maandag 4 mei 2009

De verleiding van praktische magie.

Hoewel praktische magie niet specifiek is ontworpen om de wereld om ons heen naar onze hand te zetten, kan magie wel toegepast worden om veranderingen te bewerkstelligen in onze omgeving, al gelang naar wat we nodig hebben of wat we wensen. We zijn allemaal mens, en allen streven we in onze imperfectie naar een perfecte wereld om ons heen. Dit immers kan een van de motieven zijn waarom we ons bezighouden met magie.

Als we gewend zijn aan het gebruik van magie om zaken voor ons zelf te winnen, bijvoorbeeld als hulpmotor bij het verkrijgen van een baan, het verkopen van onze huizen, het beschermen van ons huis, tempel etc, dan is het maar al te gemakkelijk om de grenzen van de toeppassing van het gebruik van magie steeds verder te verleggen. Als we zijn gekwetst, mishandeld of aangevallen zijn (zoals we zullen worden, in het leven) en middels onze natuurlijke gevoelens van wraak en woede hier iets in willen keren, kan magie gemakkelijk worden gekanaliseerd, soms zelfs zonder het te weten. Of het kan bewust worden toegepast om zaken af te wenden, te veranderen of te beïnvloeden of als bestraffing van het ons ogen ons aangedane kwaad.

Als we praktische magie constant gebruiken is het heel verleidelijke om het op van alles en nog wat toe te passen. Als we nooit magie gebruiken, is er veel minder kans dat de gevoelens zo worden gekanaliseerd, dat we magie te pas en te onpas gaan toepassen.

Een ander gevaar van het toepassen van praktische magie zijn de "ontbrekende stukken". De meeste boeken over magie en over de toepassing van magie, geven slechts gedeeltelijk weer wat de gevolgen en eindresultaten zijn, van de toegepaste rituelen of van de magische handelingen, ondanks de intense inspanningen van verschillende auteurs, die getracht hebben zo volledig mogelijk de werking van magie weer te geven, in hun boeken. De innerlijke werking en het uiteindelijke resultaat in buitenwereld en nog aantal andere aspecten zijn vaak niet beschreven. Daardoor vullen de beoefenaars van magie deze "lacunes" voor zichzelf in, dat is natuurlijk prijzenswaardig in motief, maar niet noodzakelijkerwijs overeenkomstig met het uiteindelijke beoogde resultaat, van de magische handeling of ritueel.

veel van wat mensen gebruiken voor het vullen van deze lacunes, is afkomstig uit hun eigen innerlijke wezens. Sommige van deze invullingen kunnen correct zijn, maar veelal blijkt dat de eindresultaten anders uitpakken dan de verwachtingen en soms kan het resultaat domweg teleurstellend, onverwacht of zelfs schadelijk zijn.

Soms pakken de resultaten van toepaste magie uit als toegepaste brooddeeg inplaats van cement. Brooddeeg toegepast tussen de bouwstenen van de zelf gemetselde muur, van het nieuwe hogere zelf. Brooddeeg wat verbrokkeld na de eerste nachtvorst. Als de winter dan streng doorzet en het gaat ook nog stormen, dan kun je er van verzekerd zijn dat de muur van zelf perfectie naar beneden komt.

2 opmerkingen:

 1. Vermakelijk geschreven, ik ben het helemaal met je eens dat een verkeerde toepassing van bij elkaar gesprokkelde magische kennis tot gebakken lucht leidt.
  groetjes
  Isis (heksenpad)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is inderdaad goed geschreven, de reactie van Heksenpad zegt meer dan zo even omschreven lijkt te staan door simpelweg tussen de regels te lezen.

  Mason1307,geen magiër maar wel eigenzinnig!

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails