donderdag 29 juli 2010

Inschrijfformulier O.T.O.

Wie veel oude boeken koopt weet uit ervaring dat er in boeken kleine of grote verassingen verborgen kunnen liggen. In nieuwe boeken is dit meestal niet het geval, die kennen nog geen geschiedenis, maar in oude boeken kan je van alles tegenkomen. Vaak vertellen deze vondsten iets over de vorige eigenaar

Voorkant Inschrijfformulier O.T.O. Dubbelklik op het formulier om deze in groot formaat te zien.

Sterzoeker zal een aantal van deze leuke vondsten inscannen, zodat u kan meegenieten van de bijzonder zaken die we in boeken aangetroffen hebben. Soms gaat het om noties op een oude aanzicht, een rekening, een ex libris, een gedicht, een foto, of zoals in het onderstaande geval om een aanmeldingsformulier van de O.T.O. Deze is gevonden in een oud exemplaar van Book4 van Aleister Crowley.

De vondst van een maagdelijke inschrijfformulier, zoals deze, is op zich een vreemde vondst, omdat deze formulier normaliter gebruikt had moeten zijn ter inschrijving van vorige eigenaar, in de O.T.O. In theorie had dit Formulier dus nooit gevonden kunnen worden. Nu kan het natuurlijk zijn de gebruiker twee formulieren heeft gehad, met de gedachte; "stel dat ik per ongeluk een schrijffout maak, dus voor de zekerheid maar twee". Eentje zou dan ingestuurd moeten zijn en het tweede formulier is dan over en tussen Book4 blijven liggen. We zullen het nooit weten of dit het geval was.

Achterkant formulier. Hierop is het bruine olievlekje duidelijk zichtbaar

Een paar centimeter naast de letters O.T.O., zit op het formulier een klein bruin vlekje. Aan achterkant is het vlekje veel beter zichtbaar, onder de eerste alinea, rechts van het midden. Het lijkt een klein brandvlekje. Alsof de eigenaar boven het papier heeft zitten roken en er iets vurigs van een sigaret op het papier is gevallen, wat dit vlekje heeft veroorzaakt. Bij naderde onderzoek blijkt dit echter geen brandplekje te zijn, maar is het veel eerder van een olieachtig substantie, omdat het papier op de plaats waar de vlek zit enigszins doorzichtig is geworden.

Oude boeken en papierwerk dragen altijd een bepaald geurtje, soms droog stoffig, soms muffig. Esoterie boeken willen ook nog wel eens naar wierook ruiken. Dit inschrijfformulier echter draagt een geheel andere geur. Het ruikt kruidig, met een zweem van kruidnagelen en kaneel en nog iets wat niet thuis te brengen is. Een oosters geurtje, zoals patchouli van de hippies, maar dan anders. Als je het formulier besnuffelt is de geur het duidelijkst te bespeuren op de plaats waar het bruine vlekje zit. Na al die jaren van omzwerven heeft de olie nog steeds gedeeltelijk haar geur behouden

Dit olievlekje doet sterzoeker vermoeden dat de zender van het formulier er bewust een geurtje op gesprenkeld heeft, in de vorm van een olieachtige substantie, wellicht als geheime boodschap, of om het aspirant-lid alvast de geur van de tempel te laten ervaren, die hij gaat betreden na het invullen van dit aanvraagformulier. Of heeft de vorige eigenaar zelf per ongeluk een drupje olie op het formulier laten vallen? Ook dat zullen we nooit weten. Waar de olie toe gediend heeft blijft vooralsnog een raadsel, maar lekker ruiken doet het formulier door de olie wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails