vrijdag 30 september 2011

Mummies in Kunsthal Rotterdam

In het najaar van 2011 staat de tentoonstelling ‘Mummies! Het ontrafelde geheim' op het programma in de Kunstal te Rotterdam. Van 1 oktober 2011 t/m 29 januari 2012. Ruim 225 objecten geven in een spectaculair tentoonstellingsontwerp inzicht in de fascinerende begraafrituelen van het oude Egypte.


Hoogtepunten zijn de Anchhor mummie uit Thebe en zijn authentieke grafkisten die nog geheel intact zijn. Talrijke zeldzame objecten zoals magische scarabeeën, amuletten, juwelen en beelden die in de grafkisten worden meegenomen zijn te zien. De tentoonstelling brengt aan de hand van nieuwe technologische ontwikkelingen ook enkele geheimen van de mummies aan het licht. Voor kinderen en leerlingen is een uitgebreid educatief programma aanwezig in het MummieLAB.

Opmerkelijke rituelen in het oude EgypteNergens speelt de dood zo'n belangrijke rol als in het leven van de oude Egyptenaren. De tentoonstelling vertelt het verhaal van het ritueel rondom het mummificeren, dat rond 2600 v.Chr. ontstaat om het lichaam zo lang mogelijk te kunnen bewaren voor de reis naar het rijk van de god Osiris. Prachtige voorwerpen illustreren hoe het mummificatieproces in zijn werk ging. Daarnaast komen opmerkelijke begrafenisgebruiken aan bod waaronder het mummificeren van dieren.

MummieLAB De oude Egyptische beschaving en zijn hoogwaardige begrafenisrituelen blijven tot op de dag van vandaag indruk maken op nieuwe generaties. In samenwerking met het Erasmus MC besteedt de tentoonstelling, aan de hand van röntgenfoto's, MRI scans en een gezichtsreconstructie, uitgebreid aandacht aan technologisch onderzoek naar mummies. In het MummieLAB kunnen jonge bezoekers knuffels mummificeren. Voor scholen wordt een speciaal digitaal schoolbord programma ontwikkeld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails