donderdag 28 oktober 2010

Egyptische Magie in het RMO

Sinds zaterdag 16 oktober is 'Egyptische Magie' open, een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden over de magische wereld van de oude Egyptenaren. Magie speelde een belangrijke het dagelijks leven van de Egyptenaren. De tentoonstelling omvat meer dan 300 objecten, waarvan 60 in bruiklenen van o.a. het Louvre en het British Museum. U ziet er indrukwekkende godenbeelden, magische teksten, offerbeeldjes, toverboeken en amuletten.

Magie was voor de Egyptenaren heel gewoon. Het was onlosmakelijk verbonden met hun godsdienst. Ze geloofden in de absolute macht van de goden over hemel en aarde. Het enige middel waarmee mensen hun eigen lot konden beïnvloeden, was magie. Op allerlei manieren probeerden ze de goden gunstig te stemmen. Dat deden ze bijvoorbeeld door te offeren, of geluksamuletten te dragen. Zo konden ze de kleine dingen in het dagelijks leven de goede kant op sturen. Om het hele land en volk te beschermen voerden priesters uitgebreide tempelrituelen uit. Ook na de dood waren rituelen een grafgiften belangrijk. Magie was zodoende 24 uur per dag en op elke hoek van de straat aanwezig

Egyptische magie wordt vaak aangeduid met het woor Heka. Heka was een god uit de Egyptische Mythologie die de magie (toverkunst) personifieert. Ook wordt Heka ook wel de schepende levenskracht genoemd.

Volgens het Joodse wetboek, de talmoet, staat dat er tien doses Magie ter wereld kwamen. Negen daarvan kwamen terecht in Egypte, het restant werd verdeeld over de rest van de Wereld. Heka is de naam van de Universele scheppende kracht der Egyptische magie. Het is een kracht die aangewend kan worden die ons kan bijstaan in dit leven en het hiernamaals.

Er zijn 3 kenmerken van Heka:

- Heka in mensen en voorwerpen
- Heka wordt zichtbaar door speciale handelingen
- Heka kan worden aangeroepen door woorden.

In het Egyptisch pantheon staat Isis ook wel bekend als Weret Hekau wat betekend Groot in Magie. Zij heeft deze gave kunnen vergroten door een list. Zij heeft de ware naam van Atum (Re) weten te bemachtigen en zodoende alle Magie der wereld eigen kunnen maken.

Heka is de kracht der schepping en zo werd het ook worden gebruikt. Volgens de oude geschriften is de kracht van Heka het sterks vertegenwoordig in zeldzame en exotische voorwerpen. Wanneer je men amulet maakte van een zeldzame stof of een afbeelding van een zeldzaam dier, dan was de Magische werking sterker zijn dan wanneer men een niet zeldzame stof of afbeelding gebruikt.

Door een afbeelding van een dier te gebruiken nam men desgewenste eigenschappen over van de dier en/of ben je beschermd tegen dat dier. Volgens de oude egyptenaren was het zo, dat wanneer je de ware naam van iets of iemand wist dat je ook die kracht tot je kon nemen wanneer je deze naam gericht uitsprak.

Met 'Egyptische Magie' presenteert het Rijksmuseum van Oudheden een unieke tentoonstelling over de magische wereld van de oude Egyptenaren. U ziet ruim 300 amuletten, scarabeeën, magische beelden en teksten, tovermessen, godenbeelden en toverboeken op papyrus. Samen geven ze een compleet beeld van de belangrijke rol van magie in het oude Egypte. De voorwerpen op de tentoonstelling komen uit topcollecties uit binnen- en buitenland. De basis vormt uiteraard de eigen collectie, die gerekend wordt tot de top-10 van de wereld op dit gebied. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn bovendien objecten geleend van gerenommeerde buitenlandse musea, waaronder het Louvre en het British Museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails