dinsdag 15 maart 2011

(3) Wicca Documentaire: De Nieuwe Heksen.

Hier volgt het derde blogje over de "De Nieuwe Heksen". van Dirk Dumon en Jan de Zutter. Ook hier gaan we weer nader bekijken wat deel 5 van deze documentaire ons te vertellen wil.

Deel 5

Deel 5 begint met de esbats. Heksen doen dan vooral magische werk in kleine kring. In Ruigoord wil de coven van Hera en Arguicha de dreigende haven uitbreiding met magische werk een halt toe roepen. Ze willen Ruigoord beschermen. Ze hebben een plek in Ruigoord waar ze rituelen kunnen doen in alle vrijheid.

Ze zien dat als een oorlog. De vijand komt steeds dichterbij en zij willen de vijand tegenhouden; tot hier en niet verder. Het tij moet gekeerd worden. Moeder aarde die als vrouw misbruikt geworden is, zoals vrouwen vaak misbruikt worden. Die gevlucht is. Ze is overal verdreven. In ruigoord heeft ze zich kunnen verstoppen. Daar werd met rust gelaten. Arguicha wil daarom dat ze haar met rust laten en om die reden doen ze het beschermingsritueel van moeder aarde voor ruigoord.

Zien we hier de grenzen tussen witte en zwarte magie vervagen en als het eigen belang sterker is? Wordt dan zwarte magie om de vijand te verdrijven niet geschuwd? Zouden Arguicha en Hera zich ook afgevraagd hebben wat de kostprijs is voor het door hun op gevoerde ritueel? Wordt de vijand die ruigoord wil aanvallen ziek gemaakt of worden hun gedachten beinvloed, zodat zij hun plannen zullen staken? Dit worden we niet gewaar uit de documentaire.

Er vliegt een vliegtuig over Ruigoord en we zien Arguicha zwaaiende met zijn toverstaf, met enorme stem verheffing, de wachters van het oosten oproepende. Zou dit de geducht vijand van Ruigoord zij? Godzijdank komt het tuig niet naar beneden. Arguicha roep; "Gij geesten van. kinderen van de raaf en de hazel. Ik roep u op om bij ons ritueel aanwezig te zijn en de cirkel te beschermen". Hera consecreert het water en verdrijft alle onzuiverheden.

Vervolgens legt Arguicha uit wat magie is; magie heeft voor een heel stuk te maken met concentratie van je wil, door te proberen met de kracht van je geest veranderingen teweeg te brengen in de materie. dat vereist een hele sterke concentratie. daarbij kan je hulp gebruiken, van symbolen, van archetypes en van voorwerpen. Je kan bijvoorbeeld kaarsen gebruiken. je kan koorden gebruiken.

We zien een koordmagie-ritueel, waarin en "liefde en Kracht" voor dit land wordt gevraagd. Hera doet een oproep aan de grote moeder. Nee, van zwarte magie is hier gelukkig geen sprake. We zien pure natuurmagie en we kunnen concluderen dat deze greencraft coven van Hera en Arguicha helemaal zo gek nog niet is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails