dinsdag 5 januari 2010

Het Opheffen van Orde

Het opheffen van orde. Goed idee! Sterzoeker schreef hier al eerder een blog over met de titel: Ontbinding van de Orde van de Ster. Kijk, dat raakt een gevoelige snaar bij mij. Ik ben altijd een voorstander geweest van het opheffen van verenigingen/ genootschappen/stichtingen/andere samenscholingen, wanneer de doelstelling bereikt of benaderd was. Echter, daar heb ik nog nooit een voorbeeld van gezien. Als een vereniging oid in het leven is geroepen dan blijft die ook bestaan, for all the wrong reasons.

door de Kritische Magier

Meestal wordt het vanzelf een beleggingsclub, als een soort van natuurlijk proces. En het maakt daarbij niks uit wat het doel van de club is: speldjes verzamelen, rituelen opblazen, de korenwolf beschermen, een zeker lijden delen, dondert helemaal niet. De Vereniging ter Bevordering van het Witschilderen van Muren blijft nog eeuwen bestaan nadat alle muren ter wereld wit geschilderd zijn. Want dan gaat men bij elkaar zitten om de centen te tellen en te kijken wat voor dingen ze daarmee kunnen doen (meestal streeft men er naar het in de knip houden). Een fenomeen. Jiddu Krishnamurti moet dit voorzien hebben en om die reden ging hij over tot het ontbinden van de Orde van de Ster.

Ook de Vereniging ter Bevordering van het Zoeken naar de Waarheid had die kwalijke trekjes in zich, zoals alle doelbewuste samenklontering van mensen. Hij zette de neuzen de goeie richting op: zoek de waarheid in jezelf en nergens anders. Ah, bravo, daar houden wij van. Maar de Vereniging van Oprechte Waarheidszoekers bleef bestaan en poepte tekst na tekst uit aangaande het Belang ener Algemeene Waarheid voor Ieder Mensch in den ganschen Wereld. Moet je kijken naar die Theosofen!

Okee, weet je wat we doen? Sterzoeker brengt een officiële persverklaring uit en maakt bekend dat De Waarheid gevonden is! Hij lag gewoon in een doosje bij Afdeling gevonden Voorwerpen van de Spoorwegen, onder de W van Waarheid. Al jaren lag De Waarheid daar en niemand miste hem. Nu, bij een grote reorganisatie van de betreffende afdeling, maakte de jongste bediende uit pure nieuwsgierigheid dit bestofte doosje open. En kijk: schitterend als een diamant was hij daar: DE WAARHEID! Eindelijk, hier heeft de menschheid op gewacht. De hele kerkelijke garde kan naar huis, hele universiteiten kunnen gesloten worden, Temples en Ordes kunnen en masse worden opgeheven. Want De Waarheid is eindelijk gevonden!

Slimme geesten zullen zich misschien afvragen hoe De Waarheid herkend kon worden door een laaggeschoolde, onderbetaalde jongste bediende. Het antwoord is eenvoudig. Ieder mens hoeft De Waarheid maar 1x te ontmoeten om hem te herkennen. Speciale scholing is daar niet voor nodig.

Ik zie die hitseflitserige verslaggeefster van CNN al voor me, met die stem als een cirkelzaag: "The Ultimate Truth has been found in the Netherlands, where it was sitting for ages in a box in the Lost and Found Department of the Dutch Railways. No one has claimed it until now, although there have been rumours about a telephone call from an Al Kaida spokesman, claiming the Ultimate Truth. This is not officialy confirmed yet."

En natuurlijk gaan een heleboel instituten de Waarheid opeisen.Er zijn voorbeelden van grappen die echt als grap bedoeld waren maar bijzonder serieus genomen werden. Dit kan er bij, toch?

Niettemin, ik dwaal helemaal af van mijn punt: als een samenklontering van mensen met een vastgesteld doel zich met een officieel jasje (vereniging, stichting, kerkgenootschap enz.) omhuld heeft, dan is opheffing nagenoeg uitgesloten, zelfs niet wanneer het doel bereikt is.

Ik denk ook dat een orde als de Temple of Starlight na verloop van tijd wel zijn aanhang zal verliezen en daarna vergeten wordt. Custers zal de enige zijn die, samen met haar huisgod Anubis, bij het open raam staat te roepen "en toch bestaan we!". Zo mogen wij dat wel zien, toch?

De Kritische Magier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails