maandag 31 januari 2011

Plunderingen in Egypte

In Egypte wordt momenteel fel geprotesteerd tegen het bewind van Hosni Mubarak. Veel Egyptenaren zijn deze president, die al sinds 1981 aan het bewind is, meer dan zat. Ze willen meer democratie en minder corruptie. Bij grootschalige protesten, onder meer in Caïro, zijn al meer dan honderd doden gevallen.


Dr. Zahi Hawass spreekt over de plundering van het Egyptisch museum.


Vandalen plunderden onderwijl het beroemde Egyptisch Museum in Caïro en vernielden daar ondermeer tweeduizenden jaar oude mummies. Plunderaars maakten van de chaos gebruik en hebben afgelopen weekend hun slag geslagen, meldt de egyptoloog Zahi Hawass op zijn website.

Op vrijdag 28 januari 2011, toen de protestmarsen begon in Caïro, werd een avondklok afgegeven, deze begon op vrijdagavond om 18:00, tot zaterdagmorgen 07:00. Helaas, was op die dag het Egyptisch Museum in Caïro, niet goed bewaakt. Zo'n duizend mensen begonnen over de muur te springen, aan de oostkant van het museum, naar de binnenplaats.

Aan de westelijke kant van het museum, is onlangs, een mooi cadeauwinkel, restaurant en een cafetaria voltooid. De plunderaars vielen de cadeauwinkel binnen en stalen alle sieraden en ontsnapten. Ze dachten dat de winkel het museum was. Tien plunderaars vonden een toegang tot museum via de nooduitgang, de trap aan de achterkant van het museum.

Zoals eenieder weet, is het Egyptisch Museum in Cairo 's nachts verlicht en zitten er ramen in het dak. De criminelen braken de glazen dakramen kapot en gebruikten touwen om binnen te komen Er is een afstand van vier meter, van het plafond naar de grond van het museum, die ze moesten overbruggen. De avond waarop de plundering plaatsvond waren er slechts drie toeristenpolitieagenten aanwezig die de hele nacht waren gebleven, omdat ze niet in staat waren geweest om het museum te verlaten voordat de avondklok werd ingevoerd.

Deze officieren, en een aantal jonge Egyptenaren die bij het museum aanwezig waren, hebben geholpen om meer plunderaars te stoppen die van plan waren om het museum binnen te dringen. Om 22:00 op vrijdagavond, kwam het leger in het museum en gaf extra beveiligingsbijstand.

Gelukkig hebben de criminelen, die de sieraden uit de cadeauwinkel gestolen hebben, niet geweten waar de sieraden in het museum zich bevonden. Ze gingen naar de afdeling van de Late Periode, maar toen ze er geen goud vonden, braken ze dertien vitrines open en de oudheden gooiden ze op de vloer. Vervolgens gingen de plunderaars naar de afdeling van Toetanchamon. Ze openden slechts een vitrinekast. De plunderaars vonden een standbeeld van de koning op een panter, braken het stuk en gooiden het op de vloer.

De oudheden in het museum die beschadigd zijn geraakt kunnen gelukkig worden hersteld, en de toeristenpolitieagenten hebben alle plunderaars die inbraken gevangen. Afgelopen zaterdag, heeft het leger het museum opnieuw beveiligd en bewaakt het nu van alle kanten.

Niet alle demonstrerende Egyptenaren waren betrokken bij de plundering van het museum. Een zeer klein aantal mensen probeerde in te breken, te stelen en te roven. De meeste Egyptenaren roepen om vrijheid, en maken absoluut geen deel uit van dit soort criminele plunderacties.

Helaas hebben zich tijdens de demonstraties meer plunderingen voor gedaan. Ten oosten van Qantara in de Sinaï, hebben plunderaars een grote winkel met antiquiteiten uit het Port Said Museum overvallen. Een grote groep plunderaars, gewapend met geweren en een vrachtwagen, drongen de winkel binnen, de dozen in het magazijn werden geopend en ze namen de kostbare voorwerpen mee.

Andere groepen plunderaars hebben geprobeerd om het Koptisch Museum, het Royal Jewellery Museum, het Nationaal Museum van Alexandrië, en het El Manial Museum te plunderen. Gelukkig verhuisden de vooruitziende medewerkers van het Royal Jewellery Museum alle sieraden en objecten naar de kelder, en verzegelden deze voor vertrek. Van veel plaatsen is nog niet bekend hoe de lokale situatie momenteel is.

Op basis van de filmfragmenten van El-Jazeera is te zien dat een beeld van Toetanchamon is vernield.


De afgebroken voeten van een beeld van Toetanchamon.

Het houten model van het leger van Mesehti uit zijn graf te Assioet, 11de dynastie.

Houten modellen uit het Middenrijk zijn kapotgeslagen. Het beroemde model van het leger van Mesehti lijkt gespaard gebleven, alleen de vitrine is kapot geslagen, maar andere modellen liggen gebroken op de vloer.

Een van de soldaten uit het model van Mesehti is van het 4000 jaar oude houten model losgerukt en op de grond gesmeten.

Deze zwaar beschadigde houten boot hoort ook bij de inhoud van het graf van Mesehti.

Deze boot is met een lengte van 1,5 meter het grootste houten model van een boot uit het Middenrijk.

Het Verguld beeld van Toetanchamon staand op een zwarte panter.

De filmbeelden van El-Jazeera Laat zien dat de zwarte panter van het beeld van Toetanchamon gebroken op de vloer ligt van het museum.

De vergulde opengewerkte kartonnage op de mummie van Toeya in de oorspronkelijke staat.

Op de filmbeelden van El-Jazeera is te zien dat deze mummie beschadigt is. deze mummie heeft vorig jaar nog een belangrijke rol gespeeld bij get DNA onderzoek van Toetanchamon. De Kartonnage plaat is met geweld van de mummie afgerukt. Deze kartonnage zat vast gekit met bitumen (hars) en zeer waarschijnlijk heeft de mummie daardoor beschadigingen opgelopen.

Ook één van de gouden waaiers uit het graf van Toetanchamon is beschadigd. Hierboven ziet u de originele foto's gemaakt na de ontdekking van deze waaiers in het graf van Toetanchamon in 1922 in het Dal der Koninginnen.

Een waaier ligt kapot op de grond.

Het verguld beeld van Toetanchamon jagend in een papyrusboot.

De papyrusboot van het beeld van Toetanchamon ligt kapot op de grond.

2 opmerkingen:

 1. Ik weet een leuke actie:

  VELPON VOOR EGYPTE

  Werk te doen in die musea!! Plak die Hawass meteen achter het behang in een pyramide, eerst zijn zakken leegmaken natuurlijk.

  Breitling

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heftig verhaal, jammer dat het juist op zo'n dag de beveiliging niet in orde was. Zeer mooie historische kunst wat weg is. Wellicht dat ze het de volgende keer kunnen voorkomen. Een goed surveillance systeem kan hier wel soms bij helpen in geval van onderbezetting.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails