dinsdag 15 februari 2011

Verboden Toegang voor onbevoegden

Hier alvast een aankondiging voor hen die graag mooie tentoonstellingen bezoeken. Sterzoeker is er ook gek op en dit is een aanrader voor een ieder die belanstelling heeft voor de goden van het oude Egypte. We moeten nog even geduld oefenen want de tentoonstellingen is pas in april.

In het Allard Pierson Museum te Amsterdam is vanaf dinsdag 19 april 2011 tot en met zondag 14 augustus 2011 de tentoonstelling 'Verboden Toegang voor onbevoegden - Geheimen van Egyptische tempels' te zien. De tentoonstelling geeft een overzicht van de zeer uitgebreide Egyptische godenwereld.

Er wordt geprobeerd, enige orde te scheppen in het verwarrende geheel van maar liefst om en nabij de 1500 goden. De verschillende scheppingsverhalen spelen daar een belangrijke rol bij. De positie van de farao is hierbij wat ambivalent, tussen de mensen en de godenwereld in.

De religieuze én wereldse functies van de talloze tempels in het land, de voor leken streng verboden en verborgen rituelen die zich daar afspeelden en de offers die gebracht werden komen ook ruimschoots aan bod. De verering van diergoden is hier een opvallend aspect van.

Tempels werden volgens strikte voorschriften gepland, gebouwd en ingericht. Ze waren een bundeling van een microkosmos als woning voor de godheid, en een kracht- en communicatiecentrale, wezenlijk voor het voortbestaan van de samenleving. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van voorwerpen, zoals godenbeelden en tempelreliëfs uit het Allard Pierson Museum zelf en bruiklenen uit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Bovendien zullen er virtuele reconstructies van enkele tempelcomplexen te zien zijn. Een en ander is tevens bedoeld als proefopstelling voor een deel van de geplande herinrichting van de Egyptische afdeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails