maandag 1 februari 2010

DNA-test Toetanchamon

Wellicht wordt over twee weken een van de grote raadselen van het antieke Egypte opgelost. Egyptische wetenschappers presenteren op 17 februari de resultaten van het DNA-onderzoek bij de wereldberoemde farao Toetanchamon. Dat maakte het Egyptische ministerie van Cultuur zondag 30-01-2010 bekend.

Het hoofd van de in linnen omwikkelde mummie van Toetanchamon, in zijn nieuwe glazen kist in zijn grafkamer in het Vallei der Koningen in Luxor.

Hoofd archeologie, Zahi Hawass maakte dit bekend op een conferentie. Zahi Hawass zei dat hij resultaten van de DNA-tests en de CAT-scans op 17 februari naar buiten zou brengen. De resultaten zullen worden vergeleken met die van koning Amenhotep III. Dit is mogelijk Toetanchamon zijn grootvader.

Het DNA- onderzoeker is onderdeel van een breder programma om het DNA van honderden mummies te controleren en om hun identiteit en familierelaties vast te stellen. Het onderzoek kan helpen bij het bepalen Toetanchamon geslacht familie, die tot nu toe een bron van mysteries is.

Wetenschappers vragen zich al decennia af of de jonge farao kinderen heeft verwekt. Ook is onduidelijk wie zijn moeder is.

Toetanchamon stierf, als laatste heerser van zijn dynastie, nog voor zijn twintigste onder mysterieuze omstandigheden. Zijn mummie was in 1922 aangetroffen in zijn ongeschonden graf, wat leidde tot een wereldwijde sensatie. In de tombe van de 'kindkoning' lagen twee doodgeboren, onvolgroeide baby's. De Egyptische onderzoekers namen in 2008 DNA af bij de mummie en de foetussen.

Toetanchamon regeerde in de veertiende eeuw voor het begin van onze jaartelling. Hij was getrouwd met Anchesenamon, dochter van de legendarische koningin Nefertiti. Mogelijk kan door het onderzoek ook de mummie van Nefertiti worden geïdentificeerd.

Een van de andere doelen van het DNA-onderzoek is om op zoek te gaan naar de mummie van Nefertiti, de vrouw van Achnaton, de legendarische koningin, bekend haar schoonheid.

De resultaten van het DNA–onderzoek zullen worden vergeleken met die van koning Amenhotep III. Dit is mogelijk Toetanchamon zijn grootvader.

Wetenschappers vragen zich al decennia af of de jonge farao kinderen heeft verwekt. Ook is onduidelijk wie zijn moeder is.

Hawass heeft aangekondigd ambitieuze plannen te maken voor DNA-onderzoeken op Egyptische mummies, inclusief tests op alle Koninklijke mummies en de bijna twee dozijn geïdentificeerde mummies, die zijn opgeslagen in het Egyptisch Museum in Caïro. Hawass zei dat uit de proeven blijkt dat sommige Koninklijke mummies, op display, niet zijn wie archeologen denken dat ze zijn.

Hawass heeft lange tijd geweigerd DNA-tests op Egyptische mummies door buitenlandse deskundigen te laten uitvoeren, en heeft pas onlangs toegestaan dergelijke projecten te ondersteunen op voorwaarde dat zij uitsluitend worden gedaan door Egyptenaren. Een 5 miljoen dollar DNA-lab is opgericht in het Egyptische museum, met financiering van het Discovery Channel.

In dezelfde toespraak maakte Hawass ook bekend dat er opnieuw een robot zou worden gestuurd in de lucht schachten van de Piramide van Cheops om de geheimen van haar verborgen lucht schachten te ontdekken.

In september 2002 werden middels een robot, ontworpen door National Geographic, die de lucht schachten verkende in de piramide van Cheops geheime deuren ontdekt, met koperen handgrepen.

2 opmerkingen:

 1. heel mooi

  WEINIG KANS!
  '
  kk joden zoek een leven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk en goed dat ze dat ook onderzoeken?
  Alleen waar kan ik meer info over Cheops geheime deuren vinden?

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails