zaterdag 2 januari 2010

Goden, godinnen, Demonen & Monsters (3)

Dit is deel 3 in de serie Goden, godinnen, Demons & Monsters

In deze serie besteed Sterzoeker aandacht aan de Mesopotamische goden en natuurkrachten. De hier onder afgebeelde goden vormen de bakermat van onze religeuze wortels.


Ellil (Enlil) Heilig getal:50
Ellil is een van de belangrijkste goden van Mesopotamië. Ellil is zo krachtig dat de andere goden niet eens naar hem kunnen kijken. Hij is dus alleen weergegeven als een gehoornde cap.
Ellil belangrijkste stad is Nippur. Koningen uit alle hoeken van Mesopotamië stuurden, daarheen hun offergaven, voor hem.
Ellil is de vader van vele andere belangrijke Mesopotamische goden en godinnen.
Ellil bewaakt de 'tabletten van het lot'. Dit zijn spijkerschrift tabletten, waarop hij schrijft over het lot van alles op aarde.
_____________________________________________________

Ereshkigal (Allatu)Ereshkigal is de Sumerische godin van de onderwereld.
Ereshkigal was een sluwe en slimme godin die heerste over de onderwereld.
Wanneer Inanna (de Sumerische naam voor de godin Ishtar) zich waagde in de onderwereld, dwong Ereshkigal haar, bij elk van de zeven poorten, een stukje van haar kleding af te nemen voordat ze haar bereikte. Ereshkigal wist dat als Inanna naakt zou aangekomen, ze zou worden ontdaan van haar bijzondere bevoegdheden.

_____________________________________________________

Gula
Gula was een godin van genezing, de patrones van artsen en een sterrenbeeld. Ze verschijnt vaak als een vrouw met sterren en met haar hond.
Mensen offerden gewijd beeldjes van honden aan Gula, omdat ze geloofde dat het hen zou helpen ziektes te voorkomen of om te herstellen van ziekte.


_____________________________________________________

Mens-Hoofdige-StierenDeze stieren zijn beschermende wezens. Ze worden gevonden als decoratie van voorwerpen en dateren voornamelijk uit circa 3000-1800 v.Chr en later worden ze vervangen door de lamassu wachter-figuren.

_____________________________________________________

Humbaba(Huwawa)Humbaba is een monster, in het epos van Gilgamesj, die woont in het ceder bos in de Libanese bergen. Hij is een gigantisch mensachtig wezen en soms wordt hij weergegeven met klauwen van een leeuw, lang haar, en een monsterlijke, harige gezicht.
Humbaba wordt gedood door de held Gilgamesj en zijn vriend Enkidoe die reist naar het bos om ceder bomen te kappen.

_____________________________________________________

Ishtar (Inanna)Heilig getal:15Ishtar is de ochtend-en avondster (de planeet die we Venus noemen.), en de godin van de liefde en oorlog. Zij is afgebeeld als een vrouw staande op een leeuw, Meestal bezit ze verschillende wapens.
Soms werd gedacht dat Ishtar de dochter van de maangod Sin was. Omdat de maanmaand gewoonlijk 30 dagen telt. Sin's heilig getal is 30. Als dochter van Sin is Isthar haar heilig getal 15.

_____________________________________________________

LamaLama is een godin welke door mensen werd aanbeden voor hun eigen persoonlijke bescherming. Ze verschijnt als een vrouw in een lange, gelaagde rok.
Lama wordt vaak weergegeven op cylinderzegels, hier op begeleidt ze toonaangevende mensen in de aanwezigheid van belangrijke goden en godinnen..:._______________________________________________________.:.
Laat uw reactie, vraag of opmerking achter, door in onderstaande zin, op het woord reacties dubbel te klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails