woensdag 29 juli 2009

Seth

Bij toeval kwamen we de afgelopen week een aantal opmerkelijke boeken tegen in een tweedehands boeken zaakje. Blijkbaar was er iemand geweest die zijn kast Egyptologie had opgeruimd. Er zaten een aantal heel specifieke werkjes tussen over Seth. Net iets voor Sterzoeker dus, want Sterzoeket is altijd opzoek naar iets bijzonders. Nu had we al het een en ander over Seth verzameld, van het internet en vanuit boeken, en dit alles staat nog steeds te wachten om verwerkt te worden tot blog. Met deze leuke boeken-vondst en al het materiaal wat al was verzameld, is het moment aangebroken om het een en ander over Seth eens op een rijtje te zetten. De Djed hebben we dus maar even aan de kant gezet. Deze wordt binnenkort opgericht :-) Eerst even alle aandacht voor onze grote vriend Seth.

De god Set (alias Seth) is voor een groot deel van de Egyptologen nog steeds een puzzel, omdat hij over verschillende tijdsperioden, verschillende betekenissen en verschillende gezichten heeft. Als we kijken naar de betekenis van Seth in het late Egypte dan kunnen we teksten vinden, waarin Seth de schuldige is voor elke ongeluk welke kan gebeuren en een mens kan overkomen. Maar als we verder kijken, naar de betekenis van Seth, in de vroegere perioden, dan vinden we een volledig andere betekenis. We vinden een god die zeer veel werd aanbeden.
De meeste van de gevonden beelden dateren uit deze periode. Er zijn ook afbeeldingen gevonden in de veel latere Romeinse tijd, waarin seth af en toe een deel werd van magische riten en aanbiddingen.

In deze blog wil ik een overzicht geven van de verschillende gezichten en aspecten van Seth, waardoor de door velen als afstotelijke waardoor er wellicht een nieuw licht op deze donkere god zal schijnen.


De volgorde van afbeeldingen en beelden, in deze blog, is in tijd niet chronologisch Ik zal wel trachten zo veel mogelijk te vermelden uit welke periode de afbeeldingen stammen. Het zal een overzicht geven van de verschillende afbeeldings vormen en verschijnings vormen van seth.

In mij zoektocht naar de betekenis van serh kwam ik behalve als god van de chaos ook tegen als leraar. Op de afbeelding hieronder is Seth afgebeeld met Thutmosis III en hij geeft hem ondericht in de vaardigheden van het boogschieten

Dit is een detail uit een relief van de Temple of Amun te karnak.
Voor Thutmosis staat een abstrakte afbeelding van de godin Neith haar hand houdt een was scpeter vast.
Deze afbeelding komt uit het boek: From _The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt_, by Richard Wilkinson, en staat op pagina 199

In andere boek is de gehele scene te vinden. (Karl Richard Lepsius; Denkmäler aus Aegypten und Aethiopien)

Hierin zijn tevens nog andere interessante afbeeeldingen van seth te vinden, waarover later meer.

In mijn zoektocht ben ik seth ook tegen gekomen als "dubbel-God", waarvan hieronder een voorbeeld;

Seth is hier Meester van het Zuiden en Horus is Meester van het Noorden.
Deze afbeelding komt uit het boek: From _Symbol and the Symbolic_, by R.A. Schwaller de Lubicz, pagina 37.

Opmerkelijk is dat het bodem-element, waarop Seth en Horus staan, bestaat uit twee bogen. Dit is dus meer dan alleen een decoratieve versiering.

Het is de hiëroglief voor boogschieten en de boog. (uit Wilkinson's; Reading Egyptian Art)

Seth is kent dus verschillende hoedanig heden en rollen, maar wat is Seth nu eigenlijk voor een beestje. In mijn ogen lijkt hij wel een beetje op een miereneter, met zijn meestal lange hangende snuit en platte oren. Andere zien er een jakhals in.

Het is intressant om op te merken dat de vroegst bekende afbeeldingen van het Seth-dier in verband werden gebracht met de ezel, Oryx, antilopen, Greyhound,kameel, okapi, spitsmuis, of orycteropus het aardvarkenaardvarken, giraf en een soort varken of zwijn. In het boek van te Velde; "Seth, God van Confusion", lezen we op pagina 13: A.S. Jensen vestigde de aandacht op Het feit dat het werd ook beschouwd als een haas, jakhals, tapir,van de Nijl of de nh vogel van de Egyptenaren.

Dat is een groot opsomming van dieren die model zouden hebben kunnen staan voor Seth. De antilope is een van hen, en dit kam fragment uit Naqada is een voorbeeld van een afbeelding als waar te Velde in zijn boek op duid.

Benen kam met een Antilope
Naqada I -early Naqada II (ca. 3900-3500 v.C.)
Metropolitan Museum, Rogers Fund, 1923, MMA 23.2.8

Nog een dereglijke ivoren kam uit de begraafplaats bij Nagadar. Ze dateert uit de Naqada periode, vóór de opkomst van Pharaohonic Egypte. het is de exacte afbeelding die te velde in zijn boek beschrijft.

pagina 7 en 8 Ten Velde, Seth god of confusion.

Echter, alleen voorbeeld 'B' ziet er iets als de traditionele Seth-dier met de lange snuiten grote oren.

Hier volgen nog aantal meer traditionele vroege voorbeelden:

Dit zijn labels uit een graf in Abydos van Scorpio koning, rond 3200 vC.

Nu kunnen we ons afvrgen hoe weten we nu zeker dat ze Seth vertegenwoordigen en niet Anubis? Het is vanwege de zegge hiërogliefen in het label:
"Hij verhinderd hun ruzie. Hij stelde seth aan als koning in het zegge land, in de plaats waar hij werd geboren en Geb benoemde Horus als koning in het land van papyrus" (Seth, God van Confusion, pagina 61)

Nog een andere voorbeeld van een vroege afbeelding van Seth.

Deze is gevonden bij een Theban Desert Road genaamd Gebel Tjauti:
Deze Protodynastic afbeelding is een voorbeeld van een vreemd dier-afbeelding van de god Seth. De vroegst bekende afbeelding van dit beest komen uit de buurt van een Seth's cult center op Ombos.

Toby A. H. Wilkinson H. Schrijft in zijn boek; Early Dynastic Egypt, Het volgende over het Steh -dier.
"De Seth-dier kan ook worden afgebeeld, samen met de schapen, op een eerste dynastie aardewerk pot (Habachi 1939: 770; te Velde 1967:15). Seth wordt genoemd, op een particuliere Stelle, uit een aanverwante graf, bij het graf van Djer op Abydos (Petrie 1901; pl. XXVII.96), terwijl een eerste dynastie travertijn kom, gekocht in Qena, een ruw ingesneden opschrift draagt, waarin een festival van Seth wordt benoemd (Fitzwilliam Museum E.3.1901). (blz. 294-295)

Hieronder de afbeelding van de aardewerken pot waarop het Seth-dier staat afgebeeld.


Hieronder de detail van de pot, met een afbeelding van het Seth-dier.


Een ander proto-dynastie vondst, met een afbeelding van Seth is te zien op de zogenaamde "Scorpio Koning" knots. Deze werd gevonden in een nederzetting van deze koning, door de archeologen James E. Quibell en Frederick W. Groen. Het werd gevonden in een tempel op Nekhen (Hierakonpolis) tijdens opgravingen in 1897/1898. Het is momenteel te zien in het Ashmolean Museum in Oxford.Een reconstructie van de knots


Krzysztof M. Cialowicz, geeft in zijn illustratie de afbeeldingen duidelijk weer. We zien ook een afbeelding van de koning die de rode kroon draagt.Detail van de Seth-dieren.

H. Te Velde heeft onderstaande details van knots-hoofd opgenomen in zijn boek , Seth, god of confusion. We zien Seth-dieren met hun afgekapt oren en opgeheven staart.Tot zo ver deze Seth blog. Over Seth valt nog veel meer te schrijven. Er volgt dus nog meer! Als je goed kijkt, kom je hem overal tegen ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails