maandag 11 juli 2011

De magiër en Zwarte Magica

Sterzoeker is gek op strips en op stripfiguren, zoals Donald Duck, met zijn drie eigenwijze bijdehante neefjes, die een stuk slimmer zijn als hun oom. Met de rijke oom van Donald Duck, de Multi triljardair Dagobert Duck, beleven ze de ene na de andere avontuur. Er is echter een figuur in de verhalen van Donald Duck die absoluut Sterzoekers favoriet is en dat is Zwarte Magica.

Oom Dagobert krijgt het regelmatig aan de stok met de eeuwig gefrustreerde heks Zwarte Magica, die al jaren lang bezig is om het geluksdubbeltje van Dagobert Duck te bemachtigen. Soms lukt het Magica om het dubbeltje te stelen. Daarmee eindigt steevast elk verhaal over deze heks dramatisch, omdat Oom Dagobert samen met zijn neef Donald, en de neefjes Kwik, Kwek en Kwak altijd net op tijd iets weten te verzinnen om Zwarte Magica iets te slim af te zijn.

Zwarte Magica mag dan wel een bedacht stripfiguur zijn, waar menige lezers van de Donald Duck zich mee vermaken. In de huidige realiteit is het wel even anders, omdat er een aantal toneelspelers en charlatans op het magische toneel actief zijn, die zich met her runnen van heksenclubjes of magische ordes bezighouden, en hun cursisten bij deelname een fikse rekening presenteren. Wil men er achter komen welke toverkunsten er door de magiër worden opgevoerd, dan dient men te dokken. Toverkunsten worden door de Zwarte Magica-klonen opgevoerd als waren ze de Magica uit de strip, dit om alle geluks-euro's op geraffineerd wijze uit de zakken van de orde- leden of cursisten te laten verdwijnen, zonder dat de betaler er achteraf iets wijzer van is geworden.

Onlangs hoorde Sterzoeker van iemand dat het maar goed was dat Zwarte Magica geen computer en internet tot haar beschikking heeft, anders zou ze vast en zeker ook een magische orde beginnen en Internet gebruiken om leden te werven voor haar orde, zodat ze behalve het geluksdubbeltje, van Dagobert, ook uw geluksdubbeltje zou kunnen bemachtigen. Helaas is dat een kleine misvatting. De heksen in Duck Stad hebben wel degelijk toegang tot het duckstadse-Intraheks-plus, en daarmee maakt Zwarte Magica gebruik van een toverabonnement om haar zwarte magische kunsten te vertonen. Dit alles om Oom Dagobert het leven flink zuur te maken.

Zwarte Magica klonen, uit het echte leven, gebruiken internet niet om uw leven zuur te maken, maar om reclame te maken, echter wel met hetzelfde doel als die van Zwarte Magica; Ze zijn uit op de inhoud van portemonnee, dus uit op uw geluksdubbeltje!

Misschien is Zwarte Magica ook wel Sterzoekers favoriete stripfiguur, omdat ze een prototype is van een zwarte Magiër of Heks, en omdat Zwarte Magica zo heel herkenbaar is. Met Zwarte Magica gaat het altijd mis. Ondanks alle tegenslag bijkt ze toch onoverwinnelijk, waardoor Sterzoeker sympathie krijgt voor haar valse streken, doorzettingsvermogen en toverkunsten. Zolang deze prototype Magiër of Heks optreed in een stripverhaal is het om te lachen en kunnen we ons er kostelijk mee vermaken. Anders wordt het wanneer mensen zich gaan gedragen als stripfiguren, omdat dit aandacht, macht en geld oplevert.

U kent ze dan ook vast wel, van die mensen die op stripfiguren, zoals Zwarte Magica, lijken en die er alles aan doen om herkenbaar te zijn als Magiër of Heks. Zwarte Magica lijkt voor hun model te hebben gestaan en daardoor zijn deze figuren weer heel erg herkenbaar voor de zoekers op het magische pad, die denken dat het een magische uiterlijk ook staat voor een magische innerlijk. Bij nadere beschouwing komen bij dit soort figuren niet alleen hun uiterlijke gelijkenissen met Zwarte Magica overeen, maar ook hun gedrag en streken.

Zwarte Magica klonen, zijn gek op geld en uiterlijk, en dragen dan ook standaard witchy zwart lang haar, opvallende witchy kleding, het liefst zwart of paars. En als sieraad een glanzende zilveren pentagram, of andere opvallende sieraden, waarmee ze u duidelijk willen maken dat ze met Magie behept zijn, zodat ze allerlei figuren aantrekken die gefascineerd zijn door deze griezelige en occulte uitziende toerusting. Normale mensen vragen zich dan ook af, als zo'n uitgedoste Magiër op straat zien lopen, waar het Halloween feest is.

Wel beschouwd is het eigenlijk heel vreemd dat een Magiër zich van het Zwarte Magica uiterlijk bedient om zichzelf als Magiër kenbaar te maken. Dat is in feite nergens voor nodig. Of iemand er nu wel of niet als proto type Magiër uitziet, zegt dan ook totaal niets over wat iemand kan of vertegenwoordigt. Er bestaat immers geen speciale 'Witchy' manier van kleden, waardoor je meer Heks of een betere Magiër bent. Er is ook geen 'Witchy' manier van eten, en geen 'Witchy' manier om te praten. Er zijn geen officieel Witchy boeken, om te doen alsof, om te lezen terwijl je in de Mc Donalds zit, in de hoop dat iemand zal merken dat je Magiër bent.

Er is geen officiële levensstijl die zou kunnen worden aangewezen als zijnde typisch "Witchy" of "Pagan". Ondanks wat velen dit wensen te geloven. Wiccans, Pagan's en Magiërs en andere Heidenen komen vanuit allerlei achtergronden, hebben allerlei loopbanen/ beroepen en levensstijlen. Wanneer ze niet hun goden en godinnen vereren, of bezig zijn met het beoefenen van hun rituelen en religie, is het meestal niet herkenbaar aan hun uiterlijk, of aan hun doen en laten dat ze Heks, Magiër of Pagan zijn. Hoe anders is dat met de commercieel Magiër, die uit is op uw ziel en zaligheid.

De heksen en Magiërs die het Zwarte Magica uiterlijk geadopteerd hebben doen dit vaak met reden. Dit heeft alles met marketing en marktwerking te maken. Men toont het beeld dat de populaire media van Wicca, Magie en andere vormen van Neo-Paganisme heeft, om betalend publiek aan te trekken. Daarmee wordt tevens een vertekend beeld naar buiten gebracht. Omdat dit beeld in werkelijk niets met ware Magie, een ware Magiër of wicca te maken heeft, is dit in feite een respectloos manier om Wicca of Magie te presenteren aan anderen.

Magiers, en Neo-Paganistische (religies) zijn in de minderheid, in onze samenleving, maar dat geeft niemand het recht om stereotype beelden over hen te gebruiken, om een boekverkoop te stimuleren, of om een eigen magische orde te promoten. Degenen die een opzichtige Zwarte Magica uiterlijk, of een zogenaamde "Wicca" kledij, of veren, kristallen en pentakels / sieraden dragen, omdat het commercieel voordeling is en publiek aantrekt, geven een totaal verkeerde voorstelling van de rest van de mensen die met Magie en Wicca bezig zijn.

Wat geeft dit soort figuren het recht om dit te doen? Domheid of onwetendheid is geen excuus. Van de stripfiguur Zwarte Magica, daarvan kunnen we de doldwaze dommigheden zeer waarderen, maar van iemand die zegt Magiër te zijn, daar voor liggen de kaarten toch echt heel anders.

13 opmerkingen:

 1. Dagobert roept Zwarte Magica aan om eens in de toverbol te gluren, er is een vreemdeling die Oom Dagobert zijn geluk,s dubbeltje probeert te betoveren.

  Oom Dagobert,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Wat geeft dit soort figuren het recht om dit te doen?'
  Hebben ze dan niet aan Sterzoeker gevraagd of ze zich mogen kleden zoals ze zelf leuk vinden?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @S.S. hahaha dat is een goeie, maar ik snap wel waar Sterzoeker op doelt. Je hebt van die figuren die zich verhullen in nevelen en zich door middel van hun uiterlijk totaal anders voordoen dan dat wat je ziet. De verpakking is mooier of juist lelijker ( net waar je van houdt) dan wat er in zit.

  Zeg maar gerust dat als alle hupmiddelen zijn afgedaan, dan blijft er niet veel meer over dan een kaal lelijk vogeltje, met ook nog eens een lelijk hebberig karakter.

  Dit gaat dus niet over mensen die zich gothic kleden, omdat ze het leuk vinden, daar is niets mis mee, maar over misleiding, verkoop, en het gebruikmaken van uiterlijk vertoon om een bepaalde indruk te maken.

  Groetjes, Tover Heksje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh, een schaap in wolfskleren, ja die kennen we!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat noemen ze beroepskleding. Wedden dat als deze magiër als thuis komt;
  **haar pruik af zet,
  **haar toverstaf aan de wilgen hangt,
  **haar ogen uit doet,
  **oude pantoffels aan haar voeten doet
  ** aan een wijntje , op het voorbalkon, nipt,
  ** over het water kijkt en denkt; dat heb ik weer goed gedaan
  ** onderwijl spreekt ze een verdubbelingsspreuk en vult ze haar oude sok met eurobiljetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit soort figuren vallen vroeg of laat gewoon door de mand, kwestie van tijd tot iedereen ze uitkotst.

  B*B
  Irmgard

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wouw die foto, wat een opvallende gelijkenis!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik mis een paar laarsjes, zulke schoenen draagt ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tegenwoordig wel hoor. Ze gaat met haar tijd mee. Sinds ze op dieet is geweest loopt ze op hoge hakjes, in lolita rokje, met bijpassende gothic jasje van tante Toet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh ja, dat jasje van Toet had ze gekocht op de PFI, volgens mij toch een paar maatjes te krap. En Toet droeg het toch met meer souplesse.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb me altijd afgevraagd waarom sommige lui die bezig zijn met magie er uit willen zien als een spripfiguur.

  Want al lijken ze uit de Donlad Duck genipt te zijn, zo zijn echt geboren. Dat geldt zeker ook voor Ina Custers. Kijk bv naar de Zus van Ina Custers. Margo van Bergen op: http://www.musicwords.nl/presscontent~Planet%20Blue
  ,dan zie je hoe Ina er uit gezien had als ze normaal was gebleven. Margo is een mooie vrouw en die kan ook nog echt iets; zingen.

  Is het zich verkleden als heks of Zwarte Magica met een bepaalde bedoeling? Is het om herkenbaar te zijn voor de zoeker? of om de verkoopcijfers te stimuleren?

  Ik heb ook nooit begrepen waarom Ina Custers bijvoorbeeld zo'n gekke naar heksen-uiterlijk transformatie heeft onder gaan.

  Toen Ina bij DAN begon had ze kort haar en was ze redelijk normaal. Nu heeft ze een hoofd vol van die enge lange zwarte Extensions, haar zwart geverft, en dan nog die malle blauwe ooglenzen. Nu dan ook nog gothic kleding, waar is het allemaal goed voor?

  zijn er ook nog serieuze magiers die er gewoon normaal uit zien, waarvan wij niet hoeven te schrikken?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er zijn in ieder geval wel heksen die er normaal uit zien, voor zover ik weet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @irmgard, oh zeker, maar er hebt altijd wannebees, die het Hollywoodfilm-beeld cultiveren. Is lekker herkenbaar, voor henzelf en voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails