donderdag 9 april 2009

Waarom we lid worden van een Magische orde

Na aanleiding van de vorige blog kun je natuurlijk afvragen, waarom wil iemand lid worden van een orde, genootschap of magische groepering. Wat maakt het dat iemand toetreed en ingewijd wil worden in een genootschap met rituelen en geheimen en magische gebruiken.

Het kan voorkomen dat een potientieel lid naar deze bepaalde groep mensen trekt vanwege een bepaalde levensvisie of religieus inslag of interesse die aansluit bij zijn of haar leefwijze. Een grote binnenkomer voor sommige mensen is de belofte dat er speciale gaven of krachten worden ontwikkeld, gedurende ontwikkelingsweg die men gaat binnen de orde. Ook geheimzinnigheid of om bij een exclusieve groep, met geheimen, te willen horen kan een motivatie zijn. Soms spreek de uiterlijke verschijningsvorm aan. Er worden mooie gewaden gedragen, ingewikkelde rituelen op gevoerd. Het uiterlijke van de Magister templi kan iemand aanspreken, die op zoek is naar een bijzonder en charismatische leider. De meesten leden die toetreden zijn op zoek naar identiteit en een geestelijke werkelijkheid die duidelijke antwoorden op hun vragen geeft.

Als de nieuweling het idee krijgt dat de orde hem iets te bieden heeft, dan kan hij besluiten het voorbeeld van de groepsleden te volgen en zich aan te passen bij hun verwachtingen, om zo zelf te onderzoeken wat dat hem oplevert. Al doende leert hij zijn ervaringen te interpreteren in het jargon van de groep en mede dank zij hun positieve feedback, krijgt hij het gevoel vooruitgang te boeken en speciaal te zijn. Hij leert hij zichzelf en de wereld zien vanuit een nieuw standpunt.

Geleidelijk krijgt de toegetredene ook belangstelling voor meer aspecten van de orde. Hij ziet nieuwe doelen en mogelijkheden, en gaat zich met woord en daad inzetten voor de belangen van de orde, die hem nieuwe taken en verantwoordelijkheden toeschuift. En naarmate hij meer offers heeft gebracht en meer tijd, geld en energie heeft geïnvesteerd, zal hij zich sterker met de groep verbonden voelen. Hij kan doorstromen in de verschillende graden, die hem aanzien en een bepaalde status verlenen binnen de orde.

Behoefte aan prestatie, bekwaamheid, prestige, erkenning, aandacht, appreciatie, gevoel van nuttig, nodig, speciaal en anders te zijn, over specifieke krachten willen bezitten, kunnen ook een reden zijn waarom iemand lid wordt van een magische orde. Ineens tel je weer mee en krijg je aandacht.

Men streelt het ego en het zelfvertrouwen wordt opgevijzeld door het lidmaatschap. Anderzijds houden dergelijke orders meestal een stok achter de deur. Als men niet voldoet aan de opgelegde normen, is de kans groot dat verantwoordelijkheid wordt afgenomen en men minderwaardige taken krijgt toebedeeld of men niet doorstroomt in de hiërarchische graden structuur. Dus streven alle leden om nog een betere te worden en om nog dichter bij de magister templi te komen.
Aan de andere kant zullen leden die te veel weten, of te veel opvallen, worden geremd of worden tegenhouden om de hogere graden te bekleden om te voorkomen dat er gelijkwaardigheid ontstaat met niveau van magister templi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails