maandag 9 mei 2011

Lilith en de Zwarte Maan (2)

Sterzoeker heeft in blogjes tot nu toe weinig of niets over Astrologie geschreven, dat is niet zonder reden. Elders wordt daar namelijk aan gewerkt. Waar het Lilith betreft willen we toch graag een uitzondering maken en aandacht besteden aan Lilith, en aan de symboliek van de zwarte maan, bij het duiden van een Horoscoop.

De Zwarte Maan wordt ook wel Lilith genoemd, naar de mythologische figuur uit de Zohar, een kabbalistisch werk uit de 13e eeuw. Lilith was de eerste vrouw van Adam (Gen. 27; "man en vrouw schiep hij hen"). Omdat Adam haar van het begin af aan als zijn mindere beschouwde, besloot Lilith uiteindelijk zo ver mogelijk van hem en de aarde weg te vluchten. Daarom noemt men het punt waarop de maan het verst van de aarde verwijderd is 'Zwarte Maan' of Lilith. De Zwarte Maan is dus geen planeet maar een astronomische punt in de Zon- en Maanbaan, net zoals de Maansknopen, de Drakenkop en Drakenstaart.

Hierbij wordt niet in eerste instantie uitgegaan van ook fysiek aanwezige hemellichamen, maar van lege punten in de ruimte die verbonden zijn met de banen van de Aarde en de Maan t.o.v. de zon. De Zwarte Lichten bestaan uit twee assen, beide gevormd door twee polariteiten. De Zwarte Zon- as bestaat uit de Zwarte Zon en de Diamant. En de Zwarte Maan-as, bestaande uit de Zwarte Maan en Priapus.

De positie van de Zwarte Maan en de Zwarte Zon en de andere punten, hangt samen met de banen van de Maan om de Aarde en van de Aarde om de Zon. Deze punten ontstaan doordat de omloopbanen ellipsvormig zijn en niet cirkelvormig. Hierdoor zijn er 2 brandpunten in plaats van één.

De Zwarte Maan wordt ook wel Lilith genoemd, naar de mythologische figuur uit de Zohar, een kabbalistisch werk uit de 13e eeuw. Aan de vooravond geschreven van de grote heksenjachten met de bijbehorende brandstapels, en geschreven door mannen uit een sterk patriarchale cultuur. Lilith; de grotendeels verdrongen vrouwelijke kant, komt er dan ook niet al te florissant uit naar voren. Zij is de nachtdemon, de grote verleidster, de zuigelingenwurgster, leviathan; de kronkelende slang.

Mannen deden er beter aan niet alléén te slapen. Dan werden ze bezocht door Lilith, met als resultaat erotische dromen, spontane zaadlozing en zelfbevrediging. Ze was de eerste vrouw van Adam (Gen. 27; "man en vrouw schiep hij hen"). Ze weigerde echter Adam's mindere te zijn en wilde niet onderop liggen. Ze riep de verborgen naam van God aan en verdween. Ze trekt zich daarop terug in de woestijn, waar ze aan de lopende band demonen baart.

Ze is in ieder geval erg onafhankelijk (in tegenstelling tot Eva) en weigert om enige concessies te doen aan haar eigenheid. De oudste bekende afbeelding van haar stamt uit Sumerië omstreeks 2000 v.Chr., dus zo oud als de wereld. Voor de rest is er weinig materiaal wat de tand des tijds heeft doorstaan. Lilith mag zich nu in toenemende belangstelling verheugen, ook buiten de astrologie.

Mythologie is een goed hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in de kosmische krachten, maar voor de werking in de horoscoop telt vooral de ervaring van de astroloog. Inmiddels is het terrein van de zwarte lichten al aardig in kaart gebracht door verschillende, vooral Nederlandse astrologen.

De Zwarte Maan is de plek waar de Maan het minst Maan is; de antiMaan. Hier wordt alles wat niet puur en origineel is en niet is verbonden is met je eigen uniekheid, geweigerd. Je wilt hier geen enkele concessie doen aan de heersende cultuur, wat de gevolgen hiervan ook mogen zijn. Het gaat hier namelijk om je kernkwaliteit, je meest eigen waarde. Deze is niet van deze wereld, maar is verbonden met je Hoger Zelf.

De Zwarte Maan verbind je met dat wat uitstijgt boven de vierde dimensie. Je zou het vanuit ons perspectief, de tegenruimte kunnen noemen. Deze is voor ons niet op een directe manier waar te nemen. Maar omdat deze eigenlijk niet van deze wereld is, ben je hier juist het meest kwetsbaar.

De stand van de Zwarte Maan laat ook zien wat het donkerste en best verstopte deel van je psyche is en laat zien hoe je reageert als je je in het nauw gedreven voelt en helemaal alleen.

Lilith brengt je in situaties waarin je liever niet wilt zitten en confronteert je met mensen waar je liever niets mee te maken hebt. Onder invloed van de Zwarte Maan kun je je soms ook erg impulsief gedragen en jezelf in de nesten werken.

omdat Lilith zich verstopt (her)kennen wij haar niet. In tegenstelling met de werking van de planeten en de andere astrologische punten in onze geboortehoroscoop ervaren wij dat deel van onszelf waar de Zwarte Maan voor staat dan ook zelden als iets van onszelf. Bepaalde situaties blijven steeds op je pad komen tot je de les die er uit te halen valt ook echt hebt begrepen. De Zwarte Maan is een paradox, zowel een pijnpunt, een blokkade, alsook een kans om te groeien.

De Zwarte Maan is een punt in je horoscoop dat alles vertelt over de eigenschappen die je het liefst wil verbergen voor anderen en jezelf. Maar net die donkere kant is een bijzonder krachtig deel van je persoonlijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails