dinsdag 28 juni 2011

Sterzoeker's Onderzoek

Sterzoeker wil wel eens het naadje van de kous weten en had zich dus lange tijd gelden aangemeld bij een genootschap. De eerste kennismaking was een kennismakingsgesprek. Erg gunstig begon het verkennende gesprek niet. Het barste daar, in het magische genootschap, van de voorschriften en geheimhoudingen. Nou moet u weten sterzoeker heeft een piratenhart, dus namen we mee wat we aan kennis hadden en wat we daarvan vertelden was onze zaak.

Zal helemaal mooi worden, voor dat soort orde voorschriften heeft sterzoeker niet de juiste leeftijd meer. De ellende met magische ordes en genootschappen en met Wicca groeperingen zijn niet alleen de regels en voorschriften, maar ook het feit dat de ene nog authentieker wil zijn dan de andere. De Kritische Magier gaat hier over schrijven in de komende blog met de titel: gevoelsarcheologie. Zoiets heb je bij het sjamanisme trouwens ook.

De moderne Wicca van nu is verworden tot een mengsel van Golden Dawn en Celtische craft, dus wat nou authentiek? Zo oud is dat niet, in de 20er jaren ontworpen, in de 50er jaren uitgebouwd en toen zijn eigen weg gegaan. Maar nee, de ene is nog echter dan de andere.

Sterzoeker laat zich helemaal niks voorschrijven en gelukkig was de kennismaking met een genootschap en niet met een Alexandrian wicca coven, want skycladd gaat Sterzoeker al helemaal niet. Dat is te koud en bovendien zijn de jaren van schoonheid al een tijdje voorbij. De zwaartekracht vraagt zijn tol. Ze hopsen maar in hun blootje rond tot ze een ons wegen maar Sterzoeker doet daar zeker niet aan mee.

Er volgden dus in de loop der tijd een soort van verslagen over deze en andere "Sterzoeker" avonturen, betreffende de verschillende ordes en groeperingen. Oh, zullen de leiders van de verschillende magische ordes gedacht hebben; "Als Sterzoeker maar weer niks kleinerends schrijft over onze orde". (tuitmondje, zuur krijsstemmetje), "daar kan de magister niet tegen".

Sterzoekr was zeker niet de enige met een kritische blik richting Wicca: Een groot magica noemde Wicca altijd de kleuterschool van de magie. Daar moet men toch weer even door Sterzoeker aan herinnerd worden. Vandaar ook dat gesprek met de magus van magische orde.

Weet u beste lezer, zo langzamerhand komt Sterzoeker, na al het onderzoek, tot het inzicht dat de onderlinge strijd van magiërs en Wicca's helemaal niet gaat over traditie. Het gaat over dominantie. Kijk, wat er werkelijk waar is van die tradities is behoorlijk onzeker want een groot deel is geherinterpreteerd door Gardner en Sanders, die ook weer veel Golden Dawn hebben op genomen in hullie "bijbels" .

Laten we zeggen: in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Weten wij veel wat de heksen duizenden jaren geleden deden? Okee, er is nu er Magie en Wicca, dus er moet vroegah ook iets geweest zijn anders was er geen Magie of Wicca. Maar om nou meteen van traditie te spreken? Nee, dat gaat me te ver.

In de wetenschap kennen we bijvoorbeeld wel bepaalde wetenschappelijke tradities. Maar die gaan nooit verder terug dan dat wat aangetoond kan worden. Of de wetenschappers nou precies die traditie volgen is misschien van veel minder belang dan de vraag of ze kunnen samenwerken en de traditie van MORGEN kunnen maken. Samenwerking is daarom van groter belang dan dominantie.

In religies schijnt dat, ahum, per traditie anders te zijn. Daar is dominantie deel van de traditie geworden en de grote religies gaven het voorbeeld. Bij veel groeperingen gelden de regels: Ik weet het beter, ik kan het beter, ik volg de leer, enz. Er wordt niet samengewerkt, alleen klakkeloos gevolgd. Geen wonder dat er niks nieuws wordt ontwikkeld. Al de inspanningen gaan naar het domineren, niet naar het ontwikkelen. Dat is de crux.

Wil je dus als coven of als magische orde garanties voor de toekomst dan moet je samenwerken en niet altijd maar weer die mummie willen opgraven (ALS die er al was). Heden behaalde resultaten geven een leuk vooruitzicht op de toekomstige resultaten als de koppen bij elkaar gestoken worden en er van elkaar geleerd wordt.

Maar omdat er al heel lang niks nieuws te vertellen is, is de z.g. geheimhouding zo belangrijk, duit Sterzoeker dus de ordes en groeperingen in. Het mocht eens blijken dat we hier met holle vaten te maken hebben, dan zal u daar zeker over kunnen lezen, zoals u al reeds eerder vernomen hebt op de Sterzoeker blogspot. Dat mogen de Magisters, de Magica's, de Hoge Priesters en vele anderen eens goed achter hun oren schrijven.

Zullen we het statische begrip "traditie" dus maar vervangen voor het veel dynamischer "stroming"? Dan is er misschien toch nog iets geleerd.

Weet u, we beginnen na al onze onderzoeken ter plekke, te zien dat je Lalaland in een klein aantal groepen kunt verdelen:
1. de traditionele wiccans van de Gardnerian en Alexandrian covens
2. De aanhang van Caros,Temple of Starlight van Ina Custers- van Bergen, en andere Magische ordes
3. De eclectische/solitaire heksen
4. Diversen Algemeen


De vierde groep is voor het grootste deel zichtbaar op het forum van Silver Circle. Van deze mensen is een deel ook aanhanger van de PFI, maar in principe is dit een gemengde groep die fantasy, rituele magie en wicca combineert.

Ze hebben best wel wat gelezen en zijn ook allemaal wel een keer afgeknapt op deze of gene, maar het ontbreekt hen aan applaus. Dit is een groep die ondergesneeuwd (of overschreeuwd. Ze voelen zich behoorlijk tekortgedaan en weren zich in dit forum waar ze lekker onder elkaar zijn.

De diversen algemeen zijn vaak een een soort van paganisten die niks van goden moeten hebben, maar het paganisme als decoratie van hun levensstijl gebruiken. Nou zal het Sterzoeker worstt wezen of ze het paganisme als behang of als vloerbedekking gebruiken, maar hier wordt iets gezegd dat onderstreept wat Sterzoeker de georganiseerde Wicca altijd onder de neus heeft willen wrijven: Als je aansluiting bij de reguliere godsdiensten zoekt, moet je eerst je achterban checken.

Paganisten moeten niks met georganiseerde godsdiensten, om het even of dat decoratie of inhoud van hun leven is, paganist = paganist.

Wat Sterzoeker hierboven heeft geschreven gaat dan ook over de spagaat tussen het symbolische en het concrete, dat is zoooo schrijnend waar bevonden in onze onderzoek naar de verschillende ordes en groeperingen. Er is een scherpe - en vooral open - geest voor nodig om dat probleem te overbruggen met inzichten, een dorpspastoor kent alleen zijn eigen boekje en in de het geval van de magische orders en wicca groepen dat is vrij dun boekje, en bevat het te vaak woorden als; traditie, geheimhouding. Samenwerking, vernieuwing en delen ontbreken in dat boekje.

Sterzoeker heeft het al vaker geroepen: Weg met religies, weg met enge groepjes en ordes met geheimhoudingsplicht, weg ermee. Er kan geen eenheid zijn als de bron van verdeeldheid niet gedempt wordt. De verlichte geesten op het gebied van duiding en interpretatie zijn te dun gezaaid om een behoorlijk tegenwicht te kunnen bieden aan dat intense verlangen om je geest, je ziel en je zaligheid te overhandigen aan de eerst beste domoor die de goden in zijn zak zegt te hebben.

Is dat niet een probleem van alle tijden? Is dat niet de bron van oorlogen en bittere strijd die door de hele menselijke geschiedenis heen loopt? Wetenschap legt geen enkel gewicht in de schaal, de wetenschappelijke methode wordt als futiel aan de kant geschoven door dit soort horses asses.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails