donderdag 16 februari 2012

Magica; De Dulle Griet

Schreef Sterzoeker eerder al eens dat sommige magiers wel uit de "Donald Duck" geknipt lijken en lieten we Zwarte Magica al eens de revue paseren. Zo onvingen wij onderstaande afbeeldingen in het kader van; "De moderne magiër lijkt op......"

Sterzoeker bekeek de onderstaande afbeeldingen van een personage die uit een schilderij geknipt is; "De Dulle Griet" daarom eens nauwkeurig. We het moeten het volmondg toegeven; verdomd De Dulle lijkt als twee druppels water, dat hadden wij zelf niet gezien. Let vooral op haar hoofddeksel, die zagen we bij de engelen.

De Dulle heeft ook een hebzuchtige karakter, en is net zo gek op macht en geld, vandaar het schatkistje onder haar arm. In haar kistje zit haar fortuin; bolletjes en als ze breken komen er kleine Dulle Grietjes tevoorschijn. Door Lambik valt het kistje en er verschijnen honderden Dulle Grietjes. Jerom komt te hulp, maar de wezentjes zijn erg sterk. Suske en Wiske schieten op één, maar die verdubbelt daarbij. Het lijkt verdomd wel op de leden van een magische orde, die vermeerderen zich ook op onavolgbare wonderbaarlijk wijze en nemen de verdediging van de magus als levensopdracht op zich...

De Dulle griet hanteert haar "magische" zwaard, om al wat ze begeert te verdedigen. Daarnaast beschik De Dulle over een aantal magische trucages. Zoals de kopieën die ze van zichzelf kan inzetten, om de strijd, met die tegen haar zijn, in te zetten. In moderne tijden had ze dus best magister templi van een magische orde kunnen zijn, ware het niet dat De Dulle Groet slechts een karakter is uit een stripverhaal, uit de reeks van Suske en Wiske.

De Dulle Griet kent nog een overeenkomst: ze maakt graag wat wit is zwart: Tante Sidonia krijgt een schoonheidsmiddel, maar blijkt de volgende dag een zwart gezicht te hebben. Pas als Jerom belooft met Dulle Griet te gaan wandelen, krijgt Sidonia iets om het zwarte goedje van haar gezicht te krijgen.

Er is een verschil de Dulle Griet; zij krijgt uiteindelijk spijt van haar daden. Door toedoen van Schanulleke stapt De Dulle Griet vrijwillig terug in het schilderij, waaruit ze was ontsproten. Pieter Bruegel heeft haar geschilderd als symbool voor de dwaasheid van mensen.

Laten we hopen dat er ergens in lala-land een Schanulleke rondloopt en dat er schilderij bestaat met een afbeelding van de dwaasheid van de magiërs.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails