dinsdag 24 mei 2011

De Magische Orde en de Dragon Master

Wie toegelaten wordt tot de inner circle van een magische of occulte orde krijgt te maken met een Guardian of Dragon Master. Dit is een symbolische functie binnen een loge, om deze te beschermen tegen een mogelijke astrale aanval van buitenaf. Er wordt bijvoorbeeld een beschermend schild of rode koepel gevisualiseerd, daarmee zou de astrale aanval worden afgeweerd.

De Dragon Master is eveneens een persoonlijke beschermer van de magus, die tijdens een ritueel kwetsbaar is voor dergelijke aanvallen. De rode koepel of het schild wordt dan om de magus gevisualiseerd.

Hoe word je Dragon Master? Ten eerste moet men al ver doorgedrongen zijn in de hiƫrarchie en lid zijn van de inner circle. Ten tweede moet men bepaalde eigenschappen bezitten die aansluiten bij de functie. De magus zal hiervoor een volgeling aanwijzen die de neiging heeft tot aandachttrekken, het sturen van zijn mede broeders en zusters, of in staat is om goed overzicht te houden.

Deze functie is zeer geschikt voor een persoon, die het in zich heeft om de groep met zijn of haar aanwezigheid te overstemmen. Het is een mooie taak-invulling om een duidelijke aanwezige persoonlijkheid een dankbare "onzichtbare" taak te geven, zodat hij of zij zich rustig houdt en tevens het gevoel heeft toch belangrijk te kunnen zijn binnen de orde. Iemand die een vechtsport (martial arts) beheerst zou hier ook voor in aanmerking kunnen komen.

De meeste Dragon Masters zijn dan ook mannen. Een vrouw kan net zo goed Dragon Master zijn, tenzij men van de Middeleeuwse opvatting uitgaat dat vrouwen psychisch minder evenwichtig zouden zijn. Zoals we weten zijn Middeleeuwse opvattingen soms niet uit te roeien met welk zwaard dan ook. Tot zover de theorie en dan nu de praktijk.

Zou het de glamour van deze speciale functie zijn waardoor Dragon Masters zo vaak uitmunten in verwaandheid en zelfoverschatting? De functie vraagt juist om bescheidenheid want het is een taak die onzichtbaar is voor de buitenwacht en op de achtergrond uitgevoerd dient te worden. Een goede Dragon Master zal de grootste terughoudendheid in acht nemen en zijn/haar aandacht gericht houden op astrale activiteiten in plaats van te koop te lopen met zijn/haar talenten. We schreven het al eerder het is juist een taak die een druktemaker ook in toom kan houden, om dat het hem of haar in stilte belangrijk doet lijken.

Wie een lid is van een magische school en zich lekker profileert met de gave van fijngevoeligheid b.v. met het zien van zaken die een ander niet ziet, of door het kenbaar maken van een hobby op het vlak van de martial arts, die loopt dus in de gaten. Zo iemand solliciteert te openlijk naar de plaats van Dragon Master, puur voor eigen glorie, en hij/zij zit daardoor helemaal op pad van zelfverheerlijking.

Een magus die werkt met positioneringen van personen die gebaseerd zijn op belonen en afstraffen lijkt zwaar te leunen op zo’n figuur. Het zou dan ook verstandiger zijn dat iemand die maar al te graag graag Dragon Master is, of het in elk geval heel erg graag wil worden van uit ego redenen, juist niet deze positie te verlenen. Veel beter zou het zijn om een bescheiden verlegen persoonlijkheid deze functie te laten uitvoeren, zodat deze persoon kan groeien in de groep.

Echter in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde en wordt een persoon met een te groot ego als Dragon Master aangewezen. De magus is veel te blij met de waffel die een plek heeft waar het zich rustig kan houden. De magus denkt dat alle partijen daarmee geholpen zijn, maar het is niet wat het lijkt te zijn.

De grote waffel is natuurlijk een zeer groot fan van Magus, en wil graag in het voetspoor volgen door zich binnen de orde belangrijk te maken middels deze positionering. In de innerlijke beleving van de Dragon Master doet zich dan ook precies het tegenovergestelde proces voor als wat de Magus aan de buiten kant hoopte te verkrijgen. De Dragon Master gaat zich steeds belangrijker voelen en zijn ego gaat daar door steeds meer groeien.

De wil-zo-graag -“Dragon Master” zet zichzelf op deze wijze neer als een enge fanaat. dat ziet de magus niet, maar dat zien de leden van de orde maar al te goed aan zijn/haar fanatisme ten aanzien van zijn/haar gelijken.

Zo moet het dus niet. Maar ja in een orde waar posities gebaseerd zijn op machtstructuren en waar men denk het (sterren) licht te hebben gezien, daarvan weten we het wel; niet alles wat je ziet is wat je krijgt.

Als het hier een aflevering van Star trek zou betreffen hadden we kunnen zeggen: Beam me up Scotty, no intelligent life there.

8 opmerkingen:

  1. Aha! Daar gaat mij ineens een (sterren)licht op!
    Groot ego, grote waffel, Star Trek?

    Ik heb 'em!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Kritische Magier26 mei, 2011 12:07

    De functie van dragonmaster was ooit een serieuze voorziening in de rituele magie. Ik denk dat de betekenis van deze functie voor een belangrijk deel verloren is gegaan. Dragonmaster is een showfunctie geworden in een verlopen school als de Temple of Starlight. De magus is daar zelf debet aan.

    Een dragonmaster kan de stabiliteit en de voortgang van een ritueel bewaken door de intense focus van de magus af te schermen. Beelden (gedachtevormen) die bedoeld zijn om de focus van een magus te verstoren kunnen door een dragonmaster afgebogen worden zodat zij de magus niet bereiken. Een hoge graad van zienerschap is daarvoor nodig.

    Beoefening van marial arts is geen voorwaarde voor een dragonmaster, maar heeft een zekere voorkeur vanwege de training in beheersing (zowel van lichaam als geest). Ja, ook beheersing van de tong, want een praatgrage allesweter is bij voorbaat ongeschikt voor de functie.

    Toch zien we vaak juist deze ingebeelde types als dragonmaster. Dat zegt alles over een magus en de lage maatstaven van een lodge. Persoonlijke angst van de magus geeft de doorslag bij de keuze, in plaats van zorg om de totale lodge. Dit is de reden waarom de functie uitgehold is. Men kan net zo goed een plaatje van een draak aan de wand prikken. Dat werkt ook niet maar maakt wel minder storende geluiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat plaatje van die draak daar werkt Custers wel degelijk mee. In een van haar 50 lessen leert ze haar volgelingen, dat ze een etherische draak tot leven kunnen roepen die bescherming beidt tegen van alles en nog. Hij kan je huis beschermen, je auto, of kwaadwillende wegzenden. Zij doet dit door die draak te visualiseren in een ritueel en hem leven in de blazen. Bij Custers hangt dus er naast haar eigen foto, dus al zo'n plaatje van een draak aan de muur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In dat geval kan het plaatje van de draak vervangen worden door een foto van Custers. Niemand zal het verschil zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vreemd, wat doet een draak in de westerse mysterie traditie? Of zijn we nu ook al thuis in de oosterse traditie?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is dat nou toch weer voor een zot verhaal over Custers. Een draak? Dat hoort helemaal niet in de rituele magie. Ook geen van de aartsengelen heeft een draak in zijn partikuliere dierentuin. Heel vreemd.

    Ina Custers is dus weer met kunstmatige elementalen aan het werk geweest? Iets met een draak zeker, die ze moeten visualiseren, zodat hij het huis kan beschremen zo?? De draak moest zeker ook weer opgeborgen worden in het hart?

    Dat heeft ze wel vaker gedaan. Vreemd lijkt me dat, volgens mij moet je in hart nooit dergelijke kunstmatige energie wezens opbergen, want dan heb je een zo een aanhechting of met een beetje pech een obsessie te pakken.

    Een draak lijkt me voor dergelijk werk ook geheel niet handig. Een draak die laat zich niet commanderen, alleen overwinnen. Ze willen wel graag gevoed worden. Dus waarom neemt ze een draak??

    Ex TOSer

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog een ex-TOS er28 mei, 2011 01:10

    Omdat dat interessant staat natuurlijk. Een konijn is een stuk minder spannend.
    Je weet toch dat de de Westerse Mysterie Traditie van Custers niet alleen westers is, maar ook oosters, paganistisch, sjamanistisch, kleptomanistisch, wicca, Noors, christelijk, niet-christelijk en nog zoooo veel meer .....
    Het is eigenlijk een intergalactische universele mysterie traditie. Er is geen traditie of hij past in haar WMT, er is geen diploma dat ze niet heeft, ze weet alles, kan alles, doet alles. Eigenlijk is ze ... godin!

    Wij weten toch dat ze beweert dat haar stoel bij het Witte Broederschap al klaar staat, nietwaar?

    Tja, krankzinnigheid kent geen tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het moet nou toch niet gekker worden! Ina is al een draak van zichzelf, Oosterse rituelen zullen het er bij cussie de vuurspuwende draak niet beter op maken.

    Hoe het ook zijn mag, Mag die heks van een Cussie voor geen meter en zal ook nooit anders zijn zolang ze zich als een niets lerende draak vol graai zucht blijft gedragen.

    Seven Sisters

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails