woensdag 20 januari 2010

Tempel van Bastet ontdekt in Alexandrië

Vandaag stond er in verschillende kranten dat er in Alexandrië een tempel van koningin Berenike is ontdekt. Er zijn beeldjes gevonden van Bastet en van verschillende andere goden.

Een kalksteen beeld van de god Bastet, de kat die is gevonden in de overblijfselen van een tempel die behoren aan koningin Berenice, de vrouw van koning Ptolemaeus III (246-222 voor Christus) in Alexandrië, Egypte. Foto: Egyptian Department of Antiaquities/ / EPA

Een 2200 jaar oude tempel die is gewijd aan de oude Egyptische god, kat Bastet is opgegraven in Alexandrië, de Hoge Raad van Oudheden maakte dit bekend op 19-01-2010. De vindplaats heeft een afmeting van 60 bij 15 meter.

De ruïnes van dit Ptolemaeïsche-tijdperk gebouw, werden ontdekt door de Egyptische archeologen, in de havenstad, gesticht door Alexander de Grote rond 331 voor Christus. Alexandrië was de zetel van de Grieks-sprekende Ptolemaeïsche dynastie, die Egypte regeerde gedurende 300 jaar, tot de dood van koningin Cleopatra.

Een gekleurde beeld van een jonge vrouw die de naam Bastet draagt. Foto: SCA

In de verklaring van de Raad wordt gemeld, dat van de van tempel wordt gedacht, dat deze toebehoorde aan koningin Berenice II, de vrouw van Ptolemaeus III, die regeerde tussen 246BC-222 voor Christus.

Mohammed Abdel-Maqsood, de Egyptische archeoloog die de opgravingen team leidde, zei dat de ontdekking het eerste spoor kan zijn naar de lang gezochte locatie van het Koninklijke gedeelte van Alexandrië.

Een watertank opgegraven in Kom el Dikka, die dateert uit de derde eeuw na Christus. Foto: SCA

Het grote aantal beelden van Bastet, gevonden in de ruïnes, zei hij, suggereren dat dit misschien wel de eerste Ptolemaeus-tijdperk tempel, ontdekt in Alexandrië, gewijd aan de kat God. Dit zou erop wijzen dat de aanbidding van de oude Egyptische kat-god voortgezet werd tijdens de latere Grieks-beïnvloede Ptolemaeïsche periode

Hoofd van een beeld uit de Ptolemeïsche tijdperk, een van de meer dan 600 standbeelden ontdekt bij de opgraving te in Alexandrië. Foto: Supreme Council of Anitquities

Hij voegde toe dat er ook beelden van andere oude Egyptische godheden werden gevonden in de ruïnes,

Zahi Hawass, hoofd van de Egyptische archeologen, melde dat de tempel in latere tijden is gebruikt als een steengroeve, zoals blijkt uit het grote aantal ontbrekende blokken stenen.

Beeldje van een kat die een vogel tussen de voorpoten vast heeft. Foto: SCA

De tempel werd gevonden in de Kom el-dekka gebied, in de buurt van de moderne stad, het station, en de plaats van een Romeins amfitheater, en goed bewaarde mozaïeken.

Het moderne Alexandrië is pal op de ruïnes van de klassieke stad gebouwd. Veel tempels, paleizen en bibliotheken uit de oudheid zijn daardoor nog altijd niet opgegraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails