zaterdag 19 september 2009

Symbolen uit The Lost Symbol van Dan brown. (1)

In het boek van Dan Bown : The Lost Symbol, worden heel veel symbolen besproken. Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties in Washington. In deze blog zal ik trachten een aantal van deze symbolen en locaties onder de loep te nemen.

In hoofdstuk 11 wordt wordt gesproken over de Hand van de Mysteriën. Een afbeelding van de hand van de Mysteriën werd, in oude tijden, overhandigt aan zij die een uitnodiging kregen om toe te treden tot een geheim genootschap.

In de alchemie staat de hand symbool voor de formule van de voorbereiding van de tinctuur physicorum. De vis is het symbool voor kwik en de vlam-begrensde zee waarin hij zwemt is zwavel. Elk van de vingers draagt het embleem van een Goddelijke principe, middels een combinatie van deze principes, wordt het grote werk volbracht.

Er wordt wel gezegd dat de wijzen hun eed aflegden door deze hand, opdat zijn hun Kunst niet zouden onderrichten zonder gelijkenissen te maken.

Voor de Kabbalist is deze hand het symbool van de werking van de Ene Goddelijke Kracht. Dit wordt gesymboliseerd door Gekroonde duim en de Vier Werelden (de vingers met hun emblemen).

Naast alchemistische en kabbalistische betekenissen symboliseert de hand ook het symbool van een Meester Vrijmetselaar, het is de hand waarmee hij Hiram Abiff, Bouwheer van de Goddelijke Huis, middels de leeuwengreep 'opheft' uit de marteldood.

Filosofisch, symboliseert de sleutel het mysteriën zelf,zonder wier steun men niet de vele kamers van zijn eigen wezen kan ontgrendelen.

De lantaarn is de menselijk kennis, want het is de vonk van de Universele vuur, gevangen in een "kunstmatige voorwerp" de lantaarn. het is het licht van degenen die wonen in de lagere universum en met behulp waarvan zij trachten te volgen in de voetsporen van de Waarheid.

De zon, die kan worden aangeduid als het "licht van de wereld", vertegenwoordigt de luminescentie van de schepping, waardoor de mens kan leren van de mysterie van alle schepselen die zich uitdrukken door vorm en aantal.

De ster is de Universal Licht die Kosmische en Hemelse Waarheden onthult.

In hoofdstuk 21 komt -The Apotheosis of Washington— (1865 Constantino Brumidi) ter sprake. Klik op de afbeelding hier onder om deze in super formaat te bekijken.

Op de freso zien we George Washington in het midden afgebeeld staan, op een wolk verheven, boven de gewonen stervelingen. Hij wordt omringd door dertien maagden.

In een ring daarom heen zien we een aantal Goden uit de oudheid, welke de Amerikaanse voorvaderen kennis en wetenschappen aanbieden. We zien Minerva die Ben Franklin, Robert Fulton, en Samuel Morse, technische inspiratie aanbiedt. Vulcan helpt om de stoommachine te ontwikkelen. Neptunes leert ze de trans-Atlantische kabel te leggen. Ceres geeft de kennis over graan en voedsel, zodat Amerika werelds grootste voedsel producent kan worden.

In hoofdstuk 21 worden drie schilderijen van Leonardo da Vinci genoemd, waarop het symbool van de hand van de Mysteriën staat afgebeeld.

Leonardo da Vinci’s, Laatste Avondmaal

Leonardo da Vinci’s, Aanbidding van de Magi

Leonardo da Vinci’s, Johannes de Dooper

Hoodstuk 21, George Washington Zeus:
George Washington uit gebeeld als Zeus. Zijn rechterhand is het symbool van de hand van de Mysteriën.

Hoofdstuk 30, De ring van een drieëndertigste graad Vrijmetselaar.
In het boek word gesproken over een ring met een dubbel koppige adelaar, met het getal 33 en de opschrift; Ordo Ab Chao.

Er bestaan verschillende ontwerpen van de drieëndertigste graad ring. Hieronder volgen twee voorbeelden. Het eenvoudige ontwerp (onderste afbeelding), met de drie ringen, waarop in een zwarte driehoek, het getal 33 staat, wordt het meest gedragen door leden van de drieëndertigste graad. Deze ring wordt meestal aan de pink gedragen


.:._______________________________________________________.:.
Lees reacties, of laat uw reactie, vraag of opmerking achter, door dubbel te klikken op het woord reacties in onderstaande regel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails