donderdag 29 maart 2012

PFI Conferentie Lunteren, 28 april 2012: Custers Versus Cooper

Op de webpagina van de Temple of Starlight las Sterzoeker een berichtje met betrekking tot de sprekerslijst van de komende PFI conferentie in Lunteren, op 28 april 2012. Ina Custers- van Bergen laat ons weten dat ze ons komt verblijden met een lezing en een informatiekraam, natuurlijk om zieltjes te winnen. Tevens laat Custers weten dat zij Andy Cooper, een Engelse magiër, persoonlijk heeft uitgenodigd. Custers schrijft het volgende: "I have asked a collegue to be our guest to come to the PFI conference. Andy Cooper will be our guest this year. Andy is also a Third Degree Adept of the WMT. I have been his supervisor, and he has raised his own school. This is his website http://www.opened-ways.com/"
Dit is een zeer opmerkelijk bericht, omdat in magische kringen, algemeen bekend is dat Custers en Cooper van oudsher bepaald geen vrienden zijn. En nu zou Custers Cooper persoonlijk uitgenodigd hebben? Hebben de twee soms hun magische strijdbijl begraven, vragen wij ons af?


Andy Cooper

Hetzelfde bericht wil ons ook doen geloven dat Andy Cooper een leerling van Ina Custers geweest zou zijn, tenminste als Ina Custers dat bedoelt met: "I have been his supervisor". Dat is wonderlijk nieuws, omdat Cooper zijn derde graad al veel eerder had behaald dan dat Ina Custers deze bezat. Hoe kan Ina Custers dan Supervisor van Andy Cooper zijn geweest? Er doet namelijk een heel andere lezing de rond! Wij waren er niet bij, maar mocht u lezer hier meer over weten, dan vernemen we het graag. Wij zetten wat tot ons gekomen is even voor u op een rijtje.

Ten tijde van de grote Angelic Workshop in Ossendrecht, waar Ina Custers, in 2004 als 3e graads kwam opdraven (omdat ze de avond daarvoor ingewijd was) was Andy Cooper aanwezig. Cooper was toen al 3e graads, dat kon je aan de kleur van het koord zien. Bovendien hadden de Britse leerlingen van Dolores Ashcroft-Nowicki geen Hollandse supervisor, het was Dolores zelf die supervisor was. Misschien soms Elisabeth Fox, maar zeker niet Ina Custers. Dus kan Ina Custers onmogelijk Supervisor Andy Cooper geweest zijn.

Dit bericht van Ina Custers is weer van die vette Custers-bluf want Dolores Ashcroft-Nowicki kwam/komt (?) wel naar de rituelen van Cooper, maar niet naar die van Custers. Nee, dit bericht klopt helemaal niet. Het kan best zijn dat Andy Cooper naar Lunteren komt om zijn school te promoten. Hij heeft het over de NLP boeg gegooid. En zo Open Way is dat ook weer niet.

Andy Cooper en Ina Custers- van Bergen, dat was oorlog. Die Oorlog had betrekking op de overname van de SOL. Ina dacht destijds dat zij de opvolgster van Dolores Ashcroft-Nowicki zou worden, want die wilde afbouwen omdat ze al ver in de 70 was. Dolores hield de schijn behoorlijk op dat Ina goede kans maakte om haar opvolgster te worden.

Dolores wist die ambitie bij Ina Custers behoorlijk aan te aanwakkeren. In die zelfde tijd speelde er ook een ruzie tussen Ina en Daniel McKenzie. Ina had zich beter wat diplomatieker op kunnen stellen, maar ze was ongelofelijk veroordelend en liet dat ook blijken tegenover Dolores. Dat was niet verstanding met het oog op de toekomst van de TOS, want Dolores was goed bevriend met McKenzie. Ina Custers bleef maar door duwen met van die nonsens verhalen dat Daniel McKenzie zwarte magie bedreef en een vriendje van David Goddard was, terwijl Daniel McKenzie nog nooit van die man gehoord had. Die kwestie, plus dat er 18 mensen vertrokken door Ina Custers haar toedoen, deed de deur dicht bij Dolores. Twee meisjes uit de groep van Daniel verhuisden daarna naar Londen en wilde de SOL cursus van Andy Cooper volgen (die bestond toen net). Nee, ze werden geweigerd door Cooper. Dat betekende dus dat Dolores de vieze roddel van Ina gewoon door de SOL had verspreid. Het heeft uiteindelijk nog tot voorjaar 2009 geduurd voor Dolores Custers eruit mikte. Nete regeling? Laonsnietlachen. Dolores heeft Custers administratief uitgepoetst. Maar al die leerlingen van de SOL die behoorlijk geschaad waren door Custers dan? Schijt aan dus, onbelangrijk in de ogen van de queen bee?

Vooral uit Duitsland zijn destijds veel brieven over Ina Custers haar optreden geschreven aan Dolores (die Dolores overigens nooit beantwoord heeft.) Dit alles moest natuurlijk geheim blijven. Custers maakte het al te bont en toen heeft Dolores Cooper tot haar naaste medewerker verheven. Andy Cooper heeft zich gehoorzaam & gezagsgetrouw aan de kant van Dolores geschaard, toen Ina Custers iedereen zwart maakte ze de tent werd uitgooid. Cooper maakte een nieuwe website voor Dolores en meer van die dingen. Ja, daar word je wel populair van natuurlijk.

Dolores heeft Ina daarna langzamerhand langs de zijlijn gemanouvreerd. Tot Ina ontplofte omdat ze door had dat Cooper haar plaatsje had ingenomen. De echte grote manipulator in dit spel was dus Dolores. Ina Custers, in al haar blinde ambitie, had Dolores zelf het mes in handen gegeven. En Dolores heeft het gebruikt. Het kwam tot een breuk tussen Dolores en Ina Custers en Andy Cooper. En toen viel de hele TOS als een kaartenhuis in elkaar. Andy Cooper was de lachende derde.

Het frappante is dat de huidige TOS akelig identiek aan de school van Andy Cooper is. Die school van Andy Cooper is trouwens veel ouder dan die van Ina Custers. Hij begon daar in 2003 mee. Dus ver voor Ina Custers haar school had. Coopers school is echter gekoppeld aan de SOL, die van Ina Custers niet. Om deze clash is Ina Custers destijds dus naar Gareth Knight gegaan voor een voorwoord in dat Engelse boek van haar. Ze kon het niet laten om te zieken want Knight is een ouwe maat van Dolores. Enge man, trouwens deze Knight, een zeer rechts typje. Maar dat is niks bijzonder in die kringen. Aan de prachtige kennis ligt het niet, wel aan de krappe geesten die de kennis gebruiken.

Behalve om het gekonkel is Ina Custers ook de SOL uitgekwakt vanwege haar jatwerk. Daar is Dolores heel gevoelig voor. Kijk, Cooper heeft ook werk van Dolores gebruikt om zijn eigen school mee te stofferen, dat vindt ze okee. Maar platte diefstal? Dolores is niet wraakzuchtig, dat heeft ze zichzelf opgelegd. Echt een magier (grinnik). Dolores heeft niks te winnen bij de activiteiten van Custers, helemaal niks. Ina Custers is ook beslist geen concurrent van Dolores, kan ze helemaal niet worden ook.

Wij vermoeden dat de liefde die er nu tussen Custers en Cooper in Lunteren opgebloeid, is omdat Cooper, net als Custers, zijn klasjes niet meer vol krijgt. Hij heeft ook van die correspondentiecursussen die aan de man gebracht moeten worden. Misschien gaan ze na afloop van de conferentie PR- web-strategieën met elkaar uitwissen, want niet alleen de web- site van Ina Custers lijk op die van Andy Cooper, ook de Thema's van de workshop zijn hetzelfde, alsof ze het materiaal met elkaar uitwisselen, alsof ze allebei uit die kast van Dolores hebben gesnoept. Om echte liefde, daar is het in deze ontmoeting tussen de twee magiërs, in Lunteren, dus niet om te doen. Het zal wel bij een puur zakelijke ontmoeting blijven, want Andy Cooper is een nicht, net als David Goddard. Custers was vroeger zeer homofoob, zoals een goed katholiek betaamt, ahum

Cooper heeft vroeger waarschijnlijk iets van economie gestudeerd heeft, maar misschien hebben wij het mis want "a degree in engineering" kan van alles zijn, ook de hogere landbouwschool. Aan welke universiteit je een Ph.D. in esoteric studies kunt halen is ons een raadsel. NLP practioner kun je overal worden, Reiki-master ook, als je genoeg muntjes op tafel legt. Dus we nemen dit geblaat van hem over zijn "opleidingen" ook met een vette korrel zout. Hierin kunnen Custers en Cooper elkaar zeker vinden.

Cooper is in elk geval een sluwe maar ook wel snuggere vent, daar steekt Custers dus echt bij af als een rommelaar. Rest nog wel de vraag, richting Cooper, dat als je een goedlopend bureau hebt, of een baan die je in beslag neemt, waarom zou je je dan met een tijdverslindende magische school bezig houden, met al de trammelant van dien? Er moet toch al wat mis zijn met je carriere, lijkt ons.

Wat Cooper en Custers betreft zouden we tot slot nog willen zeggen: "Zoek de verschillen". Beide geven ze nagenoeg dezelfde workshops, alleen zijn de titels net een klein beetje anders, maar als je goed kijkt is het hetzelfde. Alleen heeft Custers een PR-dame inplaats van een Voodoo hogepriesterschap. Het effect kan hetzelfde zijn, maar in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Ina Custers haar strategie was; eerst Cooper imiteren en als die het zat is (en bij Dolores klaagt) dan pak je een ander lichtend voorbeeld. Fascinerend wel.

Wie heeft bij wie afgekeken? Cooper heeft dat NLP element ingevoerd en het was vrij toegankelijk voor SOL leden. Daar schnabbel je dus wel een graantje van mee, nietwaar? Custers doet inmiddels ook iets met NLP. Het truckje is ons inmiddels geheel duidelijk. Waarschijnlijk gebruiken ze beide als basis de teksten van Dolores. Gewoon het betere jat werk dus. Dit geldt zeker voor Custers. Cooper is nog een officiële dochter school van SOL, die heeft dan mogelijk wel recht hierop. Ina Custers is geen dochterschool van SOL. Het is daarom verbasend dat Dolores mevrouw Custers, met haar rituelen, gewoon haar gang laat gaan. In de "magische wereld" zou dit een aardige oorlogje (hebben) moeten geven.

Hier volgt enige toegevoegde informatie over de huidige werkwijze van Ina Custers- van Bergen:
Naast de webpagina Temple of Starlight beschikt Ina Custers-van Bergen sinds 2012-02-21 over meerdere webpagina's. De webpagina's zijn in beheer bij Dima Support. Custers wil middels verschillende webpagina's haar cursussen en haar Temple of Starlihgt aan de man en vrouw brengen.

Er is door Custers zeer waarschijnlijk bewust gekozen voor een afwijkende stijl, ten opzichte van de hoofdpagina, van The Temple of Starlight. De strategie achter de totaal verschillende pagina's is dat Custers hier mee verschillende doelgroepen kan bereiken. Ook weet Ina Custers zodoende, de negatieve naam, die The Temple of Starlight inmiddels opgebouwd heeft te omzeilen.

We hebben de volgende webpagina's gevonden:
http://www.vavivre.nl/
http://www.axismundiacademy.nl/
http://www.cerebration.nl/
http://www.spirituelevaardigheden.com/
http://www.senseandstrength.com/

59 opmerkingen:

 1. hahaha... Ik heb Custers ooit eens horen liegen; "Ik geef een avondritueel op de middag".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanaf het begin van de Golden Dawn zijn edele motieven nooit de vlag geweest die de stinkende lading van bedrog en intrige kon dekken. Dolores Ashcroft stamt ook uit die lijn van list en bedrog. Haar afstammelingen kloppen zich ook op de borst over deze "edele" lineage.

  De zwijnenstal die voor magische school doorgaat was en is een samenraapsel van dieven, drugsverslaafden en betweters. Toen en nu ook. De enige traditie die deze scholen voortzetten is die van dief en diefjesmaat.
  Qua kennis hebben ze nog ooit iets origineels neergezet, qua poeha zijn ze onovertroffen. Ik hang de vlag uit op de dag dat deze organisaties aan de paal gaan voor belastingontduiking en oplichting. Het maakt geen steek uit hoe je naam is, als je onder de vlag van de Golden Dawn vaart stinkt het ten hemel. Overal waar je die z.g. lodges tegenkomt is bedrog en ruzie.
  Het was niks, het is niks en het wordt ook niks. Kijk, zo mooi kan traditie zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die ordes van Custer en Cooper zijn niet meer dan een eenmanszaak. Ze houden een mooi verhaal op om mensen te lokken voor de cursussen die aangeboden worden, maar in feite zit er helemaal geen organisatie achter. Van een gescheidenis in de lijn van de Golden Dawn kan dus helemaal geen sprake zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja sterzoeker, zo te lezen hebben jullie inderdaad hier en daar wat gemist...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, anoniem help de lezer eens uit de droom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Cees van Rijswijk30 maart, 2012 15:54

  Waarom beginnen mensen eigenlijk dergelijke ordes, waar ze dan zelf aan het hoofd gaan staan? Is dat onbescheidenheid, zijn het ego belangen, of is dit ene nobele daad, omdat men kennis wil verspreiden? Als de webpagina's leest van de SOL, TOS en van deze Andy Cooper, dan lees je allemaal hele mooie dingen, maar als je Sterzoeker dan weer leest, hoor je ook heel andere geluiden. Wat moet ik als lezer geloven en is het ook niet een kwestie van persoonlijke keuzes en smaak? Waar de een genoegen mee neemt, wil de andere veel meer en is dat het wat tot ontevredenheid kan leiden, of zit er veel meer achter?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Cees

  Dat is te kort door de bocht. Het gaat hier niet om ht ene merk zeeppoeder tegen het andere. Het toetreden tot een magische school is op zichzelf niet verkeerd als je voorbereid bent op de implicaties die dat heeft. Die zijn niet gering want je stelt je geest open voor onbekende invloeden c.q. een manier van denken die je in het begin niet eigen is. Iedere nieuweling is in hoge mate beïnvloedbaar. Je kan het geen enkele nieuweling kwalijk nemen dat dat een kritische houding in het begin ontbreekt. Daardoor neem je alles op en alles is prachtig. Heel normaal.

  Maar juist op dat punt komt het aan op de leider m/v van een magische school. Die moet namelijk integer zijn (daar is geen overtreffende trap voor), in ieder opzicht. Zonder diep vertrouwen werkt de hele operatie namelijk niet. De motieven van een magus dienen zuiver te zijn in die zin dat de ontwikkeling van de leerling voorop staat.
  Op dit punt gaat het mis als winstbejag het motief is. Bij de TOS en bij Cooper (en nog een heleboel andere magische scholen) is zelfs het ENIGE motief winstbejag. Je kunt je wel voorstellen dat dit de hele opleiding in een heel ander licht zet.

  Er wordt hier - en elders - wel vaker naar voren gebracht dat je best geld mag vragen voor je werk als magus. Fout. Juist deze kennis dient nadrukkelijk niet verkocht te worden, maximaal mag kostprijs gevraagd worden. Geld mag ten eerste geen belemmering zijn om een opleiding te kunnen volgen. Ten tweede legt een hoge prijs de nadruk op de belangen van de magus en niet op de leerstof en de ontwikkeling van de leerling. Dit heeft z'n weerslag op de vertrouwensband met de magus. Je kijkt anders aan tegen iemand die niet uit winstbejag werkt dan iemand die dat wel doet.

  Dit is waar het hier om gaat. Dat al dat winstbejag dan weer tot onderlinge strijd en intriges bij die scholen leidt is duidelijk. De leerlingen zijn daar uiteindelijk dan ook weer de dupe van want ook dat zet een magus in een akelig daglicht.

  Dit is het hele plaatje. Mooi is het niet en ik kan het ook niet mooier maken. Het is dus geen kwestie van persoonlijke keuze en smaak, zoals je ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @One who knows, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Een moderne magister is ook gewoon docent en hoeft dus helemaal niet gratis les te geven. Waarom moet nu het om magie gaat iemand opeens gratis les geven. Mensen die in het bedrijfsleven persoonlijkheidstrainingen geven vragen soms wel het drie dubbele van wat Ina bijvoorbeeld vraagt voor haar lessen. bovendien is het niet realistisch. Er worden hoge kosten gemaakt voor het lesmateriaal en voor de spullen die gebruikt worden in de lessen en voor de aankleding van de rituelen. Daarnaast zijn er nog de benzine kosten en de vele uren van werk en voorbereiding van de magus. Het standpunt dat alles gratis moet zijn is dus gruwelijk achterhaald niet realistisch en ook niet meer van deze tijd, een beetje jammer want je naam zou anders doen vermoeden One who knows.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Soror

  Een magische school is het bedrijfsleven niet. Magie en commercie gaan niet samen om de redenen die ik hierboven beschreven heb.
  Als je zegt dat dat geen realistisch standpunt is dan bedoel je de materïele realiteit. Ik heb het over de spirituele realiteit, daarin is het vertrouwen verankerd.
  Kostprijs berekenen is niet verkeerd maar als in de prijs ook tijd en kennis is inbegrepen zit je er als magus totaal naast.

  Dit standpunt is niet achterhaald, dan zou integriteit ook achterhaald zijn. Een integere magus handelt aldus, een magus die een ander standpunt inneemt en op geld uit is, dient om deze reden gewantrouwd te worden en verdient geen leerlingen. De praktijk en de historische gang van de vele magische scholen die op deze basis werken, toont aan dat geld wantrouwen en verdeeldheid veroorzaken. Daarom.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als een magus zich fulltime inzet voor een school dan zal er toch ook gewoon brood op de plank moeten. De tijd ligt achter ons dat een magiër in armoede moest leven. Naast magiër is een magus ook nog gewoon docent en werkt dus in feite voor zijn boterham zoals iedere docent dat doet. Daar hoeft helemaal geen verdeeldheid bij van pas te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat is dat toch voor een vreemde uitdrukking? Alsof magiers in armoede zouden hebben geleefd. Nee dus.
  Maar er zit een wereld van verschil tussen de kostprijs vragen dan om jezelf te gaan vergelijken met het bedrijfsleven en voor jezelf een vette bonus incalcurelen. Brood op de plank? Prima! Maar brood op een goudomrand bord? Dan heb je als magus geen hart voor de mysterieenm, dan heb je de essentie niet begrepen, laat staan ervaren.

  Als je absurde prijzen vraagt en je leerlingen financieel een poot probeert uit te draaien dan ben je in de welbekende valkuil van macht en geld gedonderd. Helaas zijn die leerlingen zich dat vaak niet eens bewust, omdat ze meestal niet weten wat normale prijzen zijn en betalen ze veel te veel en geloven ze de financiele leugens die de magus hen op het gewaad spelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi verhaal soror KM. Hier mee haal je meteen de stelling die Ina Custers eerder heeft gedaan op verschillende Forums onderuit. Ina Custers heeft namelijk steeds geschreven dat ze helemaal geen geld uit haar orde; lees stichting , krijgt. Ze zou als vrijwilliger voor de TOS werken, wat natuurlijk een vreemde stelling is gezien de hoge lesgelden die ze vraagt. Door wat soror hier schrijft wordt een hoop duidelijk; Ina leeft gewoon ruim van de inkomsten uit haar orde. Dat werd al gedacht maar nu weten we het zeker het gaat dus toch om het geld. One who knows heeft gelijk; magie en geld gaat niet samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. The Temple of Starlight, Ina Custers, Doloros, Robert Cooper met zijn magische school het is al met al puur gebakken lucht met een machtig sausje van ego, geld en macht die onophoudelijk in alles en overal de boventoon voeren.

  Het blijft verbazend dat er van die mensen zijn die intelligent en hoog opgeleid zijn die zich graag laten besodemieteren door een lelijke oude toverkol die nog niet goed is voor een verlopen treinkaartje.

  Hoe is het toch mogelijk dat dergelijke scholen als de TOS en de SOL constant in de negatieve publiciteut terecht komen? In het kort gezegd hoeft niemand hoog opgeleid te zijn om te begrijpen hoeveel bullshit er voor de hoogste prijzen wordt verkocht terwijl het niets meer dan een manipulatieve magische illusie van geldtrekkerij van ego, geld en macht betreft.

  Seven Sisters

  93,93,93

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet Robert, maar Andy Cooper en die is nog nooit negatief in de publiciteit gekomen. Ja nu, omdat hij zich door Ina uit heeft laten nodigen. De SOL staat juist internationaal bijzonder hoog aangeschreven. Het is met name Ina en haar tos, die de westerse mysterie traditie door het slijk aan het halen is.

   Verwijderen
 14. Nog een keer voor de duidelijkheid dan. Juist de OTLA bestaat uit twee delen. Het ene deel is religieus genootschap en het andere deel is stichting. Wat bij de ene binnenkomt als donatie (lees: lesgeld) gaat in de andere als gift in het zakje. Deze mooie constructie is uit Amerika komen verwaaien en bedoelt om de fiscus te ontlopen. De OTLA heeft hier ook voor gekozen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat met een bepaalde fiscale bedoeling is gebeurd.

  Zulke gehaaide trucs halen elke elke bewering onderuit dat Custers vrijwilliger zou zijn bij haar eigen TOS. Het is toegestaan om onkosten te declareren en ik hoef niet lang na te denken over de hoogte daarvan.

  Nu mag ieder over deze handigheden denken wat 'ie wil, het past niet bij een magische school en trekt de geloofwaardigheid van Custers in twijfel. Bovendien worden de leerlingen op het verkeerde been gezet en dat is uiterst kwalijk omdat uit deze handelwijze het ware motief blijkt: geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En dan staat Ina Custers haar orde ook nog eens bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als religieuze gropering en goeddedoelen groep, waardoor er door Custers geen belasting over de inkomsten afgedragen hoeft te worden. De vrijmetselarij maakt trouwens gebruik van dezelfde constructie. Daar is echter een verschil de leden worden niet gebruikt als melkkoe en een gedeelte van de inkomsten gaat daad werkelijk naar goede doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kortom Ina doet dus niets wat onwettelijk is en wie zegt dat zij met het geld niet ook iets heel goeds doet, goede doelen steunt of bv op termijn een loge gebouw tbv de OTLA gaat kopen, zodat meer mensen onderwezen kunnen worden in de Hogere Magie. Jullie roepen maar wat, zonder dat je de moeite neemt om kennis van zaken te nemen of om navrage bij Ina te doen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ina heeft zelf gezegt dat aan goede doelen geven weggegooid geld is. Dus die optie valt al af.

   Een lodge gebouw kopen, daar zeg je zowat. Ja, dat past wel in Ina's plaatje voor de toekomst. Elk interessant gebouw dat ze tegen komt scant ze of ze er een tempel in zou kunnen bouwen. Uiteraard zogenaamd om het hogere beter te kunnen dienen. Maar eigenlijk vooral om een beter toneel te kunnen creeren voor haar rollenspelen.

   Verwijderen
 17. Onwettig is het niet maar wel onethisch, waarom wil iemand zich überhaupt eigenlijk verrijken aan de spirituele armoede van de lui die op zo'n orde afkomen? Is dat puur voor het het geld? Of zit daar soms ook zucht naar macht achter?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Soror

  Wij kennen Ina, heel erg goed zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat is knap dat je Custers kent, dan ben je echt de eerste. Custers laat zich immers alleen kennen in onpersoonlijkheid en laat niemand iets over zich persoonlijk weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ctje

   Hier schrijft One Who Knows. De informatie onder deze naam komt uit kennis, niet fantasie. Dat betreft dus ook Custers persoonlijk. Haar geschiedenis is bekend, tot in detail. Wij onderscheiden dan ook scherp deze kennis van de schijn die Custers wil hooghouden. Haar geslotenheid heeft dan ook een bepaalde reden en die is bekend.

   Verwijderen
 20. We maken ons hier nu ontzettend druk om de TOS, maar hoeveel invloed heeft deze orde in werkelijkheid op de zogenaamde westerse mysterie traditie? Wordt de TOS wel als serieuze orde gezien binnen bv de godsdienststudies? Hoeveel loges en hoeveel leden telt de TOS eigenlijk. Op de Facebook pagina en op het forum van de TOS zijn het namelijk steeds maar een handje vol mensen die reageren, ondanks de meer dan 2000 volgers. Ook zijn dit steeds dezelfde mensen, o.a. Miriam, Patrick, Julia, Diana, en Ellen, daardoor lijkt het wel wat, maar wat is het in werkelijkheid? Hebben we hier te maken met een grote orde die we serieus moeten nemen of is de TOS niet meer dan een kleine vaste club rond Ina Custers?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Will Bellaart

   Je hebt het bij het goede eind. De TOS stelt niks voor, er zijn maar een handjevol aanhangers en er zijn niet meerdere loges. Bovendien dwingt Custers haar leerlingen om vooral veel te posten op Facebook en fake namen op te voeren, dus die volgers moeten ook met een schuin oog bekeken worden.
   De verontwaardiging die Custers oproept is van dezelfde soort als de verontwaardiging die elke oplichter oproept. Sterzoeker is een blog over allerhande onderwerpen die de gevoelige kanten van de geest raken. Het hele morele en ethische gebied is immers verbonden met de beleving van de innerlijke realiteit van een mens. Dat is de plaats waar waarheid, waarde en waardigheid bepaald worden. Als die gebieden geschonden worden is de verontwaardiging (sic) dan ook diep. Daarom deze uitingen hier op Sterzoeker en daarom staat juist de TOS op een bijzonder ongunstige manier in het licht. Waar je in het echte leven voor gearresteerd zou worden, kan je in de magie ongegeneerd praktiseren en er kraait geen haan naar. Daarom maken we ons druk over de TOS, juist daarom.

   Verwijderen
 21. @ Will Bellaart:

  Ik denk dat het zich druk maken voor een deel te maken heeft met het feit dat Ina zo'n slechte naam geeft aan de traditie. Daar heeft het bij mij in elk geval mee te maken. Hoe langer ik uit die groep weg ben, hoe genanter ik het vind dat ik er ooit bij betrokken was.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Spannnigzoeker01 april, 2012 13:52

  Ik heb nooit geweten dat er Anno 2012 nog mensen zij die in het bestaan van magie en magiërs geloven. Wat ik hier allemaal lees is spanner dan een fantasie boek. Jammer dat Ina veel geld vraagt voor haar cursussen anders zou ik er voor mijn plezier en voor de spannig wel een keer een kijkje willen nemen. Dit is tooch uniek dat iemand het leven wil leiden van een Merlijn de tovenaar, of in haar geval van de valse Morgana ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Spanningzoeker

   Humor. Toch wil je je wel wijzen op het feit dat mensen overal een schijnbestaan leiden. Het internet is er vol mee. Het gekkenhuis trouwens ook.

   Verwijderen
 23. Dat zijn pecies de types die Custer met haar TOS normalitair aantrekt. Vandaar de reclame over ruizende gewaden en de geur van wierook; de sensatiezoekers en de wannabees komen bij de TOS volledig aan hun trekken .

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @ Anoniem

  Natuurlijk, maar vergeet ook niet dat argeloze beginners in de praatjes van Custers trappen en zich zand in de ogen laten strooien. Wie sensatie zoekt vindt altijd wel wat, wie de diepere lagen van de geest wil leren kennen kan beter beginnen bij goed nadenken over de vraag waar je je eigenlijk in begeeft bij de TOS. Veel informatie over Custers en andere z.g. magische scholen inwinnen is wijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @One who knows, daar sla je de spijker op zijn kop. Het is blijkbaar heel moeilijk voor sommige mensen om goed onderzoek te doen of om onderscheid te maken tussen docenten die goed zijn of tussen kermismakers zoals Ina Custers. Je ziet dan ook dat zelf hele intelligente of hoog opgeleide mensen verzeild kunnen raken in de tentakels van dergelijke groeperingen. Dit zit hem ook in het feit dat bv een Ina Custers allerlei mooie beloftes en verhalen doet op haar webpagina, waarvan van te voren moeilijk na te gaan is over deze beweringen correct zijn. Soms merken mensen pas als ze al in de orde zitten dat er zaken niet kloppen en soms merken mensen dat helemaal niet, of ze nemen rare zaken en vreemde praktijken, waar zich eigenlijk niet in kunnen vinden voor lief, omdat ze denken dat er elders niets te doen is op gebied van magie en rituelen. Zaak dus om eerst heel goed na te denken of men wel bij een orde wil horen waar zoveel kritiek op is en die zo onder vuur dat men zichh bijna moet schamen om te vertellen dan met hier lid van is, men moet dus uitzien of men elders dit niet kan verkrijgen zonder de hier al eerder vernoemde ellende er omheen. Misschien is dit een goed gelegenheid om hier een opsomming te maken voor betere alternatieven. Ik ben niet thuis in deze wereld van magische ordes, maar wellicht zijn anderen die lezen wel goed op de hoogte van waar men gedegen les en cursussen ( in magie en westerse mysteriën) kan volgen en om tips aan de hand kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Dhr. de Jong

   Het lastige is dat Custers profiteert van de gepaste bescheidenheid van serieuze groepen die rituele magie doen. Haar schreeuwerige reclame staat haaks op het low profile dat juist de serieuze groepen kenmerkt. Het valt niet mee om die te vinden en dan zijn ze meestal nog heel streng in hun toelatingsbeleid. Goeie tips zijn dan ook haast niet te geven.
   Het goede nieuws is dat dat de TOS dan misschien bekendheid heeft, maar totaal geen inhoud. Beter niks (of iets langer zoeken) dan de TOS.

   Verwijderen
 26. Ik zou willen zeggen ; lees goede boeken. Veel van waar je in deze ordes duur voor moet betalen is in booeken te lezen. Zo komt de magister immers ook aan de informatie die in lessen wordt gebruikt. Bovendien is er geen geheim. Alles is verkrijgbaar, zelfs die mooie rituelen. Laat je daarover niets wijsmaken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima, Heksje. alleen vervangt het ene het andere niet. Rituele lezen is niet te vergelijken met rituelen leven.

   Verwijderen
 27. Ben ik met One who knows eens, maar om te beginnen is lezen niet verkeerd. Het is wel lastig om mensen te vinden die gezamenlijk iets met rituelen willen doen is mij gebleken.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @ Heksje

  Hier op Sterzoeker stond een aankondiging van een training in rituelen. Die werd door de Esoterische School georganiseerd. De aankondiging veroorzaakte nogal wat commotie, waarschijnlijk veroorzaakt door een paar aanhangers van Custers die concurrentie vermoedden. Wellicht kun je bij de Esoterische School eens je licht opsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hopelijk wordt er hier ook verslag uitgebracht over de lezingen van Ina Custers-van Bergen en Andy Cooper op de PFI dag?

  Dit is trouwens het laatste berichtje van Ina Custers-van Bergen op haar facebook pagina:

  Within a month or so, we will be doing the Temple Retreat about the creation mythology and the archangels. At this moment I have the archangel Raphael talking to me that I have to put his message down (working on my feeling of guilt), that he has a lot to say to the world, and hurries me :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoort allen! De aartsengel spreekt via Ina Custers tot de wereld! Zou hij de boodschap brengen dat we voor veel geld lid moeten worden van de TOS? Let op het nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik ben iets vergeten, ik heb iets gekopieerd en volgens Ina Custers-van Bergen had ik dit er dan bij moeten zetten:

  Wil je mijn artikel opnemen in een website/blog, tijdschrift of ander medium? Leuk! Dan vraag ik je wel om de volgende tekst op te nemen: "Door Ina Cüsters-van Bergen, magistra van de Hermetic Order of the Temple of Starlight. Ga naar www.templeofstarlight.eu voor uitgebreide informatie over de Westerse Mystiek en Magie.

  Bij deze dus alsnog.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Guilt...? goh, daar heb ik in haar lessen nooit iets van gemerkt, dat Ina Custers een geweten heeft, dat is geheel nieuw voor me. Wil ze ons soms doen geloven dat ze net een mens is?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @ Ctje

  Hier lijkt van schuldgevoel geen sprake. Deze reclameboodschap is in overleg en na ruggespraak met Ina Custers hier neergezet. Dat zal dan een pover gevoel van victorie oproepen (daar zal ze zich dan ook mee moeten behelpen) omdat Sterzoeker reclame maakt voor haar droevige nering. Je ziet, er is veel leed in de wereld. Laat ons - in de zin van Pasen - vergeving bieden. Bij de Temple of Starlight weten ze namelijk niet wat ze doen. Wij zijn echter wel op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Het was ironisch bedoeld.
  Niet als een verkapte reclameboodschap.
  Het stukje komt namelijk uit haar laatste nieuwsbrief die vandaag is verstuurd.
  Dus wees niet bang, dit is hier niet na ruggenspraak met Ina neergezet.
  Nogmaals, het was ironisch bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. @ Anoniem

  Het stukje was niet van echt te onderscheiden. Dan was de ironie wederzijds.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik zat trouwens niet zo zeer aan vergevingsgezindheid te denken, maar geheel in de dadentrant van Jezus; dat er iemand opstaat die de TOS tempel eens uit gaat vegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Ctje

   Als jouw benadering een beetje gechargeerd wordt dan is dat net zoiets als geloven in de heilzaamheid van de atoombom. Je ideaalbeeld van macht is heel helder. De schade zal echter groter zijn dan de opbrengst want hou rekening met de weerslag.

   De kracht van de moeiteloze kracht is groter, de weerslag wordt dan van een andere soort. We spreken nu over magie.
   Kijk hoe krampachtig de pogingen van Ina Custers worden om aanhangers te krijgen. Kijk wat een moeite ze moet doen om die paar aanhangers binnen de poorten te houden. Goedkope PR trucs, een ghostwriter inhuren, teksten van anderen stelen, FB kreten over "contacten" publiceren die voor een magiër beschamend zijn en een weldenkend mens naar het hoofd laten wijzen. Ze krijgt geen poot aan de grond in serieuze kringen, ze wordt vermeden en moet zich van een laatste redmiddel bedienen nl. het krampachtig afschermen van haar eigen zielige geschiedenis om nog een beetje de schijn te kunnen ophouden.

   De afbraak is in volle gang, de magus hangt met haar nagels aan de rand. Kijk goed en je ziet het. Dit zijn de laatste stuiptrekkingen.

   Verwijderen
 37. Denkt Custers nu echt dat ze met Gabriel in contact is en dat deze engel haar persoonlijke boodschappen doorgeeft, als dat het geval is kan ze de ingekomen boodschap beter aan het Vaticaan gaan verkopen dan ons er mee lastig te vallen. Wie weet kan ze hierdoor nog een heilig verklaring verkrijgen ook, moet wel eerst zelf engel worden, want bij leven krijg je die niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ze denkt dat ze met Raphael in contact is. Dat was immers ook het overkoepelende contact van de Golden Dawn. Dus is het niet verwonderlijk dat Ina ook bij Raphael uitkomt.

   Verwijderen
 38. Custers is ook wel slim hè. Op haar blog is te lezen dat de deelnemers allerlei spullen moeten meenemen, zoals een kelk, een magische spiegel, notitie boekje, 22 houten kralen, 4 blokken hout, een stuk leer in een lichte kleur van 20 bij 20 . Een stuk perkament van 10 bij 10. Een kaars in lantaarn en zo nog een aantal zaken. Mensen die deelnemen aan die engelen workshop maken dus behoorlijk wat extra kosten voor aanschaf van deze spullen, want de deelnemers dienen dit alles zelf aan te schaffen. Ina geeft een hele slimme verklaring waarom met dit zelf moet doen; dan hebben de spullen meer magische kracht en werking. Dat is een mooi verhaal maar in feite lijkt mij dit dus slimme onzin, zodat Custers zelf geen extra kosten te maken. Of zie ik dat verkeerd? Het betreft namelijk basis materiaal, wat pas magisch wordt op het moment dat het wordt ingezet. het zou dus netjes zijn als gewoon verstrekt werd.
  Rare spullen trouwens. Ik vraag me echt af waarvoor ze in die engelenworkshop houtblokken, 22 kralen, en
  een stuk leer voor nodig hebben? Ik snap werkelijk niets van dit alles, ja dat Ina geld bespaard, dat snap ik, maar ik snap haar beleid niet en ook niet waar dit allemaal goed voor kan zijn. Wellicht is er een magiër die dit leest en tekst in uitleg kan geven. Ik geef het op....

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Die 22 kralen zijn voor de meditatieketting. Die houtblokken zijn ...... voor de brandstapel????

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ja, en waarom zet Ina Custers die lijst met spullen op een openbaar forum? Aandachttrekkerij of zo? Of denkt ze dat we zo nieuwsgierig worden dat we mee willen doen. behoort deze lijst met spullen niet tot de geheimen van de TOS. Kan ze evengoed ook de rituelen online zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Anoniem

   Die spullen zijn geen geheime attributen, het zijn gewoon spullen. De mensen moeten een beetje bezig gehouden worden dus dan zijn er knutseluurtjes ingelast. Zie dat maar als quality time, de rituelen draaien toch op verveling en teleurstelling uit.

   Haar rituelen zijn bekend en gecheckt. Met wat knip- en plakwerk kan je ze zelf ook samenstellen want ze staan al op het internet.

   Verwijderen
 41. Custers komt ons op de PFI bijeenkomst in lunteren ook verblijden met een lezing over engelen. Getverderrie, daar zit niemand op te wachten, en het heeft ook niets van doen met Pagan. Daar ga ik in ieder geval niet naar naar luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. @ iedereen,

  ga vooral naar workshops, lezingen, rituelen ed waarvan u iets opsteekt of u wel verblijden. Ik word van sommige dingen niet blij. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ik zag dat Boldie...heeeuu mevrouw Ina Custers, het opnieuw probeert in de Roos, in de PC Hooft straat om daar cursus te geven, dit keer een weekend workshop, mede georganiseerd door Rishis. Zie: http://www.rishis.nl/nl/upcoming-events/eventsView/_name_introductie-in-de-magie-171/

  Ha, tegenwoordig spreken we dus over spirituele magie en niet meer over rituele magie. Vanwaar die omekeer bij Boldie? Ligt het niet lekkah in de PR die boeboe termen? Amai, wat een ronkende onzin toch weer op die Rihish site: "Wilt u toegang tot de innerlijke gebieden...." Alsof daar ooit prikkeldraad voor gestaan heeft. Nee, daar kunnen we alleen komen dankzij de magische inspanningen van ons derdegraaads aangebrande ijskonijn Boldie Custers. Deuh Ina Custers, dacht het nie.....

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik mis ook die plastic foto van Ina'hoofd die er altijd standaard bijstaat. Die is vervangen door een plaatje van een pentagram.
  Misschien hoopt ze zo minder mensen af te stoten? Laten we hopen dat niemand zich aanmeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. ja, nu je het zegt, normaal komt Ina altijd met die foto's die al 4 jaar geleden geschoten zijn. Bij de anderen, die cursussen geven, staat wel een foto...mmmmm wel vreemd dat alles zo doordacht wordt gebracht...

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Geeft niks. Ze heeft van zichzelf toch al een karikatuur gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Remco en Patrick, die de lezing waren01 mei, 2012 15:23

  Andy Cooper stelt dat als je een opleiding gaat volgen voor magier dat je dan ook een opleiding NLP opleiding moet volgen. Dit is voor hem ook een voorwaarde voor het behalen van de 1e graad. Voor de 3e graad is het in zijn geval zelfs en vereiste dat je een masterclass NLP doet, zodat je ook daar docent in bent. Wat is eigenlijk het verband tussen NLP en magie? Waarom is dit een eis. Die dingen hebben in basis toch helemaal niet met elkaar van doen? Is er iemand die ons hier uitleg over kan geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Bij de lezing van Andy Cooper aanwezig waren moest de titel zijn van het bovenstaande commentaar.


  groetjes,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ik was daar ook Cooper zat gewoon zijn eigen cursussen aan te smeren. Die NLP opleiding geeft hij namelijk zelf. Zo vangt hij twee vliegen in een klap. Zou me niets verbazen dat Ina Custers binnenkort met een zelfde soort verplichting op de proppen komt. Dat je bij haar ook een verplichte NLP training moet volgen wil je de eerste graad behalen.

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails