zaterdag 2 januari 2010

Goden, Godinnen, Demonen & Monsters (5)

Dit is deel 4 in de serie Goden, godinnen, Demonen & Monsters

In deze serie besteed Sterzoeker aandacht aan de Mesopotamische goden en natuurkrachten. De hier onder afgebeelde goden vormen de bakermat van onze religeuze wortels.


Pazuzu


Pazuzu is een demon die mensen beschermd tegen pest en kwade krachten. Hij heeft een menselijk lichaam met de voeten en klauwen van een adelaar, en het hoofd van een monster.
Pazuzu is vooral sterk in de strijd tegen de krachten van de kwaadaardige godin Lamashtu.

_____________________________________________________

Schorpioen Mensen


Scorpioen mensen hebben een menselijk hoofd en lichaam, maar de onderste helft is als een vogel met de staart van een schorpioen.
Scorpioen mensen dienden de zonnegod Shamash en zijn krachtige beschermers tegen demonen.
In het Epos van Gilgamesj, bewaken een angstaanjagende schorpioen-man en-vrouw de poort van de berg, waar de zon opkomt.

_____________________________________________________

Shamash (Utu)Shamash is de zonnegod. Hij is ook de god van waarheid en gerechtigheid, omdat hij alles kan zien. Shamash is in het bezit van een mes met een gekartelde rand, zodat hij zijn weg kan snijden door de bergen bij de dageraad.
Shamash's symbool is een schijf, soms met zon-stralen, of een gevleugelde schijf.
Er werd gedacht dat hij in een boot reisde, maar vanaf ongeveer 1000 voor Christus werd zijn(reis)symbool een paard, en later, een strijdwagen

_____________________________________________________

Sin (Nanna)heilig getal: 30Sin is de maan god. Zijn symbolen zijn de halve maan, de stier, en een standaard op drie poten. (dit zou een lamp-standaard kunnen zijn).
Sin had een baard gemaakt van lapis lazuli en hij rijdt op een gevleugelde stier.
De maanmaand heeft meestal 30 dagen, dus Sin's heilig getal is 30.

_____________________________________________________

TiamatIn het Babylonische epos van de Schepping, is Tiamat een boze godin, die beslist om de andere goden te vernietigen. Ze creëert een groot leger van demonen. De andere goden besluiten dat Tiamat moeten worden gedood, maar ze zijn allemaal bang.
Marduk stemt overeen om Tiamat doden als hij tot oppergod wordt gemaakt. Marduk doodt Tiamat, om hemel en aarde te maken, en snijdt haar lichaam door midden. Van haar ogen stromen de rivieren de Tigris en de Eufraat

_____________________________________________________

UgalluDe Ugallu heeft een menselijk lichaam met het hoofd van een leeuw en de poten van een vogel. Hij is een demon die mensen beschermt tegen kwade demonen en ziekten.

_____________________________________________________

Usmu (Isimud)Usmu is een ambtenaar van de god Ea. Hij heeft twee gezichten. Usmu fungeert als een boodschapper en soms wordt hij afgebeeld dat hij een vogel-man brengt naar Ea

_____________________________________________________


De Koningin van de Nacht

Honderden goden, godinnen en demonen zijn bekend uit het oude Mesopotamië. Van vele kunnen we bij de oude beschrijvingen een overeenkomende afbeelding vinden. Toch zijn er een aantal waar we ofwel een afbeelding van hebben maar geen naam, of we hebben een naam, maar geen beeld. Dit betekent dat het soms moeilijk is om een god, godin of demon te identificeren.


De 'Koningin van de Nacht' draagt een hoofddoek en draagt de staaf en ring symbolen. Ze heeft ook afhangende vleugels en vogel-achtige voeten. Ze is afgebeeld staande boven twee leeuwen, met een uil aan beide zijden.

De identiteit van de 'Koningin van de Nacht' die op het object hieronder is afgebeeld is een mysterie. We weten dat ze is een godin is, door haar gehoornde kroon en de door de symbolen die ze in haar handen houdt. Echter, er zijn verschillende godinnen die ze zou kunnen zijn.
Sommige deskundigen geloven dat ze Ishtar is, de godin van de liefde en oorlog. Maar de neerhangende vleugels werden geassocieerd met de onderwereld. Ze kan ook Ereshkigal zijn, de godin van de onderwereld. We weten echter niet precies hoe Ereshkigal er uit ziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails