dinsdag 12 mei 2009

Trouw, Stichting Caros en persoonlijke ervaringen.

Op 8 juli 2005 stond er een artikel over Stichting Caros in het dagblad Trouw.
Hierdoor ben ik nieuwsgierig geworden naar uw ervaring, zowel met Caros, als wel met andere (magische) leerscholen.


Het artikel in Trouw ging over de Stichting Caros. Het artikel beschrijft dat Caros een bijzondere en niet alledaags hobbyclubje is, welke zich bezighoudt met occulte wetenschappen en de leer en het ritueel der Hogere Magie en de authentieke Heksenkennis. Het artikel verteld verder dat Stichting Caros bestaat uit verschillende loges die in Amsterdam bijeenkomsten houden en dat er mystiek die rond de bijeenkomsten van de stichting wordt gecreëerd. Zo zouden studenten van Caros verplicht zijn een ‘eed van geheimhouding inzake de methode van lering der Caros-loges' af te leggen. Ook moeten ze inzage geven in hun gezondheidssituatie en medicijngebruik. Dit alles ten behoeven van een opleiding tot de ‘Caros-Wicca-Heks': Een opleiding die in het teken staat van onzijdig Al-bewustzijn, dat zich voedt met bewustwordingsprocessen die ontkiemd zijn met de hulp van positieve en negatieve krachten‘‘.

Volgens het artikel dragen de leden van deze loge speciale kleding: zo dragen de eerstejaars een bruin gewaad. Bruin, - omdat deze tint een absorberende en niet-storende eigenschap bezit op gebieden van de occulte wetenschap’‘. Nieuwelingen beginnen uiteraard onderaan in de hiërarchie en krijgen de rang van Roedi, occults voor leek. Wie slaagt voor het Roedi-examen, ondergaat de eerste inwijding en mag zich vervolgens Neofiet (nieuwe twijg) noemen. Dan mogen alle rituele diensten van de loge worden bijgewoond. Zoals bij alle geheime genootschappen heeft een buitenstaander dus geen toegang tot deze bijeenkomsten. En niemand behalve de leden weet wat er precies binnen de deuren van de loge plaatsvindt.

Het artikel in Trouw verteld verder dat de Aspirant-leden van de loge in elk geval van tevoren niet alles verteld wordt en dat niet alles wat ze te doen krijgen van te voren bekend wordt gemaakt. In ieder geval wordt er tachtig uur per jaar, per loge besteed aan ‘het bestuderen én aan het in de praktijk beoefenen van de occulte wetenschappen'. Studenten houden zich bezig met het maken van helende zalven, oliën en extracten, met astrale reizen, tarot, uittredingen, psychische zelfverdediging, kruidenkunde en noem maar op.

Bij het lezen van een dergelijk artikel, als deze in Trouw, wordt ik meteen nieuwsgierig, niet alleen naar de stichting Caros, maar ook naar de redenen waarom Trouw dit artikel heeft gepubliceerd. Was dit artikel geschreven omdat men onderzoek heeft gedaan had naar de handel en wandel van Caros? Of was het dat een journalist al googlend per ongeluk op de website van Caros terecht kwam? Inhoudelijk zegt het artikel in trouw namelijk niet meer dan dat we al op de site van caros kunnen lezen. Het geeft dus niets weer van een gedegen onderzoek. Het artikel heeft een beetje een kritische teneur, alsof de auteur van het artikel tegen de stichtig Caros is en het in een kwaaddaglicht wil stellen, maar het draagt verder ook niets bij waaruit blijkt dat er binnen Caros vreemde handelingen plaatsvinden, welke het daglicht niet kunnen velen. Ook verteld het niet dat mensen persoonlijk schade door de praktijken Caros hebben ondervonden. Het geeft alleen aan het een vreemd clubje is. Echter daardoor maakt het artikel de lezer alleen maar meer nieuwsgierig naar wat de Schiting Caros nu eigenlijk precies is en wat er binnen haar tempelmuren plaatsvindt. In het artikel komen geen leden, (ervarings)deskundigen, voorstanders of tegenstanders van Caros, aan het woord. De doestelling van het artikel is dus uitermate vaag.

Of zou Dit artikel bedoeld zijn als een stiekeme publiciteit-actie van deze Trouw-journalist. Is deze journalist lid van Caros? Was dit artikel een mooie gelegenheid om niet al te negatief, de stichting landelijke bekendheid te geven? We zullen helaas nooit weten wat de uitgangspunten waren van deze Jounalist. Feit is dat de landelijke aandacht even werd gevestigd op deze stichting, die daarvoor volledig onbekned was bij de meeste lezers van Trouw.

Persoonlijk ken ik geen leden van Caros en kan ik geen oordeel geven over de gang van zaken binnen deze orde. Het lijkt zoals bij zoveel magische orders, een orde met een duidelijke hiearchische structuur te zijn. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat dit negatief is. Toch zou ik ook graag meer willen weten over de Stichting Caros. Wellicht zijn er lezers die meer weten over de Stichting Caros en hoppelijk wilt u uw ervaringen kennis of persoonlijk ervaring met mij willen delen.

Ook ben ik geïnteresseerd naar uw ervaringen binnen of met andere magische scholen, ordes, geheime genootschappen, Wicca coven, enz. Ik ben benieuwd naar uw ervaring, zowel negatief al wel positief. Ik zou bijvoorbeeld graag vernemen waarom u lid bent, wat geeft het u voor meer waarde, of waarom bent u teleurgesteld in het geen u geboden werd? Mocht u een lang verhaal hebben en dit willen delen, laat het me weten, middels een reactie op deze blog. Ik neem uw verhaal graag (eventueel anoniem) op als gast-blog op deze blogwebsite.

17 opmerkingen:

 1. Stichting Caros
  is een op geld beluste stichting.
  Leert haar studenten ja en amen knikken.
  Als je niet volledig in de pas met de stichting wil lopen lig je er uit. De hoogste persoon in de caros rang is tevens de stichting houder... Parool heeft weleens een journalist binnengekregen in Caros. Het is overigens niet de moeite waard om het zelf te doen.
  MVG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste mensen,

  Ik heb ervaring met deze 'stichting' en ik raad iedereen af om zich hiermee in te laten. De stichting wordt geleid door Dhr. Jan Stork die zich al 30 jaar bezig houdt met het oprichten van verschillende 'loges'. Deze man is een oplichter. Hij heeft hiervoor o.a. de Stork-loge geleid. Hij start loges, zegt dat ze al zeer oud zijn en begint mensen te sprokkelen. Hiervoor zoekt hij mensen die niet goed in hun vel zitten en makkelijk beinvloedbaar zijn. Vervolgens begint hij deze mensen steeds banger en banger te maken.
  Het lidmaatschap van Caros gaat via een contract met belachelijke punten. Zo is het verplicht om tuinbeurten en schoonmaakbeurten te doen en mits deze niet gedaan worden dan zijn er boetes die oplopen tot in de vele honderden euro's. Een ander onderdeel van het contract is dat als niet de eerste maand al een brief gestuurd wordt voor opzegging, men direct verplicht is ook de contributie voor het tweede jaar te betalen. Meneer Jan Stork krijgt hierbij hulp van Intrum Justitia incasso bureau.
  Vergist u niet in deze man. Hij heeft een zeer confronterende en agressieve houding en heeft een baseball-bat naast de ingang van de loge staan.
  Wat betreft wat er te leren valt: niets. De lesstof bestaat uit zelfbedachte onzin die ook nog eens volstaat met spelfouten. De oefeningen zijn vaak gebaseerd op psychologie uit de jaren 60. Ongetwijfeld de tijd waarin dhr. Stork wellicht gestudeerd heeft.
  Al met al een stichting met een jaarlijkse contributie van 500 euro waarbovenop nogeens boetes kunnen komen van meer dan dat bedrag.
  Dhr. Stork leidt deze stichting alleen. Hij is de enige die lesgeeft, is overal bij en duldt geen tegenspraak en ook geen contact tussen logeleden. Alle contact tussen leden moet gebeuren op het internetforum van de stichting, zodat alles gecensureerd kan worden door dhr. Stork.

  Goed, een heel verhaal met de uiteindelijk boodschap: Laat u niet in met deze man en zijn nep-stichting. Dat zal u vele jaren aan incassobrieven schelen.
  Mocht u al contact hebben gehad, dan wens ik u sterkte. Na veel contact met advocaten weet ik inmiddels dat Jan Stork juridisch geen poot heeft om op te staan.

  mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. One who knocks ...24 januari, 2010 10:00

  Ooit ben ik op een zoektocht de Stichting Varos tegengekomen. Er staat een mailadres op hun site. Na mijn mailtje kreeg ik antwoord en daar stond dan weer een telefoonnummer in.
  De telefoon werd opgenomen met een stem die sterk aan Ome Joop van Andre van Duin deed denken.
  Ik kon een afspraak maken, ergens in de avond en op een adres in Amsterdam Noord dat mij de wenkbrouwen deed fronsen. Ik ken die burt wel en dat zijn piepkleine huisjes. Hoe kon daar een groot gezelschap als op die foto's in onder gebracht worden? Niet dus. Mijn schatting was dat dit het prive adres van Ome Joop was en om daar nou in de avond naar toe te gaan .... nee.
  De afspraak heb ik daarom afgezegd. Krijg ik nog een mailtje dat ik gelukkig net op tijd was. Voor wat dat is me niet helemaal duidelijk geworden. Had ik anders een rekening gekregen?

  We weten allemaal dat schurken niet perse in een aggenebbisch straatje hoeven te wonen om schurk te zijn. Het was de knorrige onvriendelijkheid, dat Amsterdamse accent met drank in de nagalm, dat me kopschuw maakte..."Wat mot je, joh?...
  Het beeld dat die stem opriep was een ongewassen man in een donker gangetje met ... een baseball knuppel achter de deur. Er is niks mis met mijn intuitie. Dit was mijn kennismaking met Jan Stork.
  Maar als je die foto op hun site ziet met die gezellig knutselende dames en heren, dan denk je geen kwaad. Die zijn toch niet allemaal achterlijk, denk je dan. Foutje, die moeten dan wel achterlijk zijn. Wat daar ook allemaal gekonkelefoest wordt zal mij worst wezen. Blijf daar weg, mensen. Inmiddels ken ik de slechte reputatie van Caros nog beter. Wegwezuhh, mensuh.. om het eens met Ome Joop te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben toch wel benieuwd hoe dit allemaal zit. Google levert weinig op, alleen deze reacties, een discussie met ene Merlin van Silver Circle en verder níets. Toch vreemd.. wie kan ons hier meer over vertellen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op dit moment zijn er bijzonder weinig ex-leden die hun mond open doen over Stichting CAROS vanwege de vele rechtzaken die tegen deze stichting lopen. De huidige leden hebben geheimhouding gezworen en riskeren een fikse 'geldboete' als zij hun mondopen doen.
  Ik zelf ben een jaar lang lid gweest en ik moet zeggen dat ik er ondanks de geheimhoudingsplicht een aantal van mijn beste vrienden heb ontmoet ;-) De stichting zelf is inderdaad een oplichting. Je leert er niets wat je niet ergens anders kunt leren en alles is gejat. Er is slechts 1 persoon de baas: dhr. Stork die zich onder verschilende namen aan je voordoet.
  De meeste ex-leden willen simpelweg niets meer met deze stichting te maken hebben laat staan erover schrijven. Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat dhr. Stork deze site nog niet uit de lucht heeft geplukt, zeker te druk met zijn rechtzaakjes....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rechtzaakjes waar wij helaas ook mee in aanraking zijn gekomen. Gatverdamme. Niet in zee gaan, met deze lui. En het incassobureau deugt ook al van geen kanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel franje en mooie beloften maar het biedt weinig, daarnaast absoluut geen integriteit in omgang met mensen bij Stichting CAROS c.q. J.C. Stork. Wat een machtsvertoon, de man kan niet tegen tegenspraak en wordt heel manipulerend. Verschuilt zich achter verschillende namen. Lesstof stelt niets voor, alles is opgeklopt en weinig nieuws onder de zon. Mensen met een beetje zelfrespect lopen er snel weg.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Na dit alles gelezen te hebben vraag ik me ernstig af of er in Nederland wel (magische) ordes zijn die deugen. Caros is niet zuiver in de leer, buit mensen uit. Stuurt incassoburo's op je af. Althans als we afgaan op de verhalen van sommige ex leden.

  Zo'n gevalletje is ook bekend in de wicca wereld; Adria de Wilde. Die stuurt haar cursisten gerust nog een rekening en incasso, als de cursus allang stopt is, omdat men zogenaamd eerder geëindigd is.

  Dan is er nog de TOS, waar het ook vreemd toe gaat en de inkomsten van Custers net als in bovengenoemde gevallen centraal lijken te staan. Er rest dus niets anders dan zelf een groep te beginnen.

  Nu maar hopen dat we niet zoals deze leiders door macht en hebzucht worden bevangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gek eigenlijk dat er zo weinig over caros te vinden is. Op het Internet is vrijwel alleen de eigen website van CAROS te vinden. Het is dus blijkbaar een orde die niet al te veel aan de weg timmert en ook niet zo van belang is. Je kan ook niets zo veel vinden omdat CAROS zich achter namen als Alex NOX verschuilt en niet zijn echte naam: J.C. Stork gebruikt. Ik kwam laast iemand tegen die bij Caros zit en deze persoon wist niet anders van dat Nox een echte naam zou zijn. Zelfs de eigen leden weten dus niet wat voor vlees ze in de kuip hebben. Terwijl J.C. Stork wel van haar leden verlangt dat ze bij toetreden een Kopie van hun paspoort en een contract met bloed ondertekenen. Dat laast is beslist geen grap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik bevestigen. Er zijn wel meer dingen daar die niet kloppen. Toen ik weg ging, werd mij te kennen gegeven dat ik met ziekte en dood te maken zou krijgen als ik niet terug kwam wanneer ik daar klaar voor was. Bangmakerij. Macht, hebzucht. Ik zat destijds niet goed in mijn vel en daar is voor mijn gevoel misbruik van gemaakt. Geen wonder dat ex leden zich niet laten horen, ik post dit niet graag. Maar die man deugt niet. Niet mee in zee gaan.

   Verwijderen
 10. Jan stork is volledig KRANKZiNNIG de gek noemt zich zwarte magier en houd de mensen met angst onder de duim.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jan stork is volledig KRANKZiNNIG de gek noemt zich zwarte magier en houd de mensen met angst onder de duim.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aan het bovenstaande wil ik nog toevoegen dat deze malloot die zich ook wel alex nox noemt de mensen die bij hem hebben gezeten blijft achtervolgen met intimidatie en bangmakerij de mafkees.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dank je Sjoert! Ik postte de Anoniem10 oktober, 2013 23:45 post, ik ben blij dat ik redelijk op tijd weg was en gelukkig geen last meer heb gehad. Ik hou me tegenwoordig met lichtere zaken bezig, maar vergeten doe ik dit niet. Mensen moeten weten dat dit niet deugt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Rabor Suicer31 mei, 2017 17:12

  Nooit ergens last van gehad, moeilijk voor te stellen ook al die klachten.. (wat de loges betreft dan; Wicca was, is, en zal nooit mijn ding zijn). Ja de lesstof is de eerste jaren basaal, en ja als je lid wordt van een vereniging dan moet je je contributie betalen; doe je dit niet dan kun je een incasso verwachten, simpel. Soms zijn er wat extra kosten voor bv. boekbinden of bronsgieten, maar die worden zo laag mogelijk gehouden.

  Wat CAROS zelf betreft: soms komt iemand op zijn of haar pad geen gelijkgestemden tegen met dezelfde interesses, vermogens en/of kennis, en dan ga je op zoek. Het gros van mijn vrienden en kennissen is bv. helderhorend, -ziend, -whatever, of kunnen je bv. uit je lichaam halen en ergens iets laten zien, of kunnen dingen met energieën doen die bijna niemand anders kan, enz., maar dat wil niet zeggen dat ze ook exact begrijpen hóe ze dit doen, of wat die externe oorsprong van die kracht of energie is, of hoe een bepaalde energie in elkaar steekt, en dat is een crux van deze groep. Je leert jezelf bv. exact in het centrum, in het midden te begeven, een perfecte balans tussen +/-, M/V, L/R, enz. te vinden, en daarvandaan nog beter te leren zien en de wereld te gaan onderzoeken. Of je hebt bv. een bepaalde gave en wil deze compleet uitwerken en beheersen, dan is het gewoon wel prettig dat er mensen bestaan die iemand daarin neutraal kunnen - en vooral willen - begeleiden. Dus ja, om daar even op terug te komen, de eerste jaren zijn een kennismaking met de materie, de mensen, basale oefeningen e.d., van-alles een beetje aanleren en kweken - waaronder ook verantwoordelijkheid en discipline, zodat beide partijen een idee krijgen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Een deel vliegt daar moeiteloos doorheen, snapt de achterliggende gedachten en begint een doel te zien en samen te werken, een ander deel komt niet of moeizaam door de lesstof of oefeningen heen, raakt afgeleid, maar er is altijd een deel met een verwrongen beeld of -gedachten en komt zichzelf tegen en zoekt dan schuld buiten zichzelf, en dat is wat ik hier een beetje proef.. Uiteraard behoort onderzoek en beleving van zo veel mogelijk facetten bij de persoonlijke ervaring en groei - positief maar ook zeer duister, en niet iedereen kan dan in het midden terugkeren, of hebben zich daar simpelweg nooit thuis gevoeld. Ook deze personen vervolgen hun pad, meestal ergens anders.

  Persoonlijk kan ik niet anders zeggen dan dat Ales een uitstekende mentor en betrouwbaar is. Confronterend soms om bepaalde dingen bij te sturen of over te dragen, of om iets te activeren, soms zelfs een beetje een kwajongen (met een hoop humor), maar altijd beheerst, zorgvuldig overdacht, zeer doortastend, en met de juiste bedoeling, en nooit tegen je wil of onethisch. Maar aan de andere kant is het ook een Amsterdammer die niet met zich laat sollen. Dus dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Tjonge jonge zeg,Rabor. Ook ik ben lid geweest van Carlos en puur uit nieuwsgierigheid en om te zien of ik daar nog iets nieuws kon leren. Hahaha niet dus. Op het moment dat ik aangaf het ergens niet mee eens te zijn of iets wilde weerleggen dat al sinds eeuwen een feit is maar waar door ales zijn eigen idiote draai aan werd gegeven werd de sfeer bedreigend en ben ik opgestapt. En inderdaad moest ik zwijgen op straffe van de dood. En voor de goede orde ik ben niet dom of labiel etc. Ver weg blijven van die man.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails