zondag 13 september 2009

De Geschiedenis van Wicca

Heel lang geleden was er opeens Wicca. Het was in de jaren zeventig dat Wicca in de belangstelling kwam, daarvoor had bijna niemand er van gehoord. In die tijd waren verschillende van mijn vrienden op de een of andere manier met Wicca bezig. We vormden daarom samen een soort “hekserij-studie-groepje”, met de bedoeling om ons serieus te verdiepen in Wicca en ons eventueel aan te sluiten bij een bestaande coven, machten we het echt wat vinden. Dit aansluiten bij een bestaande coven heeft echter nooit plaatsgevonden, om verschillende redenen. Uit deze ”studie” groep is uiteindelijk wel een echte coven ontstaan, welke heden ten dagen trouwens nog steeds bestaat.

Persoonlijk had ik echter al snel ontdekt dat Wicca niet helemaal mijn weg was. Ik ben er alleen zijdelings in geïnteresseerd en dat zal denk ik ook altijd wel zo blijven. Wel heb ik nog steeds vriendschap met de mensen van ons oude “sudiegroepje” en ben ik soms op bijeenkomsten, van deze groep aanwezig.

Onze interesse ontstond in de begin periode, toen het nog allemaal niet was begonnen, met de Wicca, in Nederland. Wij waren literatuur aan het bestuderen en rituelen aan het uitproberen, dat allemaal op eigen houtje. Daarna leek het wel alsof wicca opeens gemeen goed aan het worden was, want plotseling verschenen de eerste artikelen over wicca in populaire tijdschriften en er werd aandacht op tv, aan Wicca besteed, door Willem Duys.

Het was in de tijd dat Elsie Kloeg en Jetske Dumais met haar Maurice Giezen, hun intrede deden in de Wicca-wereld en er de media mee opzochten. Meestal verschenen ze in de media onder een pseudoniem. Wicca was in die dagen, toch blijkbaar nog iets om je voor te schamen. Stel je eens voor dat je collega’s, je familie of je buren er achter zouden komen dat je een heks was. Het moest dus allemaal geheim blijven wie in Nederland werkelijk met Wicca bezig waren. Wat dit laatste betreft is er trouwens niet zo heel verandert.

Noch steeds gebruiken heksen in interviews, op internet-forums, in publicaties, niet hun echte namen maar verschuilen ze zich achter mythische namen of nemen ze namen aan die lijken op hele normale bestaande mensennamen. Blijkbaar durven de meeste heksen of Wicca geïnteresseerden nog steeds hun ware gezicht niet te tonen.

De oude garde.

Het was ook de tijd dat het tijdschriftje Wiccanrede, van de coven Silver circle, van Dennis Sythove voor het eerst verscheen. Jetske Dumais gaf in die dagen een van de eerste wicca-workshop in Nederland. Georganiseerd door het tijdschrift Onkruid. Het tijdschrijftje Wiccanrede bestaat trouwens nog steeds en het is door de jaren heen uitgegroeid tot een mooi tijdschrift.

In de allereerste jaren verscheen Wiccanrede op A4 formaat, gemaakt op de stencilmachine, met een rode kaft met een tekening van een pentagram er op. Daarna verscheen Wiccanrede op A5 formaat. Inmiddels is het een modern ogend tijdschrift geworden, in kleurdruk. Ik heb nog een stapel eerste jaargangen, van Wicanrede, in mijn kast liggen. Af en toe neus ik ze nog wel eens door . Vanaf het begin stonden er interessante artikelen in Wiccanrede. Ook dat is altijd zo gebleven.

Wat ik eigenlijk nooit van Wiccanrede begrepen heb, is waarom het vanaf het begin voor de helft in het Engels en voor de andere helft in het Nederlands werd geschreven. Was dat om dat er een connectie was met Engeland, of waren er Engelse lezers, of werd de kopie aangeleverd in het Engels en was het te veel moeite om het te vertalen, aangezien iedereen toch wel het Engels beheerste?

Omdat wij als zelfstandig groepje een start hadden gemaakt met Wicca, was er voor sommigen binnen onze groep behoefte om contacten te leggen met andere Wicca belangstellende, dat was in die dagen minder eenvoudig dan nu, althans het contact leggen. Een internet-forum bestond nog niet en je moest het dus hebben van publicaties of van tips van mensen die ook met Wicca bezig waren.

Denk nu niet dat er toen veel openheid was. Sommigen van ons kwamen echt van de koude kermis thuis, omdat ze verwacht hadden opgenomen te worden in een coven. Niets van dat alles. Het was toe al het geval dat de wereld van de Wicca een gesloten, kille en egoïstische wereld was. Je kwam wel met mensen in contact, maar het kwam vaak niet verder dan dat. Geen gezamenlijk feesten vieren of opgenomen worden in een al reeds bestaande, goed draaiende groep. De vraag was dan ook of er toen al wel goed draaiende covens bestonden. Dit kan een zoekende heks zich eigenlijk vandaag de dag nog steeds afvragen.

Iemand kan wel beweren dat hij een coven heeft, maar is het ook zo? Als die uitnodiging nooit komt, voor de serieus geïnteresseerde, zou het goed kunnen zijn dat het verhaal over een coven een mooi verhaal is, waar je niet te veel waarde aan moet hechten. Als we het bovenstaande verhaal in beschouwing nemen is er dus in dertig jaar tijd niet zo heel veel verandert. Nog steeds lees ik op forums dat het moeilijk is, om aansluiting te vinden bij een coven, voor zij die zoeken naar een coven. Het is nog steeds een probleem om een coven te vinden en om zich ergens bij aan te kunnen sluiten. De wicca-deuren zijn nog steeds hermetisch gesloten.
Eigenlijk is dit heel vreemd, voor een mensvriendelijke geloof, als wat Wicca op het eerste oog lijkt zijn.

Op het moment dat je tot Wicca aangetrokken voelt dien je er terdege rekening mee te houden dat het eenzame weg kan worden, waarbij je grote risico loopt dat je buiten wordt gesloten, of op zijn minst dat je regens niet echt welkom bent. Verwacht dus geen uitnodigingen. Tegen betaling ben je vaak wel welkom in het “voorportaal”, van een coven, al waar je verschillende cursussen kunt volgen. Voor veel mensen houdt de toegang daar dus op. Zolang je blijft betalen ben ja natuurlijk welkom in heel veel “Wicca voorportalen”, want het stikt van de Wicca gerelateerde cursussen en workshops in Nederland.

Vreemd ook dat er na dertig jaar nog steeds geen openbare rituele- Wicca-bijeenkomsten zijn, of dat er geen ” Wicca-temple-gebouw “ is aangekocht, van de gelden welke verdient zijn met alle cursussen die op dit gebied zijn gegeven.
Ik had verwacht dat er na dertig jaar wel een dag zou komen waarop je iedere maand een openbare rituele–Wicca-bijeenkomst zou kunnen bijwonen. Dat dit nog steeds niet het geval is zou te maken kunnen hebben met het feit dat de meeste Wicca-mensen toch wel zeer individuele wezens zijn en er mogelijk niet bij nadenken, dat hier in, in het gezamenlijk delen, wel eens een behoefte zou kunnen liggen.

Gelukkig zijn er nog genoeg creatievelingen in ons midden die in staat zijn een eigen coven te vormen, zoals een aantal van mijn dappere en magische vrienden.

.:._______________________________________________________.:.
Lees reacties of laat uw reactie, vraag of opmerking achter, door dubbel te klikken op het woord reacties in onderstaande regel:

39 opmerkingen:

 1. De Greencraft Traditie is zelf heel toegankelijk.
  Gewoon het dichtsbijzijnde coven contacteren. Voor open rituelen kan men terecht bij de Sacred Well Congregation, ook te bereiken via Greencraft(bijvoorbeeld Coven Lemuria en de pagina Mededelingen)
  Dat de Wicca onbereikbaar is, is dus niet echt correct.
  http://www.greencraftwicca.org
  http://www.sacredwell.org

  Blessings,
  Toran
  toran@tirnanog.be

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je (of een andere lezer) antwoord wilt op de vragen die je hierboven stelt, zou je kunnen overwegen om ze aan mij voor te leggen :-)

  B*B
  Merlin Sythove
  Merlin::at::silvercircle.org

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Morcknagh Okpaginskolas11 juni, 2010 01:47

  Ah nee, niet weer Merlin. Loopt de winkel van Silvercircle soms niet goed? Dan moet je niet bij Sterzoeker zijn maar binen je eigen club zoeken.

  Covens hebben een akelig slechte naam gekregen en terecht. Of je komt bij een conservatief en discriminerend clubje terecht dat heiliger is dan de paus omdat ze zich zo mooi aan de "regels" houden (die Gardnerians), of ze staan op elkaars nek omdat de ene het nog beter weet dan de andere, maar iedereen elkaar intussen de keet uit vecht om die "inwijdingen". En dan moet je nog goeie maatjes zijn met een van die supergeheime hogepriesteressen, anders kom je helemaal niet verder dan de voordeur. Ga toch weg met toegankelijkheid van Wicca.

  En Sythove weet niks beters te vertellen dan dat hij tegenwoordig cursussen geeft voor veel geld. Dat heeft die geldwolf van de TOS hem zeker ingefluisterd waar hij en Morgana zo dikke maatjes mee zijn.

  Er is in Nederland geen goeie en betrouwbare coven meer te vinden. Wel prutsers en intriganten die het leuk vinden om toch ozo geheim en exclusief te blijven. O ja, en je mag ook niet ziek zijn of anderhalf been hebben (bij wijze van spreken) want dat ben je niet goed genoeg. We houden wel van puntgave mensen, nietwaar damen en heren?

  Nee, daar heb ik geen goed woord voor over. Ga alsjeblieft weg van deze blog, Sythove.

  En die Toran kletst ook machtig uit zijn/haar nek. Maatje van tante Toet zeker? Nou, die kan haar beerput maar beter dicht houden anders riekt het heel kwalijk van Harlingen tot Vaals.

  Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, er is inderdaad veel aan te merken op Wicca in Nederland.

  Misschien dat het de laatste jaren een beetje aan het bijtrekken is, maar er is in het verleden een boel gebeurd wat toch niet echt de schoonheidsprijs verdient. Dingen blijven hangen, zal ik maar zeggen.

  Is er in de begintijd van een coven van Tante Toet niet een meisje overleden tijdens een ritueel? Zulke dingen worden dan gauw toegedekt, maar weg is het niet.
  En die dame met die uiterst vreemde rituelen, ene Black Skull zoals ze zich tegenwoordig noemt. Dit zijn zomaar wat voorbeelden, hoor. Er is veel meer aan de hand.

  Het probleem is toch eigenlijk ook de inteelt. Als je bijv. door Toet bent "grootgebracht" en je begint je eigen coven dan neem je ook rare dingen van je moedercoven mee. Dat is dan ook te merken. Nieuw bloed krijgt niet snel een kans want de stem van de HP/HPS weegt zwaar.
  Het is eigenlijk juist die groep HP/HPS-sen die de boel eens open zouden moeten gooien. Beetje vernieuwing kan geen kwaad, beetje zelfkritiek ook. Ook als HP/HPS is men imers niet de betere mens. Onfeilbaarheid bestaat niet.

  Ook Sythove mag zich het bovenstaande aantrekken. Hij mag dan wel 30 jaar met Wicca bezig zijn, er zitten een boel conservatieve opvattingen in deze man. Niet goed.

  Op dat forum van Silver Circle aait iedereen iedereen wel over de bol, daar komt het licht niet vandaan.
  Mag er daarom op deze blog eens een beetje discussie ontstaan over de vernieuwing/modernisering van Wicca? Graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn ervaring met wicca is dat het een vrij ondoorzichtige wereld is waar je niet met open armen wordt ontvangen, Ik was al heel jong geïnteresseerd in wicca vanaf mijn zeventiende. Dan kom je op een punt dat je andere mensen wilt ontmoeten met dezelfde bezigheden en dan hoop je te kunnen aansluiten bij een groep of coven. Vol verwachting heb ik me destijds aangemeld bij het PFI en ben ik naar het HC en Utrecht gegaan en daar had ik het gevoel dat ik niet echt welkom was, althans het is een echte vaste kliek van mensen die elkaar kennen en als je niet kennen , en je bent nieuw, dan duurt het heel lang voor ze je willen kennen. Ik heb me daar echt veloren gevoeld en aansluiten bij een coven is me tot op heden niet geluk. Ik kom ook wel eens in Haarlem in het heksen cafe en ik moet zeggen, daar is het wel een stuk gemoedelijker en gezelliger dan in Utrecht,maar ook hier kan het beter.

  Wat me door de jaren heen ook is opgevallen is en erg tegen gevallen is dat er binnen de wicca heel veel haat en nijd is en dat er heel veel geroddeld wordt. Het lijkt wel of mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen, dat is mij erg tegen gevallen, dat verwacht je niet van wijze mensen. Ondanks deze ervaring is mijn interesse in wicca onveranderlijk gebleven en ga ik nu als solitair werkende heks door het leven.

  Af en toe bezoek ik nog wel eens een heksen cafe, om toch een nog een beetje op de hoogte te blijven van wat er zoal leeft onder de mensen die de HC’s bezoeken, maar in de jaren is de sfeer nooit verandert, buitenstanders worden niet of nauwelijks opgenomen of vriendelijke ontvangen. Zeker niet in HC in Utrecht, en dat is jammer, want hierdoor maakt de wicca een onvriendelijke indruk, dit zou in mijn ogen anders moeten, want in basis hoort deze wijze van optreden niet in de wicca thuis.

  Het lijkt als of in Nederland slechts een paar mensen dit beleid bepalen en iedereen handelt er naar, zonder vragen te stellen, of uit angst om niet uit gesloten te worden. Dit gaat nu al jaren zo, omdat de hogepriest(ers) wil wet is en niemand een andere weg wil of durft te betreden. Sommige mensen blijven te lang op een bepalende machtspositie kleven, waardoor er conservatieve en orthodoxe vorm van wicca is ontstaan in Nederland. Tijd dus voor nieuwe bezems, want die vegen schoon.

  B:.B:. tover heksje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Tover Heksje,

  Ja, je beschrijft het echt zoals het is. Vooral het laatste stukje in je blogtekst treft raakt helemaal de kern van het probleem.

  Nou weet ik ook dat ik niet de enige roepende in de woestijn ben. Maar wie volgt?

  De noodzaak tot vernieuwing is merkbaar want de Wicca hype is geweest. Wat ik me met enige bezorgdheid afvraag is, of er ook intelligente mensen onder de wiccaluitjes zitten. Het komt allemaal zo weinig snugger over. Ook dat gedoe over die inwijdingen en die zogenaamde geheimhouding is onnozel. Zo komt je niet tot nieuwe vormen en kun je ook niet in gesprek raken.

  Die Merlin van Silver Circle is een groot voorstander van die geheimhouding en hij neemt het ook zo letterlijk (ook onnozel). Als die nou eens de noodzaak van een andere koers inziet dan zou dat een goed begin zijn.

  Tover Heksje, compliment. We geven niet op, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het gedoe met die inwijdingen en geheimhouding, is om mensen klein en afhankelijk te houden en dat betekend voor degen die toe wil treden stilstand in de groei. Terwijl je als Wicca altijd op zoek bent naar groei.

  In mijn ogane is alles wat die groei tegenhoudt of afbuigt naar stilstand, iets wat een wezenlijke tegenkracht vertegenwoordigt, waar een waarlijk zoekende mens niets mee kan. Daarom komt de PFI ook niet van de grond. En zijn het nof steeds de zelfde mensen van 30 jaar geleden die daar de lakens uit delen.

  Het is daarom op dit moment aan ieder (afzonderlijk of groepsgewijs) om de stilstand vlot te trekken en weer deel uit te maken van een voortgaand proces.

  Daarom ben ik ook tegen geheimhoudingen. met betrekking to inwijding valt dit nog te bediscuteren, maar je moet mensen geen jaren aan het lijntje houden met een belofte van inwijding, zoals dat nu gebeurt binnen verschillende covens en magische ordes

  En "geheimhouding" is ook geen kwestie is van "mondje dicht. Het geheime of verborgene is datgene wat niet zichtbaar is. Het zijn de verborgen processen in de natuur waar de wetenschappers naar op zoek zijn en waar een mens een levenlang op naar zoek is in zijn eigen natuur.

  Het "Geheim" (waar Merlin mee werkt) is dan ook veeleer datgene wat met gene overgoten is en geen plaats meer heeft in alledag, en een broedplaats van frustraties en verdriet is geworden, dus dat waar niet over gesproken wordt omdat het zeer doet.

  Juist om dit "geheime" en "verborgene" aan/in het licht te brengen, daar gaat het Werk in het Grote Werk.

  Als het lukt is de ontwikkeling weer vlot getrokken. Niet op een therapeutische of softe, of op Merlin's manier, maar door kennis en inzicht.

  En Juis daarom is de geheimhouding en uitsel van inwijding, gewoon de dood in de pot. Weg ermee.

  Inderdaad, de boel moet open. Deze gasten zien echt niet dat ze een middeleeuws patroon volgen en ook nog eens de boel manipuleren. Want het soort geheimhouding welke dan ook, is ook een achilleshiel. Als je kritische bent of er is stront aan de knikker, dan weten figuren als Merlin en Morgnane precies waar ze, belangstellende, hun volgelingen, en de bezoekers van het HC moeten raken. En ze doen het ook. Dan onthouden ze je bijvoorbeeld van inwijding of je wordt genegeerd in het HC.

  Kort om de bezem moet grondig door dit oude systeem. Het wordt tijd voor een frisse wind in het PFI, de vraag is wie gaat hierin het voortouw nemen?

  Groetjes Tover heksje

  P.s we geven zeker nooit op!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geacht Tover Heksje,

  Je spreekt werkelijk wijsheid. Dit zijn precies de opvattingen over "geheim" en "verborgen" die ik onderschrijf. Hulde!


  Ik denk dat de veranderingen niet van de van Silver Circle of de PFI zullen komen. En zeker niet van die enge tante Toet en al die andere verstokte troela's (m/v) die zich in hun oude macht wentelen van plezier (en de boel terroriseren met hun airtje van Ubermensch).

  We zullen het zelf moeten doen. We zullen de Middeleeuwers laten waar ze horen nl. in de Middeleeuwen. Geen wonder dat Wicca niet serieus genomen wordt. Dat zit niet in Wicca maar in die gasten die zich op de borst lopen te rammen alsof ze bij Gardner en Sanders op schoot gezeten hebben.

  Dat er niet meer Wiccans reageren op deze blog geeft te denken. Je laat je zolang knechten en klein maken als je zelf toestaat, nietwaar?
  Dat geldt voor Wicca en ook voor de Temple of Starlight (nog zo'n zottenwinkel). Maar ik heb nu eenmaal meer met Wicca.

  Als je wilt dan kun je je mailadres bij Sterzoeker achterlaten, die stuurt je post dan door aan mij, dat zal ik vragen.

  Laat ons vernieuwen! En als de PFI ten gronde gaat (kan niet lang meer duren) dan spijt mij dat helemaal niet. Weg met die verstokte bende en leve de vernieuwing!

  Mijn hartelijke groet,

  Horas

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Belasting betaler06 juli, 2010 14:38

  Dat de wicca niet helemaal over zuivere koek is zie als je forums leest. Hier een kanp staaltje van advies tot belasting ontduiking van Tante Toet.

  Merlin van Silver Circle had begin dit jaar een stukje op zijn forum gezet dat hij een cursus geeft, voor een redelijke prijs overigens, daar was niets mis mee.

  Maar daar op geeft Tante Toet het onderstaande advies:

  Terug van weggeweest? Leuk, zal best vraag naar zijn, doch houd je wel rekening met de belasting? Je zet het hier zo open en bloot neer inplaats onder 't besloten: Contacten.
  Stel dat je 10 cursisten krijgt dan gaat sowieso de helft van de inkomsten naar de belasting. Heb ik zelf ook meegemaakt. Deed mee met iemand die een x-malige cursus gaf waar ik 1x in de 2 weken een avondje voor verzorgde. Kreeg op 't eind van de cursus zo'n 2000,-- in 't handje en daarna mocht ik 1200 afdragen aan de belasting. Die had 't nl aangekondigd gezien waardoor de bedenker van dit moois aangifte moest doen.
  De belasting, UWV (vooral die) e.d. komt overal achter ook wat je op facebook zet waar alleen je "vrienden" inzage hebben. Dus niet. Een voorbeeld: je schrijft ombevangen dat je een relatie hebt en bingo je wordt gekort op een uitkering, voor het hebben van een partner.
  Dit laat weer lala land op zijn smalst zien, met andere worden. Tante toet wil merlin laten weten dat hij beter de zaken zwart kan verdienen en de belasting kan ontduiken door het niet openbaar aan te kondigen dat hij een cursus geeft. Foei, Tante toet Toch, wat ben jij fout bezig! Dat hoort eigenlijk niet thuis in de gedachte van de wicca; het ontduiken van welke dienst dan ook…..

  Blijkbaar heeft tante toet niet begrepen dat als je inkomsten heb je daar belasting van af moet dragen, zoals ieder die werkt en geld verdient dat moet doen. Voor verdiensten uit het geven van cursussen over wica of iets anders uit de alternatieve hoek gelden geen andere regels. Lange leve de VIOD en belastingsdienst, dat ze dit soort praktijken scherp in de gaten houden. In hopelijk geeft Merlin zijn inkomsten, aan het eind van het jaar netjes op zoals iedere werkende Nederland doet en neemt hij niet het advies van Tante Toet ter harte.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. nog een belastingbetaler09 juli, 2010 00:41

  Voor velen zal het geen nieuwtje zijn: het stikt van het zwarte geld in magische kringen. De meeste cursusbieders hebben een uitkering maar de prijzen van hun cursussen zijn huizenhoog. Kijk even in de folders van die z.g. spirituele centra. Trouwens, in ieder centrum kun je van alles geregeld krijgen tegen zwarte geld.
  De FIOD denkt misschien dat het hier om dubbeltjes gaat, maar er gaan tonnen en tonnen zwart geld om in lalaland.

  Denk nou niet dat grote clubs onder doen voor de uitkeringstrekkers. DE PFI van Dennis en Lesley Sythove (Morgana en Merlin zijn hun forumnamen) draaien hun aanhang om dezelfde reden een rad voor ogen. Je denkt dat je LID bent van de PFI? Vergeet het, dat is juist de instinker, de PFI is een stichting en die heeft geen leden die contributie betalen (kreeg je ook dit jaar weer zo'n herinnering dat je je contributie moest betalen?) maar ze zijn een stichting. Een stichting heeft geen leden maar donateurs. Die betalen geen contributie maar doen een gift.
  En dat is voor de belasting veel voordeliger want een stichting betaalt over deze giften maar een klein percentage BTW, een vereniging betaalt over lidmaatschapsgelden gewoon 19% BTW. Een stichting is daarom ideaal om zwart geld door te sluizen en dat gebeurt dan ook.

  Tante Poen is niet de enige lachende partij, hoor, Dennis en Lesley met de PFI, Ina Cusers met haar Temple of Starlight, al de spirituele centra in Nederland,die twee malloten die zich Alruin noemen met hun z.g. Magische School en vele, vele anderen lachen zich allemaal rot om mensen die gewoon belasting betalen. Je zou bijna een zelf een magische school of een PFI beginnen.

  Dag FIOD, slaap lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Och, och wat een frustraties hier op dit blog. En te gek hoe jij -Hoores- zo humoristisch en toch leuk informatie omtrent 't ondoordacht cursussen geven naar eigen interpretatie weet weer te geven. Het pleit niet voor je intelligentie als ik je "kritiek" over zg misverstanden op een dusdanige infantiele manier lees. Ben je vaak of voelde je je vaak afgewezen of vond je geen gehoor bij voor jou en andere schrijfster die zich notabene "toverheksje" noemt- toch wel interessante spiri-groepen; of nog erger: afgewezen in het dagelijks leven door je enviroment-de boze wereld en/of nooit moeders mooiste geweest? Tja, dan kan ik het wel begrijpen hoor dat je op deze manier je frustratie kwijt wilt.
  Overigens, er is nooit een meisje tijdens een ritueel dood gebleven. Helaas, weer een fabel naar de knoppen. Maar misschien weten jullie wel iets anders te verzinnen. Bloedoffers of zo, die doen het ook goed in sensatieverhalen.
  Alhoewel, je leest graag Silver Circle: kluts enige verhaaltjes die je daar leest door elkaar en dan hebben jullie vast wel een nieuw item om aan de kaak te stellen.
  Heel veel succes en god helpe je de brug over dan hoef ik het niet te doen.
  Dag schatjes,
  jullie liefhebbende tante.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. He, tante Petoet,

  Is dat nou nog duur, dat over de brug helpen? Of het hoekie om helpen? Ik wil wel een prijslijst. Met en zonder BTW.

  HAHA


  Breitling

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O, wat probeert Toet haar achterste uit de zaken te draaien.
  Doe geen moeite, er waren getuigen indertijd. Dit is een zaakje waar Peter R. de Vries zijn vingers bij af zal likken. Kom je toch nog een keertje op tv.

  Schrijf vooral nog wat op Sterzoeker. Het is ieders onvervreemdbaar recht om een aap van zichzelf te maken. Dat is je goed gelukt. Wicca is nog nooit zo armoedig neergezet in volle lengte. Goed gedaan, Toet.
  Iedereen weet nou wat 'ie kan verwachten in lalaland.

  Eens kijken of Peter R. de Vries en de FIOD ook in sprookjes geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieverds,
  zelfs góéd lezen lukt jullie niet eens.
  En 't commentaar wat Breitling en Horas geven is ook heel zwak hoor.
  En vertel es Horas wie waren die getuigen en waar waren ze getuigen van dan?
  Om je ter wille te zijn wat 't Fiod en P.R. de Vries betreffen hier 't postbusnr van Fiod: postbus 19266. 3501 DG Utrecht. Je kunt ook nog bellen 030-2957600.
  En de tiplijn van Peter: 0800-3332333. Dus ga je gang.
  Nou makkelijker kan ik het voor je niet maken, wel leuker.
  Je eigenste tante Toet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zet die prijslijst nou ook nog even op Sterzoeker, toe nou.

  HAHAHA

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gezien je leeftijd en de zorgwekkende staat van geestelijke gezondheid (if any) zal ik je ontzien, Toetje.
  Er zijn andere instanties die je geheugen wel willen opfrissen. Mijn dossier is opmerkelijk compleet. Dat kan van jou niet (meer) gezegd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prijslijst Breitling? Heb ik niet schat. Ik schreef toch al dat ik dat aan god overliet.
  Heb hier wel een leuk filmpje voor je:
  http://www.youtube.com/watch?v=zrzMhU_4m-g
  "She's a witch!"
  What makes you think she's a witch? Oh, she turned me into a newt! A newt? I got better. Burn her anyway!

  En Horas, zolang jij niet met bewijzen afkomt blijft het slecht gesteld met je. Hoe voel je je trouwens? Wel je dossiers op alfabetische en lexicografische volgorde zetten hoor. Anders wordt 't net zo'n chaos als wat je nu in je hoofd hebt zitten.

  Toedels, tante.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hahaha Tantetoet , dat filmpje past precies bij de humor hier .

  Zeg Horas, Breitling en Tover heksje , ik ben toch wel erg benieuwd naar jullie visie hoe de wicca dan zou moeten zijn/is ?
  En dan bedoel ik niet de verwijten, beschuldigingen, teleurstellingen enof zelfs de dreigementen , die jullie hier uiten .
  Nee, meer hoe jullie het aanpakken , runnen jullie bv. een cafe, waar ik eens langs kan komen , of heeft 1 van jullie een eigen forum, waar ik wat kan lezen over mogelijk vernieuwende ideeën , of anders .... ?
  Ben heel benieuwd.

  Groet Samanthawolf

  BeantwoordenVerwijderen
 19. He Sterzoeker, heb je nog die wedstrijd "Wie stelt de domste vraag?". Die met die mooie hoofdprijs van Gratis Begraafplaats in het Bos.
  Of dat levenslange abonnement op Onkruid.

  Hier boven staan twee hele goeie kandidaten. Ik stem alvast op die Toet maar die andere is ook niet mis.

  HAHAHA!

  Breitling

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toevallig zei ik gisteren tegen Tantetoet dat horloges bij mij binnen de kortste keren stilstaan , en ja hoor nu weer en nog wel een onvervalste Breitling .

  Ik ga voor de hoofdprijs van Gratis Begraafplaats in het Bos , dat scheelt me een bom duiten zeg :-)
  Is het wel aftrekbaar van de belasting Breitling ?

  Groet Samanthawolf

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo, hier dan twee figuren die zich behoorlijk in de kuif gepikt voelen, Toet en Samanthawolf. Op elk forum kun je ze vinden met hun geblaat. Dit zijn nou precies die lui die de boel verzieken en terroriseren. Dit zijn ze waar Toverheksje en Horas het over hebben. Niet dat ze echt wat in hun mars hebben maar in het land der blinden ....
  En nou willen ze hier ook de boel terroriseren omdat er iets geschreven is dat te dicht bij de echte wereld komt: oplichterij en belastingontduiking. En dan ook nog iets met drugs en kruiden dat boze gevolgen heeft gehad. Nee, dat is niet vergeten, daar waren meer mensen bij. Dat het lang geleden is (toen Toet nog mooi was, kun je nagaan hoe lang dat geleden is).

  En deze kruipsels willen hier het hoogste woord hebben? Ga vooral je gang. Dan kan iedereen zien waar Tover Heksje, Horas en Breitling het over hebben.
  Ik ben blij dat jullie je zo mooi uit je tent hebben laten lokken. Ja, dit zijn ze nou en zo erg is het in Wiccaland in die zeldzaam onfrisse covens van ze. En maar krijsen en schreeuwen als er echt eens een boekje open gedaan wordt.

  Mijn voorstel voor radicale vernieuwing is kort en bondig: afvoeren die hele handel. Heel die ouwe garde stinkt dus weg ermee. Het stelde toch al niks voor maar nou zijn ze echt rijp voor de dwangbuis.

  Ik kan me wel voorstellen waarom er zo weinig ex-covenleden hun mond open doen op deze blog. Je schaamt je toch je ogen uit je kop als je moet toegeven dat je tot de volgelingen van het zootje hierboven hebt behoord.

  Hulde aan degene die de zaken aan de kaak stellen, hulde aan Sterzoeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. beste mensen ik vlog al een tijdje deze blog en ben het er mee eens dat er zaken zijn die het daglicht niet kunnen verdragen, zo is er de kwesie van het geld: Ik vraag me ook af waarom die rituele dingen toch altijd zoveel geld moeten kosten, zoveel meer dan dat de onksoten gedekt worden, want dat is logische dat die er uit gehaald worden, Een ritueel of bijeenkomst kan ook gewoon bij iemand thuis en iedereen neemt gewoon wat lekkers mee, of de spullen die je nodig hebet . Het gaat toch om het samen doen en niet omdat iemand rijk moet worden. Tenzij je er rijk van wil worden, dan vraag je 85 euro per les, maar dat wil je niet. Als je het niet thuis kan doen, omdat je geen grote ruimte hebt, dan huur je een zaaltje en deel je de kosten, dat hoeft ook niet zoveel te zijn, die loges die Custers huurt doen gemiddeld 75 euro aan huur per dag. Kijk als je die kosten verdeeld over de groep, dan kom op nog geen 10 euro per man, als je een redelijke groep hebt. Je kan zelf een potje aanleggen voor de huur van de zaal voor de volgend keer. Dus het is wel duidelijk dat als rituelen veel kosten er mensen zijn die zich aan het verijken zijn aan de inkomsten van de deelnemers en dat deze mensen dan niet netjes de belasting hier over afdragen, is natuurlijk niet zo netjes, dat past ook niet zo in de wicca-gedachtengoed, maar ja als je snel rijk wilt worden, dan is dat het eerst wat mensen verzuimen de belasting af dragen. mijn vader zei het vroeger al: de duivel schijt altijd op de grote hoop. mooie gezegde in dit verband. Soms zitten mensen die dergelijke rituelen bijeenkomsten organiseren zelf in een uitkering, ja en dan krijg wat Tante Toet als schreef, dan komt je uitkering in gevaar. Dus wat we hier zien is niet alleen dat de belasting centjes niet betalen worden , maar ook nog eens dat een de uitkerende instantie bedonderen. Een dubbel reden om dus heel goed op te letten, mocht je wel een cursus gaan doen in lala land, want als je het goed en wel bekijkt ben je ook nog strafbaar als cursist als je bij zo'n oplichter je geld investeert

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Madam mikmak,

  voor wie echt geïnteresseerd is in Traditionele wicca weet ook dat hier geen geld voor gevraagd/betaald wordt, dan alleen de onkosten die jij beschrijft, wat kan zijn dat een ieder een kleine bijdrage geeft voor de nodige spullen die door 1 iemand aangeschaft worden, of in de vorm dat een ieder zelf iets meeneemt .
  Mocht het zo zijn dat je iedere keer 85 euro moet betalen , zoals je schreef , dan kun je je terecht afvragen of je met Traditionele wicca te maken hebt .
  Wat het verder wel kost is tijd , en hier heb je gelijk een belangrijk punt voor de hedendaagse trend van cursussen .
  Men wil alles snel en kant en klaar en velen zijn kennelijk bereid om daar ( soms astronomische) bedragen voor neer te tellen .
  Of dit erg is , is een tweede , het lijkt me namelijk meer vraag en aanbod en soms met een groot entertainment gehalte , en wat kost een avondje theater tegenwoordig :-)
  Gelukkig zijn er ook mensen , en tenslotte zijn we allemaal mens , die het anders doen .
  Zoals bv. sterzoeker , die veel interessante artikelen gratis en voor niets hier op zijn blog plaatst , jaja ik lees hier met plezier .
  Enkel klopt sommige informatie niet helemaal en is het een beetje jammer dat daar kennelijk door anderen , die het waarschijnlijk van horen zeggen hebben en die zelf geen gedegen onderzoek hebben gedaan (maar graag napraten, of een zondebok nodig hebben om hun eigen onvolkomenheden te maskeren ) niet normaal over geschreven mag worden .

  Ik ben het met Meldos eens over , hulde aan degene die zaken aan de kaak stellen , en wacht dan ook in alle rust de vragen, die (persoonlijk) aan Tantetoet of aan mij gesteld gaan worden, af .

  Groet Samanthawolf

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Traditionele Wicca en de rest. Daar tussen ligt het slagveld. Nee, geen discussie over definities, dat weten we nou wel. Laat de boekenkast maar met rust, het gaat om de praktijk.

  De praktijk laat zien WIE wat traditionele Wicca is, WIE uitmaakt of en wanneer men daarin opgenomen wordt, WIE ingewijd wordt enz.
  En dan kan iedereen zien dat de boeken met instructies er niet bij gehaald worden.
  Het is een handjevol oudgedienden die dat uitmaken.
  Het zijn deze "ingewijden" die op volkomen onduidelijke criteria uitmaken wie voor inwijding in aanmerking komt. Het zijn deze oudgedienden die uitmaken HOE traditionele Wicca in de praktijk wordt gebracht en daarbij zeker niet volgens het boekje te werk gaan.
  Wat na zoveel tijd nog rest aan "traditie" is al een verwaterd geheel. De willekeur en allerlei menselijke factoren dunnen de traditie nog verder uit. Op fora zie je dan ook dat de ene nog beter weet dan de ander WAT die traditie is volgens de boeken. Mooi, maar nog slechts een heel klein deel wordt in de praktijk gebracht.

  Aan de ene kant lopen geinteresseerden weg omdat ze klaar zijn met dominante types die het allemaal willen uitmaken, aan de andere kant houdt de oude garde krampachtig vast aan een traditie die meet HUN traditie is dan DE traditie.
  Ik weet, er is niks mis met de principes, wel met de uitvoering daarvan omdat dat in hoge mate afhangt van de intelligentie van een hogepriester(es).

  De jonge garde gaat een geheel eigen weg en laat zich niet meer voorschrijven wat er in hun innerlijke wereld dient te gebeuren. Ze zijn best mondig en overtuigd van zichzelf, die jonkies, en terecht.
  De oude garde roept tegenwoordig om het hardst dat de hype voorbij is en dat daarom de toeloop stagneert. Maar dat is het niet. Dat dit beweerd wordt door de oude garde is het beste bewijs van onvermogen om in te zien dat de dierbare principes verkeerd in de praktijk gebracht worden. De tijden veranderen en daarmee de interpretatie van tradities. Daar gaat het om.

  Wie dat inziet is in staat om te vernieuwen. Het leven is geen afwijking van het leven, hoorde ik laatst zeggen en daar zat veel in.

  Deel 2 volgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. 't Lijkt mij interessanter als wij deze mensen "in real" kunnen ontmoeten. B.v. in een (hxen)café waar we openlijk met elkaar kunnen spreken inplaats van hier op dit inmiddels verworden haat- en frustratieblog. Anonimiteit in deze is niet aan te bevelen als men opening van zaken wil, toch?
  Dus vooruit met de geit o nee bok, dames en héren, geef een suggestie waar wij, SW en ik op in kunnen gaan en elkaar daardoor met open vizier mogen benaderen.
  @Meldos. Kennen wij elkaar? Daar je me als toendertijd mooi beschrijft, haha. Volgens mij niet want dan zou je weten dat deze ouwe taart er nog steeds goed uitziet.
  Wat dat in de kuif gepikt voelen,krijsen ed wat we volgens jou doen valt toch wel mee als je ons comment in alle rust leest. Of moeten we angstig, schuldbewust en onderdanig doen, zeg 't maar.
  En wat dat belastingontduiking betreft, geloof je dat nou echt dat ik -ik spreek voor mezelf- dat doe? Kom nou toch gebruik je gezonde verstand.
  @Mdme Mikmak. Heb je echt 85 euro betaalt voor één dagje hxen-entertainment? Of heb je dat van horen zeggen.

  Groetjes, jullie liefhebbende tante.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het dictaat van geheimhouding heeft er toe geleid dat de kloof tussen de oude en de nieuwe garde nog dieper is geworden. Dat het haast onmogelijk is om vrij van gedachten te wisselen over vragen, die onherroepelijk opduiken bij mensen die zich spiritueel ontwikkelen, heeft tot gevolg dat die ontwikkeling geblokkeerd wordt.
  Een inwijdingsweg van jaren is niet aantrekkelijk voor iemand al vrij goed op de hoogte is en voortgang heeft geboekt in de eigen ontwikkeling. Een oude rot zou juist moeten zeggen: laat maar zien. Ee oude rot zou geinteresseerd moeten zijn in toetsing. In plaats daarvan jaagt de oude garde nou juist de getalenteerde jonge garde die peperdure cursussen in. Want wie is dan anders je gesprekspartner? Wat moet je met zoiets als geheimhouding als de vragen op je lippen branden?
  Geheimhouding kan niet gedicteerd worden (tenzij er wat weg te moffelen is). De geslotenheid van een traditie levert nooit vernieuwing op. Wel een boel strijd en dat is te merken. Als de open weg naar vernieuwing afgesloten is, sterft een traditie af en belandt in het museum. Geheimhouding kan alleen een persoonlijke keuze zijn wanneer het innerlijke processen betreft die nog niet rijp zijn voor communicatie.

  Ik heb bewondering voor Tover Heksje en Horas en hoop dat zij de jonge garde een vernieuwde vorm van Wicca gaan bieden en in elk geval de communicatie over verniewing op gang brengen. Van de oude garde moet Wicca het niet hebben, dat is hierboven weer eens aangetoond.

  De oude garde heeft zelf een aantal tegenstellingen opgeroepen waarmee in de praktijk niet te leven valt. Wil je mensen voor mondigheid en autonoom denken grootbrengen? Dan moet je ze de mond niet snoeren. Wil je het goddelijke in mensen naar boven brengen? Dan moet je niet voorgaan in manipulaties en leugens. Willekeur moet echt vervangen worden door overleg en toetsing. En nog even een pikant detail: de Great Rite uitvoeren met een onvoorbereide beginner is niet meer of minder dan schending van iemands integriteit. Inderdaad, zo beschadigend kan traditionele Wicca zijn want degene die zich hieraan heeft schuldig gemaakt runt een bekende coven.

  Zullen we daar dan maar een eind aan maken? Leve de jonge garde, van jullie komt de frisse wind.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Uit gevoelens van menslievendheid wil ik Tante aanraden om er het zwijgen toe te doen. Het dient de goede zaak niet om uzelf zo genant neer te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Als je goed gelezen had, beste Yspus had je gezien dat opleiding in een traditionele wiccacoven nooit en te nimmer voor (veel) geld gegeven kan/mag worden.
  Verder doe ik er inderdaad het zwijgen toe want ik zou me maar verlagen naar jullie niveau en daar pas ik voor want het paranoiagehalte hier neemt hier steeds meer de overhand.
  Nog even over het uitvoeren van Great rites: die worden alleen gedaan door een hp + hps van een coven en bijna altijd in token. Dus waar jij hebt gezeten of waar jij dat van gehoord hebt is één groot vraagteken voor me.
  Dag allemaal, Tante.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. De meeste Wicca's zitten echter niet in de traditionele Wiccacovens. Dat is een gevolg van het beleid van de oude garde.
  De dure cursussen zijn vanzelfsprekend niet van traditionele Wicca-aard. Ook dat is een gevolg van het beleid van de oude garde.

  Een jarenlange leergang met een inwijdingsbeleid dat op persoonlijke willekeur berust is niet aantrekkelijk, zelfs niet tegen kostprijs.
  Het is geen wonder dat de jonge garde de traditionele Wicca de rug toe keert.

  Met de boeken is niets mis, met de praktijk wel.
  Dat geldt ook voor de Great Rite. Tante kan niet overal tegelijk zijn. Sterker: Tante weet niet altijd wat er in de traditionele Wiccacovens gebeurt. Daar gebeuren namelijk dingen die helemaal niet stroken met de traditie.

  Een ernstig woord met de covenleiders m/v zou wel op zijn plaats zijn. Tenminste, als Tante wil dat de traditionele Wicca niet nog verder in de mist verdwijnt.

  Voor dit moment wil ik uitgaan van de goede intentie van Tante. Of zij dat waar maakt zal moeten blijken.

  Niettemin blijf ik de nieuwe ontwikkelingen in Wicca toejuichen en ondersteunen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Goedenavond,

  In de bovenstaande reacties werd ergens gesproken over een meisje dat overleden zou zijn binnen de wicca coven van jetske. Voor dat dit verhaal een eigen leven gaat leiden wil ik graag uitleggen wat ik hier van weet en mij nog kan herinneren.

  Dat er een meisje is overleden uit de coven van Jetske dat is dus wel degelijk waar een gebeurde feit, en dat is geen verzinsel, maar haar overlijden is nooit in verband gebracht met haar lidmaatschap van de coven van Jetske Dumais. daar zat namleijk ook geen veband tussen. De naam van het meisje was Paula Astro. Ze werkte destijds voor het tijdschrift onkruid.

  Ze is ook niet tijdens een ritueel overleden, maar thuis in alle stilte op haar kamer. Zittende in haar stoel is ze overleden. Ze is overleden vlak na haar inwijding tot 1e graads heks. Haar zus heeft haar destijds gevonden. Ze zat op haar kamer en men miste haar al een paar dagen. toen is haar zus boven gaan om te kijken en zij vond Paula. Ze zat daar dood in haar stoel, waarschijnlijk een hart stilstand of iets dergelijks, werd er destijds vermoed.

  Paula was niet ziek, maar is heel plotseling overleden. Het was een mooie meid met rood haar, alsof ze zo uit de legende van koning Arthur was gestapt.

  Het was destijds een grote schrik voor iedereen die haar kende dat ze er opeens niet meer was, zo'n mooie lieve meid die je dan moet missen.

  Ik kende haar via een vriendengroep.We waren destijds allemaal bezig met wicca. Ik en ben destijds een paar keer, via vrienden, bij haar thuis geweest. We bespraken onderwerpen die gerelateerd waren aan wicca.

  Ik kende Paula verder niet persoonlijk, maar dit voorval, in mijn vrienden kring heeft grote indruk op me gemaakt. Jetske was daar destijds ook behoorlijk kapot van en ze was er ook erg van geschrokken. Ik kende Jestke destijds goed en heb dus ook haar kant van dit verhaal meegemaakt.

  Jetske klets dus als zij zegt dat ze hier niets van af weet. Paula was heel erg begaan met wicca en erg trots dat ze daarin haar plekje had gevonden. Jetske gaf later nog aan dat het fijn voor Paula was dat ze toch nog zo vlak voor haar overlijden ingewijd was, net alsof ze dat hier nog moest afmaken.

  Ik hoop dat hiermee een misverstand de wereld uit geholpen is, maar Tante Toet kan het zelf beter vertellen, omdat Tante zelf zij dichter bij haar stond dan ik destijds.

  met vriendelijke groet Sybille

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Voor alle duidelijkheid: Jetske Dumais = Tante Toet.

  En als Toet nou zegt "O, die" dan zijn er misschien nog meer lijken in de kast. Ik ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Nou snap ik helemaal waar die verplichte geheimhouding in de traditionele Wicca voor is!

  HAHAHA

  Breitling

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hallo Ypsus of moet ik zeggen Breitling, Horas of sterzoeker etc.?, want volgens mij ben je 1 persoon met heel veel alter ego`s . Jullie schrijfstijl is namelijk hetzelfde , bovendien kom ik als ik verder zoek uit bij verschillende I.T.bedrijfjes .
  Met maskers werken is leuk en kan leerzaam zijn als je niet steeds dezelfde frustratie in een ander masker gaat stoppen , dan veranderd er namelijk niks .Of zijn die alter ego`s onderdeel van je mysterie spelen ? Leuke foto`s trouwens , ze doen me erg lijken op foto`s van Mario van Doorn , ken je die of zit je misschien in zijn groepje die mysterie spelen doen ?
  Als je echt verandering wilt , zoals je constant onder al die namen beweerd , spreek dan een keer in real af met mij en Tantetoet , dan heb je namelijk de kans om vragen te stellen aan de oude garde en kun je kennis maken met de jonge nieuwe garde .

  Ik heb nog wel een vraag aan je , waarom moet een nieuwe jonge garde die geen traditionele wicca`s zijn , voor een frisse wind gaan zorgen ?
  Wat moeten die met de naam wicca ? Enkel de titel ?
  Het zou een ieder dan beter sieren als je een nieuwe traditie met een nieuwe naam opricht . Kun je het gelijk heel anders doen .

  Groet Samanthawolf

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik ben Ypsus. I.T.bedrijfjes heb ik niet. Mijn leeftijd? Ouder dan Tante.
  Van Horas weet ik dat hij stukken jonger is dan ik. Via Sterzoeker hebben wij berichten uitgewisseld.
  Naar Breitling was ik ook nieuwsgierig, maar die wil zich niet via Sterzoeker melden. Ik zie hem of haar als een nar die soms middenin een discussie springt. Laat maar gaan, Breitling is een grappenmaker.
  De Kritische Magier is echter een goede bekende van mij al wonen wij ver van elkaar af. Wij delen verschillende interessegebieden.

  Wie wil er nou weten wie Sterzoeker is? Ik niet in elk geval. Mario van Doorn is mij ook volkomen onbekend. Met mysteriespelen doe ik niets. Je zult mij helemaal niet in groepen vinden. Zie mij als een eenling met een enorme boekenkast en een oude grijze kater als beste gezelschap.

  Sterzoeker heb ik leren waarderen om de openheid en kritische kijk op magische aangelegenheden.
  Sterzoeker heeft bijzonder veel kennis in huis, dat trekt mij altijd aan.

  Dat schrijfstijlen soms wat op elkaar lijkt is niet zo vreemd. Er is op een blog altijd wel iemand die de toon zet waarin anderen automatisch meegaan. Er zijn echter uitzonderingen.

  Ik koester een oude en diepe band met zeer uiteenlopende gebieden van de magie. Ook daarin hebben Sterzoeker en ik elkaar gevonden.

  Een achterdochtig mens is zelden gerust te stellen met informatie. In jouw geval wilde ik het toch maar proberen.

  Wij zullen niet afspreken, zoveel staat vast. Je bent te dogmatisch voor een goed gesprek. Veel van je laatste vragen kun je zelf beantwoorden.
  Ik laat je over aan jezelf en je gelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Beste Ypsus ,

  het verbaasd mij echter dat een voorstander van openheid en kritische vragen zelf geen antwoord kan geven op een simpele kritische vraag . Spijtig maar het zij zo .
  Tevens spijtig dat je zelf geen openheid van zaken wil geven door op de uitnodiging in te gaan .

  Groet Samanthawolf

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Beste Samanthawolf,

  Sterzoeker bemoeit zich zo weinig mogelijk inhoudelijk met de discussies welke onder de blogjes geschreven worden. Tenzij het echt uit de had gaat lopen, dan verwijderen we de betreffende reactie(s). Zie ook de tekst in de disclaimer. Op vragen gaat Sterzoeker soms in, als we het antwoord weten,of als de vraag inhoudelijk is, of aan Sterzoeker is gericht. Altijd reageren we zelf onder de naam : "Sterzoeker".

  Tips, aanvullingen, en correcties zijn bij ons dan ook altijd van harte welkom. Ingezonden stukken even eens. Daar zijn we verzot op!

  Het staat lezers van Sterzoeker vrij om met elkaar in contact te treden. Als lezers met elkaar in contact willen treden kunnen ze dit verzoek mailen aan Sterzoeker. We brengen ze met elkaar in contact, doormiddel van het doorzenden van de e-mails. Als hier door de verschillende partijen vraag naar is gedaan, doen we dat graag.

  Samanthawolf's stelling dat de verschillende bovenstaande reacties geschreven zouden zijn door een en dezelfde persoon nemen we zeer serieus. We vonden dit een bruikbare opmerking. Dank daarvoor. Sterzoeker is meteen gaan kijken of dit het gevalletje was.

  Sterzoeker kan dan ook heel eenvoudig nazien of het hier verschillende personen betreft, die het commentaar hebben geschreven, onder deze blog. Het blijken na onderzoek gelukkig toch verschillende personen te zijn die de reacties geschreven hebben.

  In het verleden hebben we het wel aan de hand eens gehad dat iemand een boze reactie gaf, onder haar echte naam, en vervolgens een poeslief mailtje stuurde onder een ander naam, omdat ze het zo eens was met een bepaalde blog. In zo'n geval valt iemand bij Sterzoeker wel heel snel door de mand. Ook dan blijven we vriendelijk in onze reactie. Deze keer is er dus gelukkig nog niemand gevallen.

  Nee, we hebben geen ICT bedrijfje. Sterzoeker is een collectief project van de hand van meerder mensen, waar helaas nog geen echte ICTertje bij zit, maar we zouden er gezien wat we weten en kunnen zomaar voor ingehuurd kunnen worden ;-) > handige jongens en meisje kennen we gelukkig wel.

  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Heeeeeey Jetske.

  Ik was jou aan het zoeken op internet.
  Zodoende kwam ik op deze site.
  Nog gefeliciteerd met je mooie dochter.
  Ik heb haar op onze hyves, zodoende weet ik dat zij gisteren jarig was.
  Ken je mij eigenlijk nog wel, hahahahah, ik denk het wel.
  Hopelijk hoor ik nog wat van je.
  Groetjes voor jou en maurice van Rolie en Ruud.
  PS. Mooie site trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Toevallig(?) klikte ik op Sterzoeker -moest eigenlijk een andere site hebben- en zie dit bericht. Rolie? was/ben je de vriendin van Hanny W.? Je kunt me héél makkelijk traceren als je op "Tantetoet" zoekt schat, of anders vraag je het aan m'n dochter. 'k Zit niet op Hyves. Ik zwerf af en toe op fora, blogs whatever om de boel te stangen. Hoe vind je de foto waarop ik sta die ze hier hebben geplaatst. Ben weinig veranderd behalve m'n kledingstijl die heb ik aangepast, ik donderde altijd over die lange hxenrokken. Ben bekeerd, draag nu P.Rabanne, C.Klein, D&C.Tja als oude doos moet ik toch met m'n tijd meegaan toch? En nu tegenwoordig iedereen hxs/magiër en occultist is voor weinig met de daarbij "passende" velourskleding, val ik niet meer op, vandaar.
  En deze site vind je mooi? Mmm, nou ja, beter goed gejat dan slecht verzonnen. (En dat is een gratis compliment van me, beste Sterzoeker!)
  Groetjes aan Ruud en tot ziens.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. O wat gezellig nou toch, de ouwe doos Toet, Rolie, Ruud, Hanny W., P.Rabanne, C. Klein,
  D & G en ook nog een dochter!
  De ene vindt dit een mooie site, de andere weer niet. Het is toch net als met mode. De ene wil velours en de andere vindt dat vodden. De ene denkt exclusief te zijn met z'n designertje van H & M, de andere scoort in de Kringloopwinkel een Rabanne voor pinda's. Heerlijk, zo'n uitwisseling over originaliteit en mode. Waar Sterzoeker allemaal niet goed voor is. Zo zie je mekaar nooit, zo hang je bij mekaar over de schutting. Koffie?

  Even serieus. De verzuringsgraad in de HC's is hoog en die teksten van Toet die hier en daar de boel ontsieren zijn er een voorbeeld van. Dat komt omdat mensen als Toet al sinds die foto hierboven (100 jaar geleden) niks te melden hebben. Origineel zijn ze nooit geweest, alles overgenomen en gejat, nog wat exotische humbug erbij en je vindt ineens dat je aan de top staat van Magisch Nederland. En maar afgeven op de jonge garde want "tegenwoordig is iedereen hxs/magier en occultist voor weinig" (uit: de tekst van ouwe doos Toet). De opleiding van doos Toet zal dan wel heel exclusief en bijzonder duur geweest zijn (lol).
  Ik snap dat doos Toet niks anders kan opbrengen dan stangen en afgeven op Sterzoeker. Iets zinnigers zit er daar niet in, dat krijg je op die leeftijd. Lui als zij maken die vieze zure sfeer in de HC's waar zij komt.
  De bingo kan een uitkomst zijn. Misschien verloten ze wel een Rabanne uit een andere ouwe doos. Succes, Toet.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails