vrijdag 27 augustus 2010

HOERA, DE WICCA TRADITIE HOLT ACHTERUIT!

Op sterzoeker is veel gezegd en geschreven over Wicca. Daarnaast zijn er een groot aantal reacties via de mail binnengekomen, op de betreffende blogs. Reacties van lezers zijn dan ook van harte welkom en worden als u dat op prijs stelt, of op verzoek, als blog opgenomen op Sterzoeker. Uiteraard altijd met toestemming van de schrijver. Soms betreft het in deze reacties meningen, die lijnrecht tegenover elkaar staan. Of komen lezers met verhalen uit de praktijk die elkaar ronduit tegenspreken. Dat is helemaal niet erg. Sterzoeker belicht de zaak graag van verschillende kanten en laat de lezer graag aan het woord.
Hieronder volgt dan ook een blog, over Wicca en de PFI, van de Kritische Magier, een trouwe bezoeker en inmiddels gastschrijver van Sterzoeker. Van de PFI zelf hebben wij helaas nog geen reactie mogen vernemen op de eerdere blog over Wicca. Gaarne zou sterzoeker vernemen hoe volgens de PFI nu de vork werkelijk aan de steel zit. Uit de hoek van het PFI blijft het echter tot nu toe opvallend stil.....


Laten we even twee dingen uit elkaar houden: de PFI en Silver Circle. Aan het hoofd van de PFI staat Lesley alias Morgana, aan het hoofd van Silver Circle staat Dennis Sythove alias Merlin.
Dennis en Lesley zijn dat al jaren een koppel en delen een fraaie behuizing in Zeist, maar toch zijn PFI en Silver Circle twee verschillende deuren naar dezelfde winkel.

De PFI meent belangen van paganistische stromingen te behartigen. Helemaal zeker is dat niet omdat het contact met de achterban minimaal is. Dat wil zeggen: voor de buitenwacht niet zichtbaar. Concreet wordt er helemaal niks behartigd, als paganist is men aan de heidenen overgeleverd. In onzichtbare inkt staat het motto “U ZIET MAAR”in het banier van de PFI geschreven.

Om van deze exclusieve onzichtbare “vereniging” “lid” te mogen zijn moet men wel contributie betalen anders ligt men er uit en mag men geen gebruik maken van de bijzondere voorrechten die PFI “leden” genieten. Zoals bijvoorbeeld het ontvangen van een blad uit Engeland met – u raadt het al – Engelse nieuwtjes over buitenlandse paganisten. Boeiend.

Silver Circle is van oorsprong een coven en wel een Gardnerian coven. Gardnerians zijn de streng gereformeerden in Wiccaland. Dat trekt altijd nog wel wat romantische zielen, maar het houdt niet over. Tradities zijn leuk maar in Zeist moet de schoorsteen ook roken. Daarom doet men concessies aan de dierbare traditie.

Met de mond wil voorganger Dennis/Merlin de traditie nog wel belijden, met de daad is het anders gesteld. Silver Circle geeft een blaadje uit dat Wiccan Rede heet. Dit blad wordt hoofdzakelijk volgeschreven door ene Jana. Voorheen vulde Lesley/Morgana nog de bladzijden maar ja, drukdrukdruk dus geen tijd meer. Dit oubollige geschrift, dat helaas met enige regelmaat verschijnt, bevat ook een aantal advertenties. Een regelmatige adverteerder is de Temple of Starlight van Ina Custers, u weet wel, die “magische school” waar je vooral heel veel euro’s tevoorschijn moet toveren om kennis te mogen nemen van dingen die iedereen al weet. Ook zo boeiend.

Het hing allang in de lucht en Lesley/Morgana werd her en der geciteerd: Silver Circle, PFI en Temple of Starlight zouden samen “leuke dingen” gaan doen. Nu kunnen we met z’n allen niet raden wat de Temple of Starlight met paganisme te maken heeft. Wie het weet mag het zeggen. Toch duikt Custers de laatste tijd met grote regelmaat op bij het forum van Silver Circle (sorry, alleen “leden” hebben daar toegang, spaar u de moeite) om aldaar haar ronkende nonsens te verkopen voor veel geld. Na lezing van de omvangrijke wervingsbrief weet men vooral dat Custers veel financiele baat heeft gehad van haar “werk”. Waarvan acte. Nou, er zijn vast nog wel simpele zielen te vinden die zich in de boot laten nemen.

En ... er is nog een ander nieuwtje. Ten huize van het PFI/Silver Circle koppel wordt een meet and greet gehouden. O jubel, we mogen nu persoonlijk kennis maken met Lesley, Dennis en Ina Custers. Welke deur men moet nemen om bij de winkel in Zeist binnen te komen voor Miet en Griet is een interessante vraag. Dat Lesley/Morgana het ruim neemt met de opvattingen over de definitie van paganisme,is bekend. Die heeft nog wel een plekje over voor de Temple of Starlight. Ach, definities,wie houdt zich daar nou mee bezig, toch?

Maar Silver Circle dan? Deze hard core Wiccans hebben toch helemaal niks met een Temple of Starlight, zou men denken. Het is nou juist Dennis/Melin die altijd zo hamert op de zuiverheid van de traditie en die andere wiccastromingen smalend afdoet als hobbyisten met een bezem. Het zijn nou juist de Gardnerians die zichzelf de elite wanen. En was het niet Ina Custers die wicca de, ik citeer, “kleuterschool van de magie” noemde?

Ja, totdat de kas leeg is. Als het om geld gaat is iedereen je vriend, dus ook Custers. Dat recept van haar is toch wel het proeven waard: magie die euro’s in het laatje brengt. En zo roeren Miet en Griet gezamenlijk in de ketel waar de vermenging van de “tradities” op een hoog vuur staat te pruttelen. De uitkomst moet goud zijn, dat heeft Custers beloofd.

Iedereen met kritische vragen kan natuurlijk in september terecht bij dit illustere gezelschap te Zeist. Laat de gelegenheid vooral niet voorbij gaan want de traditie holt achteruit, net als de PFI. Bel voor de laatste ronde!

Ik amuseer mij kostelijk over het feit dat oplichterij toch altijd weer een nieuw gezicht heeft. Bovenstaande illustratie voeg ik graag bij.

De Kritische Magier

86 opmerkingen:

 1. Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen lezen op het silver circle forum hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, sterzoeker, met een beetje ballen ventileer je daar ook je(jullie) mening en laat je dus zien hoe het wel moet i.p.v. jezelf redelijk anoniem buiten schot te houden en veilig af te geven. Ik waardeer een hoop van je blogposts, althans ik catalyseer daaruit wat ik zelf nuttig acht, maar je hebt de neiging zaken erg zwart-wit en negatief te stellen en dingen te veroordelen zonder dat je m.i. moeite hebt betracht het nut ervan in te zien of iemands moeite en energie.

  Ga daar eens de andee kant van het verhaal probeen te achterhalen i.p.v. enkel lokroepen te uiten, die maar een selectief publiek bereikt.

  Groetjes, Daan( sc)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Daan,

  Zoals je in de bovenstaande blog al kon lezen is Sterzoeker gaarne bereid om de zaken van meerdere kanten te belicht. Dus ook van de kant waar jij op doelt.

  De bovenstaande blog is een ingezonden stuk, dus niet perse de mening van alle medewerkers achter Sterzoeker. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die voor sterzoeker schrijven, die geheel niet persoonlijk bekend zijn met het PFI en al helemaal niets hebben met magie of wicca, en wellicht een heel andere mening toe zijn gedaan dan deze blog-schrijver. Diegene die de Egypte-stukjes schrijft is daar een mooi voorbeeld van.

  Wat jij de andere kant noemt, dat zou Sterzoeker dan ook graag uitgebreid willen belichten. Er moet dan natuurlijk wel iets bij ons binnenkomen, wat die andere kant van de zaak belicht.

  Misschien wil jij zelf wel een stuk schrijven voor sterzoeker? Een blog waarin je uitleg geeft waarom je het oneens bent met wat er tot nu toe over Wicca en de PFI is geschreven op Sterzoeker. Input is altijd van harte welkom. Bij deze ben je dus van harte uitgenodigd om de zaak te verhelderen!

  In de disclaimer kan je lezen dat de ingezonden stukken niet altijd de mening zijn van alle Sterzoeker medwerkers of van iedere gastschrijver.

  We laten graag iedereen die een (persoonlijke) mening heeft aan het woord. Tenzij deze discriminerend is of rond uit kwetsend, dan komt het niet op de blog.

  Voor de onderwerpen op sterzoeker zal ook gelden dat het ene thema meer zal aanspreken dan het ander. Voor iedere mening ruimte, en voor ieder wat wils, zou zomaar het moto van Sterzoeker kunnen zijn.

  Sterzoeker is ook helemaal niet Anoniem of bezig zichzelf buiten schot te houden, zoals jij suggereert. We ontvangen graag een kritische mening en scholen ons graag bij, daar waar het ons aan informatie ontbreekt. Wij vragens ons af wat heeft het voor zin heeft om hier een lijstje met namen van Sterzoeker-medewerkers neer te zetten. Dat zou een lijst met namen zijn van mensen die toch verder niemand kent.

  Nogmaals andere, kritische, tegengestelde, (tegendraadse mag ook,) of opbouwende meningen zijn altijd van harte welkom.

  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de Kritische Magier27 augustus, 2010 19:29

  Beste Anoniemen,

  Het Silver Circle forum is slechts beperkt toegankelijk voor niet-leden. Er zijn een aantal gesloten secties.

  Is je ooit opgevallen dat er op het Silver Circle forum geen uitgesproken mening voorkomt?. Men is het opvallend vaak met elkaar eens. Misschien moest jij maar eens uitleggen hoe dat komt. Natuurlijk kun je dan met dezelfde moeite "de andere kant" van het verhaal vertellen.

  Onze lokroepen worden tot in de verste uithoeken gehoord. Daar ben je zelf het beste bewijs van, Daan (sc). Kom, breng kleur in onze zwart-witte zienswijze!

  Hartelijke groeten,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het jammere aan de discussie op Silver Circle vind ik dat er uiteindelijk gewoon om de kwestie heen gepraat wordt. Het merendeel van de dingen die op deze blog geschreven worden over de Temple of Starlight (vooral de reacties op het artikel erover) zijn gewoon waar, het zijn dingen die ik als ex-lid herken. Ina spreekt over iemand die "pijn heeft" en "in een proces zit", maar ik vraag me af of ze niet vergeet dat ze zo'n dingen misschien zelf heeft veroorzaakt door haar eigen manipulatief gedrag. Als er één kunst is die zij goed onder de knie heeft is het zwartmakerij, en in mijn ogen zijn de dingen die ze nu op het SC forum post ronduit hypocriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Sterzoeker, uit de keuze van je blogs die gepubliceerd worden, valt wel het een en ander te destileren natuurlijk, opgeteld bij je eigen reakties en schrijfsels, dus je komt echt niet met zo een reaktie weg, die ontwijkend is en de bal een beetje flauw terugspeelt ;-)

  @kritische magiër. Sorry, je praat poep, als het gevoel je bekropen heeft dat iedereen het daar met elkaar eens is. Mag ik vragen tot welke rubrieken, data en mensen je je beperkt tijdens het lezen van sc? BIvendien, als jij degen was die het blog schreef, geldt eerderstaande post dus voor jou en jouw ballen.

  @Anoniem, ik geloof dat je moeite hebt met ontwaren dat er niet door iedereen om de kwestie heen wordt gepraat. Soms kun je de beste antwoorden filteren uit het zwijgen van iemand en als iemands leden dan ook zwijgen, die normaal hun bekkie wel roeren, kun je je afvragen of dat is uit beleefdheid, desinteresse of misschien iets anders.....

  Groetjes, Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De PFI is een paganistische overkoepelende vereniging die wel degelijk verschillende realisaties tot stand brengt. Pagan Moots (heksencafes), de meeting in Lunteren...Ook is de organisatie een doorgeefluik naar heidense organisaties zoals OBOD (Druide), NOD (Druide),PaganZorro (Algemeen Paganistisch), de Greencraft Wicca en Traditie (Asatru).M.a.w binnen de PFI kun je alle kanten uit. De voorstelling die hier gebeurt is dus wel erg eenzijdig.
  Als Greencraft Wiccan vind ik het commercieel gebruik van onze religie niet kunnen, maar elk zijn mening. Ik heb net zo goed respect voor mensen die wel voor de commerciele aanpak kiezen. Ook dat is Vrijheid.
  Organisaties zoals Temple of Starlight (zelf nog nooit van gehoord) en Celtia Mistral bestaan omdat daar een reden voor is. Ik zou niet weten welke (ik ben perfect gelukkig binnen de Greencraft), maar dat doet er niet toe.Is het omdat men de niet-commerciele organisaties niet kent? Zijn wij niet zichtbaar genoeg? Is het gemakzucht van de zoeker? Koppelt men hoge prijs aan hoge kwaliteit, lage prijs aan lage kwaliteit? Een misrekening van jewelste, maar wie zal het zeggen? Wij zijn blij met wie komt, en onze Greencraft Traditie groeit wel degelijk. Ook bij NOD mag men zeker niet klagen.
  Ik zou zeker niet beweren dat de paganistische organisaties achteruit hollen. Integendeel.
  Wie kwalitatief werk levert, moet nooit om leden verlegen zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. de Kritische Magier28 augustus, 2010 10:52

  Waarde Toran,

  Dank voor je zeer verhelderende reactie! Uit de laatste regel spreekt wijsheid. De integriteit van Greencraft is bekend. Ik wil daar straks nog op terug komen.

  In Nederland ligt de werkelijkheid iets anders.
  Ten eerste is de PFI geen vereniging. Men laat het voorkomen alsof het een vereniging is omdat men over "leden" en "contributie" spreekt. De PFI is echter een stichting die op autocratische wijze bestuurd wordt. Zo zet men de sympathisanten op het verkeerde been en dat is niet juist.
  De PFI heeft niets van doen met de moots of Heksencafe's in Nederland, al wil de PFI die indruk wel graag wekken. Heksencafe's zijn particuliere intiatieven. De jaarlijkse meeting in Lunteren wordt door Lady Bara georganiseerd. Het programma ligt al jaren onder vuur, maar er wordt geen variatie in de eenzijdige van (vaak ondermaatse) lezingen gebracht. Ook al is er aanbod, het is Lady Bara die uitmaakt wie de lezingen geeft en dat zijn elk jaar ongeveer dezelfde. Ik zal nu even niet ziften over de muziek die ieder jaar weer haar treurige klanken op de "gezellige" avond ten gehore brengt. Lady Bara schijnt dit mooi te vinden en dan is de kous af. Dit jaar waren er aanmerkelijk minder bezoekers in Lunteren dan andere jaren. Men kan dit als teken aan de wand zien maar dat doet men niet.

  OBOD, NOD, PaganZorro, Asatru e.d. (voor zover in Nederland vertegenwoordigd) zijn inderdaad organisaties die men bij de PFI zou verwachten.
  Zonder ruggespraak met de achterban spant Morgana zich echter in om de PFI aan clusters te hangen die met paganisme niets van doen hebben.
  Het zijn koepels van reguliere, gevestigde religies waar de PFI (bij monde van Morgana) aansluiting bij zoekt.
  Of de achterban van de PFI dat wil wordt niet gecheckt. Er is geen overleg, een moderne democratische weg wordt strikt afgewezen door Morgana. Zij is ook niet bereid hierover van gedachten te wisselen. Dan loop je dus de problemen recht in de armen.

  De Temple of Starlight is een commerciele organisatie en heeft met paganisme niets van doen. Men beweert met Kabbalisme te werken, maar dat is een farce. De PFI heeft de Temple of Starlight graag binnengehaald. Mikt men op inkomsten in de slipstream van de Temple of Starlight? Laat de PFI zich gebruiken door de Temple of Starlight? Beide zijn even waarschijnlijk. De voorgenomen meet en greet ten huize van Morgana laat het ergste vermoeden.
  Zo gooit de PFI haar integriteit op straat.

  Silver Circle (gerund door Merlin, partner van Morgana) doet hieraan mee. Dat de Temple of Starlight het forum van Silver Circle infecteert met propaganda voor haar peperdure "trainingen" is al een veeg teken. Erger is echter dat juist Merlin de schijn wil hooghouden van zuiverheid van de Garndnerian traditie. Dit streven is op zich niet verkeerd, dat elke andere wiccastroming verketterd wordt is wel verkeerd.
  In de praktijk neemt Merlin het niet zo nauw met de dierbare traditie wanneer vermening of liering met andere tradities geld in de kassa brengt.
  Het is deze hypocrisie waar ik mij tegen teweer stel. Plus het feit dat de aanhang van de PFI bij de neus genomen wordt.

  (deel 2 volgt)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de Kritische Magier28 augustus, 2010 11:47

  Deel 2 van het antwoord voor Toran.

  Zoals we weten wordt de houdbaarheid van integriteit in de praktijk getest. Tussen ideaal en werkelijkheid ligt het krachtenveld waarin we ons in deze discussie bevinden.

  Ik schaar mij aan jouw kant voor wat de toleratie betreft. Dat wil echter nog niet zeggen dat ik tolerant ben ten opzichte van hypocrisie en misleiding. In dat geval mag ik de dingen graag bij hun naam noemen. Met openheid is veel te bereiken.

  In de negentiger jaren speelde er een ernstige controverse tussen de PFI (toen nog PF) en Greencraft. Er zijn toen bijzonder harde woorden gevallen die de PFI nog steeds achtervolgen. Het was Morgana die te zeer van haar gelijk overtuigd was en cryptofascist genoemd werd.
  De woordkeuze was niet gelukkig, toegegeven. Maar hier sprak diepe overtuiging dat tolerantie de problemen kon oplossen.
  Natuurlijk is er een middenweg gevonden want het hoofdbestuur van de PFI in Engeland sprak een hartig woordje mee.
  Nu lijkt deze gebeurtenis van geen belang meer. Nu lees ik het woord vrijheid in je tekst. En vanzelfsprekend onderschrijf ik je stelling.
  Als THEMA, niet als REALITEIT.

  Elke zoeker vindt zijn weg met vallen en opstaan en ieder komt wel een keer bij de verkeerde terecht. Maar we zijn nog niet klaar met een uitspraak alles gebeurt "omdat daar een reden voor is". Teveel toleratie is nauw verwant aan lafheid.
  We behoeven niet teveel te polariseren om duidelijk te maken dat de buitenkant vaak niet strookt met de binnenkant. Dat geldt ook voor organisaties. Laat ieder kiezen naar eigen smaak en behoefte, dat zal mij er niet van weerhouden om te laten zien waarvoor men eigenlijk kiest. In deze tijd is er geen kritiek mogelijk op openheid.

  De vragen die je opwerpt in je tekst zijn zeer interessant en raken de kern van de keuze. Hier kan ieder zijn of haar voordeel mee doen.

  Met vriendelijke groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Daan, haal die poep eens uit je ogen. Er zijn twee onderdelen gesloten voor niet-leden van het Silver Circle forum. Als je dus zelf lid bent zul je daar niks van merken.

  En wat is dat nou voor gezwam over dat zwijgen zoveel meer zegt dan schrijven. Is daar een forum voor? Grapje zeker.

  Het zou toch wel heel prettig zijn als Ina Custers er het zwijgen toe zou doen op dat forum. Ik ben het met Anoniem eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Richwin, er zijn twee algemene subfora gesloten voor niet-leden, maar de discussietopics zijn openbaar. Dat is behoorlijk open, veel fora zijn gesloten voor alleen-lezen. De discussies met Ina C. bevinden zich op het gedeelte dat voor iedereen te lezen is.
  Ik vind het juist prettig dat er discussie ontstaat, omdat zo iemand wat van zichzelf laat zien en de kritische lezer zijn eigen conclusies kan trekken of een eigen kritische noot kan plaatsen.
  @ Kritische Magier: ik denk dat je twee dingen uit elkaar moet houden, nl. Silver Circle als Gardnerian organisatie, en de PFI. Dat de kopstukken van deze twee organisaties elkaars partner zijn wil niet zeggen dat die twee zomaar samenvallen. Ik ben zelf ook wel verbaasd over de enorm hoge vlucht die Ina C. neemt in pagan land, maar an sich is het natuurlijk niet zo heel erg raar dat er kennis genomen wordt van methoden en technieken uit een verwant veld. Misschien is er ook behoefte aan know-how uit andere disciplines en hoopt men van Ina iets te leren. In teleurstelling kan ook een hele wijze les besloten liggen tenslotte.
  De PFI is een merkwaardige structuur, dat ben ik met je eens. Als je een hc begint als particulier en het loopt een beetje leuk, dan krijg je al snel de paraplu en prominente aanwezigheid van de pfi aangeboden, en dat is min of meer an offer you can't refuse (omdat men werkt met een soort "goedkeuringssysteem" en je hc, als je er niet op ingaat, wordt gemarginaliseerd en neergezet als fluff, niet deskundig, beunhazerij, etc.). Goedkeuring heeft als bonus dat je hc wordt vermeld in de lijst in de Wiccan Rede. Het lijkt alsof de PFI vanalles (mede) organiseert, maar dat is dus niet zo. Men verbindt gewoon de naam aan de initiatieven van anderen, en gebruikt de naamsbekendheid die daardoor wordt gegenereerd voor het vingers in de pap zien te krijgen in overleggen en dergelijke. Ik vraag mij af hoeveel mensen er daadwerkelijk lid zijn van de PFI, dus in hoeverre die PFI werkelijk de pagan wereld in NL vertegenwoordigt. Misschien ligt daar ook wel een motivatie: Ina trekt veel volk naar het schijnt (of is dat ook maar propaganda?) en de PFI zoekt daar misschien een nieuwe groep om te representeren.
  Het is verleidelijk om de macht van het geld centraal te stellen in die vragen omdat dat de centrale spil lijkt te zijn in het handelen van Ina C., maar dat hoeft natuurlijk niet de centrale motivatie te zijn van bijv. de PFI of Silver Circle. Ze zijn niet onderling inwisselbaar, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er zijn dus 2 subfora gesloten voor niet-leden. Je bevestigt wat er gesteld wordt.

  De Kritische Magier maakt heel duidelijk het onderscheid tussen PFI en Silver Circle. Als organisatie misschien gescheiden, maar Morgana presenteert zich ook als Gardnerian Wicca, dus de scheiding loopt niet zo strak.

  Dat je als HC gemarginaliseerd wordt door PFI/Silver Circle laat des te beter zien met welke mensen we hier te maken hebben.

  Je moet de mensen er namelijk wel bij denken. Als je niet naar hun pijpen danst dan word je in de hoek van beunhazen gezet?! Kijk even wie het beweert dan! Twee hielenlikkers die maar al te graag in het kielzog van Custers opereren voor geld.
  En dat allemaal onder de paraplu van PFI en Silver Circle. Wie zijn die lui nou eigenlijk? Een stelletje amateurs die zichzelf al lang geleden overleefd hebben en niet op tijd zijn opgekrast.

  Ik kan ook de boeken van Gardner en Dorien Valiente lezen. Ik kan mij zelfs aansluiten bij een Gardnerian coven. Ben ik daarom de betere mens? Kan ik daarom de wereld doorgaan om uit te maken wie de echte Wicca en wie de beunhaas is?
  Kan ik daarom elk welkom initiatief in Wiccaland de grond in boren als ze niet in mijn patroontje passen? Of liever gezegd: als ze geen leden aanbrengen en geld in de kas hozen? Laat me niet lachen. Wat meer bescheidenheid zou het duo PFI/SC niet misstaan.

  En als dit arrogante stel zich inlaat met de laaienlichterij van Custers, moet ik dan ineens vergeten wat voor banale dingen er werkelijk een rol spelen in prachtvolle samengaan van PFI-SC-TOS? Wil je nou echt dat ik dan ineens het licht zie en me bezig hou met de kwatsch die tot mijn spirituele ontwikkeling moet leiden?

  Laten we eens even het walletje bij het schuurtje laten. Miet en Griet (haha) delen de winst en lachen iedereen in hun sm**l uit die daar in trapt. Maar daar zijn jij en ik niet bij. Snap je?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O ja, nog even dit.

  Vind je het zo geweldig als iemand "iets van zichzelf laat zien"? Ik laat ook wat van mezelf zien. Kom je nou ook voor mij applaudiseren? Breng dan gebak mee, dan zet ik de koffie.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het geweldig als iemand te voorschijn komt vanachter de façade van ronkende websites en pr, en je kunt zien met wie je werkelijk te maken hebt. Dat betekent niet dat ik de persoon die tevoorschijn komt geweldig vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik stond op 't punt om uitgebreid te reageren, toen me dat gezegde over parels en zwijnen te binnen schoot. Laat ik het er bij houden dat mijn ervaringen met zowel Silver Circle als de PFI én met Merlin en Morgana heel anders zijn dan het beeld dat hier geschetst wordt.

  Dat het contact tussen PFI en achterban niet zichtbaar is voor de buitenwacht, wil niet zeggen dat dat er niet is. In tegendeel. Maar wat heeft de buitenwacht met onze onderlinge contacten te maken?

  De twee subfora die gesloten zijn op Silver Circle zijn beide voor persoonlijke berichten tussen _forumleden_. Nogal voor de hand liggend dat die niet openbaar zijn. Verder is alles openbaar.

  Ik heb nu een aantal van jullie berichten gelezen, en kan jullie maar één raad geven: Get a life!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ongelofelijk hoeveel reacties deze blog elke keer weer in de picture brengt. Een dat allemaal om clubjes zich voornamelijk verdiepen in een geldstroom om kennis te verkopen waar vanaf kan worden gevaagt wat de werkelijke waarde er van is? Gebakken lucht met een sausje van stuifzand gebaseerd hoe nog meer zieltjes hun geld af te troggelen.

  Je weet bij voorhand dat je besodemieterd wordt met mysterieuze verhaaltjes waar met een mooie verpakking en een mooie strik een prijskaartje aan wordt gehangen voor de illusie die met gretige aftrek wordt verkocht.

  In de afgelopen tijd Cüsters een paar keer op you tube zien kakelen met haar krakende heksenstem welke de indruk gaf dat die dame een opgemaakte kerstboom is met veel te veel noten op haar zang waar een afstandbediening voor nodig is om het geluid af te zetten omdat het schrikwekkende gekrijs niet om aan te horen is en daarbij een lachwekkende schertsvertoning 1ste klas betreft.

  Seven Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik volg al een tijdje deze blog en ik zie ook, deze blog trek behalve veel reacties ook de nodige blaaskaken aan. Daan is daar een mooi voorbeeld van met een hoop loze poep praat ( om zijn eigen taal maar even te gebruiken..Wat is dat trouwens voor taalgebuik Daan??) Woorden met zeer weinig inhoud worden hier door hem geuit. Geeft sterzoeker hem de kans en de ruimte om iets te schrijven, maar wat doet meneer; zeggen dat sterzoeker de bal terug speelt, terwijl er openheid wordt geboden. daan zegt vervolgens dat Sterzoeker er zo niet mee weg komt, dat is weer typisch het hersenloze wat je bij de volgelingen van SC tegenkomt. Ze durven nog geen eens hun eigen mening opschrijven, of ze kunnen het niet omdat het aan kennis ontbreekt. Een stukje scrijven vergt kennis en inzicht en daar ontbreekt het aan< vandaar dat dit soort lieden als Daan zich voor de kar laten spannen door SC. Door mensen dus, die wel hun zaakje goed kunnen verwoorden. Maar in dit geval zelf niet het lef hebben om te regeren op deze blog en dus Daantje op pad sturen!

  En wat bedoelde Daan met "je komt echt niet met zo een reaktie weg",? Dit kan de lezer zich dan ook met recht afvragen..Nee Daan zo kom jij er niet vanaf, heb ballen man,....vandaar mijn reactie

  Ida Boddens

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Okay, de beperktheid van het merendeel reageerders op dit blog ligt in het feit dat ze a) slecht geïnformeerd zijn, maar wel hun mondje roeren met oordelen zonder te verifiëren en b) ompliceren dat je als je niet voor bent, dan wel tegen zult zijn. Een erg beperkte visie waaruit blijkt dat ze van welke magische, thelemische wetten dan ook- opgepikt van het internet, dramaschool een spirituele of magische opleiding -geen ene hol geleerd hebben. Of dat dan ligt aan de leraar of aan de persoon zelf, valt niet te ruiken via internet. Maar ik heb zo mijn vermoeden dat beide wel eens daaraan zouden kunnen hebben bijgedragen, Ik zie in ieder geval enerzijds een leraar die vrijwel alles bij dr leerlingen neerlegt wanneer het fout gaat, en anderzijds de mensen hier die reageren" en die exact hetzelfde doen.

  Hoe het ook zij, ook mijn ervaringen met Merlin en Morgana zijn van dien aard, dat ik durf te stellen dat het integere mensen zijn.

  De contributie die zij vragen waarvoor je lidmaatsschap en een krantje geniet zijn enorm redelijk en zouden geen punt van discussie moeten zijn en totaal onvergelijkbaar met de 100-en euro's die sommigen voor dagdelen en weekendworkshops durven te vragen waarbij je mee mag genieten van wierook en muziek getooid goedkoop fluweel.

  @Ida, jouw reaktie lap ik aan mijn laars, je hebt klaarblijkelijk nooit een reaktie van me gelezen op SC. wellicht überhaupt daar nooit wat gevolgd,bovendien ben ik geen gast, dus tata bij deze


  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat vreemd dat er helemaal niet gediscussieerd wordt over de dingen waar het om gaat.

  Ja, de PFI is een autocratische club die alleen voor zichzelf en een paar insiders bestaat.

  Ja, Temple of Starlight is een er alleen voor geestelijk minder bekwamen die zich het geld uit de zakken laten kloppen voor gebakken lucht.

  Ja, Silver Circle is een hypocriete club die alleen kan bestaan zolang ze zich tegen anderen
  Wiccastromingen afzet.

  Dit wordt door veel van de blogschrijvers bevestigd. De bijdragen van Thoran en Kritische Magier bevatten een heleboel punten die het bediscussieren waard zijn. Kom dan op met je meningen.

  Is er eindelijk eens een weblog die de esoterie op de korrel neemt, komt niemand voor de draad . Vreemd.
  Elke discussie lijkt te verzanden in geschreeuw. Mag dat eens een keer anders? Dan worden we er allemaal wijzer van.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Afzetten tegen andere wiccastromingen is een contradictio in terminis, gezien de term "wicca" nl een aantal eigenschappen impliceert.

  Je kunt trouwens niet de esoterie op de korrel nemen aangezien je het dan hebt over ervaring versus theorie en veronderstelling.

  Maar misschien kun je behalve je eigen kritiek eens beginnen te beschrijven wat je graag verder bediscusieerd wilt zien, Willa?

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 21. (hier anoniem uit reactie nr. 5)

  Ik denk dat we hier een meer constructieve discussie zouden kunnen voeren als niet iedereen zo vijandig op elkaar zou reageren. Men begint hier erg snel op een ongenuanceerde manier op elkaar te vitten, en daarmee kom je gewoon niet zo ver.

  Zelf vind ik het wel erg leuk dat Daan het op het SC forum aandurft om de "elephant in the room" te benoemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het schiet niet echt op met al die anonieme schrijvers hier. Een naam (maakt niet uit welke) is handig om terug te grijpen naar een tekst.

  Teruggrijpen op iets van het Silver Circle forum heeft geen zin. We voeren de discussie hier. Daan doet een vrij scherpe samenvatting te snel af, maar raakt wel iets belangrijks.
  Esoterie laat zich nemelijk uitstekend op de korrel nemen.
  Ervaring versus theorie, is dat nou niet precies waar het om draait? Dit is waar de Kritische Magier het over heeft. Hij noemt het Thema en Realiteit, hij noemt dit het krachtenveld tussen ideaal en werkelijkheid waar integriteit getest wordt.

  Deze weblog zou waarschijnlijk niet bestaan als er geen frictie was tussen theorie en ervaring.

  Stel dat we nou eens geen namen zouden noemen maar over organisatie A, B en C zouden spreken, dan zien we:

  A: een organisatie die in theorie (ook formeel) belangen van spirituele groeperingen behartigt maar daarvan geen bewijs levert in de praktijk.

  B: een organisatie die zijn bestaan ontleent aan een vast kader van spirituele principes, maar deze principes (deels) laat vallen om meer profane redenen.

  C: een organisatie die spirituele ontwikkeling zegt te bieden maar geen kennis biedt die de spirituele ontwikkeling dient.

  Het eerste deel van deze omschrijving is theorie, het tweede deel is ervaring. Nee, niet alleen mijn ervaring, er zijn hier meer kritische bloggers.
  Maar dan zien we hoe er NIET van gedachten gewisseld wordt maar gescholden en geschreeuwd.
  Ik denk dat ieder die hier schrijft wel iets met esoterie en het spirituele doet. Wel, is het dan niet de moeite waard om zowel gedachten als ervaringen uit te wisselen zonder elkaar daarom te veroordelen? Dat is niet alleen in de stijl van deze tijd, maar ook onderdeel van spiritualiteit.

  Ik ga geen zalvend verhaal af steken want ik hou ook van de scherpe kanten van de discussie.
  Maar laat de discussie dan ook ontstaan. Ik zie teveel terughoudendheid en in plaats dat iemand zijn of haar gedachten eens uiteen zet wordt er gescholden. Ook emoties kunnen uieengezet worden maar het is wel een kwestie van woordkeuze en dan kan zelfs de scherpste stellingname nog toegankelijk blijven voor discussie.

  Proberen? In geval van twijfel kunnen nog even de teksten hierboven van Toran en Kritische Magier gelezen worden om als voorbeeld te dienen voor hoe je stelling kunt nemen en niks te verhullen. Een beetje elegantie staat ons allemaal wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het heeft geen zin om te verwijzen naar een discussie op een ander forum. Deze discussie wordt hier gevoerd.

  Daan zou ook eens iets kunnen verklaren in plaats van kretologie plegen.

  Zo kan esoterie heel goed op de korrel genomen worden om de redenen die Daan zelf aanvoert: een vergelijking van theorie en ervaring.

  Is dat nou niet precies waar het om gaat? Kritische magier noemt dat Thema versus Realiteit, het krachtenveld waar integriteit op de proef gesteld wordt.

  Stel dat we nou eens geen namen noemen die als een rode lap op een stier werken, maar spreken van organisaties A, B en C.
  Dan zien we het volgende.

  A. Een organisatie die in haar doelstellingen de belangenbehartiging van spirituele stromingen heeft staan, maar dat niet doet.

  B. Een organisatie die haar bestaan op een vast kader van spirituele veronderstellingen baseert, maar buiten dit kader opereert om profane redenen.

  C. Een spirituele organisatie die beweert de spirituele ontwikkeling te bevorderen, maar het tegendeel bewerkstelligt.

  Alles voor "maar" is theorie, alles daarna is ervaring. Daar heb je dan het strijdperk voor de discussie.
  Laat die discussie dan ook ontstaan.

  Ik veronderstel dat ieder die hier zijn of haar bijdrage geschreven heeft wel iets met het spirituele heeft. Dan moet het mogelijk zijn om die discussie op een toegankelijke manier te voeren. Met toegankelijk bedoel ik dat standpunten kunnen worden ingenomen (al zijn ze nog zo scherp) en op een open manier worden verwoord.
  Wie twijfelt kan de tekst hierboven van Kritische Magier er nog eens op lezen. Daar staan onverhuld een aantal dingen in die het overdenken waard zijn. KM zegt wat hij op zijn hart heeft, maakt zijn punt maar er kan over gediscussieerd worden en meningen kunnen worden vergeleken. Daar hou ik wel van.

  Er is dan wel een boel grimmigheid in de teksten hier, maar eigenlijk is dat gewoon terughoudendheid. Laat die eens vallen en zeg wat je te zeggen hebt maar kies alsjeblieft je woorden wat zorgvuldiger. Dan ontstaat die discussie waar we op wachten en waar we allemaal wat van kunnen opsteken.

  Is de stelling van Kritische Magier houdbaar dat er in deze tijd geen kritiek op openheid mogelijk is?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb een mogelijk een aardig idee waar het om gaat bij silver sircle en bij een orde zoals dat van Ina Custers. Daarvoor moeten we eerst terugkijken naar de basis en wel naar de mens zelf. Vanaf het begin dat ik me begeef tussen mensen die zich met wicca en magie bezighouden is het me opgevallen dat deze materie een aantal soorten van individuen aantrekt ik zou dat als volgt willen indelen.

  type 1. De oprechte zoeker, dat is de mens die oprecht op zoek is naar de beleving van de wicca, het ritueel, en bereid is tot leren en delen.
  type 2. De aanvoerders, dat zijn personen binnen deze stromingen die zich snel de kennis eigen hebben gemaakt en zich hiermee vanaf een bepaalde punt in hun ontwikkeling onder scheiden van de oprechte zoeker. Zij zijn het die op een gegeven ogenblik een coven beginnen en hun kennis overdragen aan hen die hun eerste stappen zetten op dit pad. Let wel een goede aanvoerder is geen positie wellusteling. De aanvoerder zal vroeg of laat uit een beweging als de PFI stappen en in stilte zijn coven voorzetten, omdat hij/zij niets heeft met machtsspelletjes.
  type 3. de positiewellusteling. Dit zijn figuren die zichzelf binnen de Wicca op de zogenaamde hoge posities hebben geplaatst waardoor ze doen geloven dat ze beter of hoger ingewijd zijn dan de rest van de gemeenschap. Dit zijn de leiders van de covens die onbenaderbaar zijn, of van orders waar een strenge hiërarchie heerst, waar je een jaar en een dag moet wachten om toe gelaten te worden en waar je er 5 jaar over doet om tegen hoge betaling de eerste graad te bereiken. Positiewellustelingen bepalen wie wel en wie niet binnen mag komen. Helaas is dit type mens vaak ook diegene die initiatieven onderneemt, een nieuwe orde opricht of iets overkoepelends bedenkt.

  De oprechte zoeker die veel meer gericht is op het delen van kennis zal niet zo snel de behoefte hebben om zich al hoofd van een groep te profileren, hij/zij werkt immers op basis van gelijkwaardigheid. Helaas zijn in Nederland de mensen die bepalend zijn voor het beleid binnen SC van het 3e type. De positiewellusteling staat aan het hoofd en de oprechte zoeker heeft naar hun wil te schikken. Zij bepalen de loop van de ontwikkeling van oprechte zoeker, ongeacht zijn achtergronden, motivatie en ontwikkeling. Mevrouw Custers is ook van dit type, de alleen heerseres, alles bepalend binnen haar eigen orde. Hier is geen ruimte voor inspraak.

  Tante toet is ook van dit type. We hebben meegemaakt dat iemand bij tante Toet een opmerking maakte dat ze het niet helemaal eens was met hoe een bepaald ritueel werd opgevoerd, ten aanzien van een eerdere uitvoering, waarop op tante Toet over ging om de persoon die het waagde commentaar te leveren voor een jaar uit haar coven te weren.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. deel 2 tover heksje;

  Bij de positie wellusteling spelen behalve aanzien en macht nog een aantal factoren een rol een daarvan kan geld een drijfveer zijn. het delen van kennis komt hierdoor op de achtergrond. Kennis is macht, macht is aanzien. Dit geld zeker als er dure cursussen worden gegeven waarvan het jaren duurt eer die velbegeerde graad wordt verkregen.

  type 4. de volgeling, dat is het type mens die in zijn diepste grond eigenlijk zelf opzoek is naar macht en aanzien, maar nooit zelf op de stoel van HP zal gaan zitten, omdat de daadkracht hier toe ontbreekt. Dit zijn de mensen die de afwas doen voor tante Toet en de tempeldecoraties schilderen, of de website bouwen, voor mevrouw Custers. Dit doen ze in de hoop op aanzien binnen de coven of Orde. Aangezien ze die aanzien echter nooit zullen krijgen blijven ze vaak heel lang hangen binnen een coven of order. Vaak zijn dit de werkpaarden die heel veel werk doen, bv de administratie of de PR. Dit is de stille kracht achter de coven of magische orde. Dit type mens wil dicht bij de leider staan en is trouw en opzoek naar warmte, ook al moet hij/zij na lange tijd constateren dat er nooit geen gelijkwaardig zal zijn binnen de coven of orde.

  Nu is zo'n opsommingen van typen natuurlijk leuk en kan je afvragen wat moet je er mee. Nou dat is simpel; Ze moeten van elkaar leren. Het probleem waar een PFI een Silver Circle of een orde als de Tempel of Starlight mee kampt is dan ook de verdeling van de krachten. Allereerst is dit ontstaan doordat een aantal personen het voortouw neemt tot het oprichten van een organisatie, daar dit meestal wordt gedaan door de positie wellusteling ontbreekt het hier aan het vermogen tot delen, want dat is wat al de andere types in feite wel willen, maar doordat zij zich eerder laten sturen dan zelf het roer in handen te nemen, blijft de positie wellusteling de koers bepalen ook binnen de PFI

  Wat er dus moet veranderen binnen de PFI in het karakter van de positie wellusteling is het vermogen om zich te verplaatsen in de andere types en deze de kans te geven die aspecten naar voren te laten brengen die er in potentie wel zijn. Dit vraagt om het vermogen tot empathie. het vraagt aan type 3 om van de stoel van de HP af te stappen, om op gelijk voet te treden met de andere types. De andere types willen delen, delen in kennis, en delen in ritus, en in functie en dat is wat nu precies wat er ontbreekt binnen een Sc een PFI en de Temple of Starlight.

  Diegene die de koers bepalen hebben te weinig vermogen om te delen. Het betreft hier het delen op meerdere vlakken. Het delen van kennis is hiervan de voornaamste. De meeste mensen komen nu een keer af op een PFI een SC of op een orde, omdat ze opzoek zijn naar kennis en dus verwachten dat ze deze kunnen verkrijgen, maar wat doet de positie wellusteling. Die verpakt zijn kennis in pakketjes en deelt mondjesmaat uit en maakt in sommige gevallen de kennis moeilijk toegankelijk doormiddel van een heel lang leer traject, meestal zit hier achter dat men de zoekende voor lange tijd aan zich wil binden, want dit levert geld of aanzien op. Wat er dus moet gebeuren om het PFI aantrekkelijk te maken is om de boel open te gooien.

  Ik zou een SC of PFI willen aanraden: Stel gedurende een periode iemand anders aan die de leiding heeft, dat geld ook voor de Custers club, en maak de kennis makkelijk en meer toegankelijk. Waarom geen rituelen database of kennis database? Als er meer openheid is komen er ook meer mensen om te delen, maar dat is juist wat de positie wellusteling niet wil. Eerst zal dit type deze dus tot inzicht moeten komen, en de beroeps deformatie los moeten laten, wil er echt iets veranderen en dat kan vrees ik nog heel lang duren. de vraag is en blijft natuurlijk of de ware positie wellusteling dit überhaupt wel wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. deel twee tover heksje:
  Bij de positie wellusteling spelen behalve aanzien en macht nog een aantal factoren een rol een daarvan kan geld een drijfveer zijn. het delen van kennis komt hierdoor op de achtergrond. Kennis is macht, macht is aanzien. Dit geld zeker als er dure cursussen worden gegeven waarvan het jaren duurt eer die velbegeerde graad wordt verkregen.

  type 4. de volgeling, dat is het type mens die in zijn diepste grond eigenlijk zelf opzoek is naar macht en aanzien, maar nooit zelf op de stoel van HP zal gaan zitten, omdat de daadkracht hier toe ontbreekt. Dit zijn de mensen die de afwas doen voor tante Toet en de tempeldecoraties schilderen, of de website bouwen, voor mevrouw Custers. Dit doen ze in de hoop op aanzien binnen de coven of Orde. Aangezien ze die aanzien echter nooit zullen krijgen blijven ze vaak heel lang hangen binnen een coven of order. Vaak zijn dit de werkpaarden die heel veel werk doen, bv de administratie of de PR. Dit is de stille kracht achter de coven of magische orde. Dit type mens wil dicht bij de leider staan en is trouw en opzoek naar warmte, ook al moet hij/zij na lange tijd constateren dat er nooit geen gelijkwaardig zal zijn binnen de coven of orde.

  Nu is zo'n opsommingen van typen natuurlijk leuk en kan je afvragen wat moet je er mee. Nou dat is simpel; Ze moeten van elkaar leren. Het probleem waar een PFI een Silver Circle of een orde als de Tempel of Starlight mee kampt is dan ook de verdeling van de krachten. Allereerst is dit ontstaan doordat een aantal personen het voortouw neemt tot het oprichten van een organisatie, daar dit meestal wordt gedaan door de positie wellusteling ontbreekt het hier aan het vermogen tot delen, want dat is wat al de andere types in feite wel willen, maar doordat zij zich eerder laten sturen dan zelf het roer in handen te nemen, blijft de positie wellusteling de koers bepalen ook binnen de PFI

  Wat er dus moet veranderen binnen de PFI in het karakter van de positie wellusteling is het vermogen om zich te verplaatsen in de andere types en deze de kans te geven die aspecten naar voren te laten brengen die er in potentie wel zijn. Dit vraagt om het vermogen tot empathie. het vraagt aan type 3 om van de stoel van de HP af te stappen, om op gelijk voet te treden met de andere types. De andere types willen delen, delen in kennis, en delen in ritus, en in functie en dat is wat nu precies wat er ontbreekt binnen een Sc een PFI en de Temple of Starlight.

  Diegene die de koers bepalen hebben te weinig vermogen om te delen. Het betreft hier het delen op meerdere vlakken. Het delen van kennis is hiervan de voornaamste. De meeste mensen komen nu een keer af op een PFI een SC of op een orde, omdat ze opzoek zijn naar kennis en dus verwachten dat ze deze kunnen verkrijgen, maar wat doet de positie wellusteling. Die verpakt zijn kennis in pakketjes en deelt mondjesmaat uit en maakt in sommige gevallen de kennis moeilijk toegankelijk doormiddel van een heel lang leer traject, meestal zit hier achter dat men de zoekende voor lange tijd aan zich wil binden, want dit levert geld of aanzien op. Wat er dus moet gebeuren om het PFI aantrekkelijk te maken is om de boel open te gooien.

  Ik zou een SC of PFI willen aanraden: Stel gedurende een periode iemand anders aan die de leiding heeft, dat geld ook voor de Custers club, en maak de kennis makkelijk en meer toegankelijk. Waarom geen rituelen database of kennis database? Als er meer openheid is komen er ook meer mensen om te delen, maar dat is juist wat de positie wellusteling niet wil. Eerst zal dit type deze dus tot inzicht moeten komen, en de beroeps deformatie los moeten laten, wil er echt iets veranderen en dat kan vrees ik nog heel lang duren. de vraag is en blijft natuurlijk of de ware positie wellusteling dit überhaupt wel wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. deel 2 tover heksje:

  Bij de positie wellusteling spelen behalve aanzien en macht nog een aantal factoren een rol een daarvan kan geld een drijfveer zijn. het delen van kennis komt hierdoor op de achtergrond. Kennis is macht, macht is aanzien. Dit geld zeker als er dure cursussen worden gegeven waarvan het jaren duurt eer die velbegeerde graad wordt verkregen.

  type 4. de volgeling, dat is het type mens die in zijn diepste grond eigenlijk zelf opzoek is naar macht en aanzien, maar nooit zelf op de stoel van HP zal gaan zitten, omdat de daadkracht hier toe ontbreekt. Dit zijn de mensen die de afwas doen voor tante Toet en de tempeldecoraties schilderen, of de website bouwen, voor mevrouw Custers. Dit doen ze in de hoop op aanzien binnen de coven of Orde. Aangezien ze die aanzien echter nooit zullen krijgen blijven ze vaak heel lang hangen binnen een coven of order. Vaak zijn dit de werkpaarden die heel veel werk doen, bv de administratie of de PR. Dit is de stille kracht achter de coven of magische orde. Dit type mens wil dicht bij de leider staan en is trouw en opzoek naar warmte, ook al moet hij/zij na lange tijd constateren dat er nooit geen gelijkwaardig zal zijn binnen de coven of orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. deel 3 tover heksje:
  Nu is zo'n opsommingen van typen natuurlijk leuk en kan je afvragen wat moet je er mee. Nou dat is simpel; Ze moeten van elkaar leren. Het probleem waar een PFI een Silver Circle of een orde als de Tempel of Starlight mee kampt is dan ook de verdeling van de krachten. Allereerst is dit ontstaan doordat een aantal personen het voortouw neemt tot het oprichten van een organisatie, daar dit meestal wordt gedaan door de positie wellusteling ontbreekt het hier aan het vermogen tot delen, want dat is wat al de andere types in feite wel willen, maar doordat zij zich eerder laten sturen dan zelf het roer in handen te nemen, blijft de positie wellusteling de koers bepalen ook binnen de PFI

  Wat er dus moet veranderen binnen de PFI in het karakter van de positie wellusteling is het vermogen om zich te verplaatsen in de andere types en deze de kans te geven die aspecten naar voren te laten brengen die er in potentie wel zijn. Dit vraagt om het vermogen tot empathie. het vraagt aan type 3 om van de stoel van de HP af te stappen, om op gelijk voet te treden met de andere types. De andere types willen delen, delen in kennis, en delen in ritus, en in functie en dat is wat nu precies wat er ontbreekt binnen een Sc een PFI en de Temple of Starlight.

  Diegene die de koers bepalen hebben te weinig vermogen om te delen. Het betreft hier het delen op meerdere vlakken. Het delen van kennis is hiervan de voornaamste. De meeste mensen komen nu een keer af op een PFI een SC of op een orde, omdat ze opzoek zijn naar kennis en dus verwachten dat ze deze kunnen verkrijgen, maar wat doet de positie wellusteling. Die verpakt zijn kennis in pakketjes en deelt mondjesmaat uit en maakt in sommige gevallen de kennis moeilijk toegankelijk doormiddel van een heel lang leer traject, meestal zit hier achter dat men de zoekende voor lange tijd aan zich wil binden, want dit levert geld of aanzien op. Wat er dus moet gebeuren om het PFI aantrekkelijk te maken is om de boel open te gooien.

  Ik zou een SC of PFI willen aanraden: Stel gedurende een periode iemand anders aan die de leiding heeft, dat geld ook voor de Custers club, en maak de kennis makkelijk en meer toegankelijk. Waarom geen rituelen database of kennis database? Als er meer openheid is komen er ook meer mensen om te delen, maar dat is juist wat de positie wellusteling niet wil. Eerst zal dit type deze dus tot inzicht moeten komen, en de beroeps deformatie los moeten laten, wil er echt iets veranderen en dat kan vrees ik nog heel lang duren. de vraag is en blijft natuurlijk of de ware positie wellusteling dit überhaupt wel wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Veel luitjes durven gewoon hun mond niet open te doen, omdat ze daarna waarschijnlijk niet meer welkom zijn in de coven of HC. We dulden immers geen commentaar in lala land

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Toverheksje, ik heb je bijdrage geboeid gelezen. Nou moet ik zeggen, ik ken Tante Toet van dichtbij zal ik maar zeggen, en denk dat heel veel van hoe ze met je omgaat te maken heeft met hoe je jezelf opstelt. Ik vind het eerlijk gezegd jammer dat er over haar hier vage kritiek wordt geuit, waar zij en Melkor toch jaren lang onbezoldigd en met veel energie op hun manier een hoop mensen hebben begeleid of geintroduceerd in wiccaland. Datzelfde geldt voor Merlin en Morgana, je kunt een hoop kritiek hebben maar die zijn jarenlang wel heel erg integer bezig geweest met hun traditie en hebben heel veel mensen gratis of tegen kopieerkosten op weg geholpen.

  Ina Custers is een heel ander verhaal. Die trekt mensen aan die bij reguliere tradities niet binnen komen, en belooft ze gouden bergen als ze hun portemonnee maar blijven trekken. Het lijkt wel scientology, en nu lees ik op sc ook nog eens dat bij het dieper komen in de orde opeens de prijzen verdubbelen, wat op voorhand niet wordt verteld. De manier waarop ICtB zich in de discussies gedraagt is ook buitengewoon irritant en ontwijkend, de zalvende toon waarop ze zichzelf op loopt te hemelen laat wel zien met wie je in zee gaat als je bij haar cursus wil gaan lopen.
  Niet iedereen heeft er behoefte aan zijn of haar complete verhaal in de strijd te gooien. Dat hoeft ook niet. In Lalaland wordt inderdaad moeilijk omgegaan met kritiek, of met het openbaar maken van rare situaties. Voor je het weet word je verbannen van fora, workshops en heksencafé's en ik spreek hier uit ervaring. Maar je moet ook niet vergeten dat we het hebben over mensen, die fouten maken omdat ze mens zijn en zich geen Meester, al dan niet Verlicht of Gecontacteerd, noemen. Doen ze dat wel, dat moet je volgens mij pas echt heel goed uitkijken wat je zegt. Dan zijn de tenen langer. Helaas zie ik ICtB zich inlikken in wat toch lange tijd een integer en niet op geld gerichte sector in Lalaland was, namelijk de traditionele wicca. Persoonlijk vind ik dit vervuiling, en ik denk ook wel dat meer mensen hiervan de wenkbrauwen op het achterhoofd trekken. Het is goed kennis te nemen van wat er gebeurt, nogmaals, en dingen zichtbaar te laten worden op het internet om bij anderen teleurstellingen te voorkomen. Verder dan dat gaat het niet.

  Lotus (ja, zij met de bans van HeksenBespreking, het forum van molaris waar ItB inmiddels ook aardig ana het adverteren is geweest trouwens, en SC - en toch vind ik Merlin binnen de traditie een integere man.)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. ja, in geld weten mensen elkaar dan opeens te vinden en dan wordt er zoiets als deze meet & greet gehouden. Vervolgens komt er een hoop commentaar, op deze op zijn minste vreemde en onverwachte samenwerking tussen de SC en TOS, uit verschillende hoeken , wat blijkbaar dusdanig veel reactie opleverde over de te hoge lesgelden en geldklopperij, dat de partijen zichzelf op hun eigen forum of website gaan verdedigen en uitleggen geven waarom de lesgelden zo hoog zijn. Is dit geen lachtertje? goeie zaak trouwens dat Sterzoeker een podium geeft aan schrijvers zoals de kritische magier. hievan willen we meer lezen Ik kan me helemaal in zijn stellingen en verhaalvinden. De traditie holt achteruit zeker achteruit door deze clowneske vertoning!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Er zijn duidelijk capaciteiten en talenten voor nodig om discussies te openen die het de moeite waard zijn om de blog in positief ogenschouw te blijven volgen. Zoveel luitjes die om de haverklap als een gestoken wesp reageren waarmee de discussie het hier op deze blog levendig houd waarmee het discussie feest nog wel even een poosje stof genoeg heeft om te continueren.

  Seven Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Beste toverheksje. Wat heb je in godensnaam aan een rituelendatabase, rituelen die bestemd zijn voor een ervaringsreligie , een mysterietraditie, voor een groep die toegewerkt heeft naar dezelfde symbolentaal? Als je denkt dat de magie in de gebruikte tekst ligt of in de oudheid daarvan, denk ik dat de communicatie tussen ons i.i.g. niet zal vlotten. Als een mysterieschool daarmee schermt en klanten aantrekt, inclusief stellingen dat het een zogenaamde langlopende initiatielijn betreft, neem ik deze nog minder serieus.


  Verder blijf ik de vergelijking tussen De scholing van de TOS en wicca een beetje onzinnig gedaan vinden en de personen, tante, Merlin, Morgana op 1 hoop gooien met iemand als Ina Cüsters vrij zinloos. Ik vind Morgana vrij onbezonnen gestapt in een samenwerking , maar ik snap ook dat zij geld gaan vragen voor alles tot aan de cirkel. Als je energie steekt in mensen die achteraf gaan zitten afgeven op andere fora of plekken, of in mensen die zich enkel het wereldje in bewogen om erbij te horen, moet je een keer grenzen trekken.Ik geloof dat je voor geen meter snapt dat ze weldegelijk heel integer zich hard hebben ingezet voor acceptatie van het paganisme in general en vele mensen wel een plekje via hen hebben gevonden en daar nog altijd intens gelukkig mee zijn. Ook tante heeft aan de basis gestaan van heel wat tevreden covens. Ik vind je typering dan ook bijzonder kortzichtig en je kritiek op een systeem dat je klaarnlijkelijk niet helemaal snapt, dan ook ergerlijk omdat je er mesnen onverdiend mee zwart maakt en gelijkschaart aan criminelen.

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Beste Daan,

  wat ik bedoelde met die rituelen database is dat ik juist het exclusieve er af wilde halen. Nu is het zo dat wil je iets met rituelen of mysterie spelen wilt doen. dan is de situatie op dit moment zo dat je je wel aanmoet sluiten bij een club als Custers of SC, omdat niemand zijn geneigd is om zijn spullen met elkaar te delen of men elkaar niet op weg wil helpen behalve tegen betaling. Iedere groep maakt een keer start en werkt ergens naar toe, maar waarom elkaar niet ondersteunen de verkregen inzichten met elkaar delen?

  Er zijn in het "wild", daar bedoel ik mee buiten de TOS en SC echt wel mensen die oprecht met wicca en magie bezig zijn en graag zouden leren van ervaren anderen die het pad al zijn voorgegaan, maar dan niet op gelijkwaardige basis. Er zijn echt leerlingen die niet eindigen in een persoonlijk strijd met hun "leermeester" zoals Custers beschrijft op het forum van SC. Wat Custers meemaakt aan strijd met haar "ex-lid" is een herhaling van wat zij zelf gedaan heeft richting Dolores Ashcroft-Nowicki. Vandaar Custers haar angst om persoonlijk te worden met haar leerlingen, daar ze zelf in het verleden het slechte voorbeeld heeft gegeven door de strijd om het "meesterschap" aan te gaan met DAN. Iedereen die Custers een beetje kent kent deze geschiedenis. Maar dat ter zijde.

  Om even terug te komen op mijn punt; Stel nu dat ik hier bijvoorbeeld een aantal zeer gemotiveerde mensen ken die op regelmatige basis bij elkaar komen, en we willen samen verder dan op het punt waar nu zijn aangekomen, dan zijn we op dit moment aangewezen op onszelf, dan krijg je dus nergens support of hulp tenzij je er vet voor betaald ; tot aan de cirkel zoals je dat al schreef.

  Dit elkaar niet willen helpen, heeft maar een reden en wel de volgende: mensen die beschikken over materiaal en kennis zijn bang dat als ze het uitgeven of beschikbaar stellen, aan iemand anders, deze persoon er (ook) een eigen tokotje mee begint en het brood dus uit hun mond wordt gestoten. Deze houding heeft als gevolg dat er nu dus allerlei ordes, covens en clubjes zijn die als een kloek over ei, over hun rituelen, mysteriespelen, en kennismateriaal waken. Van dit soort angst gedragingen moet we dus af wil een hermetische beweging, coven of wat voor "school"dan ook serieuze erkenning of leden krijgen.

  daarom had ik die kennis-database in gedachte, niet alleen met rituelen maar met tips en adviezen. Een lijst met namen van mensen die elkaar wel terzijde willen zou natuurlijk nog veel mooier zijn dan zo'n database , maar ergens moet je immers beginnen.

  groet, Tover Heksje

  BeantwoordenVerwijderen
 35. sacred texts? Bovendien, denk ik, dat als je niet verder komt, dat je je niet enkel moet afvragen of het aan de materie ligt. Er zijn zoveel zaken die mee kunnen spelen, hoe je ingespeeld bent op elkaar, de verwachtingen, dingen die plaatsvinden buiten de cirkel en ik ben van mening dat als je naarstig op zoek gaat naar iets, dat al iets is an sich om uit te zoeken.

  Een database met mensen met kundes, dat vind ik wel een boeiend idee, een gilde. Maar wie , wat , waarom en hoe....


  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 36. De Kritische Magier29 augustus, 2010 22:59

  Geacht Tover Heksje,

  De suggestie van een kennis-database is het overdenken waard. We zullen binnen het Sterzoeker team eens de koppen bij elkaar steken en zien hoe we dit vorm kunnen geven. Meedenkers zijn vanzelfsprekend hartelijk welkom. Als je wenst kun je je per mail aan Sterzoeker wenden. Je zult dan directer betrokken kunnen zijn bij de vormgeving.

  Zoals ik al stelde: in deze tijd is er geen kritiek mogelijk tegen openheid.

  We hopen je spoedig op de mail te ontmoeten.

  Vriendelijke groeten,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik wil hierover wel wat op de mail zetten, maar mijn gedachte is eigenlijk heel simpel, daar heb ik niet zo heel veel woorden voor nodig, maar meedenken dat doe ik graag. Zo'n kennisdatabase natuurlijk een hele mooi plan, maar hierin zijn we wel geheel afhankelijk van de medewerking en openheid van de mensen die er aan mee willen werken. De rest is simpel. Dit zou een online database kunnen zijn, maar zou even goed een boekenkast met een studietafel kunnen zijn, bij iemand thuis. Of een (zeer ervaren) persoon die bereid is zijn inzichten en kennis te delen. Dit idee valt of staat met de input van de deelnemers die kennis, rituelen, en ervaringen met elkaar trachten te delen. Delen is in deze dan ook het toverwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. de Kritische Magier29 augustus, 2010 23:52

  Tover Heksje, het een sluit het ander niet uit. Aan boekenkasten is geen gebrek. Op Sterzoeker vind je daar regelmatig voorbeelden van. En er is nog veel meer.

  Ik ben een groot voorstander van het delen van kennis. In de directe en indirecte kring van Sterzoeker is een grote verscheidenheid van kennis aanwezig. Je noemt zelf mysteriespelen en rituelen, ik weet dat er kennis van hoog niveau vertegenwoordigd is in de kring van Sterzoeker. Een specialist op het gebied van vernieuwing van rituelen en rituele magie heeft al eerder op Sterzoeker een bijdrage geschreven.

  Het formeren van een groep is doenlijk. Alles is een kwestie van overleg. Graag vernemen we van je.

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @ Toverheksje

  Een rituelendatabase kun je makkelijk zelf samenstellen: Word lid van je bibliotheek, leen alles wat ze zelf hebben (begin bij de studieboeken met nrs 280 – 289) en vraag uit andere bibliotheken aan wat ze niet hebben (tip: www.worldcat.org). Je moet er zelf wel wat voor doen (zelf zoeken en heel veel lezen; is dat écht niet te veel moeite?), maar dan heb je ook wat.

  Ik had je nog op een website met allemaal erg interessante artikelen willen wijzen, maar ja, volgens jou doen de mensen die deze site hebben opgezet niet aan kennisdelen. Die illusie wil ik je niet ontnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. ja, dat schiet lekker op die world cat, heb je geen links van digitale boeken of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. de Kritische Magier30 augustus, 2010 12:07

  Aan allen.

  Na een maandenlang verblijf in het buitenland lijk ik wat achter te liggen op de informatiestroom hier.
  Hier vormt zich het beeld van een gilde (met dank aan Daan) en dat is het overdenken waard.

  De aanleiding lijkt een omvangrijke discussie op een ander forum te zijn. Niet alleen onderwerpen als kennis en deskundigheid, maar vooral betrouwbaarheid en integriteit spelen in die discussie een zeer grote rol. Dat is terecht.
  Wie zich als een soort geestelijk leider opstelt wekt grote verwachtingen. Integriteit is het eerste dat gezocht wordt, commerciele kanten zetten elke integere bedoeling in de schaduw.
  Dit is precies de valkuil waar al vele maanden geleden sprake van was op Sterzoeker. Toen betrof het de Temple of Starlight, nu betreft het niet alleen de Temple of Starlight, maar ook Silver Circle. Merlin/Dennis is daar gelukkig open over maar zijn argumenten zijn niet goed doordacht in hun gevolgen. De gebakken peren waar hij nu mee zit is hij voorlopig nog niet kwijt, want ook Silver Circle zet op deze manier de integriteit in de schaduw.

  Hoe hard de kritiek op Sterzoeker ook is, de ervaringen stroken met die kritiek. Ook Tover Heksje bevestigt dat en neemt geen blad voor de mond. Compliment!

  Greencraft weert het commerciele, zo schrijft Toran hierboven. Dat is makkelijker te begrijpen dan wanneer het commerciele wordt toegelaten. De omvangrijke discussie waar ik naar verwees bewijst dat. Het ligt elkaar niet, geld en magie.
  Nu begrijp ik wel dat mevrouw Custers juist aan het commerciele aspekt van de Temple of Starlight naar "professionaliteit" wil ontlenen.
  Zij wekt willens en wetens de indruk alsof zij een vakvrouw is. In dat geval mogen wij toch wel wat diploma's zien, een charter of andere geloofsbrieven. Die zijn er echter niet, dat is bekend. Kijk, daar gaat alweer een stuk betrouwbaarheid. Magie is ook een schaduwspel, een integere magier weet echter wanneer dat spel NIET gespeeld moet worden.

  Elke zoeker verdient respect en zorg van degene die op dat moment de kennis biedt. Wie zich als leraar opwerpt kijkt verder dan het moment. Die ziet de toekomst en verheugt zich op de dag dat de leerling zelf leraar kan worden. De enige beloning is het genoegen een briljante leerling afgeleverd te hebben.
  Magie is geen vak, het is een manier van zijn.

  Geld is van een ander "universum" dan waarde. Welke waarde de oude kennis heeft (die dierbare leerstof die maar weinigen beheersen) is niet in een diploma uit te drukken, noch in een koordje van een bepaalde kleur. Die waarde is terug te vinden in het leven van de leerling, elke leerling.
  Het is daarom dat het commerciele zo botst met het belangeloze. Mevrouw Custers heeft het niet begrepen. Dat zat niet in de kennis maar in haar zelf. Spirituele alchemie brengt geen geld in het laatje, want het gaat om het goud van een andere soort nl. waarden en persoonlijke ethiek.

  Deel 2 volgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. de Kritische Magier30 augustus, 2010 12:12

  Deel 2.

  Het probleem met Merlin en zijn Silver Circle is wat gecompliceerder. Hij is een groot voorstander van de geheimhouding. Ik kan geen deugdelijke reden verzinnen waarom ik dat zou goedkeuren. Het onzichtbare, verborgene of geheime betreft immers uitsluitend het onderbewuste, het bovenbewuste en al datgene wat (nog) geen naam heeft. Een mens wordt echter net zo goed gevormd door zijn omgeving als door zijn genen. Beide moeten gevoed worden. Het lichaam wil eten en drinken, de geest wil communicatie, beide zijn levensnoodzakelijk.
  Het is vermakelijk om te zien dat Merlin in zijn eigen kuil gevallen is. Dat hij het commerciele aspect heeft ingevoerd bij Silver Circle maakt dat ook hij zijn dierbare principe open moet gooien. De lange discussie is het bewijs.
  Welkom in de wereld, Merlin.

  Het is inderdaad tijd voor een gilde, al mag het van mij ook een andere naam hebben. Hoe het echter ook zal heten, laat het een ontmoetingsplaats zijn voor mensen die van elkaar willen leren, elk naar eigen vermogen.

  Wil ieder die daarin geinteresseerd is zich melden bij Sterzoeker? De problemen die Daan schets onderken ik wel, maar daar moet uit te komen zijn.

  Met vriendelijke groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Heren dames wat zijn jullie moeilijk bezig . Ook jullie kunnen een heerlijk leven leiden, waarin je weinig hoef te werken, veel aanzien zult krijgen, dus wat nu delen van kennis en inzicht? Dat zou ik beslist niet doen. Ik zou het als volgt aan pakken> begin gewoon zelf ook een magische orde en zorg dat je 50 leerlingen krijgt.
  Die leerlingen laat je voor 5 lessen 365 euro betalen. 50 x 365 = 18.250,00
  In een jaar zitten 10 lessen dat is dus 2x dit bedrag: 36.500,00.
  daarnaast geef je twee keer per jaar een wekend workshop van: 375, 00 eruo.
  Stel dat er 15 mensen komen , dan is 5625,00 euro aan inkomsten.
  Dit doe je twee keer per jaar dat is dan 11.250.00.
  Dan heb je een bedrag bij elkaar van: 47.750,00.
  Om dit bedrag te verdienen met je magische orde, hoef je maar drie dagen in de per maand plus twee lange weekenden te werken, maar we zijn er nog niet met het bedrag van 47.750,00. want dat is natuurlijk nog niet voldoende er is meer te halen..
  Wat dachten jullie van een correspondentie cursus> daar hoef je weinig zelf voor te doen.
  Het begeleiden van de correspondentie cursuscursisten laat je doen door trouwe leerlingen, die al wat langer in orde rond lopen.
  Stel nu er zijn 25 mensen die de correspondentiecursus volgen.
  Dat is dan 25 x dat is dan 425,00 euro per 5 lessen .
  Dan zitten we op een bedrag van 10.625,00 euro.
  Omdat hiervan ook 10 lessen in een jaar gaan is dit ook x2 dan komen we op 21.250,00 euro. Tel hier het eerdere bedrag van 47.750,00. bij op,
  dan hebben we een jaar inkomen van: 69.000.00 euries.
  daar moet natuurlijk nog wel de zaal huur van af, maar je zorgt dat je bij niet al te duren zaaltjes terecht komt, die wel de nodige allure hebben. Een goeie tip in deze is het huren van een gebouw van de vrijmetselarij. Sluit meteen mooi aan bij die berucht linage.
  De gemiddelde huur is daar 75 euro per dag.. we kunnen dus verder rekenen.
  We hebben 3x10 dagen dat is in totaal 30 lesdagen x75,00 euro.
  Dat is dan helaas 2.250.00 euro wat we kwijt zijn aan onkosten maar als we dit aftrekken van wat er binnenkomt dan houden we nog altijd 66.750.00 euro over.
  Dat is niet mis, maar nog altijd niet genoeg, daarnaast geven we namelijk nog lezingen, doen we aan ritueel begeleiding en geven we nog wat workshops in het buitenland..kort om een inkomen van 80.000,00 moet te halen zijn en dat allemaal als "vrijwilliger" je eigen tempel.. Zorgen wel dat het stichtingsvorm kent, die als kerkgenootschap voor de belasting genoteerd staat zie uit dat je hele familie in het stichtingsbestuur zit, zodat er geen ongewenste invloeden van buiten af zijn.. natuurlijk gaan hier nog wat onkosten van af, laat dat 5 euro zijn, dan staan we dus garant voor een inkomen van 75,000.00! niet slecht voor een magister dachten we zo...! dus wat nu delen,....daar zou ik beslist niet aan beginnen als ik jullie was!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. 5000 euro ging er af niet 5..lol..ja ja dat mochten julle willen, zo weinig onkosten..kan wel; laat je je partner al het papierwerk op het werk uitdraiien...waaahhh

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Het verhaal van Geldwolfje klinkt plausibel genoeg!

  Anubis

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Voeg daar nog even aan toe dat religieuze intstellingen (kerken) geen belasting hoeven te betalen. De Temple of Starlight Staat toch geregistreerd als kerk/religieuze instelling bij de KvK?

  Vrijwilliger/magister van je eigen kerk, een stichting waarin alleen je man en familie bestuur zijn, kerk die geen belasting betaalt, dat is dan 80.000 euro schoon in het laatje.

  Maar Custers schrijft dat ze wel wil verdienen. Zie SC forum. Dan zullen die 80.000 euro's (netto) echt niet in de collectebus blijven zitten voor heilige doelstellingen.

  Nou zie ik waarom ze zo aantrekkelijk is voor Silver Circle en PFI (ook 1 portemonee als ik Dennis's verklaringen goed gelezen heb).

  Zo wast de ene hand de andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. @Kritisch magiër , ik kan tot een bepaalde hoogte echt mee in je kritiek, vooral je eerste stuk, en we delen de visie over de uiting van dit alles in het echte leven, dat nooit zijn relatie tot spiritualiteit kan/mag verliezen.

  Toch sla je flink de plank mis wat betreft die geheimhouding. Die geheimhouding ,mensen, is toch zo een triggerpunt en een rode lap voor iedereen om over door te fantaseren , veroordelen en te veronderstellen.

  Die geheimhouding heeft te maken met wat er in de cirkel gebeurt. Dat is prive, daar geef je je z(Z)elf volledig bloot, letterlijk en figuurlijk en mag nooit het mikpunt worden van iets , beschadigd geraken of geout . Dat lijkt me de basisvoorwaarde om vanuit te kunnen werken. Verder zijn er wel een aantal symbolen, en wellicht evocaties die triggerpunten kunnen vormen, waar voorzichtig mee omgegaan dient te worden. Toch gaat het veelal om wat ik eerst noemde. Perfect vertrouwen is de basis.


  Merlin is m.i. trouwens een van de personen die ondanks de vele kritiek die ie gekregen heeft, een open mens. Niet meteen iedereen op de gote hoop gooien, die in jouw ogen wel eens foutjes maken of hebben gemaakt. M.i. iemand die de "reis" begrepen heeft. Een reis die niet als "fool" start en leidt tot totale verharding en afscherming van wat er om je heen gebeurt, en alle negativiteit op anderen schuiven, maar een reis die leert op jezelf te vertrouwen in alle facetten van het bestaan en de aard der mensen en dingen te doorgronden want, enkel kennis en begrip zorgen voor transformatie, unlike others die het Grote Werk aangrijpen om geld en macht te genereren en het geweten opheffen totdat ze de next burnout krijgen....Zelfcontrole eigenlijk, waar ik zelf ook een gebrek aan heb, moehahahah.  Liefs en stouts , in licht en dionker,

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ohja en nog even. Ik heb zo het "gevoel" dat Ina in den beginne echt haar kennis heeft willen delen voor het delen an sich. Ik denk dat ze nog niet helemaal klaar was voor de "leerling" echter, en niet gerekend heeft op leerlingen die een andere aandachtsvorm,leermethode nodig hadden dan het luisteren ennadoen wat zij zei en met teveel rarer vragen kwamen. Ergens along the way wilde ze de creativiteit in haar hoofd ten koste van haar leerlingen en het mysterie laten stromen en dat heeft alles overstroomd, zeg maar.

  Ik denk dat ze voor velen een goed performer is en ik den ook of het nou de hare is of gepikt heeft, kennis heeft die andere reteboeiend zouden vinden. Ik ben echter totaal niet overtuigd van haar therapeutisch gehalte, bnoch van haar integriteit.

  Toch vond ik het even nodig om te zeggen dat iemand noot alleen maar geldwolf is, op een plek met veel teleurgestelde mensen die de neiging hebben aan elkaar te clinchen in hun teleurstelling en het dan opblazen buiten proportie.

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 49. de Kritische Magier30 augustus, 2010 17:41

  Beste Daan,

  Ik wil je graag het gelijk geven dat je toekomt.
  Meteen zitten we weer in dat gebied tussen theorie en ervaring, tussen de binnenkant en de buitenkant of tussen ideaal en werkelijkheid.

  Ten eerste Merlin. Ik ken de reputatie van Merlin als sympathieke man en kundig wiccan. Hij heeft zich in de loop der jaren als deskundige op zijn gebied ontplooit. Ik trek dat niet in twijfel. Maar ... als Merlin iets beweert, dan is de reikwijdte van zijn woorden groter dan wanneer Dennis als privepersoon iets beweert.
  Op verschillende fora en bij verschillende gelegenheden heeft Merlin de geheimhouding te vuur en te zwaard verdedigd. En dat had niet alleen betrekking op dat wat binnen de cirkel gebeurt. Geheimhouding als persoonlijke keuze is goed te keuren, maar als dogma en voorwaarde als covenlid grijpt dit in in de persoonlijke vrijheid. Daar ben ik nooit voor.

  De argumenten die hij gebruikt vecht ik aan, niet zijn persoon. Die argumenten zijn achterhaald en onjuist. Daar is een mooie discussie over op te zetten.
  Echter, voor zijn covenleden is dat wat Merlin zegt zo ongeveer wet. Degenen die het volstrekt niet met Merlin eens zijn op het punt van de geheimhouding - en nu komt het - worden helaas in de hoek gezet, hun argumenten worden afgedaan. Niet alleen is dat menselijk gesproken onjuist, het vergroot ook de verdeeldheid en daarmee is het ook magisch onjuist. Het principe van eenheid betekent niet "voor sommigen" maar "voor iedereen". Ik heb Merlin nog niet op zijn standpunten terug zien komen of her-interpreteren. Het is een mooie dag als hij dat doet. Dit zou namelijk meer eenheid in de wiccagelederen kunnen brengen. Ik zal de eerste zijn om Merlin te feliciteren.
  Merlin draagt een dubbele verantwoordelijkheid, immers niet alleen als mens en magier, maar ook als leider van Silver Circle. Merlin is een autoriteit, dat erken ik ten volle.

  Verder antwoord volgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. de Kritische Magier30 augustus, 2010 17:53

  Dan mevrouw Custers.
  Wie het betrekkelijke genoegen heeft gehad om haar nog uit de beginjaren te kennen weet dat haar ambitie groter was dan het leven. Ook haar leermeester Dolores Ashcroft wist dat ... en deed er haar voordeel mee. Toch had het allemaal goed kunnen gaan, maar dat is niet gebeurd.

  Elke dictator is ooit begonnen als schattig kindje. Teruggrijpen naar het verleden of haar vermeende goede eigenschappen ... tja. De situatie is nu zoals ze is en dat is niet best.

  Hoe haar omstandigheden ook geweest zijn, ze heeft nog altijd zelf de keuze gemaakt om te worden wat ze nu is. En dat is het volstrekte tegendeel van hoe het zou moeten zijn bij iemand die zich opwerpt als een soort geestelijk leider, therapeut, coach, of wat ze zichzelf ook toedicht.

  Die kennis is boeiend, zeker. Maar daarvoor is men niet van mevrouw Custers afhankelijk.
  Hier zien we dus dat wat Toran als vraag in het midden brengt: stelt men een hoge prijs gelijk aan hoge kwaliteit en lage prijs aan lage kwaliteit? Volgens Toran een grove misrekening en ik ben het zeer met Toran eens.

  Het is mevrouw Custers zelf die de verwachting wekt dat haar hoge prijs ook hoge kwaliteit betekent. Het zijn bepaald geen domme mensen die afhaken bij haar school, zeer integendeel.
  Maar de teleurstelling is des te groter omdat juist Custers de verwachting gewekt heeft. Dat je dan ook nog eens een smak geld kwijt bent voor onzin, vaagheden en/of algemeenheden is twee keer zo zuur. Teleurstelling gegarandeerd dus bij mevrouw Custers.

  Dat ze een goed performer is kan ik in zekere zin wel onderschrijven. Ze is in elk geval een goed decorbouwer. We weten echter dat zelfs een aap nog een koning kan lijken tegen de juiste achtergrond en met de juiste kleding. Daarvoor hoef je geen magier te zijn.

  Of ze echt bereid was haarkennis te delen is eigenlijk ook niet vanbelang. Haar kennis kwam van de Servants of the Light en die delen hun kennis makkelijk en tegen lage leskosten.
  De kennis van mevrouw Custers is niet zo exclusief als zij te pas en te onpas wil laten geloven.

  Ik vind dat rekensommetje van Geld Wolfje heel aannemelijk en geen kwestie van zwartmakerij.
  Als tegenhanger mag de openheid van Merlin dienen over zijn veel schaarser financiele middelen. Dat vind ik zelf heel charmant onder de gegeven omstandigheden.

  Met vriendelijke groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Hoe weten jullie dit allemaal? Hebben hier de luitjes Daan en magister Templi, die zoveel over Custers weten bij haar in de orde of bij haar op cursus gezeten? Of gaat het alleen om vermoedens en speculaties? Als het speculatie is dan is het minder geloofwaardig dan als dat hier uit eigen waarnemen wordt gesproken. Ik hoor het graag. Zelf zou ik er al niet aan beginnen, want de hele website van haar spreekt me al niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Zelfde vraag wil ook graag aan de Kritische magier stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. "Anoniem zei: ja, dat schiet lekker op die world cat, heb je geen links van digitale boeken of zo? "

  Natuurlijk heb ik die. Die heb ik alleen wel zèlf gezocht. Is er een reden waarom jij dat niet zou kunnen?

  En wat WorldCat betreft: Die verwijst (ook) naar bibliotheken bij jou in de buurt. Mocht worldcat niet bevallen, probeer dan bibliotheek.nl eens. Hoef je bij de gewenste titel alleen maar op zoek&boek te klikken, en het boek komt (meestal tegen een kleine vergoeding) naar je bibliotheek, waar je het dan op kunt halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. de Kritische Magier30 augustus, 2010 20:20

  Beste mensen,

  Speculatie is het stellig niet, dit is ervaringskennis en archiefonderzoek.

  Het Sterzoekteam is groot. Ook veel voormalige leerlingen van mevrouw Custers maken daar deel van uit. Op de blog over de Temple of Starlight staan verschillende teksten van ex-leden.
  Sommigen kiezen daarvoor, anderen doen research.

  Het Sterzoekerteam checkt gevoelige informatie en ondersteunt die graag met feitenmateriaal.
  Ook dat staat bijvoorbeeld op de blog over de Temple of Starlight te lezen.

  Sterzoeker spant zich in om geloofwaardigheid bij de lezers te verdienen met een goede onderbouwing van de blogartikelen.
  Alle informatie is verifieerbaar. De ervaringskennis wordt betrouwbaarder naarmate de "verhalen over ..." met elkaar overeenstemmen.

  Daarnaast beschikt Sterzoeker over een uitgebreid archief over zeer uiteenlopende onderwerpen die magie, mysteriescholen, rituelen, oudheidkundige onderwerpen, religies etc. betreffen. Ook persoonlijke documenten (recent en oud) maken daar deel van uit. Daarom zit er veel variatie in de blogonderwerpen.
  Dat is de werkwijze van Sterzoeker.

  We gaan dus niet over een nacht ijs. Maar over onze persoonlijke geschiedenis willen we op deze blog zwijgen. Er zijn wel vaker vragen geweest maar wat dat betreft hult Sterzoeker zich liever in nevel. Al geloof ik dat mijn oude vriend Ypsus zich al eens tot een beschrijving van zijn persoon heeft laten overhalen. We nemen hem dat niet kwalijk want wij kennen zijn flirtgevoeligheid (ave Ypsus!).

  Ik hoop jullie vragen naar genoegen te hebben beantwoord.

  Met vriendelijke groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 55. vorige anoniempje30 augustus, 2010 20:22

  @anoniem, laat ik dan maar beginnen met delen. Kende je deze al? wel even eerst Utorent downloaden. : http://digimob.tk/

  BeantwoordenVerwijderen
 56. @ vorig anoniempje: Lekkere site is dat!

  "Toen we deze site bezochten, ontdekten we dat het kan zijn ontworpen om u via een truc te verleiden uw financiële of persoonlijke gegevens aan online oplichters te geven. Dit is een ernstig beveiligingsrisico, dat kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële verliezen of een ongeoorloofd gebruik van uw persoonsgegevens."

  Als ik de waarschuwing negeer, en toch doorklik, ben ik niet onder de indruk van het gebodene. Dan nog liever Sacred Texts en andere bibliotheken van occulte genootschappen.

  NN

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. @Kritisch magiër, wat is de angst van de leden van sterzoeker? waarom zo "occult" en deze manier van profileren?

  BeantwoordenVerwijderen
 59. de Kritische Magier30 augustus, 2010 23:45

  Beste Danielle,

  Was het niet Willa die de voorstelde om de kwestie van namen te ontdoen? Een zeer bruikbare vondst. Zo tekent zich scherper af waar het om draait.

  Dit is het antwoord op je vraag.

  Met vriendelijke groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Haha, geinig geprobeerd, krtisch magiër. Dat was niet geheel het antwoord op mijn vraag, misschien in jouw perceptie. Niemand impliceerde dat het om "namen" ging. Niettemin horen ook namen, evenals achtergrond, bij het completer en begrijpbaarder maken van verhalen. Een waarlijk verhaal heeft oog voor detail, maar gaat daar niet in op. Dus, nee, ik ben het volstrekt niet met je stelling eens.

  Het lijkt me dat je zo de nadruk op je onschendbaarheid probeert te leggen, die juist nieuwsgierigheid opwekt. Je manier van profileren krijgt zo ook iets wraakzuchtigs en iets angsthazerigs.

  Maargoed, dat was mijn persoonlijke visie, ik ben weg van de kerstengeltjes, trouwens. Enig!

  Gute Nacht, Freunde Es wird Zeit für mich zu geh'n

  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 61. de Kritische Magier31 augustus, 2010 01:04

  Zie je? Ik wist wel dat je kon lachen, Danielle.

  Omdat jij het bent volgt hier dan de onthulling:
  wij zijn kerstengeltjes.

  Die hebben altijd een boodschap zoals je weet.

  Welterusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 62. @anoniem
  op de digimob pagina moet je naar release index gaan, bovin in de pagina, als je daar op klikt zie je lange lijsten met torents, onder in rechts kan je de volgende. Het zijn er echt rete veel, dus hoe jij er bijkom dat het niet zoveel is, snap ik niet? in 1 torent zit soms 8 giga aan boeken, wel even goed kijken dus ;-) 8 gig krijg je je leven lang niet uitgelezen, kunnen zomaar 2000 boeken zijn, daar staan zeker wel een 100.000 boeken in totaal.
  Ik krijg trouwens niet die gekke melding over privicy, vreemd. Ik trouwens ken de luitjes achter deze pagina en die hebben echt niets aan je pincode. ze willen het niet eens weten.
  Maar zoals ik al schreef, je moet om daar te kunnen downloaden wel eerst even utorents downloaden. HET IS EEN TORENT PAGINA! JE KAN DUS NIET RECHTSREEKT VIA DIE PAGINA DOWNLOADEN, DAAR HEB DAT UTORENT PROGRMMA BIJ NODIG!
  Die pagina van Sacred Texts is heel leuk, alleen hebben die stinkerts de boeken in HTML formaat op de pagina staat en wil je echt iets hebben dan mag je dokken, dan sturen ze het je toe op CDrom. Je kan daar maar heel beperkt downloaden en dat willen wij niet! Erders kan je die boeken in PDF formaat gewoon gratis downloaden, bv op digimob! Boeken waar allang geen kopie richts meer op zitten...lekker hoor...daar mag je bij sacret text voor betalen.. Het lijkt Custers wel..die verkoopt ook de complete works of Irael regardie voor 25 euro aan haar cursisten, terwijl je hem ook kan downloaden...hihi...! Zo zijn er nog wel een paar hele leuke share sites op te noemen ......

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Beste Daan, (en ook de KM)

  Ik volg de discussie hier en vindt het nu een beetje jammer dat het verzand in tikkertje. Daar bedoel ik mee in een strijd over wie is wie. Mensen, dat is toch helemaal niet interessant. Dat allemaal na aanleiding van de vraag of Daan, KM en magister, die hier allen over bepaalde personen wat schrijven, zelf daar op cursus hebben gezeten. Ik kan je dit zeggen mij en andere lezers maakt het helemaal niet uit hoe iemand heet, want wat zegt en naam op internet? Danielle hoeft trouwens ook helemaal niet je echte naam te zijn, voor het zelfde geld heet je Karel, lekker belangrijk voor mij als lezer.

  De figuren die hier in deze Blog worden beschreven ken ik ook niet persoonlijk, de namen Merlin, Morgana en Ina Custer, zeggen me dus weinig. De reacties over het PFI, TOS en zo meer, spreken me wel aan. Daar had bij wijze van spreken dus iedere andere naam in kunnen staan. Namen van mensen zeggen pas wat als je de mensen achter de namen persoonlijk kent, eerder niet. Dus Daan en ook KM, waarom door hameren op namen. Gaan jullie asjeblieft hier door met de goede ideeën, die allen jullie hier aan het bespreken waren en met de goede discussie over hoe mensen omgaan met bepaalde zaken, of met het posten van persoonlijk inzichten en ervaringen, dat zegt de mensen wat, niet het gevecht om namen.

  Oh, trouwens de vraag of de luitjes die hier posten zelf bij Custers in de orde hebben gezeten werd ook aan jouw gesteld Daan, maar jij ging de vraag zelf heel handig uit de weg, door de discussie over namen uit te lokken. Je gaf geen ja en geen nee. Mag ik daarmee aannemen dat je inderdaad een exlid van de TOS bent, of op zijn minst bij Custers op cursus hebt gezeten? Dat zou heel mooi zijn, want dat hebben we hier iemand die uit eerste hand ervaring heeft en dus weet van de hoed en rand.

  Groetjes, Ida

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 65. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 66. de Kritische Magier31 augustus, 2010 18:34

  Danielle, namen worden niet bekend gemaakt.
  Een naam als Ina Custers is ook helemaal niet belangrijk. Niemand is geintersseerd in wat deze mevrouw prive doet. Ter discussie staat haar Temple of Starlight en haar rol daarin als hoofd.
  Hetzelfde geldt voor de PFI en Silver Circle

  Deze weblog is bedoeld om meningen uit te wisselen over bepaalde onderwerpen, niet over het priveleven van mensen.
  In hun functie van het een of ander kan wel hun persoonlijk handelen ter discussie staan, maar dan strikt binnen het kader van die functie.

  Je kunt iemand wel sympathiek vinden en toch een bepaalde handelwijze niet goedkeuren om heel geldige redenen.

  We houden het dus zoals het nu is. Laten we vooral verder uitwisselen over de kwesties die hierboven aangesneden zijn.
  Ik wil daar nog aan toevoegen dat Silver Circle de uiterst scherpe discussie over de positie van de Temple of Starlight binnen de PFI/SC van het forum heeft gehaald of althans voor bezoekers ontoegankelijk heeft gemaakt.
  Naar aanleiding van de simpele vraag wat de TOS daar op het forum te zoeken heeft zijn er in korte tijd een stevig aantal pagina's volgeschreven met pittige kritiek op zowel mevrouw Custers als Merlin.
  Volgens berichten is het hele item nu door Merlin weggehaald van het forum.

  Wat kan dit te betekenen hebben?

  De Kritische Magier

  De Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Sterzoeker heeft de laatste twee reacties verwijdert, omdat deze geen inhoudelijk bijdrage aan de discussie opleveren. Hopelijk schept dit weer ruimte om verder te discussiëren over de thema van deze blog.

  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 68. @de kritische magier: geen idee wat het te betekenen heeft, wel dat er vanavond en nog eenmaal deze maand er een bijeenkomst is voor geintresseerden van zowel sol als de pfi/sc op hetzelfde adres.

  groeten de baadster

  BeantwoordenVerwijderen
 69. De Kritische Magier01 september, 2010 14:59

  Beste Baadster,

  Naar verluidt is het onderwerp inderdaad naar de gesloten sectie van het SC forum verplaatst, alwaar de felle discussie doorgaat.
  Alleen voor leden toegankelijk, dat wil zeggen zij die door Merlin geselecteerd zijn en geschikt bevonden voor dit forum. Een heel verkeerde move van Merlin.

  Zo'n bijeenkomst (in allerijl belegd door SC-PFI-TOS) op het bekende adres te Zeist heeft een bedoeling. Als ik mag raden zal geprobeerd worden nog iets van de scherven te lijmen. De aliance met mevruw Custers heeft SC en PFI geen goed gedaan, gezien de felle discussie die inmiddels 24 pagina's beslaat.

  Openheid zou heilzamer geweest zijn tegen deze scherp verdeelde meningen. Helaas, Merlin en Morgana kiezen ervoor om de verdeeldheid nog groter te maken door de gedachtenwisseling af te schermen en dan ook nog subclubjes te vormen in de huiselijke sfeer.

  Is de Temple of Starlight dit allemaal waard? Naar mijn idee niet. Wat de SC en de PFI op deze manier aan goodwill verliest, zullen ze in jaren niet kunnen terugwinnen.

  Met vriendelijke groet,

  De Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 72. De Kritische Magier02 september, 2010 01:35

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 76. Lieve luitjes,

  Sterzoeker heeft een aantal reacties verwijdert. Nogmaals het is niet de bedoeling om elkaar hier te bestrijden, als we het niet met elkaar eens zijn, maar om open en netjes te blijven discussiëren over aan het onderwerp gerelateerd zaken, ook al ben je het niet met elkaar eens. Verschillende meningen mogen er naast elkaar zijn. Maar we houden het wel graag netjes. Op elkaar fitten dat zien we hier liever niet!


  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 77. Ik heb sterk de indruk dat degenen die zich hier nogal schreeuwerig uiten in de knoop zitten met dat wat er werkelijk gebeurt en de mogelijke gevolgen daarvan.

  Kritische Magier vermoedt dat de samenwerking van PFI/SC met de Temple of Starlight de verdeeldheid in het magische wereldje groter maakt. En dat dat een verdeeld wereldje is, is geen geheim. De laaiende discussie op de gesloten sectie van het SC forum is daar ook een bewijs van. Toen ik vanmorgen keek zaten we al op pagina 30!

  Er zijn helaas bloggers hier die denken dat als je iemand met een kritisch geluid verbaal de kop afhakt, dan het probleem van de verdeeldheid is opgelost. Mensen, denk nog eens.

  Het is jammer dat Magister nou al een paar keer grove tekst moest verwijderen, maar soit.
  Kunnen we dan nou weer verder gaan met war het over ging?

  Ik zie in elk geval toch bezorgdheid bij KM en dat zie ik ook op andere zwaar bekritiseerde blogs.

  Ik vraag me af of er iemand is die ook best een beetje meer eenheid zou willen zien. Elk kan de stroming aanhangen die hem of haar het beste bevalt, maar hoe krijgen we dat nou op zo'n manier samen dat er samengewerkt wordt. Ja, er zijn misstanden in Lala land. Ja, dat heeft gevolgen voor iedereen die zich daar beweegt.
  En dat is weer de reden van nog grotere verdeeldheid als ik de discussies zie.

  Is dit nou op te lossen, of in elk geval te verminderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 78. Ik heb een discussie over Licht & Duister gelezen op SC en het is me duidelijk dat Ina totaal niet weet waar ze over praat. Ze beweert voor de gehele Westerse Traditie te spreken, ja ja.
  Er valt niet te discussiëren met haar, want ze geeft elke keer nietszeggende flut-antwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 79. de Kritische Magier11 september, 2010 22:25

  Beste Sashata,

  Dat vebaast me niets. Ze heeft een streng katholieke achtergrond en zal zich nooit durven verdiepen in kwesties van Licht en Duister. Ze is erg bang voor de duivel. Dat wil zeggen: de Katholieke duivel en de hel. Dat is haar beeld van het Duister.
  Ze weet ook niks. Ze gebruikt een paar termen uit boeken, waarvan ze nog niet eens de inleiding begrijpt, en denkt dan dat iedereen stijl achterover valt van ontzag. Het verheugt mij dan ook dat veel mensen dit doorzien en hun schouders ophalen over deze dame en haar "school".
  Jammer voor wie iets anders verwacht, maar Custers heeft alleen maar nietszeggende flut-antwoorden, zoals je schrijft. Meer is er niet.

  Nu komt dat de Silver Circle mooi uit. Het is inmiddels in brede kring bekend dat Merlin/Dennis Sythove en Custers de deal hebben dat zij discussies uitlokt op het SC forum. Bijvoorbeeld over het begrip mysterieschool. En kijk: men hapt toe en de discussie brandt los.
  Dan komt het bericht dat Sythove een lezing zal geven in Lunteren over - je raadt het al - moderne hekserij als mysterieschool. Met dans en jolijt, maar tegen betaling wel.
  Voor 25 euro ben je een middag onder de pannen, echter dit is nog maar het begin. Ik voorspel dat spoedig de prijzen hoger zullen worden.
  Het woord wicca is zorguldig vermeden want ook andersoortige heksen moeten gelokt worden. Daarom staat er "modene hekserij".

  Als de trouwe forumbezoekers van SC eindelijk door krijgen dat ze gemanipuleerd worden door Dennis en Custers, breekt werkelijk de hel los. Dan hebben ze allebei iets om echt bang voor te zijn. Eigen schuld.

  Met vriendelijke groet,

  de Kritische Magier

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Hallo KM,

  Doe ik nog een goeie maand geleden een oproep om nou eens wat meer eenheid in de kampen te brengen, is het Dennis Sythoven zelf die (weer) de verdeeldheid veroorzaakt en de boel manipuleert in leuke samenwerking met Ina Custers.

  En die lui die het hier zo goed weten (SamanthaWolf, Daan, ene Tante Toet, enz) hebben die niks in de gaten?
  Lekker makkelijk om Sterzoeker de schuld te geven van alle trammelant in Wiccaland. De adders in het eigen nest zien ze niet. De lieve, brave Merlin een manipulator? Nee, dat moet die rot Sterzoeker zijn. Jaja.

  En dat hele zootje in Zeist laat zich dan weer uitnaschen door Ina Custers en haar PR-kip.

  En maar heilig doen, en maar denken dat je ver verheven boven de gewone mensheid bent. Ik ga een workshop voor schapen geven, die zijn stukken intelligenter dan die lui van Silver Circle.

  Wat zal het gezellig zijn bij Miet en Griet.
  Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 81. Bedankt voor je reactie,de Kritische Magier.
  Het topic waar ik naar verwees zit nu achter slot en grendel, want nu krijg ik een inlogscherm te zien.
  Hoe triest wil je het hebben,zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Nou, niks gemist. Wie zat er nou te wachten op die nietszeggende flut-antwoorden van Custers? Iedereen ergerde zich kapot aan haar gezwam en Merlin kon ook niks meer verzinnen om het allemaal nog een beetje in banen te leiden.
  Dat gaat nog heel gezellig worden bij Miet en Griet in Zeist, let maar op.

  BeantwoordenVerwijderen
 83. Sterzoekertje, Het onderstaande bedrag klopt. Ik heb de som ook gemaakt. Je bent nog iets vergeten er bij te tellen. Custers heeft een boek geschreven en daar komt ook een aardig bedrag op binnen. Tel dat bij het onderstaande op: & ik zie $$$$$$$ tekens. knap stukje vrijwilligers werk van onze Boldie.

  begin gewoon zelf ook een magische orde en zorg dat je 50 leerlingen krijgt.
  Die leerlingen laat je voor 5 lessen 365 euro betalen. 50 x 365 = 18.250,00
  In een jaar zitten 10 lessen dat is dus 2x dit bedrag: 36.500,00.
  daarnaast geef je twee keer per jaar een wekend workshop van: 375, 00 eruo.
  Stel dat er 15 mensen komen , dan is 5625,00 euro aan inkomsten.
  Dit doe je twee keer per jaar dat is dan 11.250.00.
  Dan heb je een bedrag bij elkaar van: 47.750,00.
  Om dit bedrag te verdienen met je magische orde, hoef je maar drie dagen in de per maand plus twee lange weekenden te werken, maar we zijn er nog niet met het bedrag van 47.750,00. want dat is natuurlijk nog niet voldoende er is meer te halen..
  Wat dachten jullie van een correspondentie cursus> daar hoef je weinig zelf voor te doen.
  Het begeleiden van de correspondentie cursuscursisten laat je doen door trouwe leerlingen, die al wat langer in orde rond lopen.
  Stel nu er zijn 25 mensen die de correspondentiecursus volgen.
  Dat is dan 25 x dat is dan 425,00 euro per 5 lessen .
  Dan zitten we op een bedrag van 10.625,00 euro.
  Omdat hiervan ook 10 lessen in een jaar gaan is dit ook x2 dan komen we op 21.250,00 euro. Tel hier het eerdere bedrag van 47.750,00. bij op,
  dan hebben we een jaar inkomen van: 69.000.00 euries.

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Iedereen die bij zijn verstand was en zich niet in de luren liet leggen bleef dus weg bij de meet & greet. Het was niet het succes dat ze verwacht hadden. Goedzo.
  Maar denk nou niet dat circus Custers gaat stil zitten. Er gaat op het SC forum weer leuk ingehaakt worden op onderwerpen die de TOS site aankaart. Handjeklap met SC. De trouwe forumbezoekers zullen er weer massaal intrappen.

  Ik hou op met te denken dat er eenheid mogelijk is. De dorpspastoor Merlin (dank, Horas) zorgt er wel voor dat de kampen verdeeld blijven.
  Hup luitjes, op naar de ton per jaar en 10% is voor Merlin en Morgana. Vangen!

  Dit alles wordt mogelijk gemaakt door al die stomkoppen die het spel nou nog niet doorzien.
  O, wat is de dorpspastoor blij met jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 85. De dorpspastoor heeft zijn bijenkorf dichtgemetseld en de computer afgepakt zodat zijn volkje mooi bij elkaar blijft en niemand Sterzoeker leest.

  HAHAHA!

  BeantwoordenVerwijderen
 86. oh, vandaar opeens dat verhaal over bijen op het SC forum. Die bijen dat zijn de volgelingen...maar er staat in een bijenkorf toch geen koning aan het hoofd? Het moet dus iemand anders zijn die hier de opdracht toe gegeven heeft. De dorpspastoor is niet meer dan een simple werkbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails