zaterdag 16 oktober 2010

De Noodzaak van Openheid

Wie de ontstaansgeschiedenis van de Stichting Pagan Federation International onder de loep neemt, zal ontdekken dat er een vreemde twist zit in de aanloop naar de oprichting.
Nu de bestuursvorm van de PFI ter discussie is gesteld op het PFI forum, het Silver Circle forum en op Sterzoeker, komt er een lijk uit de kast. Aan de ontstaansgeschiedenis van de PFI is namelijk de discussie verbonden over neo-paganisme en de politieke voorkeuren van afzonderlijke paganistische groeperingen.door Virilius

Het is erg jammer dat Merlin het topic alweer van zijn Sc forum heeft verwijderd want daarop was te lezen dat de reden van de huidige bestuursvorm (stichting) te maken had met het feit dat sommige neo-paganisten hun levensstijl goed konden combineren met extreem-rechtse opvattingen.

Nu was dit al genoegzaam bekend. Het internet is een rijke informatiebron voor degene die geen genoegen wil nemen met geruchten. We vinden verslagen, blogs, briefwisselingen, propaganda en kritieken over dit gevoelige onderwerp. Inderdaad, er zijn neo-paganisten die geen moeite hebben met het rechts-politieke opvattingen.
Eind jaren negentig was dit al voldoende om iedereen de gordijnen in te jagen. Anno 2010 zijn we – dankzij brede discussies en een belangrijke verschuiving in het politieke landschap - in staat om beter dan voorheen te kunnen vaststellen that there is more then meets the eye., De vraag wat “goed” en wat “fout” is verlangt een innerlijke check op het eigen denken en navenant ook het eigen handelen en de gevolgen daarvan.

De inhoud van een politiek correcte boekenkast zegt nog niet alles over de eigenaar van die kast. Om de lijn naar de actualiteit door te trekken: edele doelstellingen, gekoesterd gedachtegoed en hoge idealen zeggen nog niet alles over de aanhangers en sympathisanten. Het is niet meer mogelijk om een snel oordeel te vellen over correct en incorrect, over goed en fout, over rechts en links. De laatste verkiezingsuitslag toont dit aan. Het is te hopen dat het nieuwe kabinet op dit punt een extra sensortje ontwikkelt zodat niet te snel de pragmatische kant gekozen wordt. Voor alles wat er gebeurt is er een basis om dit te kunnen laten gebeuren.

Deze tijd doet een hard beroep op intelligent inzicht in onderliggende motieven en afwegingen die aan het nieuwe handelen ten grondslag liggen. Het nieuwe handelen zal meer nog dan voorheen iedereen afzonder confronteren met de vraag of men zelf de edele doelstellingen en de hoge idealen ook in de praktijk brengt.

De tijd van de knuffelcultuur en het zwelgen in eigen welzijn lijkt voorbij. Dat is geen verlies als we bedenken hoe makkelijk men wegzakt in het comfort van het New Age denken. Ongemakkelijk werd het pas als die boze buitenwereld zich opdrong. Betalen New Agers of paganisten dan geen belasting? Natuurlijk wel en daar worden milieu-onvriendelijke projecten mee gefinancierd, net zo goed als milieuvriendelijke. Te lang werden de lastige vragen verdrongen in een cursus mediteren of in de knusheid van een coven. Te vaak werd er vanuit gegaan dat “we” wel wisten waar het over ging. Te veel werd het feest der exclusiviteit gevierd. Zo werd de rest van de wereld buitengesloten. Maar dat was nou juist niet de wereld die verbeterd moest worden, de Moeder Aarde die gekoesterd moest worden?

New Age is de stroming van de uitsluiting. Dat wreekt zich helemaal vanzelf. Het nieuwe denken is inclusief. Inclusief de rest van de mensheid die niet altijd in ons straatje praat, inclusief de uitkomst van het eigen handelen dat soms gevolgen heeft die de exclusieve denker als “onbedoeld” bestempeld wanneer “ongewenst” dichterbij de gevoelstemperatuur komt. De inclusieve denker zal die gevolgen – inderdaad – als een logische uitkomst zien van de eigen houding.

Het is daarom dat de discussie over de bestuursvorm van de PFI nu opduikt. Het is dus niet intelligent om die discussie als afvalligheid of afwijking (van het knusse wij-gevoel)
in de hoek te zetten. Er is moed en originaliteit voor nodig om diep in de kritiek te gaan en juist daar de bron te ontdekken waar het verlangen naar openheid vandaan komt: vertrouwen.

Een standpunt als “wie niet voor mij is, is tegen mij” is niet intelligent als dat betekent dat we het prachtige gedachtegoed van het neo-paganisme in een soort leider vertegenwoordigd moeten zien. Het charismatisch leiderschap bestaat bij de gratie van de gemakzucht die het snel en makkelijk wil, zonder zelf te hoeven nadenken.
Autoritair gedrag maakt zichzelf belachelijk, besturen is geen betuttelen.

Het gedachtegoed van de stichting PFI is bedoeld voor alle paganisten, als we hun site mogen geloven. Er kan dus niet aan de deur geselecteerd worden op wat een paganist verder nog is of doet. Sterker, het probleem ligt helemaal niet bij de aanhang van de stichting PFI, maar bij de bestuurders.

Rechtse sympathie, een makkelijk label voor degene die zich tot de good guys willen rekenen. Wie hierin echter de uitingsvormen van exclusief denken herkent, kan er niet omheen dat de huidige PFI (inclusief Silver Circle) niet vrij is van dezelfde smetten. Dat is op het SC forum te zien en in de reacties te merken .... wie niet voor ons is, is tegen
ons ....

Toch kan daarmee niet de hele aanhang over een kam te geschoren worden. Er zijn – op het forum te zien - deelnemers die communicatie willen, die openheid en gedachtewisseling zoeken. Het is deze behoefte aan communicatie en openheid waaruit vertrouwen spreekt. Het is dit vertrouwen dat de verbinding naar de “boze” wereld vormt en zich weg beweegt van de exclusiviteit van de eigen kring. Dit vertrouwen kan alleen tot uitdrukking komen in openheid, deze openheid is een noodzaak.

Het zou de huidige bestuursleden van de stichting PFI op de gedachte moeten brengen dat het voortbestaan van de PFI van deze openheid afhankelijk is. Een check op de eigen motieven en de gevolgen van het eigen handelen is al voldoende. Moge dit tot het intelligente inzicht leiden dat vertrouwen alleen gewonnen kan worden door vertrouwen te tonen, in openheid.

Bovenstaande filosofische blog, geschreven door Virilius, kwam bij sterzoeker op de E-mail binnen, met het verzoek of wij dit op Sterzoeker wilden plaatsen.

Heeft u ook iets geschreven waarvan u denkt;"Dat zou ik graag op sterzoeker willen zien", of wilt u uw mening geven, over de discussie die is ontstaan over de PFI, wicca en aanverwante onderwerpen. Sterzoeker verneemt graag u mening of standpunt.
Op Sterzoeker worden uitsluiten artikelen, standpunten of meningen geplaats op verzoek van de schrijver zelf. Ook beantwoorden wij graag u vragen. wij plubiceren nooit ongevraagd de bij ons binnengekomen E-mails. Ons E-mailadres is: info.sterzoeker@gmail.com

25 opmerkingen:

 1. Goed gesproken! Als dit toch eens door zou dringen tot dat stichtingsbestuur dan werd de PFI een stuk aantrekkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen idee hoe het bij de PFI zit? Wakker worden en ontwaken zal niet over een leien dakje gaan daar elke vorm van flexibiliteit volledig ontbreekt.

  Seven Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Seven Sisters, dat klopt. Hoe zou dat toch komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Halstarrigheid, Eigenwijsheid, Het niet willen toegeven dat er heel veel geld wordt verdiend die in eigen zak verdwijnen ondanks lulverhalen dat het allemaal vrijwilligerwerk met enorm veel tijd en inversteringen betreft waar weinig aan verdiend wordt.

  Kortom het is een vorm van macht in stand houden waar je van weet dat het geen blijvend verschijnsel is omdat mensen wakker worden en zich beseffen dat er nogal wat gebakken lucht wordt verkocht gebaseerd op laaie lichterij 1ste klas.

  Wellicht zie ik het verkeerd, helaas ligt de waarheid ergens verborgen op het kerkhof.

  Seven Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cüsters, dat is weer een verhaal apart, al wat over te zeggen valt is dat het een doodeng mens is waar je beter ver vandaan kan blijven voor wie enigzins het verstand heeft om deze mevrouw op een nuchtere wijze te doorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb eens zo'n doorgewinterde bestuurskenner gevraagd waarom mensen zo lang (en veel te lang) op een bestuursstoeltje blijven zitten.
  Het antwoord was: als je het niet voor het geld doet dan doe je het voor de kontakten.
  Dat moet in dit geval ook een rol spelen.

  Morgana reist lekker veel en laat zich wat graag op de foto zeten met mooie jeugdige paganisten. Merlin kennen we als super ijdeltuit die altijd jonger wil lijken dan hij echt is. Jonge heksjes hangen hangen aan zijn lippen en geven kopjes als hij een rammelend verhaal houdt (tja, wie let daar nou op, toch?).
  Strelend, nietwaar? Leuk voor je naam, leuk voor je ego, en misschien levert het nog wat neveninkomsten op, ook nooit weg. Geen wonder dat ze zo vast houden aan die bestuursstoel. Als ze echt zoveel goed wilden met hun PFI dan gaven ze hun achterban eindelijk de ruimte.

  Ze hebben best goeie dingen gedaan, maar ook scheve schaatsen gereden. De samenwerking met Custers is niet goed gevallen. Maar ja, er komt bij zulke mensen altijd een moment dat ze denken
  onaantastbaar te zijn en alles te kunnen maken.

  Ze hebben nog nooit ene bliksem om de mening van hun achterban gegeven. Kijk maar eens hoe Merlin met dat forum omspringt en wat een kletskoek hij uitpakt. Alleen de kletskoek van Custers is nog erger maar het lijkt er sterk op dat die een drankprobleem heeft. Proost!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jansen & Jansen18 oktober, 2010 14:17

  Nog een redden waarom mensen als Ina Custers-van Bergen en Dennis ten Siethoff (Merlin)
  niet happig zijn op een vereniging;

  Dit heeft alles met macht en met het behouden machtspositie waarop ze nu zitten te maken. Aan het huidig beleid van biede stichtingen zie je ook dat deze niet idealistisch zijn.

  Het drieledig is waarom men deze vorm, ondanks alle weerstand vast tracht te houden.
  A. de hoofdpersoon Custers/Morgana maakt zich belangrijk door de (machts) positie.
  B. Het beterft een vorm van controle beheersing over de gang van zaken binnen de PFI of de Tempel of Stralight. Dit wil men niet in handen van anderen geven
  C. Het geld kan door deze vorm gemakkelijk weggesluisd worden naar de portemonnee van diegene die de stichting heeft op gericht.

  In het geval van Ina Custers – van Bergen is dit een duidelijke zaak, ook gezien het feit dat de rest van de stichtingsleden van de Temple of Starlight bestaat uit familie of bekende.

  Bij een vereniging is het gebruikelijk dat leden de voorzitter verkiezen en dat er dus na verloop van tijd een wisseling in het bestuur plaats heeft.

  Nu is het dus geval dat bij de PFI en bij Custers haar Temple of Starlight, dat er altijd dezelfde persoon op de hoofdzetel zit.

  Technisch gezien willen dit soort mensen al helemaal niet letterlijk hun macht uit handen geven. Ook niet aan anderen ook al zouden deze wel capabel zijn.

  Ina Custers- van Bergen zal ten alle tijden de magiër van het Noorden willen zijn; het hoofd van de Tempel of Starlight. Voor Dennis en Lesley (morgana) geldt nagenoeg hetzelfde. In biede gevallen draait het om macht en aanzien of om geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Of Cüsters een drankprobleem is totaal niet van toegevoegde waarde, sterker nog dat hele mens kan me gestolen worden ook al het in werkelijkheid een regelrechte heks zijn die kon toveren. Kortom Cüsters heb je nog een goed toverboek gegeten? Nee? Onzin verkopen is ook een vak apart.

  Jammer dat dit soort figuren zich zo enorm profileert en zich vriendelijker voordoen dan ze in werkelijkheid blijken te zijn.

  Het spijt me voor Cüsters en de verdere gang van de PFI, het blijven apartelingen die behoorlijk vervreemd zijn van het leven in de hemel...eh ik bedoel op aarde.

  Seven Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat ik niet goed vind aan de discussie op sc
  1. er wordt toch weer geschreven dat je op het pfi forum zou moeten posten (16-18 oktober ongeveer), sorry, dat had men eerder moeten bedenken voordat men de discussie daar ging voeren.
  2. er wordt niet ingegaan wat er dan in nederland gedaan wordt.
  3. de vraag omtrent het 3e bestuurslid wordt niet beantwoordt. (het valt me nog mee dat die niet weggehaald wordt).
  4. over het vele werk dat vrijwilligers doen zoals het geven van workshops op de conferentie wordt niet als volwaardig gezien, blijkbaar. een aantal doet het om zelf in de picture te komen/cursussen te verkopen, maar ze doen het toch wel graties en daar draait de conferentie toch voor een groot deel op. Jammer dat dit niet gezien wordt door het bestuur zelf. Nodigt de mensen ook niet echt uit om actief te worden.
  Gegroet De Baadster

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WAT MET HET PFI AANMOETEN IS HET VOLGENDE: ALLEMAAL HET DONATEURSCHAP OPZEGGEN, WANT MERLIN HEEFT WEDEROM EEN DICUSSIE OVER HET ONDERWERP GESLOTEN OP SC FORUM. ALS ER DAAR NIET OVER HET PFI GESPROKEN MAG WORDEN, DAN DOEN MET HET MAAR OP STERZOEKER. DIT WORDT TOCH WEL GELEZEN.

  MET HET SLUITEN VAN DE DISCUSSIE KAN MORGANA METEEN MAAR BETER HEEL HET PFI OPHEFFEN. IK ZEG MIJN LIDMAATSCHAP OP EN IK WIL ANDEREN OPROEPEN DIT OOK TE DOEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hahaha! Dat PFI laat zich wel verheldend kennen om de laatste reactie even zo te observeren wat voor wantoestanden daar plaats vinden.

  Kortom heb het wel weer gezien, hocuspocus in tralaland is ook al één grote commercie van lieden die er alles aan doen om te voorkomen dat de aap uit de mouw komt dat er gebakken lucht voor een hoog prijsje over de toonbank gaat.

  Het PFI, The Temple of Starligt en The Silvercircle zijn allemaal de zelfde soort clubjes waar je beter ver vandaan kan blijven omdat het weggegooid geld is om tijd en energie aan te verspillen waarmee zo te blijken enorm veel frustraties zijn die via de discussies elkaar in stijgende lijn blijven opvolgen.

  Seven Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 12. tja, en dan komt mevrouw Custers nog even een met een opsomming van rijtje stichtingen, waar het wel goed toegaat. Zeker om haar eigen straatje en die van het PFI schoon te vegen. Slecht voorbeeld van deze mevrouw, want al deze stichtingen geven inzage in hun financieel jaaroverzichten. Kijk dat zou mevrouw Custers nu zelf ook eens moeten doen! We willen wel eens weten waar al dat geld wat er bij TOS en de PFI binnenkomt naar toegaat. Ook willen dolgraag weten hoe het zit met het 'vrijwilligerswerk" van mevrouw Custers.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ lira:

  Dit vind ik een erg goed idee. Ik zie eigenlijk niet in waarom Ina Cüsters dit niet doet, zo zou er toch al een kritiekpunt van de baan zijn. Als ze recht in haar schoenen staat zou dit helemaal geen probleem mogen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het probleem met Custers is dat ze buiten haar schoenen loopt met een arrogante air alsof ze Anubis zelf representeert? Heb een paar filmpjes van haar gezien en kwam al snel tot de conclusie dat het een opgemaakte kerstboom is die gek is om met die vreselijke krijsstem om de aandacht op te eisen.

  Ina Cüsters, PFI en SC zijn niet erg populair en geliefd om het even droogjes op te merken zoals de discussies allemaal duidelijk helder verwoorden dat al die clubjes niet veel soeps zijn.

  ik Midas de grote boze wolf die de verschrikkelijke sneeuwman speelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Yep, in zijn oneindige wijsheid heeft dorpspastoor Merlin het topic over de PFI gesloten maar zonder de vragen te beantwoorden die er lagen. Wat heeft die man toch veel slechte gewoontes.
  Nou, de scheiding der geesten is compleet: een handvol hielenlikkers wil de PFI-mummie nog reanimeren (lui die er zelf belang bij hebben). Iedereen die nog voor zichzelf kan denken haakt af en zeer terecht.
  Behartigt de PFI de belangen van de paganisten? NEE!
  Maakt de PFI de eigen doelstellingen waar? NEE!

  Hef de club maar op, lui. We hebben kunnen zien wat je allemaal NIET doet voor je dierbare "leden". Dan maar geen PFI, niks aan verloren. Weg met Morgana, Merlin en Bara!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nog iemand die hier iets over wil zeggen:20 oktober, 2010 13:00

  Nee, Boze pagan het enige is wat ze op het PFI is hun eigen belangen behartigen en als er kritische vragen komen verdwijnen die algauw naar het afvoer bakje in hidden sectie, zodat een toevallig passant niet meer kan lezen wat er werkelijk gaande is. dit noemt men ook "zand in de ogen strooien" .

  Het Silver Circle forum is verworden tot een reclame-posting plaats van de luitjes uit de met Merlin en Morgana bevriende clubjes. Ina Custers maakt hier bijvoorbeeld zeer dankbaar gebruik van. Iedere keer een nieuw onderwerp op het SC forum verschijnt, dan zet zij ergens in die discussie de volledige naam van haar orde de "Hermetic Order of the Temple of Starlight " in die postings. Nu ook weer bij de discussie " Gebruikswijze van het tarot deck" . Dit is heel slinks van Custers, want de meeste lezer hebben totaal niet in de gaten dat hier voortdurend sluikreclame door de strot van de lezer wordt gedouwd.
  De naam van de "Hermetic Order of the Temple of Starlight" wordt met opzet volledig zo gepost door Ina Custers en heeft hiermee zich als doel gesteld dat als mensen googlen op "The Temple of Starlight" dat ze dan op Custers stuiten.

  laten mensen vooral veel gaan googelen op "The Temple of Starlight" of op "Hermetic Order of the Temple of Starlight" want er is veel moois te vinden op internet over Custers, niet alleen op haar eigen site.

  Blijft feit dat het helemaal niet goed is hoe er op het SC met kritiek wordt omgaan en dat inbreng voor verandering of groei absoluut niet serieus wordt genomen door Merlin en Morgana . Dat is jammer, want de gemiste kansen blijven op deze wijze liggen in afvoerbakje van SC forum. Ik sluit me aan bij eerdere postings hier; ons lidmaatschap per direct opzeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goedenavond Sterzoeker,

  Na bovenstaande blog gelezen te hebben heb ook even op dat SC forum gekeken. Nou nou wat een onserieus gezwets vindt daar plaats op Silver circle Forum;

  Als Custers dingen op het SC-forum schrijft als: "roll: Here she comes so wild so horny, my sony eyed medusa"
  Dan is dit teken dat Custers wel degelijk de weg kwijt is. Om even in dezelfde taal te spreken: is dit Ina met een natte vagina? Of wat is dit?

  Dit soort boodschappen van Ina Custers is nu eens geen reclame, maar anti-reclame voor haar "Hermetic Order of the Temple of Starlight".

  Wie wil daar nu bij in de leer? Als dit het niveau Moeten we deze dame en dit soort uitingen en het SC forum nog serieus nemen???

  Met vriendelijke groet,

  voorbijganger

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tja, drank, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ...The Silvercircle zijn allemaal de zelfde soort clubjes waar je beter ver vandaan kan blijven omdat het weggegooid geld is om tijd en energie aan te verspillen...

  Groot gelijk, die Merlin moet maar eens een keer opstappen, hij runt dat forum nu al bijna 7 jaar en waar denk je dat hij al dat geld vandaan haalt om zo'n forum gratis in de lucht te houden? Ik ben tenminste gratis lid. Het wordt tijd dat al die andere geweldige forums eens een kans krijgen, die blijven nu veeeel te klein omdat iedereen naar Merlin's forum toe gaat omdat daar zo veel onzin staat zoals jullie hier zo goed adverteren voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Welke "andere geweldige forums" zijn dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. >> Welke "andere geweldige forums" zijn dat dan? <<

  Hoe bedoel je? Jij hebt ook bepaald nog niet door wat er allemaal voor geweldigs te vinden is zeker. Je denkt toch zeker niet dat er buiten Silver Circle niks is he? Er zijn zat geweldige forums in Nederland die al vele jaren succesvol draaien en veel meer leden hebben dan SC hoor. En die meer doen voor wicca dan jullie allemaal en Sterzoeker bij elkaar. Zet je bril maar op!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat is dit nou voor slap gedoe? Je vindt toch dat die "andere geweldige forums" te weinig aandacht krijgen? Kom op dan, dit is toch een gelegenheid om ze aandacht te geven.

  Weet je zelf al wat je wilt of is dit weer van dat loze wiccagezeur?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben tegen wiccagezeur hoor, voor het geval je het nog niet wist. Lees je wel wat ik schrijf?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Kom dan op met je "andere geweldige forums", dat wil ik lezen. Grijp je kans.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Nou even niet doordrammen, Anoniem. Laat Anoniem
  (die over de andere forums schrijft) eens rustig aan het woord want je hebt echt niet gelezen wat die schrijft.

  Anoniem, vertel mij eens hoe je gratis lid wordt van de PFI of van SC?

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails