dinsdag 6 april 2010

Magie van de Angst (3)

De gedachte dat je gemanipuleerd wordt is voor ieder mens onverdraaglijk. Dit gevoel is een automatische reactie op het intuïtieve besef van de autonomie van de geest en de onaantastbaarheid van de vrije wil. Dat weten we, dat voelen we. Manipulatie gaat rechtstreeks in tegen dat gevoel. Heeft u dat nou ook altijd? Dan is er niks mis met uw gevoel voor balans en juistheid.

Deze blog is geschreven door De Kritische Magiër en is het derde deel in een reeks over de werking van magie. De Kritische Magiër is van de vaste bezoekers van Sterzoeker. Onze dank voor deze helder uiteenzetting over de werking van magie met betrekking tot angst

Angst is een uitstekend zeer scherp afgesteld metertje. Mensen die panisch zijn voor spinnen “voelen” de aanwezigheid van een spin eerder dan ze hem zien. Angst is geen blok beton dat er is of niet is. Het is een fijn mechanisme, een waarschuwingssysteem, een beveiligingsbedrijf.
Het reageert haarscherp op alles wat de balans in ons bestaan en ons welbevinden bedreigt. En nu komt de verrassing: de dreiging komt altijd van buiten onszelf.

Er zijn een massa angsten waar we dagelijks mee leven en er verder geen last van hebben omdat we weten wat we moeten doen in het geval van gevaar.
Maar wat te doen als de angst wordt opgeroepen door een beeld dat zich in onze geest vastgezet heeft en daar een eigen leven is gaan leiden? Wat kun je doen wanneer je je eigen zintuigen niet meer durft te vertrouwen? Hoe zit dat als iemand je vertelt dat je partner of je beste vriend niet te vertrouwen is? Dan begint het beveiligingsbedrijfje dat “Angst” heet een eigen leven te leiden.

Het hele menselijke systeem is op overleving gericht, angst is een belangrijk programma van dat systeem en het verbruikt ook energie. Wanneer de angst wordt aangewakkerd door een gevoel van gevaar dat uit onze eigen geest lijkt voort te komen, dan keert dit programma zich tegen het overlevingsmechanisme. Dan neemt de angst het over, op ieder gebied. De angst wordt dan het mechanisme dat de boventoon voert, dat bepaalt op welke manier we kunnen (over)leven, wie we wel en wie we niet kunnen vertrouwen, wat we moeten doen om overeind te blijven en wat we daarvoor nodig hebben. Dan regeert de angst het lichaam en de geest.

Op dit punt lijkt het net alsof we onszelf bestrijden wanneer we de angst te lijf willen gaan. Maar voor het zover is gekomen is hebben we een heleboel waarschuwingsborden langs de weg genegeerd. “Valt wel mee” of “het is toch logisch dat we die of die vertrouwen..”. Al rinkelen de alarmbellen nog zo hard, er wordt niet naar geluisterd want er is iets dat onze aandacht heeft afgeleid van het echte gevaar. Het maakt geen verschil of we verblind zijn door verlangen of opzettelijk door iemand op het verkeerde been gezet zijn want we hebben de waarschuwingen links laten liggen.....terwijl we toch echt diep van binnen nattigheid voelden.

Opzettelijke manipulatie van de geest is een boos ding. In oude tijden werd dat tot het gebied van de magie gerekend. Tegenwoordig is dit het terrein van de psychologie. Dan heet het bijvoorbeeld beinvloedingstechniek, public relations of heeft het een andere naam die op hetzelfde neerkomt. Je kunt het meestal wel zien aan de buitenkant want er is altijd een lachende derde in het spel. Iemand die de inhoud van de kassa telt wanneer de anderen vechtend over de stoep rollen of devoot op de knietjes liggen. Daarom worden deze manipulatietechnieken ook gemaskeerd. Tegenwoordig wordt er zelfs ingespeeld op de morele basis van groepen. Nee, niet de ethische basis van de technieken zelf, dat zou immers het einde van zulke praktijken betekenen (einde van de geldbron dus).

Deze “morele basis” techniek richt zich op bepaald gedrag dat laat zien wat ons onderling verbindt. Men spreek dus van een moreel doel in deze strategie.
Met de morele basis wordt bedoeld: dat ons-kent-ons-gevoel, dat waar we het allemaal over eens zijn (politiek correct, schoon straatje, euro in de collectebus voor de arme mensjes, braaf en vooral gehoorzaam en gezagsgetrouw). Tja, wie wil daar niet bij horen, toch?

Op zichzelf niks nieuws, maar wat doe je nou als je buiten het morele bootje van een organisatie dreigt te vallen? Juist, uit angst dat je je baan en je contacten zou verliezen pas je je aan. Dit komt ons toch bekend voor, gruwelijk bekend zelfs.
Kijk, dat kan de moderne PR doen. Maar echt nieuw is dat toch niet. De geschiedenisboeken laten zien dat er altijd een vette markt was voor zulke praktijken. In alle tijden. Als je alarmsysteem nu op tilt springt dan is dat heel terecht.

Deze goed uitgedokterde strategie komt uit de communicatiepsychologie. Deze strategie geeft geen cent voor de autonomie van de geest en de onaantastbaarheid van de vrije wil. Integendeel, deze strategie wil juist dat de vrije wil ingeleverd wordt voor het gevoel “erbij te horen”. Dat kunnen we zien aan de gezagsgetrouwheid en de gehoorzaamheid die de harde kern vormen voor het gedrag dat daaruit voort moet komen (en ook inderdaad doet). Uw vrije wil is dus goud waard. Alleen is ‘ie dan niet meer vrij.

Het wordt nog kwalijker wanneer een noodlijdende z.g. magische school zo’n strateeg inhuurt om geld in het laatje te brengen.
Wat doet zo’n strateeg? Die presenteert zich herkenbaar als “een van ons”. Zoiets als “de dokter geeft het zijn eigen kinderen” (een reclameslogan van lang geleden). Deze strateeg is dan ook een internetstrateeg. Dat betekent dat de site van de magische school nieuw ingericht wordt en dat de strateeg – natuurlijk onder een andere naam – een blog heeft. En vanzelfsprekend kan iedereen zich daarin herkennen want tja, wat is daar nou mis mee? Er staat hoe geweldig de magische school is, je kunt er jubelende stukjes vinden over de magus van die school, allerlei leuke links die altijd weer bij de school uitkomen, je kunt zelfs zien hoe milieubewust en natuurminnend de strateeg is. Natuurlijk is er ook een babbelhoekje voor degene die er zo graag bij wil horen. Allemaal potentiele klanten van de magische school, die inmiddels op de site vermeldt waar de magus allemaal deskundig in is (zal het iemand verbazen als dat allemaal psychoblubber is?), zelfs de naam van de school is ineens in het Latijn geschreven en ook “Hermetisch” geworden, dat staat zo indrukwekkend.

Klopt dus helemaal met de “moreel doel-strategie” en de doelgroep die aangesproken moet worden. Dat is ... iedereen die stom genoeg is om niet door die charade heen te kijken.
Het kost bakken geld om die opleidingen te volgen, maar je spirituele ontwikkeling is wat waard, nietwaar? Dat je vervolgens stap voor stap afgesneden wordt van je sociale kring, dat je angsten begint te ontwikkelen, dat is gunstig want dat betekent dat de magus greep op je geest heeft en je binnen de poorten kan houden. Gehoorzaam en gezagsgetrouw, zo ziet de magus ze graag. Op deze manier worden de edele principes van de magie misbruikt en verkwanseld voor geld.

Zogenaamde rituelen moeten dienen om de schrik en het ontzag nog meer aan te wakkeren. “Ruisende gewaden” belooft de strateeg op de blog en de bange volgelingen beamen braaf hoe geweldig het ritueel nu weer was.
Magie? Nee, dit is geen magie. De enige magie die zo’n magus beheerst is die van het verzamelen van de energie van de bange volgelingen. En die energie komt ontzettend goed van pas. Men wordt leeggezogen en de angst bezinkt als een overheersend gevoel. Wie durft uit zo’n groep te stappen en een waarschuwend woord tot de potentiele slachtoffers te richten? Wie durft de ballon door te prikken?

Zolang je denkt dat iemand macht heeft over je geest, is dat ook zo. Zo lang zul je je vrije wil in de boeien laten slaan. Daar is een mens niet voor geboren.

DE WEG TERUG

In zekere zin zijn we allemaal ooit ten prooi gevallen aan gewilde geestelijke manipulatie. De onschuldige vormen zullen geen grote angsten hebben achtergelaten. We waren gewoon ons geld kwijt aan iets dat we, achteraf gezien, niet echt nodig hadden. Stom maar soit.
Wie echter ooit het slachtoffer was van diepe vormen van geestelijke manipulatie is nog niet klaar met een wat gegeneerd gevoel. Zo iemand kampt nog lang met angsten die allemaal een andere naam hebben maar uitkomen op hetzelfde: de angst om zwaar gestraft te worden. Men was immers ontrouw aan de groep en de meester die de hogere machten vertegenwoordigde. En dan moet het wel slecht met je aflopen, nietwaar? Panische dromen, achtervolgingswaan, de angst om je ooit weer te binden, diep schuldgevoel dat zich uiteindelijk tegen het slachtoffer keert, dat zijn niet zelden de gevolgen waar professionele hulp voor nodig is om die te overwinnen.
De angst die ooit een waarschuwingsprogramma was om ons te beschermen, is zo groot geworden dat het ons functioneren in gevaar brengt.

Het gevaar komt altijd van buiten.
De interpretatie is echter een product van de eigen geest. Hier is een antwoord op de vraag of iemand werkelijk de magische kracht heeft om op afstand kwaad te doen. Antwoord: zoveel als je zelf toelaat. Als je denkt dat iemand macht heeft over je geest dan is dat echt zo voor jou. Daar speculeert immers elke manipulator m/v op.
Als je weet dat dat niet zo is, dan is de manipulator uitgespeculeerd. Niemand anders is de baas in je brein dan jij zelf. De geest is autonoom, de vrije wil is onaantastbaar. Angst helpt de grens te bewaken die een manipulator altijd wil overschrijden. Let op de waarschuwingssignalen! Die voel je intuïtief.

Is de wereld slecht omdat er manipulatietechnieken bestaan of mensen die deze technieken gebruiken om er beter van te worden? Na lezing van het bovenstaande zou je toch bijna in somberheid en pessimisme vervallen. Niet doen. Dit is van alle tijden en alle landen, dit zit immers gewoon in mensen. Maar wat voor soort mensen? Om dat te kunnen zien hebben we ons kritische vermogen nodig. Het is heel verstandig om even te wachten wanneer het verlangen heel groot wordt (bij voorbeeld om lid te worden van een magische orde) en de vraag te stellen met welke mensen je eigelijk te maken hebt. Hoe zit die organisatie in elkaar, hoe wordt die geleid. Krijg je open en rechtstreeks antwoord op je vragen of word je bij elke vraag weer op jezelf terug geworpen met “heb je wat te verbergen dan?” of “wat denk je zelf?”. Let op kleding, houding, taalgebruik want dit zijn middelen om te imponeren. Wanneer ook nog eens een onevenredige prijs moet worden neergeteld voor iets waar je voorlopig nog niet je voordeel van ziet, denk dan nog eens na.

Aan het kritische vermogen van de geest is het gevoel voor humor verbonden. Een kritische geest “ziet” de belachelijkheid van het niemandsland dat ligt tussen uiterlijk vertoon en gebrek aan inhoud. Humor bevrijdt een mens van geestelijke “plaque”.

Goed, je wilt magier zijn? Wees dan een magier. Regeer dan het innerlijke landschap van je geest zelf en bewaak de grenzen goed. Maak het een land waar je graag bent.
Kritisch vermogen is een bewijs van de autonomie van de geest en de onaantastbaarheid van de vrije wil. Gebruik dit vermogen. Dit is het begin van de ware magie die bedoeld is, voor de bevordering van de spirituele ontwikkeling. Daar is een mens voor geboren!

De Kritische Magier

Heeft u ook iets geschreven over magie of andere bijzonder onderwerpen en U wilt het delen met de lezers van Sterzoeker, dat kan. Sterzoeker is een open podium voor interessante artikelen. Uw mening of blog doet er toe! Ze zijn dan ook van harte welkom

5 opmerkingen:

 1. De kritische magiër heeft meer dan genoeg talent om goed te kunnen schrijven net zoals Sterzoeker dat zelfde talent heeft.

  Onbekende ondanks niet geheel onbekend.

  Paki

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En het Custers-PR dametje heeft ook al een stukkie op wikipedia gezet, om de boel in de markt pushen. Zie hier: "http://nl.wikipedia.org/wiki/Ina_Custers

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kritische Magier07 april, 2010 01:50

  Beste Paki,
  Dank voor je compliment, dat is meer waard dan een PR-campagne.


  Beste Anoniem,
  Inderdaad. Dit was ook een onderdeel van de restyling.


  Blijf Sterzoeker volgen. Er komt nog meer.

  Groet van de Kritische Magier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Kritische Magiër,

  Er is wellicht een mysterie op zich.
  het is goed mogelijk dat we elkaar ergens van kennen en heel erg lang van geleden.

  Helaas weet niet waar en wanneer dat was.

  .Direct of indirect ken of zul zul je mijn naam herkennen al geef ik het niet vrij via op deze weg.

  .Veel succes, je schrijfwerk is talentvol en geeft een goed visueel gedachten beeld wat er een extra dimensie aan geeft.

  .A.U,B. Doe me een lol als je me ken, mijn naam is repel steeltje, als mijn naam op het internet genoemd wordt verdwijnt deze in het luchtledige.

  Sorry voor de geheimzinnige hint, soms is het beter om te voorkomen dan te genezen.

  Groet van Paki

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kritische Magier08 april, 2010 19:50

  Okee Oaki, het blijft tussen ons.

  Groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails