dinsdag 12 oktober 2010

De Sprituele Markt

Het cursusaanbod op de spirituele markt is enorm. Er komt een dag dat er meer cursusbieders dan cursisten zijn. Kan niet lang meer duren.Voor wie gewoon een paar avondjes onder de pannen wil zijn is er een bonbondoos vol heerlijkheden. Chakra-buikdansen, Zen-kleien, Sjamanistische trommeltrance, godinnenworkshops, auracommunicatie, noem het en het is er.

Voorbeeld van een spirituele marktadvertentie

door de Kritische Magier

Veel schiet je er niet mee op voor de spirituele ontwikkeling, maar het is leuk en je ontmoet er zulke fijne mensen. Dat hoor ik vaak van deelnemers die natuurlijk bladen als Happinez en Paravisie lezen.
Deze mensen zijn makkelijk te herkennen aan die wezenloze glimlach die nergens mee te maken heeft.

Er is meer. We hebben een aantal magische scholen en men kan voor Wicca gaan. Maar wil je nog meer natuur in je leven dan is het Sjamanisme misschien wel wat. Het jaarlijkse Sjamanistisch Festival trekt zeer veel bezoekers, met en zonder wezenloze glimlach. Toch moet je al iets meer gemotiveerd zijn om zo’n tak van sport te kiezen.

Er zijn heel behoorlijke Sjamanistische trainingen. Dat komt vooral omdat de cursusbieders veel fantasie hebben en boeiende vertellers zijn. Maar zonder wrijving is deze sector niet. Hoe het duizenden jaren geleden toeging bij Sjamanen dat weet geen hond, om maar eens een gidsdier te noemen. De Sjamanisten in dit land hebben het ook van horen zeggen. Dat neemt niet weg dat er onder de Nederlandse Sjamanisten toch een strijd gaande is over de vraag wie nou het meest authentiek is. Als je het mij vraagt heb ik wel een antwoord: niemand.

Toch kun je hier leuk bezig zijn want er valt een boel te knutselen. De kruidenbuideltjes en kettingen zijn niet van de lucht. Wie wat dieper in de geldbuidel tast kan een trommel of een didgeriedoe maken die zo leuk aan de muur staan. Gebruik die dingen vooral niet als je maatjes met je buren wilt blijven. De ware Sjamanist struint de snelwegen af op zoek naar dode dieren en doet die vervolgens in de vriezer. Dan blijven ze lekker vers tot het moment dat de onderdelen van de verkeersslachtoffers verwerkt kunnen worden in Sjamanistisch instrumentarium. Kortom, je bent leuk bezig in het Sjamanisme en het is vrij onschuldig. Misschien wat luidruchtig soms, maar wel lekker dicht bij de natuur.

Wie in Wicca wil investeren heeft het moeilijker. Zoals Sterzoeker al vaker schreef is het in Nederland truttigheid troef want je kunt niet gewoon een coven naar keuze zoeken op het internet. Duitse, Belgische of Engelse covens staan zo met naam en toenaam op je scherm, maar in Nederland niet. Hier zitten de wicca’s nog lekker in de kast en persoonlijk hoop ik dat ze daar ook blijven.

In principe kost een opleiding niet veel. Het is een oud principe dat gemaakte kosten hoofdelijk worden omgeslagen of een bijdrage in natura geleverd wordt. Waar die covens dan zijn en waar je die opleiding dan kunt krijgen is dan wel geheim maar in heksencafe’s kom je nog wel eens namen op het spoor en men kan eens informeren bij het ouwbakken koepeltje Silver Circle. Veel wijzer word je daar echter niet van. Wie niet in de georganiseerde vormen van Wicca terecht wil komen die wordt gewoon een solitaire heks. Boeken genoeg over dit onderwerp, een bezempje, wat wierook en kaarsen, het koperen keteltje waar die verlepte varen in stond, een flodderjurkje erbij en je bent al goed bezig. Rituelen kun je op het internet vinden, maar de boeken van Scott Cunningham zijn nog steeds een prima bron van informatie hierover. Het geeft wat structuur aan het bestaan door de seizoensfeesten te vieren. Vooral het jongvolk is hier dol op. Wicca is in principe voor elke beurs want je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Vergeet de opleidingen, covens zijn wespennesten met een massa gerotzooi en ruzie. Koop dus gewoon een goed boek, doe je eigen inwijding.

Magische scholen is een ander verhaal. We hebben er tegenwoordig een paar in Nederland. Zo hebben we de school van Alruin, beter bekend als het komisch duo Sjors en Sander. Blijf daar weg, dat is mijn dringende advies. Het zijn een stel nare ventjes die alles doen wat geld opbrengt. Ze zijn ook bijzonder milieu-onvriendelijk bezig want ze geven niks om de schadelijke gevolgen van hun “alchemistische” producten. Een fatsoenlijk boek hebben ze nog nooit gelezen, maar ze hebben het sprekerstalent van een autoverkoper, dat wel. Alles is duur. Van hun troebele producten tot de feesten en idiote rituelen die ze organiseren (vrij toegankelijk voor iedereen die betalen wil). Links laten liggen, dat is mijn advies.

Een absolute afrader is ook de school van Ina Custers, de Temple of Starlight. Wie daaraan wil deelnemen kan beter eerst een tweede hypotheek op zijn huis nemen want het kost bakken geld. En wat leert men daar? Helemaal niks. Bij binnenkomst mag je wel een omvangrijk contract tekenen waarin je verklaart dat je braaf doet wat Custers voorkauwt, alles geheim houdt, niks mee naar huis neemt en vooral “tegen de Duistere Krachten vecht”. Mevrouw Custers is namelijk erg bang voor de duivel, daar gelooft ze heilig in.
Men wordt dus niks wijzer van deze school. Het LIJKT alsof je er iets opsteekt omdat het arsenaal moeilijke namen en nodeloos ingewikkelde rituelen onuitputtelijk is. In feite zijn het niet meer dan toneelstukjes, maar dan met andere namen en slechte acteurs. Dat kun je goedkoper krijgen bij de videotheek om de hoek.

Wie zich echt aangetrokken voelt tot mystiek kan beter een goeie cursus Moderne Kabbala volgen voor een frisse kijk op een oud thema. Niks religie, wel veel kennis. De prijs is een lachertje omdat de cursusbieder het principe van toegankelijkheid handhaaft: kennis voor iedereen want de kosten mogen geen belemmering zijn voor talent. Anders dan bij Ina Custers moet je hier wel je hersens meebrengen want het is serieus denkwerk. Geen website, geen Twitter, geen Facebook of Hyves, alleen mond tot mond reclame. Een echte aanrader want deze cursus biedt al wat de ware zoeker wil. En wie zoekt zal vinden.

Er is niks mis met een middagje wierook maken of een ander knutselclubje dat een goed gevoel oplevert. Verwar dat echter niet met het serieuze werk en omgekeerd. Zo is bijvoorbeeld de schrijver Geert Kimpen geen Kabbalist maar wel een goed verteller. Dat zijn vrouw (redactrice van Happinez) zijn boek heeft gepromoot, heeft hen geen windeieren gelegd. Tegenwoordig organiseert het echtpaar peperdure reizen naar Israel. Die zijn bedoeld voor ouwe dames die kwijlend achter de beroemde schrijver aanhobbelen maar niks van Kabbala snappen. Dat bedoel ik nou. Dus laat je geen (woestijn)zand in de ogen strooien op de spirituele markt.


De Kritische Magier

2 opmerkingen:

  1. In die wereld moet je enorm oppassen voor oplichters, Veel verkopen gebakken lucht en zijn zakkenvullers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi voorbeeld Sterzoeker, dat plaatje bij deze blog. Het zegt iets over hoe er met spritualiteit wordt omgegaan. Daar zit tegenwoordig niets spiritueels aan. Dit is puur materieel. Zeker op zo'n parabeurs is dat "spirituele" niet te vinden. Het is een grote leugen wat daar verkocht wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor de opleidingen of cursussen genoemd in deze blog. De deelnemers krijgen wel een dag vertier, bv in het opvoeren van een toneelstukje dat dan een magische ritueel wordt genoemd. Met spritualiteit heeft dit echter weinig van doen. Heel enkel, zoals ook in deze blog wordt genoemd, kom je nog wel eens echt beloven mensen tegen, die van uit het hart en met liefde je een wijze les leren. Maar helaas is het gros op de paramarkt bevangen door de hebzucht en daar moet je vere van zien te blijven. Gek is ook dat als mensen bijzich zelf iets ondekken op paranormaal gebied dat ze dan meteen consulten of cursussen gaan geven. Wat is dat toch? Zoals staat geschrevenin deze blog; Het is zoeken, maar dan vind je nog wel eens wat.

    Groetjes,

    C

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails