zondag 7 november 2010

Mysteria Mystica Maxima en J.H.W. Eldermans

Tja, misschien is het mijn inslag als Kritische magier dat ik altijd speur naar het ontbrekende deel in de magie. Een sociologische interesse natuurlijk. Als je het Spoor van Schaamte terug volgt kom je soms tot interessante ontdekkingen. Vooral in een land dat zo Calvinistisch als de pest is.

Richel collectie in het Museum of Witchcraft.

Dus onder het motto Waar Rook is is Vuur moet en zal ik dan weten waarom er zo gegeneerd gedaan werd/wordt over Vrijmetselaars, O.T.O., Tempeliers e.d. Er moet toch IETS aan de hand zijn geweest en het moet wel met sex te maken hebben gehad, anders doen we er in dit land niet moeilijk over.

Als een iemand vette bedragen verdient aan rattenhandel, dan is dat immers eerder iets om mee op te scheppen. "Zo'n rakker toch", zal dan de reactie zijn. Roof, plunder, slavenhandel, wapenhandel, piraterij, uitbuiting in brede zin? Geen probleem en koninklijke onderscheidingen all around. Maar sex? Oeh,dan ligt het heel anders. Ergens moest het spoor dus aftakken en mogelijk zelfs doodlopen. Dat was bij de besmuikt genoemde naam Eldermans. Die dook op en dook onder, maar waar was de man gebleven.

Nou zul je niet snel de naam Eldermans bij de oude vrijmetselaars zien voorkomen. Maar wel bij een enigszins gelieerde club: de O.T.O. En de OTO = Crowley. Deze orde heeft in veel opzichten de structuur van de Vrijmetselaars voor wat het gradensysteem betreft. Maar er waren ook aftakkingen. De loge van Crowley heette Argentum Astrum, maar er was ook de Mysteria Mystica Maxima. Deze M:.M:.M:. moeten we hebben, want onder deze naam ging het er leuk toe, ook in Nederland. Eldermans was lid van de M:.M:.M:. DeMysteria Mystica Maxima hield zich bezig met vruchtbaarheidsmagie maar dat is ook alleen maar een woord. Volgens zeggen had Eldermans een fallusobsessie.

Nu zit er een raar kantje aan en het lijkt iets uit een jongensboek. Wat de man namelijk voor functie had bij het ministerie van Justitie is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het was iets hoogs en het had met het verzamelen van inlichtingen te maken. Misschien heeft Eldermans het nuttige met het aangename gecombineerd en was hij een spion voor occulte zaken. Privé heeft hij in elk geval een enorme collectie materiaal verzameld op het gebied van magie.

Museum of witchcraft

Een groot deel daarvan heeft hij kort voor zijn dood vernietigd. Eldermans' vrouw heeft na zijn dood het restant geschonken aan schoonzoon Bob Richel. Richel heeft de collectie op zijn beurt weer geschonken aan het Museum of Witchcraft. Eldermans zelf moest niet veel hebben van zijn schoonzoon. Had Richel het niet in handen gekregen dan was het materiaal vernietigd en eigenlijk was dat ook de opdracht die Eldermans had gegeven. Het moest allemaal in de versnipperaar, daar had hij zelf al eens een bedrijf voor ingehuurd. Kun je nagaan hoeveel het moet zijn geweest.

Wat overbleef was een alruinverzameling, magische attributen, tekeningen, manuscripten en aantekeningen. Ik denk dat het deel wat andere personen betrof vernietigd is, maar het kan ook pornografisch materiaal zijn geweest. Het deel dat bewaard is gebleven kan simpel worden gerangschikt onder persoonlijk hobbymateriaal en was niet compromitterend voor zijn vrouw. Nou ja, erg leuk stond ze nou ook weer niet in de kijker, maar het bleef in het bewoonde gebied zullen we maar zeggen.

Bob Richel and Graham

Tegenwoordig zouden we over het bovenstaande niet zo moeilijk doen, maar in die tijd wel. Gezien de hoge functie van Eldermans moet hij ook belangrijke vriendjes gehad hebben hoewel ik betwijfel of dit hechte vriendschappen waren. De Vrijmetselaars spanden zich in die tijd juist in voor het Beschavingsoffensief (term van de oude Elias), met hun scholen, goede werken, voorlichting, kunst e.d. Dan moet je niet iemand in je kring hebben die Eldermans heet en banden heeft met de O.T.O./Crowley. Dit speelt allemaal voor 1965, dus voor de grote opkomst van Wicca.

Die orde van Eldermans M:.M:.M:. (Mysteria Mystica Maxima) en was een soort billenknijpersgilde. Yes, sex. Dat hij de zegen kreeg van Crowley is wel te begrijpen. Crowley heeft de tekst van de oprichtingsakte geleverd. Daarmee was het natuurlijk nog geen Golden Dawn, maar kniesoor die daarop let, nietwaar?

Dit alles speelt ergens in 1910 of 1913. Een muffe tijd, als je het mij vraagt. Teveel kleding en te weinig lichaamshygiene. De moraal van die tijd was al even muf. En dan krijg je rare uitwassen zoals de MMM. Oorspronkelijk was die Eldermans een metselaar maar dat voldeed niet zo te zien. Daar deden ze de kostuums juist aan in plaats van uit. En de Great Rite werd daar zeker niet voltrokken, o nee.

Misschien dacht Eldermans zet baas van de Golden Dawn te kunnen worden, maar dat is nooit gelukt. Zijn tekeningen zijn een variatie op Crowley's nachtmerries, dus niet bijster origineel. Kortom, het is niet echt van de grond gekomen, misschien een poosje maar daarna niks meer. De bijsmaak van zijn "rituelen" zijn wel aan de reputatie van de metselaars blijven plakken. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat Eldermans een paar belangrijke vriendjes tegen zich in het harnas gejaagd heeft.

Hij heeft zijn verzameling aan Bob Richel overgedaan. Die wist niks beters (en niks slechters) te verzinnen dan het af te staan aan het eerste heksenmuseum, toen nog een unicum. Het is de Goetia en dan nog een beetje erger die plaatjes van Eldermans.

Eldermans heeft een paar boeken over aardmannen en kabouters geschreven. Daar is ooit Manon ter Hofstede, een Literatuurwetenschaper op afgestudeerd. Die zitten al snel zonder werk tegenwoordig en kabouters zijn natuurlijk een interessante populatie voor onderzoek. Als je ze kunt vinden dan.

Zo nou heb ik wel genoeg gesnierd. Serieus, voor Nederland is die Eldermans wel bijzonder. Maar verder over de grens haalt hij het niet bij wat daar gebeurde en wat ze daar durfden. Ach, Eldermans, zucht. Evengoed is deze man en zijn bedenksels wel interessant tegen de achtergrond van het door & door fatsoenlijke Nederland van die tijd.

De Kritische Magier

5 opmerkingen:

 1. Hierbij wil ik doorgeven , dat ik jaren geleden een restant van de verzameling van Eldermans heb opgekocht (12 fraaie antieke aquarellen)

  Als U interesse heeft, kunt U mij contacten
  tel 072-5112791

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heeft u toevallig nog meer info over Eldermans ?

  GR, CMFC

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant dat ik dit vanavond allemaal lees. Omdat ik zojuist iets opzocht in mijn kast, kwam ik een amulet tegen uit de Eldermans collectie. Deze heb ik destijds gekregen van de Heer Richel. Ik heb een hele avond doorgebracht bij Richel, gezeten tussen talloze magische attributen, doodskoppen op de schoorsteen. en een kast vol hoofdzakelijk seksueel getinte voorwerpen. Ik werkte destijds voor een tijdschrift en Richel wilde een advertentie plaatsen om de collectie te koop aan te bieden. De advertentie wilde ik niet zomaar plaatsen, ik wilde eerst zien waarover het ging.
  De advertentie heb ik na het zien van de collectie niet geplaatst. Wel een bijzondere avond gehad, waar ik dingen heb gezien waarvan ik het bestaan niet af wist. En heel veel gehoord. Waarschijnlijk is een groot deel van de collectie nu terecht gekomen in het Museum of Witchcraft in Engelend, omdat ik toen de advertentie heb geweigerd.
  Het heeft zo moeten zijn en daar ben ik verheugd over.
  C.J. B.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I'd be interested in purchasing any items related to this collection. Thank you.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails