vrijdag 30 april 2010

Op Zoek naar de Wan Orde

Als U in google het woord orde intikt dan komen er 31.600.000 resultaten. Leuk om vervolgen eens uit te zoeken wat zich allemaal orde noemt en waar ordes zich in de religieuze zin van het woord allemaal mee bezig houden. Niet alles wat zich orde noemt heeft echter iets te maken met spiritualiteit of religie.

Behalve een groepering kan het woord orde ook een heel andere betekenissen hebben: Orde kan verwijzen naar iets wat we uit het dagelijkse leven kenen, zo betekend orde ook: opgeruimd, gestructureerd, of wijst het naar iets met een structuur, waarbinnen chaos ontbreekt. Het is een toestand waarin alles netjes volgens de regels verloopt. Wanorde echter geeft aan dat er iets scheef zit of dat er iets omgevallen is of door elkaar ligt.

Ook binnen sommige religieuze ordes kan men spreken van wanorde, als bijvoorbeeld de machtverhoudingen scheef komen te liggen, of als er sekteachtige toestanden ontstaan. Of als men na jaren van lidmaatschap kan concluderen dat men er eigenlijk weinig geleerd heeft.

In de biologie komen we het woord orde tegen als aanduiding van een rang die families van soorten samenbindt of als een rang onder Klasse, die verbonden van plantengemeenschappen samenbindt, zie.

Vroeger op school bent het woord ook orde ook vast en zeker tegengekomen in de wiskunde les of in de rekenkunde les. Hier duid orde op de aard van een bewerking, zie. In de algebra, geeft orde het aantal elementen van een eindig lichaam aan of een een orderelatie. De orde van een bewerking of matrix. in de scheikunde : de orde van de reactie.

In de bouwkunst wordt met het woord orde een bouwstijl aangeduid, zoals de Dorische of Ionische orde.

Orde wordt ook gebruikt als aanduiding voor een organisatie van een groep mensen die zich aan dezelfde regels hebben gebonden. Zo kennen we de adellijke organisatie vorm, b.v. een ridderorde; er zijn ook pseudo-orden.
In een en beroepsorganisatie wordt het woord orde ook gebruikt, bijvoorbeeld de Orde van geneesheren of de Orde van Advocaten.

in religie kennen we de Kloosterorde: een gemeenschap van religieuzen die een gemeenschappelijke kloosterregel volgen en plechtige en eeuwige geloften afleggen, doorgaans van pauselijk recht. Orden hangen van Rome af.

Daarnaast als seculiere broederschap: b.v. De orde der Vrijmetselarij, Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Of de De Independent Order of Odd Fellows. Zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan het definiƫren van het woord orde.

Allemaal interessante zaken, sterzoeker houdt zich echter bezig met bijzonder zaken en , mensen en is dus regelmatig aan het googelen op zoek naar bijzonder (wan) orde(s).

Zo kan er hier makkelijk een opsoming gemaakt van orders die moeite van het nadere onderzoeken waard zijn;

http://www.ordevanweefsters.nl/
http://www.ordevanmalta.nl/
http://www.johanniter.nl/
http://www.ordedertransformanten.nl/
http://www.orde-der-verdraagzamen.nl/
http://www.ridderlijkeduitscheorde.nl/
http://www.klassiekerozenkruis.nl/
https://www.amorc.nl/
http://www.augustijnen.nl/
http://www.dominicanen.nl/
http://www.ofsnederland.nl/
http://www.karmelleven.nl/
http://www.abdijsion.nl/
http://utopia.knoware.nl/users/pvlt/nlindex.htm
http://www.aandacht.net/orde-van-interzijn
http://www.vrijmetselarij.nl/Organisatie/Orde/tabid/60/Default.aspx
http://www.vinculumverum.nl/
http://www.st-jacob.nl/
http://www.obod.dds.nl/
http://www.aurumsolis.nl/overas.html

Zo kunnen we nog we even door gaan. Sommige ordes zijn de moeite van het onderzoeken waard, juist omdat het vrij ondoorzichtig is wat er op de website wordt geboden of omdat het juist reuze interessant is wat ze schrijven. Maar denk nu niet dat orders er zijn om u verder op weg te helpen in uw zoektocht nar kennis. Van de meeste ordes moet je eerst lid worden, wil je er welkom zijn, of wil je er wijzer van worden. Bij een aantal bestaat dit lidmaatschap alleen op papier. U gaat dan een zogenaamde thuisstudie volgen en u zult zelden of nooit mede ordeleden ontmoeten.

Van sommige orders kunt u geen lid worden, omdat deze alleen mensen van adel toelaten en van anderen kan je alleen maar lid worden als gevraagd wordt of je intreed in het klooster.

Jammer dat juist van de ordes waar je wel gewoon lid van kan aan het lidmaatschap een prijskaartje hangen. Je kan zelf niet bepalen hoeveel je zou willen betalen voor het lidmaatschap er word ook niet bij stil gestaan dat sommige mensen onder ons van een klein maanbedrag rond komen en zich op deze wijze geen ordelidmaatschap kunnen permitteren.

Zo kost het lidmaatschap van de klassiekerozenkruis u 22 euro in de maand. Amorc kost u 240,00 euro voor een heel jaar. De spirituele zoeker moet dus wederom dokken voor het delen van zijn geestesbehoeften. Toch gek dat forser naar kennis iedere keer weer zijn portemonnee moet trekken wil hij gelijkgestemden ontmoeten. Bestaat er dan geen enkele orde of serieuze groep, waar slechts de kosten gezamenlijk worden gedeeld, of waar de minder bedeelden onder ons naar toe kunnen met een vrijwillige bijdrage?

Vergeten deze ordes dat serieuze zoekers ook nog wat meer te bieden en in te brengen hebben, in een andere vorm, dan geld. Nee, wij hebben het nog niet kunnen vinden. Spiritualiteit en geesteswerk schijnt, zoals Sterzoeker al eerder geconstateerd heeft, zwaar op u portemonnee te drukken. Een reden waarom kennis in deze orders ook met mondjesmaat onderwezen wordt. In een orde als AMORC doet u er jaren over om de basis esoterische kennis te verwerven. U mag niet zelf te rade gaan in de documenten en lessen die nog komen. Per maand wordt u schriftelijk een les aangeboden en de orde bepaald wat er aan u wordt onderwezen.

Nee in een orde moeten we het niet naar kennis gaan zoeken, als we kennis of inzichten willen verwerven, dan gaan we maar beter googelen in de digitale chaotische informatie-wan-orde op het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails