publiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit stuk bevat heel veel foutieve informatie. De schrijver is volgens mij totaal niet op de hoogte van het reilen en zeilen van de HC's in Nederland. Leeuwarden kent al jaren gaan HC meer en Zwolle ook niet. Daarbij is het voor de schrijver blijkbaar ook niet duidelijk welke organisatie er achter elk HC schuilt.
  Dit stuk lijkt alleen maar geschreven te zijn vanuit persoonlijk grief. Waar komt die frustratie toch vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sch, nog twee HC's minder? Verbaast me helemaal niet.
  Er zit geen organisatie achter HC's. Of ben jij de laatste die denkt dat de PFI de HC's organiseert? Lees nog maar even goed wat hierboven staat.
  De HC's zijn eigen initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja, wat moet je als moderne heks dan ook nog met de georganiseerde Wicca? het is tijd om gewoon zelf aan de slag te gaan en wij hoeven ons niets (meer) wijs te laten maken. In deze moderne tijden is alle kennis vrij beschikbaar. Gewoon lekker zelf aan de slag dus, met lieve vrienden, inplaats van gebukt gaan onder de beperking van oude regels van de georganiseerde Wicca!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Helemaal mee eens, Luna. That's the spirit!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik wil graag in contact komen met wiccas etc, ik denk dat ik een heks ben, ik wil hier graag met iemand over praten

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Allemaal!
  Mijn naam is rabia, ik heb het wicca altijd al bewondert. Dus besloot ik mijn profielwerkstuk over moderne hekserij te houden. Het leek mij heel intressant om met een wiccan te praten en informatie op te doen. Ik zou eventueel ook graag een interview willen houden. Is er iemand die mij kan helpen of mij kan doorverwijzen naar iemand die mij de weg kan wijzen?
  Groetjes Rabia Küçükbiyik
  Info: rabia_kb@hotmail.com
  of rkucukbiyik@tvo-rotterdam.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails