vrijdag 18 maart 2011

Temple of Starlight versus Mysterie School

Op het Silver Circle-forum is momenteel een intressante topic te lezen "Mysterie-school.nl" geplaatst door Alruin. Alruin dat is George Beentjes. Hierin kondigt hij zijn Mysterie School aan. Jammer genoeg kan dit topic alleen worden gelezen als men lid is van het Sliver Circle forum. (Daarom voeg ik een afbeelding bij). Dat maakt het onderwerp "mysterieschool van Alruin" en de wijze waarop er door moderator Merlin, met de postings van Alruin, wordt omgegaan niet minder interessant. Deze Topic heeft mijn dubbele interesse, omdat hierin een mysterieschool wordt aangekondigd, die nu eens niet van de commercie is en geldgewin niet voorop heeft staan. Daar houden wij van, en omdat genoemde discussie het SC-forum weer eens op zijn smalst laat zien.

Deze Blog is ingezonden door een lezer van Sterzoeker, die graag anoniem wil blijven en dat respecteren we.
Afbeelding topic SC forum. Dubbelklik op de afbeelding om deze in groot formaat te zien

Voordat ik over de mysterieschool van Alruin beginnen, wil ik eerst even aandacht besteden aan botte wijze waarop Merlin met discussies op het SC-Forum omgaat. Alruin opent zijn topic met: "Na 1055 views en een na 5 pagina's gesloten topic lijkt het me wijsheid nogmaals een gelijknamig topic te openen waarin antwoorden gegeven worden op de vragen".

Alruin doet hiermee de zoveelste dappere poging om iets geschreven te krijgen op silver circle-forum en duidt hiermee op het feit dat iedere poging, om een pittige discussie, over het functioneren van de mysteriescholen, die ons land rijk is, meteen weer de kop in worden gedrukt, door Merlin de Moderator van het SC-forum. Ook in deze nieuwe discussie poging wordt er meteen weer eens flink geknipt in wat Alruin ons te vertellen heeft. Ook Daan is hiervan tweemaal het slachtoffer.

Wellicht was het wel iets zinnig, wat Alruin te vertellen had, maar we zullen het niet weten om ik niet 24 uur achter de PC zitten en te laat op het forum aanwezig waren, en er inmiddels al keer of drie in de postings geknipt was, door onze vriend Merlin. Dit "geknip" wordt door velen zeer betreurt.

Door de wijze waarop er door Merlin censuur wordt uitgeoefend is het wel duidelijk dat er hier met een gekleurde bril gekeken wordt en dat Merlin een duidelijke voorkeur heeft over wie zijn zegje wel en niet mag doen. Opvallend hierin is dat hij, waar het kritische vragen of opmerkingen betreft, richting Ina Custers- van Bergen van the Temple of Starlight, Merlin onmiddellijk opstaat als waakhond van het forum en daarop vrijwel direct zijn tanden laat zien en vervolgens de hele discussie lam legt door het topic te censureren, te modereren, te sluiten, naar de hiddensectie te verplaatsen of nog erger helemaal te verwijderen.

Nu is het een feit dat Ina Custers vaak veel kritiek over zich heen krijgt, op het SC-forum, en dat leden haar scherpe vragen stellen. Dit ontstaat echter altijd na aanleiding van Ina Custers haar eigen optreden, op het forum, en mevrouw Ina Custers lijkt ons heel goed en wel instaat om zich zelf daartegen te verweren, waar dit nodig blijkt te zijn, maar blijkbaar heeft Ina Custers Merlin aan de magische halsketting gelegd, om deze taak van haar over te nemen, zodat de onschuld geheel aan haar zijde lijkt te zijn. Slimme tante die Ina Custer!

Zo zijn er in het loop van het jaar dan ook in verschillende topics m.bt. tot Ina Custers van Bergen en de Temple of Starligt, dusdanig door Merlin verknipt dat veel mensen hier de pest aan hebben gekregen, omdat ze zich niet meer kritische durven of kunnen zijn op het Sliver Circle forum. Om de lieve vrede te bewaren, of om niet het risico te lopen gebanished te worden houden veel forumleden hun mond, of stellen de vragen niet meer, die ze beantwoord hadden willen zien, of doen het op een wijze die niet eigenlijk voor ze is.

Helaas besluit Alruin dan ook halverwege het topic om zijn lidmaatschap op Silver Circle Forum te beëindigen. Jammer voor het SC-Forum; weer een goed lid minder, maar zo wil "zij" het blijkbaar. Astarte merkt dan ook terecht op: "Het lijkt wel herfst hier met al die kaalslag. Heel jammer dat de veelzijdigheid van dit forum weer een knauw krijgt". Ina Custers speelt de volkomen domme onschuld door te posten: "Jammer dat je het forum verlaat Alruin, ik vond je bijdragen altijd interessant. Ik vraag me af zou Ina Custers onder die zwarte pruik van der wellicht blond zijn, of speelt ze blond?"

Hier wil ik het in dit stukje verder eigenlijk niet over hebben, want dit is zaak tussen leden van het forum en Merlin. Het gaat hier in mijn schrijven over de topic van Alruin. Alruin heeft een mysterieschool en hij kondigt deze aan op het Sliver Circle Forum en hij schrijft hier over het volgende:

- Bewust hebben we er indertijd voor gekozen om geen gelikte commerciele website met KVK te openen met de intentie een bedrijf op te starten. Wij maakten de keuze te investeren in de aankleding en gedegen activiteiten in plaats van een reclamebureau of professionele programmeur. Dan maar iets eenvoudiger.
-Een mail sturen is genoeg om informatie te verkrijgen, de school is toegankelijk voor iedereen, ook voor wie geen grote beurs heeft.
-Voor wie iets anders zoekt zijn er mysteriescholen genoeg, Osho, De Rozenkruizers. Bij een aantal scholen wordt in veel weinig concrete woorden van alles beloofd en bovenal een volledige toewijding gevraagd. Onze intentie daarentegen is mensen vrij te maken en niet te binden.
-De foto's die op deze site staan zijn onze eigen materialen en niet van internet afgehaald; zoals was gesuggereerd.
-Lineage vermeldingen op sites zoals een modieus verschijnsel lijkt te zijn geworden is mij persoonlijk een doorn in het oog, vandaar dat dit geheel achterwege blijft.
Lineage vermelding komt niet alleen pretentieus over, bovendien gooit men alle inwijdingslijnen te grabbel in de openbaarheid. Is dat nu de bedoeling geweest van de leermeesters? Hopend hiermee de meest prangende vragen beantwoordt te hebben; B*B


Dit is mooi geschreven door Alruin en gelukkig en tot op heden niet verwijder door merlin. Of heeft Merlin niet in de gaten dat de bovenstaande tekst een antithese is van de Temple of Starlight? Sterzoeker geloof me nu maar, de meeste SC-forumleden hebben hier allemaal heel hard om moeten lachen. Dit is wicca-nederland op zijn smalst mensen! Oh, wat mooi, die Wiccaleaks!

Aan bovenstaande ingezonden berichtje wil Sterzoeker graag nog het volgende toevoegen:
Bravo Alruin! Het is je gelukt, hij staat er; je Mysterieschool, en het wordt je van harte door Sterzoeker gegund, dat je een leuke groep mensen mag aantrekken, want zoals je al schreef: Waarom een hoop geld van je cursisten vragen voor fancy locaties? Waarom dure websites? En die KVK is alleen maar een belasting truck, om het geld op slinkse wijze middels het predicaat "kerkgenootschap" naar eigen zak weg te sluizen. Daar houden wij immers niet van.

De linage waar Alruin op duidt is een farce en in feite zijn we allemaal gelinieerd zodra we boek van een oude schrijver ter hand nemen. Over
Charters van magische ordes en hoe het echt zit, wil een school een linage hebben, daar gaan we het nu niet over hebben, daar heeft sterzoeker in het verleden al eens over geschreven.

Met deze Mysterie school van Alruin is de dikdoenerij aan de kant gezet en wordt er eindelijk eens normaal gedaan kwa pretentie. Dus maken we graag gratis reclame voor Alruin:-).
Achterna heeft Sterzoeker hier al weer spijt van gekregen want Alruin, maakt niet waar wat wordt beloofd. Zo wij later hebben vernomen.

Na aanleiding van bepaalde opmerkingen in de reacties op deze blog, met betrekking tot het lesgeld van de Mysterieschool van Alruin, ontving Sterzoeker op 21-03-2011 het onderstaande berichtje van Alruin.

Alruin laat ons het onderstaande weten(waar wij blij van blijven):
"Voor rituele vieringen en gratis gegeven workshops vragen we een kleine bijdrage als tegemoetkoming in materiaalkosten. Dit op basis van redelijkheid en vrijwilligheid, want iedereen, ongeacht budget, moet toegang kunnen krijgen. Wie dat niet kan of wil opbrengen mag gratis deelnemen: dit wordt standaard vermeld voor aanvang."

Onlangs ontvingen wij een e-mail van lezer, dat de belofte van Alruin met betrekking tot de lage lesgelden niet helemaal conform de belofte is. Alruin vraag 150 voor 6 lessen.

119 opmerkingen:

 1. Ik ga eens een mailtje sturen naar deze mysterie-school, want ik ben oprecht nieuwsgierig.

  Ow en wie nog meer soap-afleveringen willen van Ina Cursters kan hier zijn/haar hart ophalen:
  http://heksenforum.phpbb3.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, die post over al waar ze maar kan. Puur en alleen om klanten te werven, niet om ons van info te voorzien Het is net een luis. Die laten ook overal hun ontlasting achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is nou erger: een blaaskaak, een nitwit of een sukkel?
  De blaaskaak is Custers natuurlijk. Er is nog nooit iemand geweest die ene moer wijzer werd van die zogenaamde lessen van haar. Veel beloven op een dikke website maar niks doen. Zo kennen we blaaskaak Custers.

  Dan de nitwit Alruin. De man organiseert altijd van die troebele feesten waar je tegen een niet zo klein bedrag aan mag deelnemen. Hij treedt ook op bij de landelijke ontmoetingsdag van de Pagan Federation in Lunteren. Dan maakt hij "goud". Moet je wel eerst 5 euro betalen om aan zijn "workshop" mee te doen. Alle anderen workshops zijn gratis maar hij moet 5 euro hebben, jaja. Dat mag van Lady Bara want hij is haar schoothondje.

  Kijk is even op die, ahum, sobere website van zijn mysterieschool en lees daar ..... niks. Er ligt een leeg universum tussen sober en helemaal nada. Die ruimte probeert Alruin te vullen met loze klanken over oude grimoires en tovergeschriften die teruggrijpen op oude (ja, logisch) vruchtbaarheidsriten. Wie is daar nou nog in geinteresseerd in een tijd van geboorteregulering?
  Er wordt ook beloofd dat er in het Sumerische pantheon gegrabbeld wordt. Lekker makkelijk want daar is niet zo gek veel over bekend. Een deskundige in spijkerschrift kun je nog wel warm krijgen als er wat nieuws bekend wordt, maar wie nog meer?

  Ach, Custer blaat dan weer over hormonale en neurologische verbindingen die actief worden door haar trainingen. Alsof die verbindingen op hun gat lagen voor men Custers leerde kennen.

  Merlin, de man met zo weinig tijd voor zijn Silver Circle forum dat hij niet leest wat er geschreven wordt, maar wel teksten censureerd als ze niet in zijn krappe straatje passen. Koekoek!

  Ergens in de wereld mist een circus een stel clowns die Custers, Alruin
  en Merlin heten. De eerste doet een illusietruc, de tweede maakt binnen tien minuten goud in een potje, de derde is de domme August.

  Kies dus maar wie erger is: de blaaskaak, de nitwit of de sukkel.

  Horas

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, er werd mij een aantal malen gevraagd of ik het stuk heb ingestuurd. Nee dus, ik maak ook andere typo's en taalfouten en voel geen behoefte om zoiets te schrijven.

  Je vergelijkt weer s appels met peren, Horas, en scheert ze over je-nodig eens schoon te maken vlooienkam. Alsof de bijdragen en de opzettelijk manipilatieve en sektarische kenmerken , pretenties en bijdragen van Ina en dr Tos opwegen tegen een bijdrage van 5 euro aan materiaalkosten op een beurs . Ja, ik zou mijn website ook net wat meer voorzien van informatie en inderdaad, de mythologische kennis is beperkt en vormt zeker geen lineage naar het heden, maar het kan wel degelijk inspirerend en teruggrijpend op aartsbeelden zijn die een connectie met het heden vormen. Jouw laatdunkendheid, woordkeuze en vrij slecht onderscheidend vermogen,maken jouw oordeel vnl erg gekleurd in mijn perspectief.

  Groetjes,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, maar wat is jouw perspectief, Daan? Ik ken Alruin beter dan jij en zit een stuk dichter bij het vuur. Taalfouten zijn van aanzienlijk minder belang dan denkfouten.

  Hou toch op over lineage. Iedereen die drie boeken gelezen heeft van de Golden Dawn meent ineens op een lineage te kunnen bogen. Doet Custers ook en niemand neemt de moeite om die lineage van haar eens goed op de korrel te nemen. Is materiaal jatten een kenmerk van lineage?
  Alruin is een showbink die het goed zou doen in het circus. Het enige zinnige dat ik hem ooit heb horen zeggen was - na de genoeg drank - "ik ga naar huis".

  Inspirerend? Dan is Custers ook heel inspirerend met haar show met de 7 Sluiers. Zeker kan Alruin aartsbeelden verbinden met het heden. Neem bijvoorbeeld het beeld van de druif met hennepblaadjes. De verbindingmet het heden zit in zijn glas en in zijn joint.
  O ja, ik weet nog een aartsbeeld dat Alruin heel mooi met het heden kan verbinden: geld.
  Maar goed, er komt heus geen Sumerier op zijn wolkje aankarren om tutut te zeggen.
  Het verbaast me dat Custers en Alruin nog geen aartsbeeld van samenwerking met het heden hebben verbonden in een gezamelijke school. Wat zou dat nou leuk zijn.

  Ga jij je maar eens lekker uitleven op het Silver Circle forum. Kijken hoe snel August Sythove/Merlin weer je teksten eraf trapt.

  Natuurlijk is mijn oordeel gekleurd. Het is zelfs veelkleurig en net zo bont als het leven zelf. Vooral voor de kleur van shit ben ik erg gevoelig.

  Laat vooral wat van je horen. Het was te lang stil op Sterzoeker (dat moest van Domme August) dus iedereen volgt dan ook braaf. Net als jij. Welkom terug dus, dat dan wel weer. En moge August zich nog lang ongelukkig ergeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inhoudelijk blijven, is te moeilijk voor je en dusdoende onttrek Ik me voorlopig uit eventuele discussie met jou, Horas. Jouw gal is me te zwart .
  Gr. Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maakt niet uit, Daan.
  Als er inhoud was dan zou ik inhoudelijk blijven. Die ene mysterieschool of die andere: allebei inhoudsloos en allebei oplichterij en dat maakt dat de appel en de peer beide in de categorie fruit vallen. Rot fruit dan wel.

  Het zal wel een comfortabele gedachte voor je zijn dat iets te moeilijk voor mij is. Houen zo, Daan. Er zijn meer meer niveaus van denken dan dat van jou. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij Aluin zal het motief om een mysterie school te beginnen niet om de poen zijn. Hij vraagt iets van 20 euro voor per les en dat is een heel andere bedrag dan 85 euro bij de TOS. Bij hem zit het toch meer in het plezier hebben van het samen bezig zijn met wicca en magie en ja hij is een beetje een showman en een clown en hij weet ook niet alles, en bij hem zou ik het niet aanraden mooncookies te eten, de kans is groot dat het space cake-ies zijn, maar hij weet er wel samen iets van te maken en is gewoon benaderbaar als mens.

  Bij een mysteries school als de TOS ligt dit "samen zijn" anders, daar kost een les 85 euro en gaat het Custers niet zo zeer om de kwaliteit van het samen zijn maar om de grote van de groepen.

  daarom maakt zij als maakt zij zoveel PR voor haar school de TOS, ook op het Silver cirkel forum post zijn zoveel mogelijk de naam van haar school, zodat men hier terecht komt met googlen. Dat een school als de TOS zoveel PR maakt is een veeg teken. Het betekend dat het helemaal niet goed gaat met de TOS en dat Custers haar leden niet vast kan houden en dus steeds opzoek is naar nieuwe leden. be blijven dan een poosje en haken na verloop van tijd weer teleurgesteld af. Zij die op dit moment lid van de TOS zijn, of lid geweest zijn, zouden dit kunnen bevestigen.

  Goed georganiseerde organisaties als de vrijmetselarij zie je nauwelijks reclame maken tbv nieuwe leden en dat zegt voldoende. Wordt je daar lid dan is het meestal voor het leven en niet zoals bij de TOS dat de leden binnengehaald zijn met valse beloftes. Voor een lidmaatschap van een echte orde wordt je meestal gevraagd, die hebben dus helemaal geen advertenties uitstaan voor het werven van leden.

  Je ziet dan ook dat Custers heel veel tijd steekt, of door haar leden laat steken, in het posten van reclameboodschappen of van berichtjes met haar naam, of de naam van haar school erin vermeld, op het internet. Hierdoor maakt de argeloze zoeker grote kans om op de website van de TOS te eindigen. Zo werkt de stroopactie van Custers; met stroop vang je bijen. Het grote probleem hierbij is dat de mensen die ze aantrekt op zulke verschillende invalshoeken binnen gelokt worden,dat homogeniteit, kwaliteit en niveau binnen de TOS nauwelijks te vinden zijn.

  Deel twee volgt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deel twee:

  Custers past ook de techniek van de valse belofte van de trickster -kameleon toe. Op iedere forum of blog zegt ze bij iets anders aan te sluiten. Gaat het over mediumschap dan komt Custers om de hoek en beweerd ze dat dit een belangrijk onderdeel is van haar lessen, gaat het over NLP, dan schrijft zij dat ze NLP toepast in haar lessen en zo weet ze alles te doen lijken alof het onderdeel van haar lesprogramma is of dat daar haar een deel van haar lessen uit voorgekomen zijn.

  Zo heeft Custers een heel scala aan onderwerpen waar ze mensen mee kan inpakken o.a. magie, drama spelen, wicca, oude mysteriën, zelf ontwikkeling, kabbala, tarot, enz. Door de belofte dat een speciaal onderwerp aanbod komt wil ze mensen binnen een bepaalde interesse gebied aantrekken, zodat ze lid worden van haar tempel. Bleef het dan nog maar bij de belofte van het onderwerp, de reclame boodschap van de gaat steevast over het feit dat wat de TOS beter is dan al het andere aangebodene en we lezen dan ook steevast hoe zij zich afzet tegen over andere aanbieders op de eso-markt; Haar technieken gaan dieper, haar kennis is groter, zij is 3e graads ingewijde, hier is de wetenschap nalatig, wij bieden de weg die anderen niet hebben. allemaal valse bloftes dus en hiermee verschilt de reclame van Custers niet met die van een reclame voor goedkoop haar groei middel.

  Als Custers binnen het bedrijfsleven poot aan de grond zou kunnen krijgen en als zij mensen zou kunnen aantrekken om lid te worden van club, dan zou ze nog wel eens bereid kunnen zijn om haar pruik af te zetten en om dat heel orde gedoe te laten varen. Ze zal alles doen zolang het maar geld roem en aandacht oplevert.

  Op die glorieuze dag zitten ik te wachten, want figuren als Custers en Alruin, maken dat mensen om hekserij magie gaan gniffelen en bevestigen het archetypische beeld van de slechte tovenaar en kwaaie heks.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Daan, dat ze denken dat jij deze blog hebt geschreven komt omdat je op het SC forum heel zinnige dingen zegt mbt tot mysterie scholen, die erg aansluiten bij wat eerder op al op Sterzoeker viel te lezen. Een blog van jouw hand zou op Sterzoeker dan ook zeker niet misstaan!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Logisch dat Daan aangesproken wordt op een bovenstaand bericht hier. Ze schrijft zeer kritisch op het Silver Circle forum over de TOS en dat wordt haar door Merlin niet in dank afgenomen.

  Horas, hou die zoutzuurtjes nou een beetje in het doosje want in feite is Daan het helemaal eens met jou.

  Die mysterieschool van Alruin is een lachertje, dat weet iedereen die Alruin kent. Dat 'ie nou zijn lessen voor een klein prijsje aanbiedt doet hij alleen om Custers dwars te zitten. Als er eentje is die voor elke wind die hij laat geld vraagt dan is hij het wel.
  Daan wil dat een beetje afzwakken door over die 5 euro voor zijn "workshop" (nee, Daan, het was geen beurs) te vragen. Alruin wordt over het algemeen wel grappig gevonden. Verder komt hij ook echt niet. Ik heb nooit om hem moeten lachen, om Breitling trouwens wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Anna, Horas sprak letterlijk over de p.f.i. beurs. Daar geldt die 5 euro voor bijdrage aan de materiaalkosten.

  Ik weet persoonlijk dat Alruin niemand de toegang ontzegt als je geen geld hebt en toch wil meedoen aan zo een workshop.

  Ik vind dusdoende Horas zijn vergelijking tussen Alruin en de Tos niet opgaan, zoals meerderen opmerkten.

  Nee, ik ben het ook niet met Horas eens, want ik heb niets tegen tradities en mysteriescholen an sich, enkel tegen degene met pretenties waar gerekruteerd wordt (op dwingende wijze). Ik heb het idee dat Horas alles afwijst op basis van zijn eigen gevoelens van teleurstelling en niet kan inzien dat er wel degelijk mensen zijn die er fijne ervaringen genieten.

  Wat mijn intuïtie zegt , is dat Alruin zijn geweten geen onderdeel is van zijn inkomsten en dat gevoel heb ik bij Mevrouw Cüsters wel. Ik ken ook geen mensen waarvan hij misbruikt heeft gemaakt of erstig gemanipuleerd heeft t.a.v. zijn eigen macht of geldwinning unlike wat ik bij Ina m.b.t.haar leden heb gezien. Ik vind bovenal haar trucjes en middelen die ze inzet om haar gelijk te behalen oneerbaar en de wijze waarop ze claimt iets met wetenschap te hebben ,maar die aan haar laars lapt als ze voelt dat ze er gezichtsverlies mee leidt, erg tekenend.

  Ze zal best wel wat kennis in huis hebben dat slechts zichtbaar wordt in haar opleiding, but she's mainly flaunting shit, als je het mij vraagt.

  Groetjes,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Helemaal met je eens, Daan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik volg Sterzoeker en ik volg het Sliver Cirkel Forum en zoals hier al voorspelt werd is de discussie over mysteriescholen op het SC forum verdorie alweer gesloten. Ze geven Daan en de anderen die hier over willen discussiëren geen eens de kans om een discussie op gang te zetten.

  Toch mooi dat mensen dan hier een zegje wel mogen en komen doen en dat he niet meteen haalt wordt. Om die reden wordt Sterzoeker gehaat en geliefd.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, nog een vraagje ; wat was nu dat bericht van Ina Custers wat ze had weggehaald geedit en verplaats heeft naar een andere lokatie? Die heb ik gemist, omdat ik vanmiddag in de tuin heb gewerkt. Kan iemand mij vertellen wat daar stond?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mag ik raden dat het op haar eigen forum staat? Ik kan het op SC forum nergens vinden. Niks gemist, lijkt me.

  Wat Ravena bezielt om zo'n goeie discussie van het SC forum te blokkeren snap ik niet. Voor het eerst in maanden weer eens een goeie uitwisseling van meningen en hoppa, moet het weer weg. Zouden ze betaald worden door Custers?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb de discussie op het SC forum nog eens gelezen en dat rijtje van beïnvloedingstechnieken is wel me bekend, maar waar ik nergens iets over gelezen heb is of die groepen en ordes die zich bezig houden met magie, magie ook gebruiken om mensen binnen te halen, en of magie wordt gebruikt leden aan de orde te binden en binnen te houden of om aan te sturen zodat ze allerlei klusjes voor de magus gaan doen. Ik kan me voorstellen dat er rituelen bestaan om dit te te bewerk stellingen?

  Ik vraag me af of er iets over het gebruik van dergelijke technieken bekend is. Daarmee bedoel ik of het bekend is dat dit bv binnen de TOS wordt toegepast? en of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben? Dit zou de reden kunnen zijn waarom er onmiddellijk mensen opspringen op het SC forum om dingen weg te halen en om overal reclame te posten en al die toeters en bellen maken voor Custers als ze spullen nodig heeft voor een workshop? Of zie ik dat verkeerd.

  Ik zou willen weten hoe dit uitwerkt. Ik bedoel letterlijk. en als dit werkt hoe men hier dan weer los van kan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De opmerking die Ina weghaalde ging over Vesta en was bedoeld om haar als een soort troll neer te zetten c.q. het beheer tegen haar op te hitsen, en op die manier ook de aandacht van de inhoud van het topic weg te leiden.
  Jasper V., ik denk dat je het verkeerd ziet. Daar is helemaal geen magie voor nodig: lees het topic nog maar eens goed door.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Die Custers in een slimme tang. Oeps, excuses voor de freudiaanse verschrijving. Sorry,Ik bedoelde tante te schrijven. Ze heeft heel dat SC forum in haar (nu komt wel dat woord) tang. Is dit magie of past ze die mooie regels toe die Daan opschreef? Als het laatste het geval is wil graag bij haar op les en vernemen hoe ze het voor elkaar krijgt dat mensen precies doen wat zij wil. Niet om het zelf te kunnen om te weten hoe mensen dit voor elkaar spelen.

  Nu even weer serieus verder met mijn eerdere vraagstelling:

  @Anoniem, dat weet ik dat er helemaal geen magie voor nodig is om mensen te binden, maar mijn vraag is nu juist of het bekend is of magie ook voor dit doel wordt toegepast en of mensen hier iets van weten, of ervaring mee hebben en ook zou ik willen weten hoe weet je of het wel of niet wordt toepast?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beste Jasper, magie wordt inderdaad voor dit doel toegepast.
  Voor ik hierop dieper zal ingaan zou je me misschien uit de doeken willen doen wat magie in jouw opvatting is. Dat maakt het makkelijker gericht antwoord op je vraag te geven anders ga ik mogelijk zijstraten bewandelen.

  p.s. dit onderwerp heeft Horas aan mij doorgestuurd. Vandaar.

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Ypsus. Wat ik onder magie verstaat. Die in dit geval gebruikt kan zijn, is dat men middels gedachtenkracht, wil of rituele handelingen, zaken en mensen kan beïnvloeden, zo wel in goede zin of zoals in het voorbeeld wat ik gaf; dat men mensen voor iets kan laten opdraven of aan zich of aan de orde kan binden. Middels bepaalde handelingen of met gericht wil kan men dan sturen.

  Hierbij kan men dan ook nog versterking oproepen door bv de wachters van de elementen aan te roepen, of door met elementalen te werken of door persoonlijke energie van de mensen te binden.

  Ik weet echter helemaal niet of een leider van de boven genoemde magische ordes hier daadwerkelijk toe instaat zijn en of dit uberhaubt wel wordt toegepast binnen de genoemde orde. Ik ben dan ook zeer benieuwd of mensen hier iets van weten of dat men hier ervaring mee heeft.

  Dit is echter niet het soort van magie als wat magie voor mij persoonlijk is, mijn persoonlijk magie, in mijn leven, is de kunst om mij te verbinden met de elementaire krachten, dat is eigenlijk over al om me heen al zichtbaar en komt bv tot uiting in de natuur, en vanuit die gedachte verbinding te leggen en te leven en te ervaren wat evenwicht is. het is het zien van het grote rader werk en daar af en toe een slinger aan te geven, zodat het op de juiste wijze blijft slinger. Ik hoop dat je me kan volgen Ypsus. En waar het daar aan schort de vraag stelling uit te zetten, middels een ritueel of gebed, of handeling. Maar daar draait mijn persoonlijke magie niet alleen om. het is ook heel dankbaar werk. Ik ervaar het ook om in te zien hoe mooi de hele schepping in elkaar steekt.

  Dit systeem en de werking van de onderlingen samenhang is bv ook terug te vinden in de oude wijsheidssystemen als tarot of de kabbala.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Maakt het wat uit hoe ze beïnvloedt en manipuleert? Ze doet het, vrij zichtbaar ook, op internet.

  Magie is vooral een lokkertje, altijd al geweest ook. Magie verkoopt. Iets kunnen dat anderen niet kunnen, is heel wat waard en een prachtig schermmiddel,ook om angst mee in te boezemen en jezelf voetstukjes aan te meten. Of je nou Harry Potter, Hans KLock, Hans Kazan of Ina Cüsters heet,sommigen hebben een toverstokje, anderen een goocheldoos *lol*

  Groetjes,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ware magiers bestaan die nog anno 2011? Of zijn ze allemaal verworden tot van die figuren die zich uitdossen als catweezel of zwarte magica en ons vervolgens knollen voor citroenen verkopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beste Jasper,

  Je bent heel duidelijk, ik begrijp je zienswijze.
  Ik ben ook blij dat het je zienswijze van diep inzicht getuigt. Zo hoef ik niet van streep af aan uit te leggen wat magie is.Je snapt het al.

  Eerst wil ik een onderscheid maken tussen jouw magie en het gebruik van magie bij bewuste beïnvloeding van anderen.
  Jouw magie is een devote, verrijkende magie die gericht is op ontwikkeling van je innerlijke gebieden in ieder opzicht. Het gezegde "zelfkennis is de ware kennis" komt in jouw geval tot volle betekenis. Jij begrijpt waarom je niet alles doet wat je zou kunnen doen met deze magie en dat is zeer wijs.Ik zou mij gelukkig prijzen met een leerling als jij.

  De bepaalde handelingen zoals jij ze noemt, de rituele handelingen, zijn bedoeld om de aandacht te focussen op het doel. Dat doel wordt gevisualiseerd tot in het kleinste detail. Dit gedetailleerde beeld wordt "gevoed" met de wil. In dit geval bestaat de wil uit het absolute verlangen om te verkrijgen. Het woord verlangen is dus een eufemisme want het verlangen heeft zijn wortels direct in de elementale krachten, puur en onversneden. Zo ontvangt het beeld zijn lading.

  Dit uitgewerkte en geladen beeld laat zich met betrekkelijk gemak overdragen in de geest van de ander. Deze ander is in zekere zin al gepeild, het moet iemand zijn die iets mist en dus het ontbrekende deel sterk verlangt. Verkennende gesprekken of intakes zijn daar ideaal voor.

  De menselijke geest is zo ingericht dat de zeer sterke trillingen van het gedetailleerde beeld kan worden ontvangen door een ander. De elementale lading van het beeld vindt zijn weg vervolgens naar het corresponderende verlangen van de ander.
  En dan begint het subtiele spel van projectie en reflectie.
  Als voorbeeld geef ik je het volgende.
  Als iemand niet bij machte is om de eigen innerlijke wereld de baas te kunnen, dan wordt dat onvermogen op de buitenwereld geprojecteerd. De buitenwereld moet dan compenseren en voorzien in dat wat ontbreekt, bijvoorbeeld evenwichtigheid en ordening, maar dan op het tastbare materiele vlak. Dan krijgt het "ding" een naam. Voor de ene zal dat een auto zijn, voor de andere een goedbetaalde baan, een huis enz. De ander zal het iets subtieler willen en zoekt een manier om sneller tot de gewenste hebbedingen te komen bijvoorbeeld toepassing van The Secret of een training bij een mysterieschool om zo toegang te krijgen tot die speciale krachten die het allemaal mogelijk maken.
  Het gevisualiseerde beeld wordt dus overgedragen, geprojecteerd in de geest van de ander. De ontvanger reflecteert het beeld als datgene wat men nou precies nodig heeft en wil hebben. De ontvanger projecteert zijn verlangen op de aanbieder ..... en laat die nou precies kunnen bieden wat er met zoveel hunkering gezocht wordt. Wat een gelukkig "toeval" nou toch.


  Zie deel 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi allemaal,

  Het is hier weer lekker druk op Sterzoeker. Als van ouds. Ik mis hier alleen nog de wijze input van de kritische magier, wellicht is dit een leuk onderwerp voor hem om een blog over te schrijven?

  groetjes tover heksje

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Deel 2. Voor Jasper en ieder die kennis wil nemen.

  Hier scheiden de geesten. Je ziet dat dezelfde vorm van magie die jij gebruikt ook anders gebruikt kan worden nl. om de ander over te halen precies dat te willen wat jij hen wilt verkopen. Meestal voor heel veel geld.

  Een beginner zal niet zo snel in de gaten hebben dat iemand een beeld opdringt in zijn/haar geest. Een beginner zal alleen het verlangen voelen groeien (tot grote proporties) om het te verkrijgen. Dat het een verkoper is die dat beeld laat binnendringen in de geest en het verlangen aanwakkert wordt niet, of vaak veel later, herkend. En dan volgt de ontgoocheling.
  Een auto of een huis kun je van de hand doen, een training in een louche mysterieschool niet.

  De magie van een vrij bekende mysterieschool bestaat voornamelijk uit de INDRUK wekken dat men precies kan bieden wat de zoeker zoekt: kennis die de goden kan bespelen om te verkrijgen wat men wil. Deze magie van deze mysterieschool verschilt in niks van die van de autoverkoper.
  Hun hele magie draait om het binnenhalen van zwaar betalende leerlingen. De indruk wordt gewekt dat men zijn leven op orde krijgt, neuroses kwijtraakt, over enorme reservoirs van zeldzaam machtige kennis kan beschikken. Niets daarvan wordt waargemaakt. Dit is niet alleen bewuste beïnvloeding van een argeloze geest, het is ook het beïnvloeden van de wil van de ander.
  In de magie is dat een grove overtreding. De vrije wil is heilig.

  Het akeligste deel komt nog. Als langzaam duidelijk wordt dat er helemaal niet geboden wordt wat men zocht zal dat een leerling vervullen met schuldgevoel en schaamte. De oorzaak van de teleurstelling zal niet in de eerste plaats bij de mysterieschool gezocht worden, maar aan eigen falen geweten worden. Wie een keer in deze fuik zit zal jaren nodig hebben om eruit te komen en daarna diep beschadigd zijn. De louche mysterieschool zal elke verantwoordelijkheid ontkennen.

  Dit is dus het misbruik van geheiligde magische technieken voor zelfverrijking. Dit is wat je bedoelde met jouw vraag. Ja, het bestaat echt en het wordt toegepast.

  Mocht je nog verder toelichting willen dan zijn al je vragen zeer welkom.

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo Tover heksje,

  De Kritische Magier is tijdelijk niet beschikbaar vanwege zijn werk in het buitenland. Kun je ook met mij genoegen nemen?

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ja, wat is dat nou op het SC forum? Niet alleen zijn de teksten van Vesta eraf gehaald maar ook reacties van anderen die een echt uitmuntende discussie op gang hadden gebracht.

  Ik heb het gevolgd en Vesta heeft toch echt geen scheef woord gezegd en was juist degene die mild en humoristisch was.
  Die Custers kan het werkelijk niet zetten dat haar ellendige, venijnige indoctrinatie met een algemene discussie ontmaskerd wordt. Grrr!!

  Het is Merlin en Ravena helemaal in de bol geslagen. Wat een idioten daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @dank je wel Ypsus voor je wijze antwoord. Hier hebben we allemaal wat aan en dit is al even wijs als de KM. Sorry dat ik er even tussendoor kwam vallen. Ik kon niet weten dat je ook net iets aan het schrijven was. Mocht je de Kritische magier spreken doe hem dan de groetjes van een van zijn lezers; Tover Heksje en hopelijk zien we hem ondanks zijn werk in het buiten land, snel weer terug op Sterzoeker.

  groetjes Tover heksje

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Beste Tover heksje,

  Zal ik zoveel complimenten nou wel overbrengen aan de KM? Hij gaat echt buiten zijn schoenen lopen. Hij is al zo ijdel.

  Dank je wel voor je vriendelijke woorden. Het komt goed, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @Ypsus dit maakt een hoop duidelijk en roept een hoop meer vragen op.

  Het is wat Daan ook al op het Forum van SC schreef, wat maakt nu dat het ene oog wel ziet wat er aan scheefgroei is binnen een orde en dat een ander dat totaal niet in de gaten heeft en jaren in een orde blijft hangen?

  Opleiding en denkniveau zeggen hierin ook niets alles. Bij osho zaten ook hoog opgeleide lieden met een hoog inkomen, die als je het gevraagd had voor dat deze beweging begon, zelf nooit gedacht zouden hebben ooit in een dergelijke beweging te stappen.

  Op een bepaalde moment kunnen mensen dus blijkbaar (in) gepakt worden als de gebodene bij de diepste behoefte aansluit, zoals jij dat zo mooi omschrijft.

  Onvoorstelbaar is ook dat mensen ook al lezen ze over dergelijke mechanismen en al hamer je het uit hun kop, als ze er een keer inzitten, toch trouw blijven aan de magus/sekte leider en dus helemaal geen onderscheid meer kunnen en willen maken tussen wat goed voor ze en waar misbruik van ze wordt gemaakt.

  Het kan natuurlijk zijn dat dit een patroon is die op meerdere vlakken herkenbaar is bij dit type mens. Of kan een ieder hier door gepakt worden?

  Of zijn dit juist de mensen waar het verlangen naar magie zo groot is dat ze blijven hangen in een dergelijke organisatie, ook omdat er ook goede dingen gebeuren, terwijl ze op een bepaald niveau wel waarnemen dat het eigenlijk ook helemaal anders kan? Zoals sommige lieden ook in een slecht huwelijk blijven hangen omdat er kinderen zijn?

  Aan de andere kant kun je ook de vraag stellen wat beweegt een leider van zo'n club om zich op deze wijze boven zijn leerlingen te stellen? wat zijn de onderliggende beweegredenen om magus te worden. Zit dit in de persoonlijkheidsstructuur van iemand, is dit allemaal techniek en gespeeld, of geloofd zo iemand daadwerkelijk dat speaksperson van de goden te zijn?

  oh, en dan is er nog de vraag; Wie staat er hier nu in zijn recht? kan het ook zo zijn dat wij het allemaal verkeerd zien? Als wij het goed zien, dan kan het toch niet zo zijn dat de elementale krachten dit (blijven) accepteren en dan moet een magiër die op deze wijze werkt toch enorme met strijd zichzelf, de elementen, engelen, met de goden enz, en met al wat daarbij hoort aan het leveren zijn?

  Dit moet haast een verstikkende draaikolk effect hebben, ook op de volgelingen, van tegengestelde krachten die tegen elkaar aan aan botsen zijn, of wordt dit gebruik van mensen, energie en middelen, ongestraft getolereerd, om het zo te zeggen?

  Misschien ben ik nu wazig aan het redeneren, maar ik zie soms dingen in beelden voor mijn gesloten ogen. Ik vraag me dit oprecht af. Ik ben benieuwd naar jou mening hieromtrent Ypsus.

  Een hopen vragen, en een hoop raadsels waar denk ik niet zo heel eenvoudig antwoord op te vinden is. Althans ik ben er nog niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. En jahoor, het wordt op SC weer eens afgedaan alsof het een interpersoonlijke kwestie betreft en vervolgens wordt elke inhoudelijkheid gebagatelliseerd en geschuwd uit angst voor de mogelijke gevolgen.

  Leugens! Zij maakten het persoonlijk door nooit in te grijpen, aangezien de manipulatie van mevrouw Cüsters te onduidelijk was of achter de schermen gebeurde. Gelukkig voor haar, is er oogpotlood, goedkope sherry en wie weet in de toekomst...Amerika(alwaar men reeds bekend is met de fenomenen, alles voor geld, t.v.-dominee en Waco!)Ik geloof nl helemaal niet dat zij zo in balans is dat zij 's-nachts lekker slaapt.

  Groet,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 33. hahaha... en hair extensions!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. zwarte haarverf en synthetisch fluweel

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ha, gaat ze naar Amerika? Al gauw? Zal ik haar koffer alvast naar het vliegveld brengen? Haar jas pakken?

  Even een zakdoek natmaken om bij het afscheid uit te wringen.

  O, Custers naar Amerika! Alsof het licht aangaat.

  BREITLING

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Custers in balans? Zag je die bloednerveuze reactie van haar op Sc forum. Gelijk Ravenna en Domme August mailen natuurlijk en maar gillen van wat ze nou allemaal weer op het forum kwakken.
  Ze moet Merlin toch wel stevig bij de strot hebben.

  Dat SC forum en die hele troep van Silver Circle verdienen niet dat ze nog sympathisanten hebben. Wie nog een beetje verstand heeft is daar weg.
  Die kwezels hebben genoeg afgegeven op Sterzoeker terwijl ze elke avond keken of ze in het nieuws waren hier.

  Daan, laat hier je talenten maar zien. Al ben je soms wat ongezouten, je zegt het tenminste eerlijk. En laat je niet op de kast jagen door Horas. Jullie zijn wel tegen elkaar opgewassen en een goeie tegenstander is wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Nou, Daan? Je wordt gevraagd!
  Sterzoeker is omstreden maar nodig, het ontbreekt zo hier en daar in wiccaland aan zelfreinigend vermogen, dat wordt verward met het van een forum afschoppen van mensen die te kritisch zijn ingesteld. De lieve vrede op korte termijn wordt opgeofferd aan de kwaliteit op langere termijn. Vandaar dat SC-lezers hier ook kijken, voor de broodnodige balans. Dat heb ik es in een pubmoot hardop gezegd :) en dat wordt je niet in dank afgenomen. De narigheid nu met de TOS is een stuk extremer dan vroegere problemen naar mijn idee. Hier komt een dame binnenzeilen die puur commerciële motieven heeft, die onbeschaamd mensen afzeikt, inhoudelijk niets brengt maar alleen reclame voor de eigen toko maakt en haar minachting voor het heksenvolkje op sc niet onder stoelen of banken steekt. Dat leidt tot wrevel, en men wacht in spanning af of het beheer, dat immers al eerder onbeschaamde zelfpromotie heeft aangepakt bij anderen, in gaat grijpen. Dat beheer grijpt in, maar niet ten gunste van de eigen forumregels of trouw forumpubliek, maar ter protectie van die dame. Verbijsterend. De boel valt een tijd stil, komt weer op gang, er lopen wat interessante topics en hey presto! zodra een onderwerp volk trekt komt die mevrouw er tussendoor tetteren met haar reclame. In wezen moet ze overigens ook wel, want wat haar leerlingen onthullen is dermate 'wicca 101' en knullig dat er een 'verkeerde' indruk van de kwaliteit van haar school zou kunnen ontstaan....Een andere mysterieschool die mogelijk concurrent zou kunnen worden ondertussen krijgt de handen van het beheer veel minder op elkaar, en vertrekt uiteindelijk na een hoop gezeik. Discussie over diverse zaken die mysteriescholen raken wordt afgekapt. Ondertussen blijft de lezer zitten met de prangende vraag wat hij of zij nou kan verwachten van iets als een mysterieschool (afgezien van gepeperde rekeningen). De magie van TOS lijkt vooral te bestaan uit a. het activeren van de mistmachine en b. het kunnen bespelen van het forumbeheer. De voor een gewoon lid vereiste onderbouwing van claims gaat niet op als je een gepubliceerd schrijver bent, ook al ligt je boek in de ramsj bij Amazon.
  In zo'n situatie is Sterzoeker een goeie aanvulling voor de normale lezer.Ik hoop dat het forumbeheer ook komt loeren hier, en beseft hoe veel te ver de situatie uit de hand is gelopen. En dat kritiek vanuit sc-lezers niet voortkomt uit een afkeer van sc en het beheer, maar juist integendeel, vanuit betrokkenheid - vaak jarenlang.
  Maar ja, wie ben ik.

  Lotus

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Beste Jasper,

  Er zijn mogelijkheden die op een antwoord lijken. Heel aannemelijke antwoorden zelfs. Maar willen we die echt wel waar hebben? Soms is het allemaal zo banaal dat het zeer doet en toch is het werkelijkheid. Banaliteit hoort ook bij het leven en stelt ons voor het blok: hoe kun je schoonheid ontdekken in banaliteit?
  Want dat is toch wat de ware magier zoekt: het goede, het ware en het schone.

  Er bestaat geen grimoire, geen spreuk en geen ritueel tegen domheid. Maar misschien wil je het volgende in overweging nemen.

  Je kunt in het leven twee standpunten kiezen: dat van de overvloed of dat van de schaarste. De eerste groep heeft altijd iets weg te geven, al hebben ze zelf niks meer. De tweede komt altijd tekort al komen ze om in de overvloed.

  Als iemand van de overvloed bijvoorbeeld in een groep van Custers stapt (is maar een voorbeeld, hoor) dan is dat met een vraag die die niet weg wil gaan ongeacht hoeveel je gelezen, gedacht, gezocht en gepuzzeld hebt. Dat zijn de ware zoekers. Die zijn er vrij snel achter dat ze aan de verkeerde deur klopten. Dit zijn rijke mensen.

  De mensen van de krapte en het tekort komen iets halen dat ze missen. Ze blijven vergaren maar wat ze krijgen vult hun tekort nooit aan, daarom blijven ze en worden alsmaar grimmiger. Dat zijn de mensen die bewondering, erkenning, succes en aanzien willen. Dit zijn arme mensen.

  We leven niet alleen in een materiele wereld maar ook in een morele wereld. Soms kun je de dingen beter van hun morele gewicht ontdoen om het mechanisme te zien. Soms ook omgekeerd.
  Natuurlijk is een leider als Custers net zo gemankeerd als haar trouwe volgelingen. Anders zouden ze nooit kunnen bestaan als gastheer (m/v) en parasiet in de perfecte symbiose. Er zijn ook planten die niet kunnen bestaan zonder een bepaalde parasiet. De aanhangers van een sekte definiëren hun bestaan ook op die wijze dat ze niet kunnen bestaan zonder hun parasitaire leider. En precies dat mechanisme versterkt dan weer bij de parasitaire sekteleider de overtuiging dat die de voorspraak van de goden is.

  Jouw voorbeeld van het slechte huwelijk is zeker van toepassing want ook hier zie je: het komt er op aan hoe je je wereld definieert en vooral: jouw plaats daarin. Dat is het eerste mogelijke antwoord. Er is echter meer. Zie deel 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Deel 2. Voor Jasper en ieder die dit lezen wil.

  De vraag of de elementale krachten die scheefgroei allemaal pikken ligt niet bij de elementale krachten. Het elementale gebied is niet het morele - of beter: het ethische - gebied, hoewel dit vlak wel aangestuurd wordt door elementale krachten. Dat is te zien aan het vuur van je verontwaardiging. Wij mensen zijn het die de ethische waarden denken, herkennen en bepalen. Het ethische domein is van de mensen. Zij zijn het die de verbinding maken tussen het elementale en het ethische (zo je wilt ook het goddelijke genoemd omdat het ethische eenheid, heelheid en integriteit in zich heeft).

  Jij haalt wijze inzichten uit de Kabbalistische kennis. Dan zal het je bekend in de oren klinken als ik stel dat je bij al wat je doet ook de gevolgen in rekening moet nemen. Laten we bij het onderwerp blijven.
  Overzie dus het slagveld: misbruik van magie, diefstal van het zelfbeschikkingsrecht door doelgerichte manipulatie van leerlingen, geldelijke verrijking, misleiding en bedrog en andere vergrijpen. Toch gaan de Leerlingen van de Schaarste niet weg. Het zijn volwassen mensen, soms behoorlijk opgeleid, met het vermogen zelf te denken en te beslissen. Wat doe je?

  In het geval van Custers zou ik niets doen. Behalve je kritiek op Sterzoeker zetten en dat openlijk te doen. Relativering en ook spot is uitstekend. Je kent de Tarot. Dan weet je dat de kettingen op de kaart van de Duivel verbroken worden door relativering en humor (van elke soort). Dat is wat je kunt doen.

  Verder schat ik dat het kwaad zichzelf uitroeit. Nee, Custers slaapt allang niet meer goed sinds Sterzoeker bestaat. Dat vinden wij niet erg, dat is een gevolg van haar eigen daden. Ik las juist dat haar boek al in de ramsh bij Amazon ligt. Prima, daar hoort het ook. Spoedig komt de dag dat Custers niet meer van de toren blaast in het HC waar Lotus over schrijft. En dat niemand nog durft te zeggen dat men bij de TOS zitten, wel dat men er ooit gezeten heeft. Ook dat vinden we niet erg.

  Ga inmiddels rustig door met vragen.

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hoi Lotus,

  Ik wilde eerst het antwoord van Ypsus afwachten maar nou moet ik even kwijt dat ik jouw reactie hier tof vind. Je zet het allemaal in precies het goeie licht. Kijk, dit gaat nou aan de neus van het SC forum voorbij. Ja, het had een heel goeie en nodige discussie kunnen worden daar.

  Hier is ook goed, beter misschien wel. Wat Sterzoeker doet had Merlin nooit gedurfd.
  Tijd voor de hergroepering!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Dank, Lotus voor je verhelderende woorden! Het somt het hele gebeuren m.i. heel netjes op.

  []Lotus schreef:
  De voor een gewoon lid vereiste onderbouwing van claims gaat niet op als je een gepubliceerd schrijver bent, ook al ligt je boek in de ramsj bij Amazon.[/]

  En dat zijn best storende factoren in de open communicatie. Sommige contacten en claims van lineages, gaan voorbij de regels, zoals het eigenlijk eraan toe gaat in een totalitair regime. Dat begint me een beetje de keel uit te hangen,ondanks dat ik het nog steeds een pracht van een forum vind. Maar het leidt weldegelijk tot verbroedering, en dat vind ik dan weer prachtig. Ik maak ineens zelf mee,en bemerk uit ervaring, wat sommige mensen al jaren ervaarden, waardoor ik begrip en respect op ben gaan brengen voor bepaalde "maniertjes" en gezegdes, ook al is het mijn persoonlijke stijl niet. I can take the blame, but I shall not take any blade. En lief doen in je gezicht en een dolk achter in je rug-is mijn tactiek niet. Dan maar ongezouten.Je hoeft me niet te vreten, iede zijn smaak!

  Groet,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Elfin, ik ben al jaren lang gebanned van SC dus hergroeperen leuk maar Lotus zit er niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Anoniem, "Lotus zit er niet bij" .... wat snap ik hier nou niet? Wil je dit even aan een blondje uitleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hoi Elfin,

  Zoals ik al zei ben ik verbannen van SC, al heel lang. Hergroepering als in, SC weer leuk en interessant en integer krijgen, is dus niet mijn missie :) al vind ik het nog altijd een interessant forum waar heel wat bijzondere en interessante mensen te vinden zijn die zo nu en dan hun kennis en ervaringen delen.

  Blond ben ik ook ;)

  Lotus

  BeantwoordenVerwijderen
 45. @Ypsus, dank voor de antwoorden. Dit maakt een hoop duidelijk.

  De beoordeling of de keuze of iets goed of slecht is dat wordt door mensen gedaan en niet door de hogere krachten, dat ben ik helemaal met je eens. Dit zal zichzelf op den duur uitzuiveren.

  Eigenlijk is toch best wel vreemd dat ordes die, om het van uit mijn eigen menselijke perspectief maar even te bewoorden, wel op een zuiver wijze optreden eigenlijk bijna nooit naar de buitenwereld toe op treden om PR te maken. Vaak zijn dit ordes die al eeuwen bestaan en soms hebben slecht weinig mensen er van gehoord.

  Zou het zo zijn dat een magische orde de kandidaat moet vinden en niet zoals dat in de eerder bovengenoemde orde gebeurt, dat de zoeker de orde op het internet of waar dan vindt?

  Nu weet ik niet waar dit verschil hem in zit, maar het lijkt bijna een wetmatigheid. Ik las het ook ergens elders op Sterzoeker, dat een vrijmetselarij bv haast geen reclame maakt voor het werven van leden, maar wel een stabiele organisatie kent en zeer zeker niet op winstbejag is. Hooguit houden ze misschien 1 keer per jaar een open avond, met een advertentie in het lokale suffertje.

  Tegenwoordig wordt er met magie geadverteerd alsof het voor iedereen gemeen goed moet worden en is. Het lijkt mij dat nu juist hierdoor het doel van waarom mensen hier werkelijk toe aangetrokken worden versplinterd raakt en men daardoor ook niet weet waarom en wat men er mee wil of moet. Magie lijkt bijna een soort mode ding.

  Zo was wicca een paar jaar geleden zeer hip. En kwam er een scala aan boeken op de markt en wierp een blonde (aar ik naam even kwijt ben) schrijfter/journaliste zich in het openbaar op op als heks. De wicca rage is weer voor bij en de schrijfster horen en zien we niet meer.

  Hekserij was door haar optreden opeens uit de gietenwollenzokken sfeer getrokken en werd door deze dame en werd hip. Moeten we dit willen met magie vraag ik me af? Op dezelfde wijze lijkt magie op dit moment ook door sommige orders naar buiten toe gebracht te worden. waarom kunnen ze het niet gewoon klein houden, zodat het mooi blijft en zuiver en dat het niet het belachelijke of het commercieel wordt getrokken?

  Dit kan ook een reden zijn waarom mensen niet kritisch kijken, of kunnen kijken. Men weet immers niet (meer) waar men naar kijkt en wat men zoek in een (magische) orde.

  Magie zou in iemands leven een stabiele factor van aanwezigheid moeten hebben, wil je daar waarlijk iets mee kunnen, binnen welke orde dan ook. Anders blijft het een futiliteit en niet meer dan een tijdverdrijf, of interessant doenerijtje voor na de high tea.

  Kom ik meteen op de gedachte, en corrigeer me Ypsus als ik het niet goed zie, dat dit even goed andersom voor de magus geldt; als die niet voor 100 op deze wijze in de orde staat, zal het nooit een stabiele groep kunnen vormen, met de mensen die aangetrokken worden door de wijze waarop de boodschap naar buiten wordt gebracht, en wordt het nooit wat.

  Tot zo ver even mijn gedachtenstroom. Ik hoor graag hoe Ypsus en natuurlijk ook hoe andere lezers hier over denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Beste Jasper,

  Mensen veranderen niet echt. Hoogstens breiden ze hun bestaande vermogens uit en geven oude dingen een nieuwe betekenis. Op zichzelf is dat een mooi vermogen.
  Magie is een naam die je in een aantal betekenissen terugziet. Het is de vroege wetenschap, het is denkersgebied, geloofsgebied, inspiratiegebied voor kunstenaars, maar in beginsel is het een manier van zien die zich niks aantrekt van conventies en cultuur. Het is het oog dat verder kijkt dan de verschijningsvorm en dieper ziet dan een oppervlak en een denkvermogen dat hoger stijgt dan atmosfeer. Magie staat voor de autonome geest en de vrije wil.

  Als er iets is dat dogmajagers op de kast heeft gekregen is het precies dat. Twee oerkrachten, twee tegengestelden, vrijheid en gebondenheid. Het komt er op aan hoe je die twee begrippen uitlegt in je eigen bestaan. Vrijheid kan ook beangstigend zijn, gebondenheid kan ook geborgenheid betekenen. Hier tussenin beweegt zich de pendel.

  Een gelover zal eenheid zoeken, een denker zal de essentie zoeken maar beide zoeken het onontdekte en willen het geheime ontsluieren.
  De menselijke geest rust alleen een moment in stille verbijstering als schoonheid, waarheid en goedheid zich presenteren in hun meest eenvoudige, haast kinderlijke vorm.
  Dit grootse moment zal stellig onopgemerkt voorbij gaan aan de ogen die macht, glorie en rijkdom willen zien want eenvoud draagt geen gouden mantel.

  De magier van nu is niet anders dan die van ooit, alleen zijn vermogens zijn uitgebreid, zijn kennis is groter, de mogelijkheden ook. Maar menselijk gezien is er niets veranderd. Leonardo da Vinci had nu misschien een Nobelprijs gekregen, in zijn tijd was hij al blij dat hij de brandstapel kon ontlopen. Het is de tijd die gebeurtenissen hun context geeft in mogelijkheden en beperkingen.

  Deze aanloop was nodig om je te laten zien dat de hype in de hedendaagse magie net zo goed 500 jaar geleden had kunnen plaatsvinden .... als de mogelijkheid er geweest was. Wij leven aan die kant van de wereld waar het toegestaan is om alles altijd en direct te willen hebben en dit is geen privilege van een bevoorrechte enkeling, iedereen mag dat willen.

  Natuurlijk mag iedereen een magier willen zijn. Ons denken en handelen blijft niet meer binnen de landsgrenzen (if any) maar omspant de wereld. Het woord gemeenschap heeft geen betrekking meer op een beperkte leefsetting die bepaalt wat kan en wat niet. Traditie is een exotisch woord geworden. Armoede is net zo'n betrekkelijk begrip geworden als rijkdom, aan deze kant van de wereld. Want de voorzieningen zijn niet mis.
  Het individualisme dat een welvoorzien mens zich kan permitteren heeft echter een prijs. Men kan niet meer zo makkelijk terugvallen op de normen en waarden van een gemeenschap. Een kerk die nog wat aan regels wil opleggen voor het individuele leven prijst zichzelf behoorlijk uit de markt. Ieder is dus op zichzelf aangewezen als het om dat wezenlijke houvast gaat in het bestaan: zingeving, waardebepaling.
  We hoeven ons dus niet te verbazen dat juist in deze tijd van haast onbeperkte mogelijkheden zoveel mensen op zoek zijn en terecht komen bij oude waarden die ze in een vrij onversneden vorm in de magie denken te vinden. Het moet wel snel, nu meteen en alles tegelijk. Dus .... welkom in het doolhof. O, het moet weer in 2 delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Deel 2.

  De markt ligt open voor de charlatans. Maar vroeger ging het levenselixer ook grif van de hand op de jaarmarkten. Geldwolven en machtshaaien zijn er altijd geweest. En altijd hadden ze een zogenaamd geheim achter de hand. Wie dat wilde moest flink in de zak tasten.
  Wie aanleg had voor idolaterie ging op de knietjes voor een rijk gewaad. Of een dikke auto, om het modern te houden.

  Maar een innerlijke kwaliteit als integriteit is niet veranderd. Betrouwbaarheid is wat het altijd was. Waarheid hoef je maar 1x te ontmoeten om hem te herkennen. Een behoedzame, zorgvuldige leraar is even gewild en zeldzaam als in oude tijden.

  Ik kan je niet zeggen of een leerling zijn orde moet vinden of omgekeerd. Vroeg of laat vindt een ontmoeting plaats, daar ben ik van overtuigd. Ik heb eens iemand horen zeggen dat je sommige dingen niet kunt vinden, die moet je roepen.

  Met vriendelijke groeten,

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Allemaal goed en mooi, Ypsus, maar toch een beetje te algemeen naar mijn smaak.

  Op Sc forum zijn nou een paar leuke topics geopend. Ethische grondslagen van mysteriescholen. Daar kunnen we dus wel wat kwijt over feit en fictie.

  Ypsus, mooi geschreven hoor. Maar aan zoveel geduld en inzicht ben ik nog niet toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Beste Lezers,

  Ik heb al vaker eens wat ingezonden op Sterzoeker en ik volg jullie al een tijd en ben in dit topic niet geheel gedesinteresseerd, omdat ik lid geweest ben van de TOS. Dat beviel me trouwens voor geen meter en ik ben inmiddels gestopt. Ik ben me er niet beter gaan voelen, maar ervoer beperking en beklemming en Ina liet mensen dingen doen waar ze geen nee tegen durfden of konden zeggen. Ik kwam daar ook in klem te zitten.

  Daarom wil ik even toevoegen dat Ina niet alleen op het Silvercicle forum reclame maakt voor haar school, maar dit ook doet binnen haar school. Een lesdag begon steevast met de behaalde succesjes van de TOS, en met een reclamepraatje waarom het zo goed is dat we lid zijn van de TOS, dat was niet even een opmerking. Nee, dat hield Ina rustig twee uur vol. het werd er ingestampt en de leden deden allemaal vrolijk mee en niemand had enige kritiek ook niet op het feit dat wij helemaal niet willen weten dat Ina haar grootste belang ligt bij het werven van leden. Vervolgens liet ze dan iedereen zeggen, waarom de TOS voor hem of haar zo belangrijk was. Dat vroeg ze in feite ook helemaal niet omdat ze geïnteresseerd was in ons, maar omdat ze met de informatie door ons verkregen stukjes kon schrijven om nieuwe leden aan te trekken.

  Ina maakte van onze uitspraken notities die ik later daad werkelijk terug zag in haar PR acties. De laatste blog op haar forum is hier een voorbeeld van. kunnen jullie allemaal zien dat dit niet uit mijn dikke duim komt:http://www.templeofstarlight.eu/blog/van-dromer-tot-visionair

  Ina gebruikte onze motivaties om aan te sluiten bij de vraagstelling van potentiële leden. Ze pijlde dus heel goed wat er onder het massa publiek leeft en gaat daar heel geraffineerd mee aan de slag.

  Een zelfde praatje heeft ze gehouden over haar Magical solo training, die wij nooit correspondentie cursus mochten noemen, maar dat in feite wel gewoon is. ze wilde weten van de mensen die dit deden waarom ze het deden en wat er zo goed aan was, zodat de aanwezigen die de cursus nog niet deden over de streep getrokken zouden worden.

  Daarop volgde een les, waarbij ze met een hele serie tempelregels kwam en waarbij we ingestampt kregen wat zij van ons verwachte en voor al wat ze niet verwachte. Hier kwam ook haar angst om de hoek dat we met haar informatie en rituelen naar buiten zouden treden en we moesten dus voor geheimhouding tekenen en in het contract beloven met niemand over het geleerde en wat we mee kregen aan teksten te spreken of te laten lezen.

  In het contract stond ook dat als je stopte je nog drie maanden lid bleef voordat je lidmaatschap echt eindigt kon worden. Dat betekend dus dat je nog drie maanden 80 euro moet betalen. Ik heb het trimester waarbinnen ik gestopt ben niet afgemaakt en had ik in feite daarmee deze drie maanden al betaald, maar stop je aan het end, dan lopen de rekeningen nog drie maanden door bij de TOS, althans zo lees ik het in het contract

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Ik wil nog even aansluiten op wat ik hier boven heb geschreven en zeggen dat ik het ook heel erg betreur dat Daan haar discussie op het SC forum over mysterie scholen en over Sektarische kenmerken en manipulatie zo bruut werd afgekapt. daan heeft hier duidelijk een punt die uitgesproken moet worden!!

  Gezien mijn persoonlijke ervaringen zijn die er dus wel degelijk Sektarische kenmerken en manipulatie, soms zelfs zo subtiel dat mensen er maar al te graag aan mee werken om het te versterken en in stand te houden.

  De reden waarom deze discussies op het SC forum niet getolereerd worden is omdat men bang is voor de waarheid en als de waarheid beschreven wordt dan moeten er keuze gemaakt worden. Waar nu lui ontkennen dit soort technieken toe passen zouden zij moeten zeggen; "ja ik hanteer Sektarische kenmerken en manipulatie" dat gebeurd natuurlijk nooit, dus wordt de zaak onder het tapijt geschoven omdat Silver Circle de belangen ziet van de samenwerking met de TOS. De kleine vis haakt aan bij de grote, want oh wij willen ook zo graag belangrijk worden.

  Als TOS CAROS zou heten, was Ina immers allang door de mangel gehaald en van het SC verwijdert of verderven wegens Sektarische kenmerken en manipulatie. Ik heb gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Ik ben er weer en neem het even over van Ypsus die getracht heeft jullie suf te vervelen met zijn wijsheid (dank, goede Ypsus).

  Nieuwsgierig als ik ben heb ik op het Sc forum gekeken en daar een mooie discussie ontdekt over de ethische grondslagen van mysteriescholen. Volg dit en schrijf het van je hart!

  Daan, ik meen het oprecht: chapeau voor je bijdrage aldaar en hier. Het lijkt er sterk op dat ik je talenten onderschat heb.

  Je moet toch wel je verstand bij de voordeur ingeleverd hebben als je je vrijwillig onderwerpt aan die fratsen van Custers die Anoniem hierboven beschrijft. Het wordt hoogste tijd dat iemand die mens voor de rechter sleept.
  Zelf kan ik dat jammer genoeg niet, ik zit niet in haar schoolbanken.
  Ik zag op SC forum de woorden vertrouwen en geloofwaardigheid opduiken. Voor Custers zijn dat woorden zonder betekenis. Maar de discussie is prachtig en zal niet zonder gevolgen blijven voor louche scholen zoals die van Custers met haar wurgpraktijken.

  Inderdaad, Aniniem, als de TOS CAROS zou heten dan was Custers meteen klaar bij Silver Circle.
  Maar zelfs CAROS heeft nog leden en aanhangers. Je snapt het soms echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Hallo Anoniem,

  Als je dit verhaal over de TOS en die wurgpraktijken zoals Horas ze terecht noemt, op het SC Forum gooit dan vallen ze met z'n allen flauw. Doe dat onder dat topic Ethische Grondslagen ... Hebben ze meteen een afschrikwekkend voorbeeld van hoe het er daar echt aan toe gaat bij Custers. Doe maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Mensen, lees nu toch eens wat mevrouw Custers op het SC forum schrijft.

  Dit zijn echt de woorden die Ina Custers gisteren om 21:02 ingetypt heeft op het Silver Circle forum;
  "Zoals ik al eerder verteld heb op dit forum verdien ik geen geld met mijn werk voor de stichting. Ik hoop dat dat op termijn wel mogelijk is. Op dit moment worden alle inkomsten gebruikt om in de organisatie te investeren".

  Denkt Custers nu echt dat wij allemaal zo naïef zijn dat we dit geloven? Custers is The Temple of Starlight. In feite een eenmans onder neming in de vorm van een Stichting. De Stichting TOS bestaat uit haarzelf, haar man en haar moeder. Vroeg of laat komt het geld wat binnenkomt er dus uit en wordt het naar de zakken van de familie Custers gesluisd. Ook als ze de stichting gaat opheffen is dit het geval. Tot die tijd is het juist heel goed om de eigen TOS kas te spekken, want hierover wordt geen belasting geheven ivm registratie als kerkgenootschap.

  Het geld wat via de TOS leden binnengebracht wordt in de schtichtingskas blijft in zo ieder geval in de familie, Ook als het niet naar Ina Custers haar zakken wordt gesluisd.

  Hebben jullie het ook door?

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Je kan sommige clubjes vergelijke met tabak. Dus ook met wat roken met de mens doet. Sommigen vinden het heel lekker en verdedigen hun paffie, ook al weten ze dat het heel slecht is. Ook de sigaretten fabrikant weet dat zijn producer in feite niet bevorderlijk is voor de volksgezondheid en ondanks alle antirook campagnes en antirook reclames blijft de fabrikant doorgaan met het produceren van sigaretten. Ook de rokers blijven roken en hebben hun voors en verdedigen desnoods met harde hand zich tegen de overhiedswet over het behoudt van hun rookstekkie. Zo heb je altijd over al hun voor en tegen in. Ook wordt er veel over voor en tegenstanders in de geschreven media. Maar wat de consument uiteindelijk doet en waar het op neer komt is; zelf proeven, zelf een conclusie leren trekken. Zo gaat het ook met dit soort ordes als de TOS. je kan er positief over schrijven of negatief. Mensen maken toch hun eigen oordeel en doen daar hun voordeel mee, en dat is maar goed ook. daarom zijn zowel positieve als negatieve meningen niet verkeerd, dat houdt de boel levendig en maakt dat mensen zelf gaan nadenken en er over praten en zo lang als er gepraat wordt leeft het onderwerp. Dat is een oude bekende in de reclame wereld. Er wordt hier dus een hoop reclame gemaakt vandaag. Echter het is wel zoals met tabak; waar rook is is vuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 55. @Horas, ik ben niet uit op iemands goedkeuring o.i.d. Als ik dat was geweest, had ik wel beleefdere uitingsvormen betracht *lol*.

  Mijn rechtvaardigheidsgevoel kan niet met bepaald gedrag en bepaalde gezegdes uit de voeten. Wanneer het onderwerpen betreft waarin geïmpliceerd wordt dat hogere krachten en machten aan het werk zijn en je die voor je kunt laten werken, zou men meer op de hoede moeten zijn mbt mogelijke charlatans(alhoewel de band kont schopt).

  Mensen hun hang naar mystiek en eventuele numineuze evaringen kunnen het leven enorm kleuren en een drive geven. Ik zou zelfs veronderstellen dat het inherent aan ons (over-)leven is daar uiting aan te geven.

  Ik vind het helemaal prima dat er mensen opstaan met bepaalde talenten om anderen te helpen met het uitdiepen van bepaalde ervaringen , zelfs om daar zin aan te geven. Liever zie ik dat nog via esoterische wijze gebeuren, dan via een exoterische leerschool vol dogamtiek, MAAR wanneer het geweten van deze leraar volledig afhankelijk wordt van het machtsgevoel en of de financiën, denk ik dat er ook mensen horen te zijn die wat prikken hier en daar.Het is niet de bedoeling om diegene persoonlijk kwaad te doen, maar om te laten (her-)overwegen of bepaalde middelen wel zo juist en ethisch verantwoord worden ingezet als aanvankelijk bedacht. De mate waarin men openstaat voor kritiek, si op zo een moment tekenend.Wijst iemand constant naar een ander en de slechte bedoelingen van diegene, dan krijgt men van mij een negatief reisadvies.

  @Peukkie, ben het met je eens, maar deze anti-reclame doet deze school NIET goed. Aandacht maakt iets inderdaad vaak zichtbaar, maar inmiddels is er zoveel anti-reclame aanwezig zijn haar reakties daarop zo transparant, dat haar toekomstige klantenbestand dat ze van die virtuele plekken vandaan zou moeten halen in NL voorts enkel maar zal slinken.Dat is een simpel optelsommetje en ik zal er geen traan om laten.

  Groet,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Vinden jullie het ook niet opvallend dat er nooit actieve leden van de TOS, van Alruin, of van andere scholen hun zegje komen doen mbt tot positieve ervaringen? Durven de leden dat niet, worden ze tegengehouden, of is er niet zoveel te melden?

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Ina heeft zeker wel een zwaan kleef aan op het forum hoor ;-) heb je niet goed gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. ja die reactie was van mij , Andharil...

  BeantwoordenVerwijderen
 59. @anoniem, Ik bedoel op Sterzoeker, daar heb ik zelden een custers fan uit de doeken zien doen waarom de TOS nu zo veel te bieden heeft. Ik neem niet aan dat Sterzoeker dergelijke reacties verwijdert, maar ook podium geeft aan eventueel een blog met positieve geluiden?

  Natuurlijk heeft Ina haar stropoppen op het SC, waarvan Merlin de grootste is. Op het SC forum hebben Stropoppen en verkapte advertenties van Custers in haar eigen ogen ook zin, omdat Custer er van uitgaat en meent dat op het SC forum potentiële klanten te werven zijn. Dat is ook de reden waarom ze in iedere posting even de naam van de temple of Starligt noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Beste lezers van Sterzoeker,

  Blogjes of artikelen met persoonlijke uiteenzettingen of meningen over of magische ordes, of over geheel andere onderwerpen, zijn altijd van harte welkom op sterzoeker. Dit geldt zowel voor positieve als wel voor kritische beschouwingen of mening. Voor en tegenstanders van bepaalde onderwerpen mogen op sterzoeker dan ook zegje doen, desnoods anoniem. Alleen artikelen die strijdig zijn met de goede zeden en/of met een discriminerende, extremistische of haatzaaiende inslag zullen niet worden geplaatst. Ook als hier in het commentaar sprake van is wordt dit verwijdert.

  met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Ja, Ishtar zou eens moeten komen vertellen waarom ze zo enthousiast is over de TOS en over haar mooie ervaringen. Dan spits ik de oren wel.

  Ze komt hier ook neuzen want Daan wordt weer eens afgezeken omdat ze hier ook schrijft. Wat ik dan weer tof vind.

  Trouwens Andharil, we zijn op SC weer bij de sektes (Daan's eerste post)dankzij jouw bericht. Ik heb in tijden niet zo'n goeie discussie op SC forum meegemaakt. Die Vesta zou hier eens moeten schrijven. Ik geniet (en met mij vele, vele andere denk ik).

  BeantwoordenVerwijderen
 62. O, ik bedoel dat ik het tof vind dat Daan hier schrijft. Sorry voor het misverstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Nou, Magister/Sterzoeker, over haatdragende, dicriminerende en extremistische teksten gesproken... dan zou Custers vette blah hier meteen verwijderd worden.Man, die kan er wat van.

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Ik heb het vermoeden dat Vesta hier reeds rond waart , en Ishtar hoeft zich helegaar niet te verantwoorden natuurlijk. Mochten mensen haar back- upgedrag jegens Ina dan echter verkeerd beoordelen, is daar niets aan te doen.

  Niet iedereen bevindt zich op het internet, noch hier in het speciaal. Ik heb ook weinig redenen om Ishtars prettige ervaring met de tos te wantrouwen, en Ik Ken persoonlijk mensen die bij Alruin een prettige ervaring hebben opgedaan , bovendien zonder financiele bijbedoelingen goed opweg zijn geholpen. Ik heb hm in t verleden wel eens geplaagd, maar hij kan m.i goed relativeren en doet weldwgelijk iets met kritiek.


  Groetje,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 65. @Daan, Dat was vast en zeker Lady Bara, met de prettige ervaring met Alruin. Wie anders kan zoiets ervaren?

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Maar Ishtar IS toch een enorme fan van Custers en op het moment zelfs haar spreekbuis? Of zie ik dat dan verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Nee,, @anoniem, dat was niet Lady Bara. Ik ken er trouwens meerderen. waar ik het over had is ook niet genegen hier dat te komen vertellen, is niet zo gediend van fora en beloopt inmiddels een ander pad.

  Zou je wat inhoudelijker in willen ergens op in willen gaan met als motivatie bvb je eigen ervaring , anders kan ik je niet zo serieus nemen. Met een paar woordjes iemand afzeiken zegt mij persoonlijk niets.

  Groet,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 68. @ypsus met jou kan ik babbelen, want het is waarlijk waar, de magie ligt tegenwoordig op straat, maar feit blijf nog steeds dat het gaat om wat je er mee doen en misschien nog wel meer en wat je er niet mee doet!

  In feite is hiermee zoals je schrijft ook de magiër nooit verandert, alleen de middelen waarmee hij of zij instaat is naar buiten te treden, zo had je vroeger geen computers en geen facebook en twitter. Ik neem ook aan dat er toen geen streven was om tig landen te bestrijken om je te promoten. Waar is dat ook allemaal goed voor kan je je afvragen. Ondanks dat magie bijna iets van alledag is geworden proberen beplaalde ordes aan de andere kant juist net te doen alsof ze zeer exclusief zijn en dat ze je de ontsluiting van een geheim geven die je nog niet bezit. Dan kom ik meteen bij het punt aan waarover ik ook net iets las op het SC forum en wel geheim houding, was dat vroeger nodig ter bescherming, wordt dat nu naar mijn idee voornamelijk gebruikt om stemming te kweken, corrigeer me als ik het fout zie.

  @Daan Vermoedelijk komen hier ook geen reacties van leden, omdat ze ook met feit te doen hebben van "geheimhouding" en hun opgedragen wordt dat ze inhoudelijk niets mogen vertellen en hoe kun je vertellen hoe je iets beleeft als je er niet inhoudelijk over mag vertellen.

  Natuurlijk hoeft Ishtar zich hier niet te verantwoordden, dat hoeft niemand, maar vragen roept het wel op en daar is opzich niets mis mee. Het lijkt me erg moeilijk, als je steeds onderwerpen of vragen moet ontwijken als je er niet over mag spreken, omdat iemand anders je dat opgelegd heeft, of zit dat anders in elkaar en is dit ook een vrije keuze? lijkt mij niet.

  Persoonlijk lijkt me het een beetje onzinnig dat je niet zou mogen vertellen van wat er binnen een mysterie school plaats heeft. van persoonlijke dingen kan ik me dat voorstellen, maar dat is prive, dat gaat bv over de beleving van een ritueel, maar waarom zou je niet mogen zeggen wat je in een Egyptische ritueel hebt gedaan?

  Voor de rest zijn er, lijkt mij, nog weinig echte geheimen en wat kan er gebeuren als je een andere iets verteld over wat je geleerd hebt over een sterrenbeeld, tarot, kabbala. Niets immers en dan is er nog de vraag, waar heeft de docent zelf zijn kennis vandaan? dat is toch ook niet uit de lucht komen vallen, neem ik aan? Als een magus cq docent dit nu in zijn volheid zou delen met zijn lerlingen, dan zou er ook geen geheimzinnigheid hoeven zijn.

  Geheimzinnigheid ontstaat juist daar waar dingen ontbreken, of dingen onvolledig zijn of worden gemaakt, omdat iets niet aangetoond mag worden en wie bepaald wat geheim is dat dit de magus neem ik aan? Vaak zijn geheimen niemendalletjes om zaken interessanter te doen lijken dan ze zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Laat maar, Daan. Ik ken hele Ishtar niet, alleen haar lovende teksten over de TOS. Dan zou ze dus hier wel wat kunnen vertellen want daar is al vaker om gevraagd. Nou niet meteen weer beginnen met snauwen, dat weten we nou wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 70. @Anna, waar zie je me snauwen?

  @Jasper. Heb je wel ervaring met rituelen ? Die ZIJN nl heel persoonlijk en dat is een bijzonder intieme ervaring, die je met een groep deelt, alhoewel ieder zijn eigen beleving bij heeft. Het heeft geen enkele zin om een ander te gaan uitleggen hoe je hebt ervaren dat jouw normale belevingswereld, je zichtbare wereld, zich een moment anders kan verhouden tot de "alles" omvattende wereld, omdat die zich via de zintuigen vertaalt naar een geheel eigen en vaak inidviduele waarde. Op zo een moment maak je je enorm kwetsbaar en daar heeft een ander niets mee te schaften, en heeft dusdoende niets met geheimhouding te maken.

  Groet,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 71. @Daan, dat schrijf ik juist en dat ben ik ook geheel met je eens, dat het intieme deel, het persoonlijke niet naar buiten hoeft en dat dat privé is. dat zou trouwens ook een keuze kunnen zijn die je zelf kan maken.

  Maar waarom zou je daar dan niet met je beste vrienden over mogen praten, als die oprecht belangstellend zijn, omdat een docent je dat verbied?

  Het geheim waar binnen een sommige orders over wordt gesproken, daar doelde ik meer op de concrete dingen en ja ik heb aan rituelen deelgenomen.

  Om even terug te komen op ons bekende ordes dab kunnen we de TOS als voorbeeld nemen van oplegde geheimhoudingsplicht en dan liegt Custers als zij op het SC forum schrijft, in he kader van geheimhouding: "Ik vind dit ook heel griezelig klinken! Spiritualiteit is juist bedoeld om de mensen die je lief hebt van mee te laten profiteren, niet om ze uit te sluiten!" .

  Het is algemeen bekend dat in haar order mensen niets naar buiten mogen brengen, niet in houdelijk en niet tekstueel. hier verder naar boven kunnen we van een ex- TOSlid zelfs ergens lezen dat In Custers ze daar contracten voor laat ondertekenen. Dat geheimhouden omvat binnen zo'n orde dus veel meer dan wat jij noemt als intieme ervaringen.

  Ordes als de TOS vragen geheimhouding over van alles en nog wat, ook over kennis die je gewoon in boeken kan lezen, of over teksten die ze zelf ergens vandaan gejat hebben. Dat bedoel ik met dingen die geheim en dik gemaakt worden. Zaken die dat helemaal niet nodig hebben.

  Hiermee maak je het voor de leden alleen maar ingewikkeld en kennis wordt hierdoor moeilijk bereikbaar gemaakt, al dan niet bewust of opzettelijk.

  Dat zie je ook in de wijze waarop de kennis in zo'n orde gedoceerd wordt. Deze is niet afgestemde op het individu, maar wordt groepsgewijze gedoceerd en als iemand uit zo'n groep toevallig net verder is of met een speciaal onderwerp bezig is, dan wordt hij/zij teruggefloten, dan moet hij of zij wachten tot de magus op dat punt aankomt, men kan dan niet uit alle daar aanwezige beschikbare info of rituelen putten, want het wordt immers maar mondjesmaat gedoceerd.

  Het duurt bij Custers 5 jaar voor je alle 50 lessen en 50 rituelen heb gezien, daarvoor wordt immers betaald en dit is een vorm van klanten binding. Moet leden dat willen vraag ik me af? waarom moet het zo moeilijk allemaal bij dit soort ordes? Of denk ik te makkelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Beste Jasper,

  Ook geheimhouding is een ouderwets woord. We spreken niet meer over het verborgene als het over het onderbewustzijn gaat. We doen niet meer moeilijk over innerlijke processen want dan zouden de psychiaters brodeloos zijn.
  Er zijn dingen die voor de buitenwereld niet direct zichtbaar zijn. Deze dingen worden zichtbaar gemaakt in communicatie. Het is de communicatie die onze innerlijke wereld weerspiegelt. Hoe de buitenwereld dat dan weer interpreteert is een bron van humor, verdriet en ... nieuwe vragen. Dat zie je maar weer aan onze brieven.

  In oude tijden was er wel een reden om kennis van zaken en uitvindingen geheim te houden. De lucifertjes zaten nogal los in de zakken van de inquisitie. Dat hebben we gelukkig overwonnen.
  De enige reden om nog iets geheim te houden is de kwestie van kenbaarheid. Bijvoorbeeld een wachtwoord dat alleen in exclusieve kring rondgaat.
  Geheim is dan ook een raar woord in een tijd elke denkbare informatie de wereld over gaat. Ik ben er blij mee en het verheugt me dat jij je ook niet in de luren laat leggen.
  "Geheim" als verkoopargument is wel een bekende truc. Of als je echt wilt dat iets gelezen wordt. Zet er dan vooral "GEHEIM" op in goed leesbare letters.

  De kennis van een docent is wel een interessant punt. Er is kennis en er is unieke kennis. Het laatste is natuurlijk interessanter dan het eerste. De unieke kennis komt van het zelf uitpluizen en naspeuren, combineren en uitproberen. Dat geldt ook voor rituelen, of misschien wel bij uitstek voor rituelen.
  Er zijn mensen die alles uitproberen wat op het internet aan grimoires te vinden is. Het succes is wisselend maar niet uniek, eerder voorspelbaar.
  Er zijn leraren die geen genoegen nemen met traditionele, veel gebruikte of hoegenaamd voorgeschreven rituelen. Intuitief weet men dat er iets ontbreekt en verbeterd kan worden. Dan volgt een aanvulling of een nieuwe rangschikking. Zelfs een nieuwe toepassing is mogelijk. Zo ontstaat unieke kennis. En geloof maar dat daarop gejaagd wordt door andere leraren of wat zich zo wil noemen.

  Er is niets geheims aan rituelen. De beleving mag dan aan de persoon gebonden zijn, de ervaring laat zich delen en soms is het ook nodig om die te delen als een ritueel heel intens is of vragen oproept. Communicatie is ook hier weer het toverwoord. Zo leert men van elkaar..... dat wil zeggen als men een burgerlijk trekje als schaamte kan overwinnen. Want dat weerhoudt mensen er vaak van om diepe ervaringen met elkaar te bespreken.

  Na alle rituelen die ik ooit geschreven, uitgevoerd, bijgewoond en besproken heb (en dat zijn er heel veel), kan ik naar waarheid zeggen dat nog nooit geroddeld is over wat Jantje zegt dat Pietje heeft beleefd en wat 'ie zich nou in zijn hoofd haalt. Vraag me niet hoe dat komt want ik weet het niet precies. Naar ik vermoed ligt dat in de gezamenlijkheid waarin iedere deelnemer een evenredig aandeel heeft en daar gelukkig mee is. En misschien is het ook een klein speels trekje, zelfs in de meest plechtige
  devote rituelen, dat piepkleine gevoel van medeplichtigheid aan iets bijzonders dat je armzalige bestaan als mens overstijgt.
  Een ritueel verbindt en die verbondenheid is iets dat gekoesterd wordt met een glimlach.
  Dus niet met angst en achterdocht. Waar licht is, is immers geen duisternis. Dat zeg ik als mens en als magus.

  Jij neemt een zeer juist standpunt in, je onbevangenheid is veelbelovend. Laat nog veel van je horen hier.
  Ik beloof je mijn antwoord en het maakt me niet uit wat Horas daarvan vindt.

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Jasper, nog even dit. De school van die mevrouw Custers is de moeite niet waard, laat staan het vele geld. Haar aanhangers verdienen ons diepe medelijden.
  Scholen als die van haar gaan aan zichzelf ten onder.

  Ypsus

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Nee, dit is de limit! Lees dit.

  Custers had tot aan de restyling van haar site alstijd de tekst staan dat haar school autocratisch geleid werd.

  Tot je dienst, dat kan zij uitmaken en dat deed ze ook. Dat doet ze nog.
  Dat bazuinde ze ook overal rond. ZIJ bepaalde wat er gedaan en gelaten werd in haar school. en "In mijn traditie spreekt men de magus niet tegen" en meer van dat soort demonstraties.

  Nou schrijft Vesta hierover in een prachtige discussie op SC forum. Gaat over autocratisch geleide mysteriescholen en de vraag of dat bevorderlijk is voor de leerlingen. Vesta noemt ook die tekst die op Custers website stond.
  CUSTERS LIEGT GLASHARD DAT HET DAAR NOOIT OPGESTAAN HEEFT!

  Natuurlijk heeft Vesta daar verontwaardigd op gereageerd (haar geduld zou ik willen hebben).

  Ik weet ook dat het altijd op haar site gestaan heeft, 100% zeker. In de restyling is dat er waarschijnlijk afgehaald omdat het niet zo mooi stond, maar har beleid is echt niet veranderd.

  Leerlingen worden bedreigd als ze informatie over de TOS naar buiten brengen. Zwijgplicht wordt met een contract vastgelegd. Liegen en bedriegen troef!

  En natuurlijk wil Custers weer de discussie verzieken. Nou hoop ik echt dat Merlin en Ravenna daar nou eens niet intrappen. Met deze leugen is Custers echt te ver gegaan.

  Kom maar op. Laat hier maar weten wie die tekst over die autocratische leiding nog meer gelezen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Sure, 100% zeker weten! Het heeft er altijd opgestaan.

  Wat een leugenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 76. Tot ergens vorig jaar heb ik het nog gezien. Ik dacht er toen over om lid te
  worden van een van haar groepen en heb er juist om die tekst vanaf gezien.

  Contracten en dreigementen? Dat verbaast me dan ook niks.

  Hier komt ze niet mee weg, dat hoop ik toch echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 77. laat me raden, ik heb nog niet gekeken, maar de tekst van Vesta zeker al weer van het SC - forum verwijdert door Merlin?

  BeantwoordenVerwijderen
 78. Horas, chapeau voor je repliek hierboven (19 maart 2011 20:34).

  BeantwoordenVerwijderen
 79. Ik kom hier maar eens kijken want iemand beweerde dat Sterzoeker weinig bezocht wordt. Zo te zien wordt Sterzoeker juist heel druk bezocht.

  Het topic liep goed en de discussie was beslist van een goed niveau. Maar Custers kan het niet laten om een onderwerp de verkeerde kant op te sturen. Een verkeerde kant is zo te zien de kant waar mensen het niet eens zijn met haar.
  Je begint ook niks met platte leugens. Dat haalt het laatste beetje animo eruit.
  Ook dat andere topic waar gepleit wordt voor het opzetten van een duidelijk zichtbare paganistische gemeenschap wordt weer het bos in gestuurd door haar.
  In dat lange stuk van Custers over leiders en valkuilen zie je dat ze dit initatief probeert dood te drukken omdat het niet haar kant op gaat.
  Natuurlijk zul je dit soort ontwikkelingen afkeuren als je blik op geld gericht is. Ieder die een oog voor ontwikkeling en vooruitgang heeft zal het toejuichen. Laten ze vooral doorgaan, goed plan en het moest er toch ooit van komen.

  Een ding moet ik kwijt: ik benijd die moderators helemaal niet om hun taak. Zelfs als ze om een goede reden in het voordeel van Custers modereren dan zullen ze nog hun eigen aanhang op de ziel trappen. Ik wil niet in hun schoenen staan.

  Groetjes allemaal en dankjewel Daan, voor je fantastische bijdrage hier en op Sc forum.

  Vesta (ik kwam hier nu voor het eerst)

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Andharil, jij ook heel erg bedankt voor jouw deel in de discussie. Ik had je even over het hoofd gezien hier. En als er nog meer SC-ers zijn die onder een ander naam op Sterzoeker geschreven hebben: dank allemaal!
  (Er zijn hier ook zoveel Anoniemen dat ik niet kan zien wie wie is).

  Vesta

  BeantwoordenVerwijderen
 81. Vesta, betekent dit dat je niet verder wilt gaan op SC bij dat topic Ethische Grondslagen van Mysteriescholen?
  Ik heb genoten van die discussie, juist omdat dit nou werkelijk ging over de leest waarop zulke scholen geschoeid zijn en de gevolgen daarvan in de
  praktijk.

  Er zijn altijd mensen die iets te moeilijk vinden als het ingewikkelder is dan een baksteen, maar daar moet je je niks van aantrekken.
  Maar ik kan me wel voorstellen dat je niks kunt met echte leugens want ik weet ook heel zeker dat die tekst over die autocratisch leiding van de TOS op Custers' website stond. Wie probeert ze nou eigenlijk wat wijs te maken? Dit kenmerkt toch de hele fraude van de TOS.

  Ik ben blij dat op Sterzoeker de dingen bij hun naam genoemd kunnen worden. Laten we dat dan ook doen. En blijf in elk geval hier op Sterzoeker, ja?

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Ik las net ook een stukje op het SC forum dat Custers wordt aangevallen door een "pool of Sharks" en dat oud leerlingen van haar zijn. Hoe weer zij dit zo zeker dat dit alleen oud leerlingen zijn? Ik heb hier kritiek en ja ik ben toevallig een oud-leerling, maar die kritiek van mij en van veel wat ik hier lees is beslist geen aanval en zeker niet persoonlijk.

  Waarom ik het op sterzoker doe, is omdat hier de discussie gaande is? In de praktijk heb ik Custers toen ik nog lid was vaak gesproken en liet ze me totaal geen ruimte tot discussie en ik heb me altijd afgevraagd, waarom ziet ze kritiek en het commentaar op haar werkwijze en nu ook weer op SC en Sterzoeker niet als iets opbouwends. Custers zou hier haar voordeel mee kunnen doen.

  Ina Custers zou er ook iets positiefs mee kunnen doen, er van leren om het zo te zeggen, want als er zoveel critiek is dan is dan niet alleen om te pesten, daar zit echt wel een kern van waarheid in en als ze goed bezig zou zijn trekt ze zich dit aan en doet ze er iets mee.

  Dan verdwijnt ook de meeste kritiek op haar werkwijze als sneeuw voor de zon.
  Voor als Ina Custers het zelf niet ziet wil ik haar graag wat verbeterpunten aan de hand doen:
  Ten eerste zou ze dan de lessen toegankelijker moet maken. Dat wil zeggen:
  Geen torenhoge bedragen voor een les dag vragen.
  Ze heeft voldoende leerlingen, dus de onkosten zijn ook gedekt als ze 20 euro voor een les zou vragen. De gemiddelde huur van de Vrijmetselaars gebouwen waar Custers werkt is maar 75 euro per dag, met 20 euro blijft als ze 20 leerlingen per groep heeft ( en die heeft ze) er nog genoeg over voor lesmateriaal en andere onkosten.

  Custers werkt toch voor het hogere, om mensen met het goddelijke in contact te brengen, als dat het doel is hoeft niemand er rijk van te worden en met 20 euro per les houdt ze nog een leuke snabbel voor d'r eigen over, waar niemand moeite mee heeft.

  Wil Custers wel rijk worden dan moet ze dat hele idee van orde laten varen een haar school gewoon school of academie noemen, dan hoor je ook niemand meer klagen.

  De stichting TOS zou in haar huidige vorm een vereniging moeten worden. Met een bestuur en leden. Dus niet alleen de familieleden van Custers zelf in het bestuur, maar ook onpartijdige leden. Die stemrecht hebben bij bestuursverkeizingen enz.
  Custers zou niet als autocratischeleider moet optreden, ze zegt wel dat dit niet op haar website staat, maar zo gedraagt ze zich in de praktijk wel degelijk.
  Haar leiderschap zou verdeel moeten worden over meerdere mensen of docenten, met desnoods een staf hoofd.
  Er zou inspraak moeten komen van de leerlingen in het lesprogramma.
  Er zouden meerdere docenten les moeten geven.
  Het les materiaal moet toegangkelijker gemaakt worden. Dus als je bij les 3 bent en je ziet dat les 12 ook aansluit bij waar je me bezig bent dat je deze tegen eventuele kostprijs kan aanvragen. Weg met de geheimzinnigheid en exclusiviteit dus.
  Dus iedere les het materiaal in zijn volledigheid op papier. Op dit moment krijgen leerlingen niet op papier van de lessen, terwijl het er wel is. Alleen bij de eerste 5 lessen wordt het als lokkertje gegeven. Wil je de rest dan dien je bij Custers de correspondentie cursus te volgen . Ook de visualisaties dient Custers op papier te geven. Zodat het niet meer zo is dat als het dit wilt hebben, dat dan je hiervoor ook weer apart de correspondentie cursus moet volgen.
  Dit zijn nog maar een paar punten van kritiek, er zijn er meer! Die allen in feite opbouwend bedoeld zijn en niet dienen om een orde om zeep te helpen.

  Eigenlijk willen de meeste mensen die op het SC- forum en hier op Sterzoeker hun zegje komen doen heel graag zien dat er een groep of orde zou zijn in Nederland die deze normen op een humane wijze zou hanteren.

  Als de OTLA (custers ontkent dat er een TOS bestaat op het SC-forum) dit zou toepassen, dan zou er iets moois kunnen ontstaan. Wedden dat er hier dan mooie geluiden gaan klinken. als Custers wijs is leert ze van deze, anders is ze niet wijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 83. Die school is er al en dat is geen geintje. Geen dure website, geen publiciteitsfratsen maar goeie lesen in de basis van de rituele magie en het vervolg is .... rituelen.
  Niemand wil daar aan de weg timmeren en het beleid is daar precies zoals jij schetst, ook wat de prijs betreft.Suggesties en inbreng zijn altijd welkom, de leerlingen worden gestimuleerd in hun eigen denkbeelden.

  Sterzoeker stuurt je mailtje vast wel door.

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Ach die arme, arme Custers toch. Nou weer haaien? Wat zal er nog volgen? Duivels en demomen? Trollen?
  Of zijn het gewoon mensen die haar shit hebben doorzien en terecht ontevreden zijn?

  Het grappige is dat Custers heel veel ex-leerlingen heeft. Die hadden wel leerling willen blijven als bij har ook inderdaad geleerd hadden wat ze beloofd had en waar ze dat vele geld voor vraagt. Ze heeft het ongenoegen over zichzelf afgeroepen door haar leugens, bedreigingen en intriges. Alleen bange mensen zitten daar nog. En een paar die er zelf op een of andere manier een aangedikt ego uit slaan omdat ze in wezen niet zoveel voorstellen. In die zin is Custers dan zelf weer de gastvrouw van een stel parasieten (leuk voorbeeld, Ypsus).

  Dus nou wil ze de mensen die ze zelf ernstig geschaad heeft ineens haaien noemen? Wat is het toch een smerige intrigante.

  Al die suggesties over hoe de TOS (zo heeft het altijd geheten of wil Custers dat nou ook ineens ontkennen?) zijn verspilde moeite. No need beating a dead horse.

  BeantwoordenVerwijderen
 85. Voor alle duidelijkheid: het betreft nadrukkelijk niet de school van Alruin.

  BeantwoordenVerwijderen
 86. Ik ben het helemaal met eens wat een ex-lid hier schrijft dat een docent in van een orde best wel een vergoeding mag vragen voor de lessen om de onkosten er uit te halen en ook best een centje aan over mag houden, dat mag ook best in verhouding zijn met het salaris van wat een gemiddeld docent verdient, gezien het aantal gewerkte uren.

  Wat is eigenlijk het salaris van een docent per uur? Als we het in de verhouding willen bekijken ook prima. Een docent verdient echter niet 20X 75 euro per dag, als het 20 leerlingen in de klas heeft. Dit bedrag wat Custers voor wil doen als een normaal salaris, is echt geen normaal salaris.

  En dan hebben het nog niet eens over de weekenden die door deze orde worden gegeven. Dan moeten we het over bedragen hebben gegenereerd van zo'n 30 deelnemers per keer. Dat betekend dan 375 euro x 30 binnenkomt in een wekend. (375 is het ledenbedrag, niet leden betalen meer) Dan hebben we het dus over een inkomen van 11.250 euro. Dit kan zo maar als de bak vol zit. Elfduizendtweehondervijftig euro mensen, ja daar hebben we het dan over. u leest het goed! Vinden we dit acceptabel of ben ik gek?

  Dan begint Merlin op het SC custers nog te verdedigen door te scanderen dat in de normale maatschappij mensen zich niet bezig houden met de vraag of de leverancier niks, te weinig, genoeg of veel te veel verdient. Ik weet niet in welke maatschappij Merlin leeft, maar de meest mensen kijken bij het boodschappen doen toch echt wel of de leverancier niet te veel voor de aardappels, melk en bananen vraagt, zo ja dan raakt hij als snel zijn klandizie kwijt en zijn de mensen te vinden bij de concurrent.

  Nu ligt dat in de wereld van de magie anders, daar is weinig concurrentie, dus gaan mensen als er scheef kritiek leveren op de docent, waar vervolgens weer een hoop commentaar op komt, van mensen zoals Merlin die met het soort vergoelijkingen komt die ook wel in zijn nog aan te leggen straatje passen en zo gebeurd er intussen niets en blijft iedereen doorgaan met waar men al aan bezig was. Het Silver cirkeltje is weer rond.

  Ik steek er nog even eentje op om ze zelf te blazen. Ik bedoel kringen....

  Peukkie

  BeantwoordenVerwijderen
 87. Oh, en als je bij Custers alle 50 lessen gevolgd hebt ben je 4000 euro lichter. Het is maar dat je het weet, voor wie niet of juist wel rekennen kan.

  Peukkie

  BeantwoordenVerwijderen
 88. @Vesta, ik herinner me ineens dat er al een aantal malen eerder wat te doen is geweest over de onbetrouwbaarheid en leugens van Ina, ook op SC. Het veranderen van de inhoud van een nieuwsbrief was o.a. een keer een kwestie. Gelukkig waren er mensen die de inhoud in hun mail inbox hadden. Ik heb haar een aantal malen zien editten en voorts zien doen alsof haar neus bloedde. Mijn intuïtie heeft haar nooit vertrouwd. Ik geloof je eigenlijk op je woord als je zegt dat ze liegt. Ze heeft i.i.g. grote moeite met verantwoording afleggen voor haar acties en leidt af, doet of haar neus bloedt of gaat er gewoon dwars tegen in. Dat lijkt mij in ieder geval een goede maat om haar spiritualiteit aan af te meten? Ik zou mij niet willen verrijken via een leraar die dat soort methodes en principes hanteert i.i.g.

  Begrijp ik jou goed, als ik zeg dat je impliceert dat ze zit te trolleren? Misschien doet ze dat om de aandacht af te leiden van de aanvallen die verricht worden op haar werkwijze, maar dat ze bewust aan het etteren is, leek mij ook al tijden overduidelijk.

  Mijn interne belletje geeft ook aan dat ze deels een spelletje speelt en sommigen wil laten zien hoever zij kan gaan en hoeveel macht zij heeft. Wat zij daar op de lange termijn mee denkt te bereiken is mij niet duidelijk ,maar hart voor het forum en het paganisme lijkt ze niet te bezitten, maar dat kan ook komen uit boosheid dat ze de beoogde klanten daar niet vandaan zal kunnen halen?

  Dit van mij is slechst gefilosofeer n.a.v. mijn intuitie hoor, ik vind het ergens wel lichtelijk intrigerend , haar gedrag. Hier en daar lijkt het wat psychopathisch te hebben.


  @Peukkie, je hebt een paar goede punten!

  Groetjes,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 89. Als ze nijdig wordt gaat ze kijven. Sinds de discussie over de nieuwsbrief etc. waarbij ze flink ge-edit heeft, maak ik er een gewoonte van dat soort dingetjes even te quoten, zodat duidelijk is wat ze gezegd heeft en hoe. En roep ook 'mist' omdat ze persoonlijke conflicten en conflictjes opblaast om de aandacht van de inhoudelijkheid van het topic af te leiden. Voor de rest moeten de lezers zelf maar hun conclusies trekken voor wat betreft de geschiktheid van zo iemand als lerares in de mysterieën. Zelf zou ik veel leukere dingen gaan doen met die vierduizend piek.

  Astarte

  BeantwoordenVerwijderen
 90. Ik heb Ina ook eens horen zeggen, dat wicca de kleuterschool van de magie is en toen deed ze heel laag over wicca. Ze gebruikt het SC forum enkel als reclame uithangbord, zo zit ze op nog een aantal forums te posten, waarvan de allereerste commentaar onder deze blog een voorbeeld van geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 91. Op het SC Forum zag ik dat Custers het volgende gepost heeft :

  " De vorige generatie heeft hiertoe de aanzet gegeven. Men wilde niet meer met de situatie geconfronteerd worden dat de eigen leraar honger leed, en dat er geen geld was voor diens begrafenis. Er ontstond geleidelijk aan onder de leerlingen een erezaak, om de leraren volgens moderne maatstaven te gaan betalen".

  Waar heeft Custers het in hemelsnaam over. Ze doet net of er achter haar school een heel organisatie van voorgangers zit, wat absoluut niet het geval is. Aan fantasie en aan lef ontbreek het haar niet.

  Ja, Custers heeft een aantal lessen gevolgd bij de SOL, maar is daar helemaal geen opvolger van, dus is er ook geen sprake van vorige generaties docenten wat betreft de Temple of Starlight. Sterker nog Custers is bij de Servants of light er uitgedondert, wegens een ruzie. Daarna is het kunstje wat zij daar zag voor zichzelf gaan doen en ze haar eigen orde begonnen. Niets lijn van opvolging, wel lijk van nadoen met meegenomen rituelen en les materiaal.

  Custers heeft in feite dus helemaal geen recht van spreken op erf opvolging, vorige generaties of lineages.

  De Tempel of starlight is een op zichzelf staande een-persoons onderneming en kent beslist geen lijnen met en rijk verleden zoals door Custers voortdurend gesuggereerd wordt.

  Een ieder kan in principe op deze grondslagen een, net als Custers, een eigen magische orde beginnen. Je moet er alleen een beetje lef en een narcistische inborst voor hebben, en aan realiteitswaanzin lijden.

  Dat er dan ook nog mensen zijn die hier serieus met haar op dat forum communiceren, is werkelijk godgeklaagd. Of weten we op SC allemaal beter en gniffelen we in ons vuistje en doen we net of we Custers serieus nemen op het SC-forum, om te zien wat voor idioterie er nog meer door haar wordt geschreven? Ik vraag het me af???

  BeantwoordenVerwijderen
 92. Custers heeft veel weg van die man in het gekkenhuis die beweert Napoleon te zijn. Heb het hart niet om hem tegen te spreken want hij IS Napoleon.

  Dat rituele magie linke soep is voor mensen met een instabiele geest bewijst Custers zelf.
  Met haar is gebeurd waar Dolores Ashcroft graag voor waarschuwde: wie de wereld niet meer serieus neemt is overgeleverd aan de waan. Dat is hier aan de hand.

  Dolores moet gezien hebben dat de waanzin achter die blauwe ogen groeide toen ze Custers uit de Servants of the Light zette. Dolores is namelijk geen mens die zich met kleinzielig gekibbel bezig houdt. Zelfs de mensen die haar flink benadeeld hebben heeft ze nooit een kwaad hart toegedragen. Haar S.O.L. is dan ook nooit omstreden geweest ondanks het feit dat ze wel een strakke leraar is.
  Ze zal dus ook niet optreden tegen die nonsense die Custers op haar website zet over haar diepe band met Dolores. Ze kent de voortekenen maar al te goed.

  Dat Custers knoeit met haar websiteteksten is te zien als je omstreden termen googled. Google laat nog de oude tekst zien maar als je dan haar site aanklikt zijn die teksten weg. Wat PR-advies allemaal voor je kan doen. En dan maar liegen dat teksten er NOOOOIT opgestaan hebben. Google maar eens op autocratisch + Temple of Starlight.

  Custers is op weg naar het gekkenhuis. Dan is ze meteen terug bij af want daar is ze ook begonnen. Ik wens haar sterke medicijnen en een zeer langdurig verblijf in Looney Wonderland.

  BeantwoordenVerwijderen
 93. Volgens mij is ze wel genoeg afgezeken hier. Ik ben het ook totaal niet eens met haar gang van zaken maar vind het een zwaktebod dat hier mensen zijn die anoniem gal aan het spuwen zijn achter de veiligheid van een schermpje. Als men werkelijk zo veel lef heeft en hun grote mond open willen trekken lijkt mij het PFI een uitstekende kans om dat te doen. Het wordt nu 1 grote pot van frustratie hier, mensen... doe er dan wat aan en blijf niet nodeloos zitten.
  Andharil

  BeantwoordenVerwijderen
 94. @Daan, misschien dat Merlin haar ooit meer ruimte op het SC Forum heeft toegestaan dan hij andere forumleden zou toestaan. Zou kunnen. Daar kunnen commerciële belangen een rol bij spelen. Wat Merlin betoogt over vergoedingen en salarissen - en vooral de maat die hij daarbij aanlegt - doet wel een commerciële inslag vermoeden. In principe is daar niks mis mee, zijn opvattingen zijn populair, goed beargumenteerd en binnen redelijke grenzen.
  Dat Ina zo sterk van leer mag trekken tegen forumleden geeft mij het gevoel dat hier iets uit de hand gelopen is. Het wil er bij mij niet in dat Merlin dit van harte goedkeurt. De indruk is onvermijdelijk dat Ina ooit de lengte gekregen heeft en die nu oprekt tot het ongewenste, maar het duveltje is niet meer in z'n doosje te krijgen.

  Ik volg het forum al een tijd en zie hoe serieus de moderators hun taak nemen. Terecht, ook al wordt hen dat niet altijd in dank afgenomen. De beide laatste topics laten echter zien dat ook de moderators een behoorlijke discussie hun eigen weg kunnen laten gaan en dat er een zelfregulerend vermogen is onder de forumleden. Dat houdt het niveau op een hoog peil.
  Ina valt in die discussie op door haar forumgedrag. Mijn wenkbrauwen zitten ergens onder mijn haargrens van verbazing. De moderators grijpen gelukkig niet in, zodat iedereen die vreemde contrasten kan zien. Persoonlijk zou ik ook vermoeden dat hier iemand tot het uiterste probeert te gaan en een ruim voorschot neemt op een ooit toegestaan krediet. Voor mijn gevoel heeft ze haar krediet overschreden. Waarom? Omdat de moderators in een lastige positie brengt met een houding van "zie je wat ik allemaal kan maken".
  Echter, nu zie je de waarde van het zelfregulerende vermogen van de forumleden. Er worden rake antwoorden gegeven, dat wel, maar het debat gaat ongehinderd voort, of Ina dat nou welgevallig is of niet.
  Haar forumgedrag isoleert zichzelf. Zolang niemand zich van z'n a propos laat brengen valt hier een heleboel te leren. Gewoon kalm doorredeneren is het beste antwoord op boze reacties.

  Ik moest mijzelf ook even herpakken na mijn uitval over leugens. Die reactie had ik kunnen verwijderen maar heb het niet gedaan. Het belang van de discussie vond ik groter dan mijn verontwaardiging. Hulde aan de moderators dat ze mijn post niet verwijderd hebben. En hulde aan jou dat je het onderwerp weer in een goede baan hebt gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 95. @ Andharil, daar heb je een punt. Als er een andere plaats was om al die frustraties lucht te geven, dan zou dat wel gebeuren. Die plaats is er echter niet. Sterzoeker is een zeepkistpodium in het park. Ieder kan daarop plaatsnemen en zeggen wat 'ie te zeggen heeft. Tegenover de ene mening staat weer een ander. Tegenover frustratie staat ... ja wat? Tot nu toe heeft niemand goeie ervaringen met Ina verteld. Toch zou ook dat verrijkend zijn.

  Neem Alruin. Ook hij kreeg met de zweep. Zijn website rammelt, hij houdt van het goede leven en is eerder grappig dan deskundig, moeten we zijn school wel serieus nemen, dat soort dingen. En toch wordt er een lans voor hem gebroken, mensen hebben goeie ervaringen met hem en dat lezen we hier.
  Dat Ina's gedrag maniakale vormen aanneemt weten heel veel mensen. Wat hierboven over haar staat is misschien wat satirisch en komt daardoor ook hard aan. Daar staat tegenover dat hier heel openhartig serieuze ervaringen met haar uit de doeken worden gedaan. Kan dat ergens anders? Nee. Zij laat dwingt zelfs geheimhouding af door leerlingen een contract te laten tekenen want er mag niets naar buiten komen.
  Laten we eerlijk zijn: er bestaan veel diepe frustraties over Ina en over haar school.

  Inderdaad heb ik nog nooit iets negatiefs over de school van Dolores Ashcroft gelezen. Dat wil nog niet zeggen dat daar geen frustraties zijn opgebouwd. Mogelijk is daar ook een doofpot met een zware deksel. Kritiek op Dolores heb ik echter wel op Sterzoeker gelezen. Bijvoorbeeld dat zij ook de steralures van Ina heeft aangewakkerd en een zeker intrigant trekje zou vertonen. Je kunt het internet uitvegen tot de laatste hoek: nergens anders vind je dit behalve op Sterzoeker.

  Negatieve feedback is het meest onaangename deel van communicatie. Tevens van het grootste belang. We zien ons handelen gereflecteerd in de ogen van anderen. De ene zal daar een impuls tot bijsturing in vinden, de andere zal verontwaardigde geluiden maken en zich tot het uiterste inspannen om juist niet bij te draaien.
  Niemand wil negatieve feedback en iedereen kan erbij gebaat zijn. Sterzoeker vervult een (on)dankbare taak, uniek en noodzakelijk.

  De PFI zou ook een mogelijkheid zijn, ja. Maar staat men bij de PFI open voor kritiek op Ina en haar school? Laten we onder ogen zien dat het Ina zelf is die alle kritiek met blote handen wil uitroeien. Moet je daar de PFI in meeslepen? Ik ben er niet zeker van.

  Nu stap ik weer van de zeepkist af.

  BeantwoordenVerwijderen
 96. Vesta, negatieve feedback is niks mis mee. Maar dit is een beerput van alle emoties rondom Ina.
  De uithuilsite ipv dat het iets constructiefs oplevert. Denkt iemand hier dat het Ina weerhoudt om haar praktijken anders in te vullen? dacht het niet. Een discussie over wat je voorafgaand in acht moet nemen voordat men aan dergelijke opleidingen begint lijkt mij zinniger. Er zijn blijkbaar veel mensen die in verkooppraatjes geloven, hebben die zich dan werkelijk eerst verdiept in de materie, voordat je 4000 euro neer gaat tellen?? Voor mij trekken beide partijen aan het kortste end.
  Het gevaar van dit soort sites schuilt in de toevoer van anonieme galspuwerij. Op sc is dat anders. Men kent elkaar min of meer en weet met wie die van doen heeft. Hier daarentegen kan elke boeren*l.l* die zn dag niet heeft is even lekker tekeer gaan.
  Het PFI als organisatie hoeft hier ook helemaal niet betrokken bij te raken, lijkt mij ook helemaal niet aan de orde. Maar men heeft wel de kans, als zij zich zo gekrenkt voelen om haar persoonlijk te benaderen en verhaal te halen. Ik zie dat het deel "eigen verantwoordelijkheid" totaal opzij geschoven wordt en het een emotionele wirwar is geworden. Maar blijf met zn alle in die negatieve spiraal zitten ipv dat er stappen worden ondernomen.
  Andharil

  BeantwoordenVerwijderen
 97. Oh, wat is dit allemaal mooi! Veel leraren in spirituele vakken ook.

  Sterzoeker, wanneer gaat je school open? Ik wil vooraan zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 98. lol, waar is mn reactie??

  Andharil

  BeantwoordenVerwijderen
 99. @Andharil, je hebt volkomen gelijk. Er blijft voor heel veel mensen niks anders over dan hier dan maar een zegje te zeggen. Je ziet toch ook op SC Forum dat Ina nooit antwoord geeft op serieuze vragen? Het probleem IS nou juist dat ze geen enkele kritische vraag duldt.

  Echt, ik heb haar bezig gezien in HC's en op PFI dagen in Lunteren. Zoveel arrogantie is uniek, kan zo in het museum. Ik ken de hele riedel neerbuigende teksten over wicca en alles wat mogelijkerwijs concurrentie zou kunnen zijn. Dit is niet iemand waar je mee in gesprek kunt raken.
  Dat is het grote probleem nou juist.

  Je dringt niet tot haar door. Is het jou ooit gelukt?

  BeantwoordenVerwijderen
 100. Andharil, ik heb nog iets in je reactie overgeslagen.
  Het punt van de eigen verantwaardelijkheid is vanzelfsprekend de hele crux. Daar probeert iedereen ook juist op te hameren.
  Maar welke stappen kunnen er ondernomen worden volgens jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 101. @Andharil, je bericht zat in het spambakje. Dat wil google-blog nog wel eens automatisch doen, als ingebouwde beveiliging, dat is lastig omdat hij soms goede berichtje voor spam aanziet, die dan zoals in dit geval helemaal geen spam blijken te zijn.

  Helaas is dit spamfilter ook niet uit te schakelen, maar niet getreurd Sterzoeker is nooit ver weg om het dan vroeg of laat uit het bakje te vissen om het alsnog op het webje te plaatsen. Deze actie hebben we de afgelopen dagen al een aantal keren moeten doen.

  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 102. @Vesta, maar je hoort mij toch ook nergens zeggen dat ik Ina haar gelijk geef. Integendeel. Ze staat niet open voor een gesprek op een forum omdat ik denk dat ze zich in mindere maten kan uiten dan in reallife. Dat geeft ze in andere woorden nog toe ergens op sc. ik zou moeten gaan graven dan. Waar ze wel open voor staat is een persoonlijk gesprek, waar ik dan weer niet op zit te wachten, maar ze gaat dat niet uit de weg. Dat je dan alsnog niet tot haar door dringt, jah daar heb ik geen ervaring mee. Haar oordeel heeft regelrecht te maken met haar geloof in haar eigen toko en zal zich met hand en tand verdedigen. Als mensen werkelijk schade hebben berokkend moeten ze naar een rechtswinkel, mevr. Hertsenberg van opgelicht of weet ik veel wat je er allemaal bij kunt halen. Het ligt er maar net aan hoeveel mensen zich in het ooitje voelen genomen, als het er 1 is heeft het nl. weinig zin.
  Maar ik ben benieuwd en verheug me op het PFI ;)
  Andharil

  BeantwoordenVerwijderen
 103. @Andharil, ik ben het grotendeels met je eens, alhewel ik me zo goed al die frustraties kan voorstellen. Frustraties komen voort uit het WETEN dat er onzin wordt uitgekraamd en mensen onrecht wordt aangedaan, maar de gelegenheid wrodt ontnomen daar iets aan te doen.

  Mevrouw Cüsters heeft een aantal zaken mee, dat is de kennis van hoe ze mensen kan beïnvloeden, hetgeen overig noodzakelijk is tot in bepaalde hoogte als je een leraar bent. Je moet iets over kunnen brengen. De mysterietraditie berust grotendeels op het scheppen van mogelijkheden tot het opdoen van ervaringen, die o.a. voortkomen uit sensorische prikkels( en de vertaling daarvan). Om die mogelijkheid voor mensen te creëren dien je te weten hoe je een sfeer moet creëren waarin je soort van opgenomen wordt. Je moet zowel teksten, geuren, kleuren, geluiden, vormen, woorden en andere symbolen zodanig op elkaar afstemmen, zodathet voor de deelnemer klopt. Als je niet opgezogen wordt in het geheel, ben je immers een toeschouwer, geen participant, en is de ervaring totaal anders(alhoewel daar voorts ook enige zingeving uit voort zou kunnen vloeien).Oftewel ze heeft volgens mij kennis van sensorisch theater.

  MAAR om daar allerhande conclusies aan te verbinden m.b.t. algemene werkzaamheid op zowel psychologisch, fysiologisch en wetenschappelijk terrein zoals zij doet en deze te verkopen door te gooien met namen, claims en inwijdingslijnen en door haarzelf constant neer te zetten als vat waaruit dat alles slechts kan voortvloeien is gewoon kan en klare bull. Want dat vat gaat volgens mevrouw gewoon open als je op een link op haar website clickt en via je creditcard het maandelijkse, schriftelijke huiswerk betaalt.

  Gezien dit soort materie, vooral aangaande spiritualiteit en magie onbekend terrein is voor de gemiddelde jurist, en er geen vereniging van belangebehartigers o.i.d. bestaat,( zie topic paganistische gemeenschap, want ik daadwerkelijk wel voordelen in het ontstaan van zulks ,alleen de mogelijkheden tot diversiteit en neutraliteit betwijfel ik), zijn de beschadigde mensen gedoemd te zoeken naar een plek waar ze gehoord worden.

  Ik ben het ook niet altijd eens met de manier waarop Sterzoeker ruimte biedt voor bepaald geluid en bijdragen verwijderde als het hem/haar niet aanstond, maar ik ben blij dat zoekopdrachten op google deze plek opleveren voor mensen die eventueel de behoefte voelen om hun verhaal te doen. Want het verhaal dat INa over heel het internet verspreidt, via haar reclames overal, moet hoognodig bouncen zolang zoveel mensen nog geloven dat wat op internet bestaat de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid is.

  Groet, Daan die naar de PFI komt en jou zeker,maar ook Vesta daar hoop te treffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 104. @Andharil Zo eenvoudig is die gang naar de rechter niet. We hebben hier te maken met een geregistreerd kerkgenootschap.

  De vrijheid van godsdienst staat in de grondwet. Daarmee onttrekt een kerkgenootschap zich aan de gewone rechtsgang. Precies daarom zijn sektes in Nederland ook haast niet aan te pakken.

  Wel kan de vraag opduiken of een kerkgenootschap terecht het predicaat kerkgenootschap draagt. Die vraag duikt op wanneer het vermoeden bestaat dat van het predicaat oneigenlijk gebruik wordt gemaakt. Wat is er dus gebeurd? Deze hele vraag is gedelegeerd aan .... de fiscus. Hier zie je dus dat menselijke schade een ondergeschikte rol speelt want als de staat geschaad wordt door bv. belastingontduiking kan er wel actie volgen.

  De fiscus beoordeelt dus het terechte of oneigenkijke gebruik van het label "kerkgenootschap" en het gaat om geld.
  De grote kerken hebben een convenant gesloten met de staat: men is overeengekomen dat over giften en legaten geen belasting betaald hoeft te worden (hou me ten goede, misschien is daar inmiddels iets in veranderd en betaalt men wel een percentage).
  Ook al komt de fiscus in actie, zoals jaren geleden tegen de Satanskerk in Amsterdam, dan staat niet de godsdienst zelf ter discussie. Hooguit het vermoeden van belastingontduiking want dat is dan weer crimineel. Zelfs dat is niet eenvoudig want het heeft vele jaren geduurd voor er een uitspraak (met een gigantische terugvordering) was in de Satanskerk kwestie.

  Nu bestaat er dus de Stichting Temple of Starlight en de OTLA. De leerlingen betalen lesgeld maar dat kan geboekt worden onder donaties aan het kerkgenootschap. En die draagt het geld af als gift aan de stichting. Er wordt geen belasting betaald op die manier, de inkomsten zijn praktisch netto-netto.

  Natuurlijk is dit een belastingtruc en die is overgenomen uit Amerika.
  Het zou dus al de fiscus moeten zijn die de TOS en de OTLA onder de loep moet nemen, verder kan niemand dat.

  Wie menselijkerwijs geschaad is kan hoogstens terecht bij een hulpverlener zoals de instellingen die zich tegen sektes teweerstellen.

  Laat iedereen mij corrigeren die denkt dat ik het mis heb of mijn informatie uit de verkeerde wetboeken heb gehaald.

  Zie je hoe moeilijk dit ligt, Andharil?

  BeantwoordenVerwijderen
 105. Dat zogenaamde persoonlijke gesprek waar Ina altijd op uit is, is niks anders dan een partij indoctrinatie en het uitvissen wat je zwakke plekken zijn. Vervolgens heeft zij het "geneesmiddel" voor al je kwalen wel voorhanden.
  Vertel mij wat, ik heb dit meegemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 106. Persoonlijk ? Sinds wanneer is Custers persoon. Als haar leden zelf een gesprekje met haar willen, dan brengt ze rustig 75 euro per uur in rekening, dus er is helemaal niets persoonlijks aan dit soort gesprekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 107. Beste Vesta,

  De kennis van mevrouw Custers is helemaal niet zo exclusief. In werkelijkheid is die kennis zelfs heel algemeen. Het hangt er maar net vanaf hoe je die kennis kadert en benoemt.

  Het hele leven is een sensorisch theater. Dat heb je heel treffend neergezet. Rituele magie werkt voor 80% inderdaad zo. Breng de stimuli (ooit correspondenties genoemd) op 1 lijn en elk mens raakt min of meer in dezelfde stemming (ook wel krachtengebied genoemd). Geldt dat voor een discofeest niet net zo?
  De kennis over de werking van lichaam en geest is tegenwoordig in handen gelegd van deskundigen, daarom leven we in vele opzichten in een expert culture. Veel mensen durven die kennis dan ook niet meer terug te nemen uit handen van de experts. Hier liggen dus kansen voor mensen als Ina.

  Kijk, een kousenwinkel is niet echt meer een trekkertje maar een specialist in beenbekleding wel. Dat bedoel ik met benoemen en kaderen.
  Elke tijd heeft z'n eigen termen die gelinkt zijn aan de actuele wereld. Dat kan iedereen doorzien. Dat geldt ook voor rituele magie. Ypsus beschijft dat hier: je moet een begrip in de context van z'n tijd zien en als dat niet lukt of niet meer kan, probeer dan de moderne termen te vinden die een oud begrip ineens begrijpelijk maken vanwege de moderne context.

  De boeken van Mirandola, Agrippa of Dee zijn niet begrijpelijk (net zo min als Fortune's Mystic Kabbala) in hun oude context omdat we die wereld niet kennen en ook niet meer kunnen kennen. Wel als je de verbinding kunt maken met de wereld van nu. En dat is geen heksentoer, o nee.

  Dit is de voedingsbodem voor rare scholen als die van Custers. En als je die heel gewone kennis kadert met "Orde van Dittemedat", jezelf magus van de Hierendaar noemt, jezelf neerzet als woordvoerder van de hogere machten, doet alsof je patent hebt op z.g. oude kennis, ja, dat is een schaduwspel dat jij doorziet. Dan spreekt namelijk de specialist in beenbekleding die gewoon een kousenwinkeltje heeft met een opgepept image.

  Kun je net zo goed nog wel een paar sokken in dat winkeltje kopen, daar niet van. De beenbekleder zal alleen meer geld vragen voor het product want hij is immer specialist. Kousenwinkels verkopen gewoon kousen.

  Custers is niet echt een specialist. Als je haar rituelen bekijkt dan kun je dat zien. De cursisten die teleurgesteld zijn in haar lessen zijn dat omdat ze niet meer dan algemene kennis heeft.
  Een correspondentiecursus van de Dolores Ashcroft's school de Servants of the Light, kost nog niet een fractie van het lesgeld van Ina. Dan zit je ook meteen aan de kennisbron waarvan Ina afgetapt heeft. Op Boekwinkeltjes.nl schaf je Ritual Magic Workboek van Dolores aan en je kunt zelf aan de slag. Allemaal tientjeswerk en je komt meer aan de weet over rituele magie dan bij Ina voor duizenden euro's. De SOL is via internet te bereiken en het is een uiterst betrouwbare mysterieschool, al heel erg lang.

  Waarom doen mensen dat dan niet? Wie het antwoord weet mag er meteen patent op aanvragen want ik snap het echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 108. Sorry, dit was een antwoord voor Daan. Beste Vesta moet Beste Daan zijn.

  Al die posts hier zijn een beetje verwarrend. Wel ontzettend boeiend, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 109. Iemand stelde hier boven ergens in het commentaar, dat Custers mogelijk kennis zou hebben van sensorisch theater. Dat is een zeer juist veronderstelling.

  In Custers gebruikt dit wel degelijk in haar rituelen en ook in haar visualisaties. Ze maakt daar bij gebruik van de belevingszintuigen van de deelnemers, zodat deze diep in de ervaring geraken (trancetechnieken), zodat de deelnemers beïnvloedbaar zijn door de posthypnotische suggesties en opdrachten die Ina in deze visualisaties uitspreekt.

  Ina maakt gebruik van reuk (wierook), gehoor (muziek, gong) smaak (brood en wijn) laat de deelnemers in gedachten zich dingen voorstellen (visueel maken) voelen (Lichaamsbeleving) en betrekt er emoties bij.

  Wat Ina Custers hiermee doet is een dus gebruikmaken van sensorisch theater.

  Het is ook dezelfde methode die een hypnotherapeut of een hypnotiseur toepast, om mensen dingen te laten beleven of te laten herbeleven.

  Het is een sturende methode waarbij degene die het ondergaat weinig ruimte wordt gelaten voor de eigen beleving, daarom heet het ook geleidevisualisatie. Ina Custers leidt haar leerlingen door de visualisatie heen en door het ritueel, zonder dat de deelnemers hier zelf iets aan kunnen toevoegen of veranderen.

  Custers is zeer goed op de hoogte met toegepaste hypnose em NLP-technieken, en in een les die ik bij haar volgde heb ik haar dat bewust zien doen. Meestal zit he zo in lessen ingebakken, dat als je zelf geen verstand hebt van deze technieken je niet weet wat ze eigenlijk aan het doen is. Een mooi verhaal of een mooi ritueel, wordt op deze wijze volgehangen met opdrachten die rechtstreeks op her onderbewustzijn van de deelnemers inwerkt.

  Het bekende "verankeren" van een opdracht met de knip met de vingers, is Custers dan ook niet vreemd.

  Met theater is Ina Custers ook bekend en wel van huis uit. Haar ouders zaten bij een theatergroep en daarnaast is Ina Custers een telg uit een bekende Roermondse kermisfamilie, dus van huis uit zeer wel bekend met publieke beinvloedingstechnieken.

  Van de kermis zal ook haar zakelijke inslag komen. Voor het willen deelnemen aan de kermisattractie moet immers per deelnemer intree betaald worden.

  De familie van Bergen heeft geen kermis meer, maar Ina Custers-van Bergen houdt de zweefmolen nog steeds draaiende. Ina Custers heeft dus wel degelijk een lineage.

  Al blijkt de Lineage van Ina een andere dan ze ons wil doen geloven: een familie-kermistraditie met een lange lineage. Je zult echter Ina Custers haar kermis achtergronden nooit horen noemen. Terwijl deze lineage wel eens heel interessant voor Ina Custers en haar volgelingen zou kunnen zijn.

  Deze lineage is immers veel interessanter dan die van Golden Dawn, omdat iedere een weet dat dit er niet toe doet en min of meer gelogen is. De kermis lineage is niet gelogen en zit in de echte lijn van de erfopvolging van de familie van bergen, dus ook in Ina.

  Dit zou een machtig interessant artikel of blog op Ina Custers- van Bergen haar website The Temple of Starlight kunnen opleveren, dat willen leden en potentiële leden lezen; de waarheid over de echte Lineage en niet over de gefingeerde. Ik geef hier dus ook nog gratis een gouden tip weg

  BeantwoordenVerwijderen
 110. Ik heb zelf in de school van Ina gezeten. Het zou echt heel erg interessant zijn als eens bekend zou worden hoeveel ex-leden deze school al heeft. Zelfs de meest trouwe leden blijven er uiteindelijk weg omdat ze haar manipulatief gedoe uiteindelijk beu worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 111. Waarom post je anoniem @laatste anoniem?

  @Elise? Ik heb ook niet gezegd dat het exclusief is, en ik vind wat je schrijft enerzijds heel herkenbaar en gelijkend mijn gedachten, anderzijds lijk je wat "krachtvelden" waar magie en mysteriescholen mee werken te missen, en doe je ze af als volledig voorspelbaar en meetbaar.

  Dat is het dus niet, anders had het volledig tot de wetenschap behoord en had de gemiddelde homo religiosus geen binding gehad met dit soort aangelegenheden, noch had de mystieke ervaring hier geweest.

  Bovendien is het creëren van een magisch-reële setting , mits je erin past en met de flow meekunt, goed voor je voorstellend vermogen. Gezien we inderdaad heel erg gewend zijn te denken dat de enige waarheid en bestaansmogelijkheid, de meetbare is, en alles hebben leren te onderscheiden en scheiden , zijn we , tenzij we beeldddenkers zijn, die hebben nl een voordeel,volledig inlevingsvermogenloos aan het raken jegens samenlevingen waar er nog een symbiose plaasvindt tussen ,denken, ervaren en geloven.

  Tenzij we mer regelmaat in dit soort culturen vertoeven, is het geen slecht idee dit soort omstandigheden zo nu endan te scheppen en slechts te ervaren wat de gebruikte symbolen en sfeer met je doen buiten het mogelijk hebben van een mystieke ervaring, die bovendien tesaam met een groep ervaren, de groepsband enorm kan bekrachtigen. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van wat ik zie als "mogelijk nuttige" processen.

  Dusdoende vind ik alles maar afdoen als methodisch en buiten de wetenschap betekenisloos zijnd of trucage, ook niet echt bevordelijk voor een open mind t.a.v. de krachten die zich soms buiten ons (persoonlijke)blikveld manifesteren.

  Groet,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 112. @Daan, ik ben het met je eens, zeker zoals je het samenvat in je laatste alinea.

  Ik bedoelde ook niet dat jij beweert dat die kennis exclusief is. Zo laat Ina Custers het voorkomen. Vandaar mijn vergelijking met de kousenwinkel en de specialist in beenbekleding.

  Misschien moet ik wat verduidelijken. Met algemener bedoel ik dat die ervarigen op meer algemene plaatsen te halen is. Een mis is ook een vorm van rituele magie. Wierook, zang, kaarsen, de rituele handelingen, de inrichting van de kerk enz. Tot en met de geleide meditatie die in een gebed verpakt zit.

  "Meetbaar" heb ik niet in de mond, euh, vingers genomen.
  Wetenschap, ach ja, de empirische wetenschappen dan even buiten beschouwing gelaten, want fenomenologie behoort ook tot het wetenschappelijke gebied en daar vind je ook de studies naar religieuze ervaringen. Wat Mircea Eliade (fenomenoloog) beschrijft komt heel dicht in de buurt van wat jij hier neerzet. En daar kan ik mij dus helemaal in vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 113. Ah fenomenologie, boeiend, ik ben zelf een geboren fenomenosoof ;-)

  Ik ben het verder ook weer helemaal met jou eens. Fijn voor de veranderingen eens wat meer mensen te spotten die een soortgelijke blik op dat soort religieuze zaken hebben!

  Groetjes,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 114. Al bladerend ontdekte ik een blog over het Star Pupil Syndrome. Daar wil ik even op wijzen in verband met de lange discussie over Ina Custers.
  Het staat in de blogs van januari 2011.

  BeantwoordenVerwijderen
 115. Kennis is absoluut niet exclusief al wordt dat wel door sommigen orde leiders zo gesuggereerd. Dit heeft eigenlijk helemaal geen functie behalve dan dat kennis daardoor een hebbeding wordt en het mensen aantrekt die afkomen op de belofte welke in verband wordt gebracht met de kennis die door de school wordt aangeboden.

  Die kennis zal niet meer zijn dan wat je elders ook kan verkrijgen, of wat er her en der op het internet te vinden is. Hier is zal ook niet de ontwikkeling brengen die beloofd wordt, als dit al niet de leerling aanwezig was.

  Het is dan ook niet de kennis die exclusief is binnen een orde, maar het is de docent die haar exclusief maakt. De docent creëert het mysterie rond de school er rond het thema van de lessen. Hoeveel te meer mysterie; hoeveel temeer aantrekkelijker het voor sommige mensen wordt. Men wil er bij horen en even bijzonder worden als de magus.

  Een dergelijke docent zal dan ook zorgen dat het mysterie instant gehouden wordt, want als alle kennis in keer wordt gedoceerd binnen een aantal lessen, dan zouden mensen klaar zijn en niet meer terug hoeven komen naar de school. Het is natuurlijk juist wel de bedoeling dat leerlingen terug komen en lang blijven binnen de orde.

  Dus wordt door de docent steeds maar een heel klein beetje kennis gegeven en onderwezen, zodat mensen terug blijven komen om het ontbrekende deel te vernemen.

  Het mysterie zit hem niet alleen in de lessen, maar hangt om de docent heen. Vandaar dat er op de TOS-website slechts een vage beroepsprofiel van Ina Custers staat en geen persoonlijke informatie. Geen Jeugdfoto's of foto's uit de middelbare school tijd, zoals je dat bv wel kan vinden van DAN, Butler, of Crowley.

  Ook hier geldt hoeveel te minder de docent van zich zelf laat zien en weten, hoeveel te interessanter is het voor de volgeling.

  Afstand houden geldt natuurlijk ook voor de omgang met de leerlingen. Door een onpersoonlijke omgang creëert de docent juist dat de aanhouder dit zal proberen te doorbreken, door in contact te willen treden met de docent.

  Dit stimuleert dat men wil een witte voetje halen bij de afstandelijk docent en men denkt dit te verkrijgen door allerlei klusjes te doen, of door zich in te zetten voor de school. Hoeveel te groter de gecreëerd afstand door de docent hoeveel te groter de magneet kracht wordt voor de volgelingen. De docent kan hier gemakkelijk gebruik van maken, door de volgelingen allerlei praktische zaken te laten doen. dat scheelt een hoop tijd en kosten en binnen er groep zitten gegarandeerd altijd wel een paar vakspecialisten, die zeer handig in te zetten zijn binnen de orde. Denk maar aan: kunstenaars, webpaginabouwers, kunstschilders, kleding maken, artikelen vertalen enz.

  Dit alles werkt via de wet van de wet van de tegenstellingen: Iemand die immers alles geeft en veel van zichzelf of over zich vertelt, of zichzelf laat zien hoe die is, heeft immers weinig mysteries en is in zekere zin voorspelbaar en dat wordt op den duur wellicht saai. Dat is geen publiekstrekker.

  Zo iemand zal nooit volgelingen aantrekken, want er valt niet te winnen en ook niet te alles, want alles wordt al gegeven.

  Een goeie cultleider is aldus in staat om een mysterie rond om zichzelf en rond de orde te creëren en wel op meerdere vlakken. Dat is wat we zien bij Custers en waarom ze voor een bepaald publiek toch interessant is. Het is een complex aan al dan niet bewust gecreëerde mysteries.

  Het betreft bij Custers dus beslist geen les in de oude mysteriën, zoals zij ons wil don geloven, maar veel in een handig (gespeeld) psychologische spel van misleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 116. Tja, dit is Lalaland. Er zijn er zoveel die met vette namen en dikke titels gooien. Ineens heeft bijvoorbeeld die Mike Bais ook iets te maken met van alles, Golden Dawn, Servants of the Light, Kabbala, noem de rij maar op. Wie die Mike Bais nou eigenlijk is wordt niet duidelijk. Reden genoeg om je niet zomaar ergens in te storten waar een dikke naam valt.

  Hoe nauwkeurige de informatie, hoe beter voor degene die iets spiritueels zoek. Weet je in elk geval ook waar je NIET moet zijn.
  En laten we vooral niet vergeten dat de sfeer van een groep/school je ook moet liggen. Een beetje verkenning kan geen kwaad, maar stop niet bij de voordeur meteen je zintuigen, je verstand en je intuitie in je achterzak. Blijf kritisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 117. @Serna, daar ben ik het helemaal mee eens en dat zelfde zou ik doen als ik een cursus aura readen of een godinnen workshop ging doen. Veel dingen zijn erg commercieel en hebben in feite helemaal nit tot doel om jou wijzer te maken. Ze zijn veel eer een bron van inkomsten geworden. wat in lala land ook zeer opvallend is dat ale iemand een keer ondekt een gave te hebben er meteen een cursus of een praktijk wordt begonnen. Vooral mensen die bij zichzelf een paranormale gave of helziendheid constateren hebben hier een handje van. Helaas is het hier niet bij gebleven. Ook zijn er een aantal zeer commerciele wicca's en magiers actief in lala land. jammer want wat is er mooier om deze dingen met elkaar te delen, zonder dat er maar eentje beter vam wordt. Dat mis ik tegenwoordig een beetje. daardoor is ook vrijwel onmogelijk dat als niet over veel beschikt deel te nemen aan enige cursus of bijeenkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 118. Ik had al een hele tijd niet meer op Sterzoeker gebladerd maar nu kwam ik dus dat bericht tegen over dat lesgeld van Alruin en dat hij helemaal niet zo concurrerend werkt als we eerst wel dachten. 150 euro voor 6 lessen is niet echt goedkoop. Dan vraag ik me meteen af wat hierna komt. Want alles wordt duurder, ook de pianolessen enzo dus lesgeld moet wel omhoog ... toch?

  Het verwondert mij ook niet echt. Ik ken Alruin niet anders als iemand die elke euro zijn kant uit schraapt als je even niet kijkt. Zo'n leukertje is dit niet. Ik ken mensen die zijn lessen volgen. Sommige hoeven niks of heel weinig te betalen maar dat haalt Alruin dan wel weer terug door naamsbekendheid. Hij zoekt ze wel uit, hoor.

  Maar eerlijk is eerlijk, hij zet een heel bepaalde mysterietraditie van geestverruimende activiteiten voort. De man adverteert zichzelf op Mediamatic als gezondheidswetenschapper en INJECTABLES SPECIALIST.
  Nou wordt het een stuk duidelijker hoe dat met mysteriescholen en geestverruimende activiteiten zit. En dat hoge lesgeld? Dat is inclusief, injectable of door de neus. Helemaal in de traditie van Crowley.

  We begrijpen het grillige prijsbeleid van deze mysterieschool ineens.

  BeantwoordenVerwijderen
 119. @ One Who Knows

  Je was nog wat vergeten. Deze Alruin (George Beentjes) van het duo Mandragora zet op Mediamatic
  "GEZONDHEIDSWETENSCHAPPER VOODOO INJECTABLES SPECIALIST"

  Voodoo ook, tjonge. En dat allemaal met een bos peterselie en een fles bleekwater.
  Sinds Odorex hoeft niemand meer zijn arm af te hakken als men last heeft van zweetoksels. Zou die man wel eens bij de drogist komen? Daar hebben ze beter spul dan hij heeft en je krijgt er nog een gebruiksaanwijzing bij. O ja, afgezien van de injectables dan, daar doet de Voordeeldrogist niet aan. Bovendien is spuiten niet meer hip.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails