dinsdag 24 augustus 2010

De kabbala en de Vrijmetselarij

In de boekenkast van Sterzoeker zitten veel vreemde zaken. Je zou dit oprecht een rariteitenkabinet kunnen noemen. Hier onder weer een blog met een voorbeeld van iets wat toch wel bijzonder is van de Vrijmetselarij. Het betreft een oud mapje met wat bladzijdes uit een boek, met nietjes bijeengehouden. De stukjes tekst handelen over de 4e tot en met de 31e graad.

Tussen de bundeltjes met bladzijden zitten twee kleinere bundeltjes met handgeschreven aantekeningen, bijeengehouden met nietjes, welke ook betrekking hebben op de verschillende graden.

Op het aantekenblaadje gemaakt met de zwarte inkt staat boven aan iets wat moeilijk te ontcijferen is. Het woord "Cherubien" is duidelijk te lezen.
Daaronder lezen we:

De wet van Mozes
De staf, van Aron
Mozes met 12 edelen met de 12 stammen Israel 'Toonbroden'.


afbeelding van de twee bundeltjes met handgeschreven aantekeningen.
Verder kunnen we de woorden Salomon, tabernakel en tent lezen.

Op de volgende pagina van dit bundelt staat :
het heilige der heiligen
1. het licht getoont
2......werktuigen geleid door de ster
3. de Godd....niet verloren gaat door het stoffelijke. Het venster van z'n geestelijke gevoelens.
4. testament als fase van inkeer van geestelijk verdieping
Drempel- grens waar men wel en niet mag komen.

Zo gaat het nog drie bladzijden door. Het is duidelijk dat het om de symboliek van de Tempel van Salomo handelt.

Het tweede handgeschreven bundeltje gaat over de 4e graad. We lezen o.a.;
De meesters zitten te wacht op H.A. ze kunnen hem niet vinden. de M:. is vermoord. Allen zijn in verwarring. Dan gaan den Geh:. M:. het werk voortzetten.

Deze verhandeling wordt verder uiteengezet in nog een drietal handgeschreven blaadjes die hier aan vast geniet zitten.

Behalve de twee kleine bundeltjes met aantekeningen zit er tussen het spultje ook nog een stapeltje dubbelgevouwen A4tjes, deze vormen een boekwerkje op zichzelf. In dit boekwerkje zijn met een zwarte potlood aantekeningen en tekeningen gemaakt. Het geheel handelt over de 31ste graad.

Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen van de Kabbala. Het zijn geen gewone Kabbala tekeningen, maar afbeeldingen van waar op de boom we de verschillende garden van de Schotse Ritus kunnen vinden. de tekst in het boekje geeft hier nadere uitleg over. In totaal telt het boekje 5 afbeeldingen van de boom.

Op de een na laatste bladzijde staat een correspondentie tabel en op de laatste pagina een handgeschreven verhandeling over de 13e graad in haar betekenis in relatie tot de Kabbala.

Alle teksten van de bundels met boekpagina's en de bundeltjes met aantekeningen leggen allemaal verbanden met de Kabbala van de 4e tot met de 31 graad van de Vrijmetselarij. Dit alles is zeer interessante materie om te lezen, niet alleen omdat het over de vrijmetselarij gaat, maar ook omdat het laat zien dat diegene die ooit de hogere graden van de Vrijmetselarij hebben geschreven zich lieten inspireren door de kabbala en uit de kabbala ontleende men de uitleg van de symbolieken binnen deze graden.

Dit laat zien welk een belangrijke rol de Kabbala binnen mystieke stromingen gespeeld heeft en uiteraard nog steeds speelt. De Kabbala is heden ten dage nog steeds een bron van inspiratie voor magiërs en mystici en biedt een (wereld)model waarin vele mystieke ordes en geheime genootschappen, zoals de vrijmetselarij, hun leer kunnen kaderen!

Nu nog zien te achterhalen uit welk boek de bundels pagina's komen, want de rest van het boek willen we ook wel lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails