zaterdag 3 april 2010

De Magie van de Angst (2)

Een mens gelooft wat hij geloven wil. De crux zit in het laatste woord. Elke verkoper weet dat, iedereen die zich met PR, reclame of propaganda bezig houdt weet dat. Alle beinvloedingstechnieken richten zich op dat gebied. Kosten noch moeite worden gespaard om mensen te laten geloven dat zij iets willen hebben, iets willen doen of iets willen zijn.. Hoe hoger de prijs, hoe aantrekkelijker het wordt.De psychologie heeft hiervoor vele bewijzen geleverd. Sommige voorbeelden zijn even beschamend als lachwekkend. Het staat vast: men kan iemand laten geloven iets te willen.

Door de Kritische Magier


Klik op deze afbeelding, om in groot formaat te zien. dat angst groot is, en de magie klein .

Deze blog is geschreven door de De Kritische Magiër. Een van de vaste bezoekers van Sterzoeker. Kritische Magiër, onze dank voor deze helder uiteenzetting over de werking van magie met betrekking tot angst

Alle inspanningen om dat te bereiken bewegen zich tussen twee uitersten. Het ene uiterste is verlangen, het andere is angst. Die twee zijn onverbrekelijk verbonden.
Hoe groter het verlangen, hoe groter de angst om iets mis te lopen. Maakt niet uit of het materiele zaken betreft of geestelijk goed zoals kennis.

De autonomie van de geest en de vrije wil zijn onaantastbaar. Daarom zijn beinvloedingstechnieken ook subtiel. Niemand wordt gedwongen. Nee, men brengt mensen zo ver om iets te willen. En dat mag. Je kunt het dus doen, maar je kunt het ook laten. Die vrijheid heeft ieder mens. Daarom is het nodig om de eigen geest goed te kennen en om te begrijpen hoe het komt dat verlangen aangewakkerd wordt. Nog belangrijker is het om onder ogen te zien dat met dat verlangen ook de angst aangewakkerd wordt.

Angst waarvoor? Zonder op details in te gaan komt dit grofweg neer op de angst om buiten de boot te vallen en er niet meer bij te horen.
Ieder is vrij om zich te identificeren met wie of wat hij wil. Wie zich identificeert hangt hart en ziel, verstand en gevoel, beeld (in de geest) en taal aan het object van identificatie.
Wat is daarop uw antwoord? “Ja, ik wil!”

Een kritische geest denkt echter verder en vraagt zich af of de keuze echt uit vrije wil is. Hoe komt het dat iets zo’n grote aantrekkingskracht heeft? Waarom luister ik naar deze woorden? Wil ik dit allemaal wel weten?

Een mens heeft vele soorten intelligentie. De beste vorm van intelligentie is de intuïtie.
Er zit in ieder mens een gevoel voor evenwicht waaraan zuiver wordt aangevoeld of iets klopt of niet. Dat voel je aan je water. Helemaal niet zo gek als je bedenkt dat een mens voor 80% uit water bestaat en dat een gedachtestroom bestaat uit elektrische impulsjes die het “water” waarin onze celkernen zwemmen, laten trillen. Het zijn deze trillingen die door de hersenen worden omgezet in emoties en beelden. We werken er alle dagen mee, dag en nacht. Ook in onze dromen. Zie hier de kern van de magie.

Intuïtie kun je dus maar beter serieus nemen. Het is de intuïtie die laat weten wanneer we de gevarenzone naderen. En natuurlijk is intuïtie aan het gevoel verbonden. Gevoel dat in kennis wordt omgezet. Verlangen en angst, laten we dat nog eens beter bekijken. Wanneer willen we iets? Wanneer wordt iets zo aantrekkelijk dat we het willen, ook al moet de vrije wil daarvoor in de boeien geslagen worden? Antwoord: altijd dan wanneer het verlangen zo enorm aangewakkerd wordt dat het niet meer uit je hoofd wil gaan.

Wie beslist wil dat iets gelezen wordt moet er vooral “GEHEIM” boven zetten. Wie kan dat weerstaan? Niemand. “Oude geheime kennis” ..... ja, dat wil iedereen! Want dat betekent: macht! Macht over al die domoren die niet over die oude geheime kennis beschikken. En dat maakt de weg vrij naar andere begerenswaardige zaken zoals veel geld en bekendheid. De geschiedenis staat bol van gemankeerde geesten die het wereldleiderschap langs deze “magische” weg dachten te verwerven. Onsterfelijkheid, ook zo’n hebbeding. Onsterfelijk belachelijk dan, dat is waarschijnlijker.

Wie een magische school begint begeeft zich op zeer glad ijs want er wordt gepretendeerd dat men iets weet dat zo exclusief en zo duur is dat het alleen met veel moeite, veel tijd en vooral veel geld te verwerven is. Wie zich ook nog eens wil beroepen op een soort gezag van hogere machten, is klaar voor een enorme uitglijder.
Dat die dierbare kennis helemaal niet geheim is, laat staan duur, moet wel verdoezeld worden met de plicht van geheimhouding die een leerling wordt opgelegd. Er wordt vaak een soort hondentrouw afgedwongen bij een leerling. Want anders lig je er uit. Kijk, hier zien we dat andere uiterste van het verlangen: angst om er niet meer bij te mogen horen.

Elke grote naam is ooit klein begonnen. Het is de moeite waard om te bekijken wat of wie die naam groot gemaakt heeft en heel vaak zien we dan de machinerie achter de naam. Die machine heet PR. Je huurt dus iemand in die zich presenteert als deel van je groepje. Die gaat dan vervolgens op het internet vertellen hoe geweldig het daar allemaal is want dat trekt de domoren. Vervolgens linkt zo iemand je op internet aan allerlei kanalen want dan lijkt het net alsof je heel erg beroemd bent. ....Wat? Heb jij nog nooit van hem/haar gehoord? Dan loop je ook achter. IK ben er zelfs lid van....”
Dat krijg je dan.

En dan heb je nog van die ingeslapen verenigingen die nog steeds teren op oude roem en vergeten glorie. Van die – ooit – exclusieve genootschappen waar alleen nog hoogbejaarden komen als alternatief voor de bingo, maar ze hebben nog wel flink wat in kas en leuke gebouwen voor hun bijeenkomsten. Van zulke lieden is makkelijk te winnen. Dan komt de foute magus en vertelt ze wat ze allang wisten maar vergeten waren wegens leeftijd of zelfgenoegzaamheid. Een kind zal begrijpen dat zo’n soort magus als Sinterklaas wordt binnengehaald. Zelfs hun tempel bieden ze aan om daar twijfelachtige rituelen te houden. Tja, dat is dan alweer een streepje aan de balk van de foute magus.

Gaat een slaafse, verblinde leerling nou werkelijk uitpluizen wie die magus nou eigenlijk is? Of wat nou precies een “lineage” inhoudt en wie die mensen waren die daar dan weer hun naam aan gehangen hebben? Nee, dan lopen ze namelijk hun kans op exclusieve kennis mis, kennis die hen boven de massa uit tilt. Denken ze. Daarom geloven ze alles. Daarom begeven ze zich in rituelen waarvan ze niet weten wat daar werkelijk gebeurt. Daarom geven ze hun laatste cent uit aan z.g. lesgeld. Omdat ze geloven wat ze willen geloven. Zonder te zien dat er iemand was die het hen liet geloven voor het eigen gewin. Daarom zullen ze met lege handen en een bang hart weggaan. Zo banaal is het soms.

Wees waakzaam, waak over de onaantastbaarheid van de geest en de vrije wil!

Kritische Magier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails