donderdag 30 juli 2009

Seth en de Bezwerings-tover-staf Amuletten

Deze afbeelding van Seth is gesneden in een 12e Dynastie "mes" amulet en bevind zich in het Cairo Museum. De onderste hiëroglief, aan de rechterzijde, naast Seth betekent "amulet" en was een symbool van bescherming, vaak geassocieerd met de godin Tawaret, beschermer van de vrouw tijdens de bevalling.

detailtekening van Seth.

Deze Ivoren bezweringsmes of staf is te vinden in het Brussels Museum of Art.

Beide kanten van dit stuk ivoor zijn gedecoreerd op een soortgelijke wijze, met verschillende demonen en goden: een slang, een krokodil, een koperslager, de god van de Aha-de vechter, een nijlpaard, een Seth-dier, een nijlpaard, een mes, de kikker-godin Heqet en een gevleugelde griffioen.

Magische messen dienden ter bescherming van de vrouw, op het moment van de bevalling; hun decoratie is beperkt tot de weergave van een reeks van demonen die hun magische agressieve instincten keren, tegen degenen die kwaad doen aan de moeder en kind. Het gaat hier dus niet om een echt mes, maar om een mesvormig voorwerp. Deze voorwerpen worden ook wel bezwerings(tover)staven genoemd.

Opvallend is de gebogen vorm van deze messen, dit komt omdat deze messen gemaakt zijn van de tanden van een nijlpaard. De afbeelding hierboven laat een schedel van een nijlpaard zien. Deze messen werden gemaakt van dergelijke grote kromme nijlpaardentanden. Deze tanden hebben van nature een kromming.

Naar mij idee kozen de egyptenaren, voor het magische doel, om de zwangere vrouw te beschermen, bewust voor het gebruik van nijlpaarden-ivoor, voor het vervaardigen van deze magische messen. De bolle vorm van de tand heeft dezelfde bolling als een zwangere moeder buik en het mes symboliseerd zodoende de bolle moederbuik van een zwangere vrouw. Bovendien stond het nijlpaard, in het oude Egypte, eveneens symbool voor zwangerschap en vruchtbaarheid.

Datering: MIDDLE KINGDOM
Archaeologicsch vindplaats: EL-LISHT?
Materiaal: Ivoor

Twee fragmenten van een een dergelijk magische mes of Bezweringsstaf, zijn te vinden in het Petrie Museum in Londen: ze zijn gedateerd op: Middle Kingdom?(1700BCE-2024 vC)
Deze twee kleine (8cm) stukken, van deze magische mes, zijn niet aaneengesloten. Op het eerste stuk is, op de linkerzijde, een gevleugelde slangengodin afgebeeld, daarop volgend een onbekende god (met het hoofd van een valk of een leeuwenkop?). Seth is gemakkelijk herkenbaar, en aan zijn rechterzijde staat een godin, met een leeuwenkop. Het andere stuk heeft een afgeronde einde met een leeuwenkop. Aan de linkerkant hanteert Taweret een mes en een ongeïdentificeerde god staat aan haar linkerhand.

Het British Museum heeft ook een aantal van deze "messen" of "bezwerings(tover)staven" in haar collectie.
o.a, dit mes, van gegraveerde hippopotamus ivoor, 30.5 cm. Gevonden in Egypte. De oude breek, is grepareerd(in de oudheid) middels verbindingsgaten
Hier een afbeelding met alleen hoofd van Seth, aangevuld met andere figuren. Mogelijk is de afbeelding op de punt van dit mes, ook een weergave van Seth.

In mijn zoektocht naar de betekenis van het vierkant, rond de afbeelding van dit Seth-dier, kwam ik het volgende tegen:Het woord HWT ... betekend letterlijk 'huis'
Budge leert ons, dat in combinatie met een godheid, dit symbool betekent 'Tempel van de Godheid'
Zo is deze afbeelding op dit ivoren mes dus een verwijzing naar de tempel van het Seth-dier, terwijl de menat verwijst naar tempel van Horus.

Het British Museum heeft nog een andere met een afbeelding van Seth. Het is beschadigd, en de afbeelding van Seth is vervaagd:
Dit mes is gemaakt van ingegrafeerde Hippopotamus ivoor,en is 27 cm lang. Gevonden in Egypte, komt uit het Midden Koninkrijk

Oude breuk is hersteld (in de Oudheid)- middels verbindingsgaten. Het is door het British Museum aangekocht in 1927, Gekocht van Mohammed Mohassib.
Opvallend is dat de ingeboorde gaten de vorm hebben van het sterrenstelsel Ursor Major. (Waaraan ik later een aantal blogs aan zal wijden.) Ook het getal 7 is opvallend. 7 is een oneven en vreemd getal, als je iets evenredig aan elkaar wilt binden. In dat geval waren 6 gaten meer vanzelfsprekend geweest.

Een close-up van Seth.

Hier nog een afbeelding die voorzich spreekt, uit Seth, God of Confusion, van; Te Velde, Plate II, 2: Dynastic Egypt in the Royal Scottish Museum, Edinburgh, 1955, pl. 7.

1 opmerking:

  1. WoW dit is vreemd. Ik kende dit niet, hoop gauw meer te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails