maandag 12 september 2011

Kritiek en Toekomst

Met bezorgdheid en verbazing heb ik de meest recente discussie gevolgd. De aanleiding was een aankondiging van een cursus Ritueel en Ceremonie.De bezwaren van een van de docenten leg ik even terzijde. Hoe terecht die ook zijn geweest, men kan altijd om correctie vragen bij Sterzoeker. Dat heeft de betreffende docent niet gedaan. Dat verbaasde mij. Had zij dit wel gedaan dan was onenigheid vermeden. Nu ontspon zich een nodeloze discussie over de vraag wie Sterzoeker is, met wilde beschuldigingen naar een docent van de bewuste cursus.

Door: " De Kritische Magier"

Het kwam niet als een verrassing en toch is het steeds nieuw, die kloof tussen denken en doen van mensen die zichzelf neerzetten als een vaste kern van de spirituele wereld van Nederland. Zij lijken de woordvoerders van bepaalde stromingen, maar of ze dat echt zijn? Ik heb mijn twijfels. Eerlijk gezegd hoop ik ook niet dat zij de woordvoerders zijn. Dat zou mijn bezorgdheid nog verder aanwakkeren. Ik zag namelijk een verbeten fanatisme in de reacties en vroeg mij af wie daarmee gediend was.

Dat bracht mij op de volgende vraag: kan iemand uit rancune en frustratie de magische kring binnenstappen met het doel een persoonlijke rekening te vereffenen? Het antwoord is vanzelfsprekend ja. De zuiverheid van motieven wordt immers niet getoetst bij de poort. Werpt men zich op als representant – al of niet openlijk - dan komt een dubbele verantwoordelijkheid naar voren namelijk die voor de persoonlijke gevolgen en de gevolgen voor de stroming die men vertegenwoordigt. Met name het laatste werd in de discussie flink uit het oog verloren. Gevolgen kunnen alleen in de toekomst worden vastgesteld. De toekomst werd dus uit het oog verloren. In de toekomst zal blijken wat persoonlijke rancune en frustratie hebben gedaan met de spirituele kring van hun woordvoerder. Ik voorzie niets goeds.

Het is bepaald geen zinloze bezigheid om de eigen motieven op hun zuiverheid te controleren, het is een daad van verantwoordelijkheid. Het streven naar verbetering is menselijk. Kritische vragen stellen over datgene wat zo vanzelfsprekend lijkt hoort daarbij. Sterker nog, vanzelfsprekendheid is de baarmoeder van de kritiek.
Dat het uien van kritiek veroordeeld wordt acht ik zelf een voorbode van achteruitgang van ontwikkelingen. Men kan hopen dat de woorden een beetje zorgvuldig gekozen worden, maar zelfs als dat niet het geval is en een discussie fel is, is dat nog geen reden om iemand te veroordelen omdat men kritiek heeft.

Dit geeft precies de kloof aan die ik in de laatste discussie zie. Wie ook maar enigszins de indruk wekt een voorstander van de kritische kijk te zijn die wordt verbaal geëxecuteerd door de tegenstander. Dan begin ik mij af te vragen of deze houding representatief is voor bepaalde spirituele kringen. Ik denk namelijk van wel.

Sterzoeker is niet mals als het om misstanden gaat. Het zijn de misstanden die tot dat moment bedekt hebben kunnen blijven door ieder opgestoken vingertje te amputeren en de vraagsteller de deur te wijzen. De vragen blijven onbeantwoord en dat wakkert de kritiek nog verder aan. Amputatiepogingen krijgen een verbeten karakter maar de vragen stapelen zich alleen verder op, de kritiek wordt feller. Dan komt Sterzoeker en gooit de kwestie open. Vaak gebeurt dat op een moment dat de kritiek al huizenhoog is opgetast. Dat is immers te zien aan de explosie van grimmige reacties van de tegenstanders van de kritische kijk.

We zijn nog niet klaar met de vaststelling dat er veel oud zeer wordt botgevierd in spirituele kringen. De boze wereld lijkt altijd buiten de kring te liggen en Sterzoeker is daar deel van. Wie meditatie als hobby heeft kan hierin aardige focuspunten vinden. Wie een groep of stroming vertegenwoordigt heeft meer om over na te denken. Die moet beseffen dat het hippiecredo “get together, let’s be brothers” geen serieus antwoord was op de verzakelijking die zich toen al aandiende. Men keek de andere kant uit want men wilde het niet zien en het dierbare credo was tien jaar later een lachertje.

De toekomst wordt nu gemaakt. Ieder woord, iedere daad – hoe klein ook - is een bijdrage aan de toekomst. Elk mens koestert idealen. Of het ideaal waar wordt hangt in hoge mate af van factoren die nu genegeerd worden, dingen die niet in het ideaalbeeld passen en zich nu in de vorm van kritiek aandienen. Het belang van kritiek en kritische vragen is onlosmakelijk verbonden met de toekomst.

De Kritische Magier

12 opmerkingen:

 1. @ ?

  Het zijn heel vaak de reacties die maken dat de hele parade weer voorbij trekt. Kijk maar naar je eigen reactie.
  Noem bijvoorbeeld Ina Custers en daar gaan we weer. Is ook niet altijd boeiend, geef ik toe. Zou beter zijn als die zelf een keer wat doet aan dat rare imago van haar. Alle gifkikkers hier kunnen daar niks aan veranderen, alleen zij zelf.

  Dat stukje hier van de KM laat goed zien wat de onderlinge ruzies veroorzaakt. Nou, Anoniem, ga daar vooral mee door dan. Weet je tenminste zeker dat er iemand in zijn vuistje zit te lachen. Nee, namen noem ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ik met je eens, van dat persoonlijke leed. Daar gaat het stuk van de KM ook over.
  Dat objectieve is zoiets. Die leedlijders vinden alleen iets objectief als ze hun leed herkennen. Dan vind ik een algemeen stuk over leed zoals van de KM toch boeiender dan het persoonlijke leed. Want dat deed me weer denken aan een discussie op een ander forum, die over witte magie vs zwarte magie.
  Onder het vaandel van spirituele ontwikkeling wandelt heel wat volk met een vracht wraakgevoelens. Daar vraagt niemand naar als je bij een coven of andere magiegroep wilt. Misschien kan je dus wel een paar magische trucjes leren om vijanden te lijf te gaan en toch zelf buiten schot te blijven. Zijn dat de "helden" van de spirituele club? Of is dat de onderkaste?

  Welke objectieveling gaat dat eens uitleggen dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. LOL, dit noem ik nou NEW AGE. Ze hebben de klok horen luiden maar weten van gekkigheid niet waar die klepel nou hangt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leg maar uit dan. daar vroeg ik om.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sterzoeker zal loze kreten en onhebbelijke teksten voortaan verwijderen, conform de disclaimer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. *Anoniem 11.32; Ik voel me niet geroepen om uitleg te geven.
  Er is geen onderkaste, het zijn mensen, net als jij en ik. De een is meer bedreven in zichzelf boven de woede te plaatsen en vervolgens verder te gaan met zijn of haar leven en de ander koestert wraak zoet of bitter, maar heeft veelal zichzelf ermee. Buiten schot blijven is alleen maar een façade. Je wordt hoe dan ook geraakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed, laten we die scheiding "helden"/onderkaste even weg. Dat schreef ik omdat nog wel eens de indruk wordt gewekt dat de bovenlaag van een spirituele stroming vrij is van zulke smetten. Jij zet het in een algemeen menselijk licht.

  Dat betekent dan wel dat wraakgevoelens in alle lagen van een stroming/groep enz. kunnen een rol kunnen spelen. In dat geval heeft KM dus een behoorlijk objectief beeld neergezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem 12.50 zet een herkenbaar beeld neer, net als de KM. Niemand is openlijk over wraakgevoelens als het de bedoeling is om je nou juist te verbloemen. Al helemaal niet in spirituele kringen want dat staat niet fijn.
  De rancune bestaat dus en kan ook een motief zijn om in de magische kring te stappen.

  Doet me aan dat voedsel zonder toevoegingen denken dat iedereen in z'n mandje deed want het was gezond omdat er niks over toevoegingen op het etiket stond.
  De spirituele zoeker kan dus ook best heel andere motieven en behoeftes hebben en het niet zeggen. Het etiket zegt ook daar niet alles. Als helderziendheid zo dik gezaaid was als wel eens wordt beweerd was het probleem opgelost voor het een probleem werd.

  Objectief kan je hoogstens zijn over het verschijnsel-in-zijn-gevolgen. Dat is wat ik in de KM tekst lees en bij Anoniem 12.50 lees ik dan weer dat het ook niet ontkent wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vesta, Sylvia, Sterzoeker, Kritische Magier, ik geloof dat iemand heeeeeel boos is, zie sc....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @anoniem,
  ik heb op het SC niets kunnen vinden over boos zijn. Of moet je daar lid van zijn??? Wie is er daar op het SC boos, en waarover?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Iemand heeft iets gezegd over iemand anders en daar zijn anderen boos over. Het is immers heel belangrijk wat anderen over anderen zeggen, toch?

  O ja, wie is Sterzoeker nou eigenlijk?

  Kan mij niks schelen maar anderen vinden het heel belangrijk om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik vind het niet altijd belangrijk wat anderen zeggen, ligt eraan waar het over gaat en of het onderbouwt is.
  ik vind het niet belangrijk wie sterzoeker is en ook niet wie anoniem 18 september 2011 23:32 is.
  ik vind het niet belangrijk vragen te stellen die anderen belangrijk vinden en die mij niet boeien.
  Ik stel die vragen dan ook niet

  De Baadster

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails