zondag 6 september 2009

Reactie op Vadertje Waakzaamheid

Vadertje Waakzaamheid had een reactie gegeven op mijn vorige blogje Droomvrienden. De reactie die Sterzoeker heeft geschreven is echter zo lang geworden dat deze reactie opgenomen wordt als zelfstandige blogje. Wat op Sterzoeker.blogzpot.com geschreven is gaat dus niet perse over Droomvienden van Mike Bais, of over The Temple of Starlight van Ina Custers-van Bergen. Deze reactie is meer een kritische uiteenzetting, na aanleiding van wat je zo al tegen komt achter de (financiele) schermen van Magische groepen en ordes. Er volgen dus nog een groot aantal blogjes over verschillende ordes in Nederland

Vadertje Waakzaamheid, Het lijkt er soms zeer zeker op of het binnenhalen van grote sommen geld een doel is van dergelijke magische ordes, gezien het prijskaart welke hangt aan de te volgen lessen, workshops, weekenden en zo meer. Ook gezien het feit dat leden totaal geen inzicht krijgen in de kasboeken, maakt dat het verdacht veel lijkt op het verwerven van macht en persoonlijk geldelijk gewin van de oprichter van de club.

Dat het ook anders kan zien we in het geval van de Vrijmetselarij. Zij kennen een verenigingsvorm en leggen dus financieel rekenschap af aan alle leden. De leden kunnen de kasboeken in zien en al dus zien wat er met het geld gebeurd is, welke zij als contributie aan de vereniging hebben betaald.

In het onderzoek zoals die van sterzoeker, Zult u ontdekken en constateren dat de meeste ordes, echter een stichtingsvorm kennen. Vaak staan ze geregistreerd als kerkgenootschap, waarvan de stichter dan ook nog eens volledig is gevolwaardigt, om over de kas te beschikken. In een bepaald geval kun je dus tegengekomen dat de hele familie, broer, moeder en vader het bestuur van de stichting vormen. Een kerkgenootschap is belastingtechnisch zeer voordelig. De volledig geloofwaardige persoon heeft easy access tot de kas van de orde.

Het financiële plaatje dat aan het volgen van lessen bij een dergelijke orde hangt kan soms zeer hoog oplopen, van 120 euro voor een cursus van een 5 tal lessen tot aan 85 euro of meer per lesdag. Het is in ieder geval duidelijk dat we hier niet met een ideale instellingen te doen hebben. Het smoesje dat deze hoge lesgelden te maken hebben met de huur van het gebouw, lesmateriaal en het postpapier, kennen we allemaal.

De medwerkers Achter sterzoeker zijn van mening, dat als je een dergelijke opzet aantreft van een orde, of magische leerschool, waarin je geïnteresseerd bent, dat je dan op je hoede moet zijn. Diegene(n) die aan het hoofd staat van een dergelijke school, heeft mogelijk een andere (verborgen) agenda dan welke wordt gepresenteerd naar de buitenwereld. Als de oprichter(s) achter zo'n dure orde of school, heel eerlijk zou(den) zijn dan zou hij of zij moeten toegeven, dat het toch ook wel een beetje gaat om het verwerven van een leuk zakcentje.

Op zich is het normaal dat mensen geld willen verdienen met het geven van cursussen. Als het geld gewoon verdient wordt en er normaal belasting over betaald zou worden en hij of zij eerlijk zou zeggen dat het hier om een middenstandsbedrijf gaat, dan is er helmaal niets aan de hand. Anders wordt het als het cursusgroepje in de vorm van een kerkgenootschap wordt gegoten, waarbij de leden geen inspraak hebben in de financiële handel of wandel van de orde. Trouwens, vaak zijn de leden of cursisten niet eens op de hoogte gebracht, van het feit dat ze door het volgen van een cursus of opleiding bij een magische orde in feite geld pompen in een stichting die geregistreerd staat als een kerkgenootschap.

Dat het in een dergelijke geval niet om een geestelijke instelling gaat, maar om een geld generator, is duidelijk. Anders zou een weekendje les geven immers geen 4.000 euries hoeven op te leveren.

Je ziet bij dit soort luitjes, als regel 1, onder aan hun website een privacy en disclaimer en een copyrights restricties staan. Je mag van hun website niets overnemen. Van hun lesmateriaal mag je ook niets overnemen of naar buiten brengen, omdat het zogenaamd om geheime kennis gaat, wat "onder de roos" moet blijven. Dit terwijl ze zelf overal en nergens hun lesmateriaal vandaan hebben geroofd, zonder vermeldingen van enige voetnoot, dus bepaald niet wetenschappelijk.

Oprichters van magische ordes zijn oh zo bang dat een andere ook een Magische-toko begint. De concurrentie in lala land is blijkbaar moordend.

.:._______________________________________________________.:.
Lees reacties of laat uw reactie, vraag of opmerking achter, door dubbel te klikken op het woord reacties in onderstaande regel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails