zondag 10 februari 2013

The Temple of Starlight/ Westen Mystery School van Ina Custers- van Bergen

Sinds 10-09-2017 is de webpagina van de Temple of starlight op de schop. Veel van wat  in het onderstaande artikel is geschreven is niet meer terug te vinden op de webpagina.  Ina Custers heeft meerder sites samengevoegd tot een site. Dit betreft echter een uitgeklede versie van de eerder Temple of Starlight site. Custers heeft nu: templeofstralight.org en Westernmysteryschool.nl

Nederland kent sinds een aantal jaren een magische orde met de naam: "Hermetic Order of the Temple of Starlight", "temple of starlight" of "OTLA" (Ordo Templi Lucis Asterum), opgericht door: Angelina Maria Catharina Custers-van Bergen ( geboren op 05-04-1957 te Roermond). In werkelijkheid is deze magische orde een ordinaire sekte. Wie hier in verzeild raakt geconfronteerd worden met bekende sekte technieken.


Als men besluit om uit deze orde te treden heeft dit nare consequenties tot gevolg. Namen, privé gegevens en sociaal media gegevens van de ex-leden worden op een pagina van The Temple of Starlight gezet, met een link naar een pagina over stalkers, Custers wil hier mee aangeven dat deze ex-leden hun beklag hebben gedaan bij Sterzoeker en dus verraders zijn.  Sterzoeker zet kwalijke duistere sekte-praktijken regelmatig in het daglicht.  Maar sekteleiders stalken? Nee, daar doen wij niet aan.

Ina Custers- van Bergen publiceert ongevraagd "gevoelige" verhalen van haar leden. Op haar pagina staan verhalen over privésituatie en problemen van ex-leden. De Temple of Starlight zou hierin verlichting hebben gezorgd.  leden lopen dus het risico dat een prive situatie door Custers uitgebuit wordt voor publicatie op The Temple of Starlight pagina.

Ex-leden die zich kritisch hebben uitgelaten worden door Ina Custers als bedreiging gezien. Custers zet namen van deze ex-leden op haar "stalkers" pagina om ze monddood te maken. Wil men de van deze pagina verwijdert worden dan Custers hier geen gehoor aan.  Ook Custers mengt zich in persoonlijk leven van van haar leden. Door leden waar men mee bevriend is geraakt verdere omgang met het ex-lid te verbieden.

Wees dus waakzaam als u besluit lid te worden van een deze magische orde. Het kan behoorlijk wat problemen veroorzaken. Ze stookt onrust door bv kwalijke leugens aan uw vrienden te vertellen. Ina Custers schroomt niet om vrienden en bekenden van u te bellen, al kent ze die niet persoonlijk.Dit zijn bekende sekte praktijken. Als u eenmaal lid ben komt u er letterlijk niet meer vanaf. Op Sterzoeker hebben gedupeerden en ex-leden hier meerdere nootkreten over geschreven.

De hoofdpagina van de Temple of Starlight informeert over cursussen, schriftelijke lessen, workshops en weekenden. Het aanbod heeft betrekking op magie en Westerse mysterie tradities. Ook wordt er aangeboden (om niet geheel vrijblijvend) lid te worden van de Magische orde van The Temple of Starlight.Doelstelling van The Temple of Starlight is om cursisten door initiatie op te leiden tot Priester-Magier.  Ina Custers is hiermee uit op de verkoop van zoveel mogelijke cursussen, waarmee veel geld wordt verdient.

De trainingen, die gegeven worden volgens Custers voortgekomen uit het gedachtengoed en gradensysteem van Golden Dawn. The Temple of Starlight kent hierdoor 3 graden. Deze graden zijn verdeeld in tussengraden. Per graad doorloopt de cursist een opleidingstraject. Deze wordt bekroond met een initiatie. De duur van de cursus om de eerste graad te behalen is vijf jaar. Ina Custers bepaald of de cursist na vijf jaar inaanmerking komt voor deze inwijding. In de praktijk komt het er op neer dat de leden veel langer dan vijf  jaar lid zijn van de Temple of Starlight eer ze de eerst graad van inwijding ontvangen. Langere lidmaatschap wil zeggen meer invloed op de cursist en het levert meer geld op.

Als we naar de stijl van de website van The Temple of Starlight oogt deze mysterieus. De achtergrond is een afbeelding van nachtelijke onbeweeglijke zee. Donkerpaars is de hoofdkleur van de site. Paars wordt gezien als de kleur van het hoogste spirituele ideaal. De zee staat in de esoterische leer symbool voor het onderbewuste, of voor hetgeen wat onder de oppervlakte onzichtbaar aanwezig is. Boven deze zee zien we sterrenhemel met in het midden een onbekende planeet. Of is het een maan? De "ster" bovenaan de pagina staat voor de zon-achter-de-zon. Het zogenaamde spirituele licht. Aan de rechterzijde zien we het sterrenbeeld Ursa Minor. Dit is de Kleine Beer. Voor de oude Egyptenaren was De Kleine Beer het sterrenbeeld dat in verband werd gebracht met Anubis. Dit was de god van de mummificatie en geleider tussen de twee werelden. Deze afbeelding staat niet toevallig in de rechter bovenhoek van deze webpagina.

Anubis is volgens Ina Custers een vast onderdeel van het “enegieveld“ van The Temple of Starlight. Anubis is wat Ina Custers haar “Inner Plane Contact" noemt. Hij is de verborgen meester achter haar orde. Anubis is voor Ina Custers “The Teacher“, “ The Secret Chief“ of “Meester“ achter haar school. Daarom spreekt zij net als de oude Egyptenaren over “Het verbinden van de twee Landen“. Dit is haar zogenaamde "motto".

In een artikel met de Titel; “de Feniks verrijst weer uit de As” schrijft Ina Custers over het contact achter haar school. Ina Custers schrijft hier over: “Het contact achter de school gedraagt zich als een Feniks. Binnen elke generatie vernieuwd hij zich zodat de leer optimaal is aangepast aan de tijd geest; dit zoals de Egyptenaren zelf dit proces beschreven“. Vandaar dus Anubis.

Op een webpagina van deze magische orde verwacht je informatie te vinden over: magie, oude mysteriën, rituelen, en boeken. Dit niet het geval. Ina Custers geeft inhoudelijk geen informatie over magie of over de oude mysteriën.  Custers schrijft korte blogjes over magie en aanverwante zaken. Deze zijn weinig informatief en eindigen steevast in een advertentie over een Cursus. Haar blogjes zijn geschreven om leden te werven of haar schriftelijke cursus aan de man te brengen. Onder "artikelen" vinden we stukjes over magie, deze zijn geschreven door leerlingen. Hier in doen ze hun postieve ervaringen met Custers uit de doeken.

Men kan zich  aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan ontvangt je artikelen en blogjes op de mail. De nieuwsbrief verschijnt  zo om de twee weken. Naast een artikel bevat de nieuwsbrief een overzicht van wat Ina Custers aan opleidingen te bieden heeft. Meestal wordt et in de nieuwsbrief een populair onderwerp bij de kop genomen. Verschillende doelgroepen kunnen zich hier in herkennen. Vaak hebben de onderwerpen niets met magie doen.

Op de TOS pagina staan artikelen geschreven  door "supervisoren-en-studenten".  Leden en cursisten geven hie in hun persoonlijke motivatie aan waarom ze blij zijn lid te zijn van The Temple of Starlight. We lezen hoe geweldig de lessen van de Temple of Starlight zijn. Ook wordt er in deze stukjes zeer lovend over Ina Custers en haar wijze van doceren geschreven. Inhoudelijke informatie over de lessen van The Temple of starlight wordt is niet in deze artikelen te vinden. Deze artikelen zijn helemaal niet spontaan geschreven.
Net als de persoonlijke weblog van Ina Custers- van Bergen eindigt el verhaaltje steevast met een advertentie of een verwijzing over hoe men lid kan worden van de Temple of Starlight. Ook Ina Custers haar Weblog is bewust opgezet om de argeloze lezer naar de Temple of Starlighte lokken, zodat men geïnteresseerd raakt en het inschrijfformulier voor lidmaatschap van de Temple of Starlight invult.

Op vergelijkbare wijze opereert Ina Custers- van Bergen op facebooktwitter en op verschillende heksen forums. Ina Custers gebruikt meerdere sociale media accounts. Ze opereert hierop onder verschillende namen. Zo heeft ze twee facebook pagina’s met haar eigen naam, en pagina onder de naam van Dion Fortune, Temple of Starlight, Hermetic broad of trainers, Er zijn ook pagia's  met de titels van haar boeken en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het gaat Custers erom zoveel en zo veel en zo vaak mogelijk The Temple of Starlight onder de aandacht van het lezerspubliek te brengen. Onethische methodes, zoals het opereren onder valse of onder andermans naam wordt door Ina Custers niet geschuwd. Haar postings zijn knap verkapte reclame advertentie.

Naast The Temple of Starlight webpagina heeft Ina Custers meerdere webpagina’s opgezet.  Deze hebben allemaal andere namen. Ze linken naar de cursuspagina van The Temple of Starlight. Een aantal van deze webpagina's zijn in beheer bij Dima Support. Deze pagina 's hebben een totaal andere ontwerpstijl als de hoofdpagina van The Temple of Starlight.  De is opzettelijk gedaan om verschillende doelgroepen te bereiken. Tevens Ina Custers verbloemt hiermee de negatieve naam, die The Temple of Starlight heeft opgebouwd.

We hebben de volgende webpagina's gevonden: http://www.vavivre.nl/ http://www.axismundiacademy.nl/ http://www.cerebration.nl/ http://www.spirituelevaardigheden.com/ http://www.senseandstrength.com/ 
De webpagina van The Tempel of Starlight laat via het menu (links), onder Foto's een hoogst interessante blik zien op het rituele-tempel gebeuren. De foto’s layen zien wat er zoals gebruikt wordt aan spullen en symbolen tijdens het uitvoeren van de rituelen.

Er zijn veel zwarte spullen te zien, pentagrammen, kaarsen, beelden en altaren. We zien mensen in duistere gewaden.  Donkere kleuren als zwart, rood en goud schijnen favoriete kleuren te zijn. Onder de foto's is een persoonlijk relaas te vinden van deelnemer(s) aan de betreffende workshop. Voor de doeken, vaandels en baniers die rond de altaren hangen worden ook donkere kleuren gebruikt. Dit kleurgebruik geeft weer dat er een verbintenis is met zwarte of duistere krachten en er een connectie is de Meesters die van uit het duister opereren.Een argeloze bezoeker van de TOS pagina zou kunnen denken naar foto’s van de Satanskerk te kijken. Waarom er binnen de Temple of Starlight voor deze duister kleuren is gekozen wordt niet duidelijk.

Uit het bovenstaande kunnen concluderen dat de webpagina van Ina Custers geen informatieve doelstelling kent. Het is bedoeld als een commerciële en wervende webpagina. Dat het comnercieel is wordt bepaald door het lidmaatschapsgeld. Leden betalen een groot bedrag voor de aangeboden lessen en voor de contributie.  Een cursusdag kost u 95 euro of voor 5 lessen 450 euro. De schriftelijke cursus kost per 5 lessen 425 euro.

Er zit ook nog een adertje onder het gras mbt het lidmaatschap. Cursisten zouden zich terdege moeten realiseren dat The Temple of Starlight geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel als “Religieuze organisaties”. Dat wil zeggen dat het kerkgenootschap genootschap is. Door deze constructie hoeft Ina Custers geen belasting af te dragen over de uit The Temple of Starlight verkregen inkomsten.

Met dat men lid wordt van The Tempel of Starlight, is men tevens lid van een  "kerkgenootschap". Dit wordt bij het toetreden niet aan de cursisten medegedeeld. Ina Custers geeft geen openheid over de organisatiestructuur en op de site is niet te vinden wie er in het bestuur zitten. Op laat de webpagina niet weten dat men door toetreden of door deelname aan de cursussen, in feite lid wordt van een religieuze beweging. Dit zou op zijn minst kenbaar gemaakt moeten worden bij aanvang van het lidmaatschap van The Temple of Starlight. De vraag is dan ook of mensen lid zouden worden als ze bij aanvang hadden geweten. Een reden waarom dit soort informatie niet door Ina Custers aan haar leden wordt verstrekt.

The Temple of Starlight is in feite een eenmans zaak, opgericht door Custers- van Bergen. Zij is de enige die er les geeft en de scepter zwaait. Het kent een schtingsvorm. In het bestuur van de stichting haar echtgenoot, haar moeder en Ina Custers zelf. Zo blijft wat er binnenkomt aan verdiensten in familie. Leden hebben geen enkele inspraak in het reilen en zeilen van The Temple of Starlight.

Hoeveel leden of studenten De Temple of Starlight telt is nergens op de webpagina terug te vinden.
Mometeel telt The Temple od Starlight enkel nog een goep in Dordrecht. Eerder zaten ze in Haarlem, en Eindhoven.Custers gaf ook cursussen in de New-age centra "de Roos" in Amsterdam. Daarnaast geeft ze op regelmatige basis lezingen en cursus in Engeland, België, Roemenië. The Temple of Starlight kent ook schriftelijke leden. Wat wil zeggen, leden die alleen een schriftelijke cursus volgen.

Over de ontstaangescheidenis van The Temple of Starlight  was op Wikipedia informatie te vinden. De Wikipedia pagina is inmiddels verwijdert, met als reden dat de pagina door Ina Custers zelf was geschreven. Het werd als advertenties beoordeeld en dat dulde Wiki niet. Wat er geschreven stond was niet conform de werkelijkheid maar kundige geschiedvervalsing. Op pagina van The Temple of Starlight is de oude Informatie van Wikipedia overgenomen. Op Wikipedia zelf, kunnen we deze verwijder-history terug lezen. Sterzoeker heeft in een blog uitgebreid aandacht geschonken aan de verwijdering van de TOS van Wikipedia.

Omdat Wikipedia een encyclopedie van en door het volk is, viel destijds niet te achterhalen wie de TOS pagina op Wikipedia had gezet. Het artikel was geplaatst door een TOS-adept, of door de Custers zelf. Deze persoon had namelijk haar geboorteplaats en datum in het artikel had gezet.

Op de webpagina van Heksenpad.nl was vinden wie de gegevens over The Temple of Starlight op Wikipedia geplaatst had. Op heksenpad stond in de magische-CV van Isis van Henegouwen, alias Diana den Den Held. Hierop vermelde Diana dat zij de Wikipedia pagina had gemaakt. Diana den Held was eigenaar van Heksenpad. Deze pagina bestaat niet meer omdat Diana hierdoor problemen ondervond met haar werkgever. Die mocht niet weten dat zij lid is van The Temple of Starlight en dat ze met hekserij bezig is.  Het webadres was: http://www.heksenpad.nl/over-deze-site/mijn-cv/ (pagina is inmiddels dus door Diana zelf verwijderd).

Overigens is Isis een pseudoniem. De echte naam van deze schrijfster is Diana den Held. Ze is tevens webmaster van de site http://www.Gevleugeldewoorden.nl. In het dagelijkse leven is zij Internet-strateeg.  Diana verzorgt voor een groot deel de PR van de Tempel of Starlight. Diana bedenkt ledenwerf strategieën voor Ina Custers.  Tevens is zij een van de supervisors binnen The Temple of Starlight. Gezien de vele vermeldingen van The Temple of Starlight op reclamewebsites heeft de TOS met Diana den Held in een zeer bedreven PR (pro)motor achter deze magische orde.

Over het ontstaan van de "Hermetic Order of the Temple of Starlight" vermelde Wikipedia het volgende: Order of the Temple of Starlight werd door Ina Cüsters-van Bergen in november 2003 opgericht, samen met de toenmalige Lodge Auset Hekau. Op het internet is niets te vinden over Lodge Auset Hekau, behalve een dode link op de webpagina: Http://www.servantsofthelight.org/aboutSOL/lodges.html. onder de kop Full SOL Lodges. Dit is vreemd omdat the temple of starlight niet onder de SOL opereert wordt het hier wel als Full SOL Lodges aangemerkt. Deze link verwijst echter door naar http://www.templeofstarlight.nl/.

Inmiddels staat de temple of Starlight niet meer vermeld op de web-pagina's van Dolores Ashcroft-Nowicki van de "servants of the light". Onderstaande informatie mbt tot de SOL is dus mogelijk niet meer te vinden op het internet. Alle linken die verwijzen naar Ina Custers en haar school zijn door Dolores verwijdert. Nergens valt te lezen waarom de Temple of Starlight niet meer op deze pagina vermeld staat. We zouden graag vernemen waarom. Mocht u hier meer van weten, dan vernemen wij dat graag.

Op deze pagina is onder de kop Daughter Schools het onderstaande te vinden:
"Lodges within a school are the "children" of that school and, like children they grow, change, and begin to express their own individual styles and ways of working. This is to be expected and is applauded by the 'Mother' school. If the teaching has been assimilated well the next stage is reached and a Lodge in effect breaks away from its matrix and becomes a school in its own right." - Dolores Ashcroft-Nowicki
* Temple of Starlight (Rotterdam, Netherlands)

Onder de kop: Affiliated Lodges worden nog twee loges in Nederland vermeld. Deze hebben echter geen link die naar een webpagina verwijst. Of deze twee loges een verband of samenwerking met The Temple of starlight hebben is niet bekend.:
The following lodges are not formally a part of SOL, but are affiliated independent Lodges.
Netherlands:
Lodge Vrouw Holle (a womens-lodge) - Amsterdam
Lodge Stella Maris - Amsterdam
Over deze loges is verder ook niets te vinden op het internet. Dit is iets wat nog nader uitgezocht kan worden, om het plaatje en de geschiedenis van de Temple of starlight compleet te krijgen.

De Wikipedia tekst vermelde over Custers:
Ina Cüsters-van Bergen (Roermond, 1957) is een Nederlandse Magister Templi, occultiste, mystica en publiciste. Ina Cüsters-van Bergen wijdde zich al van jongs af aan haar spirituele ontwikkeling. Op zeventienjarige leeftijd startte ze met yoga en zen-boeddhisme, werkte met het materiaal van Fritz Perls, Eva Pierrakos en beoefende de bio-energetica van Alexander Lowen. De zoektocht voerde haar door een scala van oosterse en westerse tradities totdat ze in contact kwam met het werk van Dolores Ashcroft-Nowicki van de Servants of the Light Schools of Occult Sciences (SOL). Nadat ze zich eenmaal had aangemeld voor het studieprogramma ontwikkelde ze zich eerst tot begeleider, vervolgens tot Europees coördinator.

Op de webpagina van The Temple of Starlight wordt beweert dat Ina Cüsters-van Bergen psychiatrisch verpleegkundige, sociotherapeut is en dat zij heeft gewerkt als afdelingsmanager binnen de psychiatrische gezondheidszorg. Ze is een gediplomeerd NLP practitioner.

Custers haar privé situatie wordt verder overal volledig buitenbeschouwing gelaten. Op Custers haar webpagina wordt een overzicht gegeven van haar carrière en haar werk met betrekking tot The Temple of Starlight. Het opsommen van een carrière lijst heeft tot doel om het solide beeld te versteken waarmee Custers zichzelf wil profileren.

Door deze CV wil ze ons doen geloven dat zie zowel op occult gebied en maatschappelijk een bijzondere ontwikkeling heeft doorlopen. Ze geeft aan dat ze over therapeutische kwaliteiten beschikt. Of dit profiel klopt, met de werkelijke opleidingen, werkervaring en  haar (magisch)levensloop, valt niet te controleren.

Wikipedia vermelde: Ina Custers haar carrière als beeldend kunstenaar, en ze maakte in die tijd een begin met haar spirituele ontwikkeling via yoga en zenboeddhisme. Op haar 30e maakte ze een professionele switch omdat zij door haar spirituele werk geïntrigeerd raakte door de bijzondere vermogens van de menselijke geest. Dit leidde ertoe dat zij ging werken als psychiatrisch verpleegkundige op open en gesloten afdelingen, en later werkzaam was als sociotherapeut en afdelingsmanager. Zij heeft als sociotherapeut o.a. gewerkt met programma's zoals 'omgaan met stemmen horen', ontwikkeld door professor Marius Romme. Over haar carrière als beeldend kunstenaar, sociotherapeut en haar werk met programma van Rommer is niets terug te vinden op het internet.

Over haar doelstelling lezen we op haar webpagina: Ina Cüsters-van Bergen heeft zich toegelegd op het leraarschap en ze schrijft ze lessen, rituelen, lezingen en workshops voor leerlingen in diverse landen. Haar doelstelling is het weer toegankelijk maken van de oude Mysterieteksten en technieken voor moderne mensen die in praktische esoterie geïnteresseerd zijn.

We kunnen concluderen: Ina Cüsters-van Bergen heeft zich zelf benoemt tot: Magistera Templi en Director of Studies van de door haar in 2003 opgerichte magische orde Ordo Templi Lucis Asterum.

Custers schrijft over zichzelf dat ze een Cosmic Mediator is en een Derde Graads Initiatie heeft ondergaan. Ze is hoofd (Magister Templi) van Ordo Templi Lucis Asterum. Ze schrijft een zeer ervaren rituele magiër te zijn. Haar initiatielijn komt van Moina Mathers en J.W. Brody-Innes vanaf de Alpha et Omega Lodge of the Stella Matutina Temple van de Golden Dawn, via Dr. Theodore Moriarty naar Dion Fortune, de oprichtster van de Society of the Inner Light, en via W.E. Butler en Dolores Ashcroft-Nowicki van de Servants of the Light.

Na de opleiding bij Dolores Ashcroft-Nowicki, heeft zij zich losgemaakt van de orde van Dolores Ashcroft-Nowicki ( servants of Light) en heeft ze zelfstandig haar eigen orde opgericht, waar zij aan het hoofd staat. Ina Custers wil ons doen geloven: Dat zij door Dolores Ashcroft-Nowicki is geautoriseerd tot het stichten van een Europeese Dochterschool in de Westerse Mysterietraditie en Ceremoniële Magie: de Hermetic Order of the Temple of Starlight.

De werkelijkheid zit iets anders in elkaar. De TOS is helemaal geen officiele SOL-dochterschool geweest. Custers had slecht toestemming om SOL cursisten te begeleiden. Ina Custers- van Bergen is door Dolores Ashcroft-Nowicki, in een zeer vroeg stadium, teruggevloten en als lid uit de SOL gezet, toen bleek dat ze onzuivere motieven had. Er is niet na te gaan of de TOS officieel toestemming heeft ontvangen van Dolores Ashcroft-Nowicki, om als dochterschool van de Servants of Light te fungeren. Dit is dan ook niet het het geval.

In tegenstelling tot andere ordes is de TOS een stichting. Dat is al verdacht, aangezien deze meestal een verenigingsvorm kennen. De Vrijmetselarij kent bijvoorbeeld een verenigingsvorm. Doordat TOS een vereniging is, hebben geen enkele inspraak in de gang van zaken of in de financiële handel en wandel van de Orde.

De gegeven opleidingen en cursussen binnen The Temple of Starlight worden per onderdeel betaald. Er is dus geen vastgesteld jaar lidmaatschapsprijs of jaar contributie. Dit geeft weet dat het hier een commerciële instelling betreft.

Of de doelstelling van deze school dus zo edel is als de webpagina van The Temple of Starlight ons wil doen laten geloven, is dus niet maar de vraag en niet te achterhalen voor de leden omdat er geen inzage in de papieren wordt gegeven. Over de doelstelling en methoden van de opleiding van The Temple of starlight lezen we: Ina heeft alle trainingsmodulen van de Hermetic Order Temple of Starlight® zo ontworpen, dat ze via psychotherapeutische systemen, hypnose, NLP, Reiki, Kabbala en Ceremoniële Magie tot één ondersteunend systeem zijn vervlochten. Dit systeem genereert emotionele, mentale en spirituele gezondheid en groei in een persoon.

Boeken en publicaties van de The Temple of Starlight:
Ina Cüsters-van Bergen is de auteur van het boek 'De weg naar de oude mysteriën'. Dit boek is in het Engels vertaald en heet 'The Temple of High Magic'. Ina Custers heeft een groot aantal rituelen en geschriften laten registeren bij bureau ISBN. Dat hier soms werk van anderen bij zit schijnt jaar niet te deren. Een volledig overzicht van haar publicaties is te vinden onder: https://www5.cbonline.nl/pls/apexcop/f?p=130:1010:2576145777405522:ZOEKEN:NO:RP::&cs=38D75BBEAA6176ABE6981A38C7212729D

Het gaat betreft hier veelal vertaald en bewerkt materiaal van Dolores Ashcroft-Nowicki. Bijna alle lessen en de schriftelijke cursus zijn geschereven door Dolores Ashcroft-Nowicki.
De webpagina van de Temple of Starlight vermeldt verder dat:
Ina Cüsters-van Bergen werkt aan het studiemateriaal voor de z.g. tweede orde van de Hermetic Order Temple of Starlight®, genaamd: The Builders of the Temple. Sterzoeker kan u melden dat deze twee orde nooit actief actief is geweest  wegens gebrek aan tweede graads leden.

Tot Slot:
Er valt nog veel uit te zoeken over de Temple of Starlight, aangezien het een gesloten orde is en er vanuit de orde zelf maar met mondjesmaat info naar buiten komt,over wat er daadwerkelijk binnen de orde plaatstheeft. 

Er komen steeds meer geluiden van ex-leden naar buiten over kwalijke praktijken en dat het geen zuivere koffie is. Het is bv bekend dat Ina Custers ex-leden lastig valt. Custers zet persoonlijke gegevens op het internet, zich uitgeeft voor deze mensen op sociale media en dat ze vrienden van ex-leden lastig valt. Dat zijn zeer kwalijke praktijken en wij zouden er graag het fijne van weten.

De makers van Sterzoeker horen graag uw persoonlijke ervaring met The Temple of Starlight en over uw ervaringen of aanvaringen met Ina Custers-van Bergen. 


Wij horen ernstige verhalen, waardoor we er sterk van uitgaan dat we hier met een gevaarlijke sekte te maken hebben. Daarom zou sterzoeker graag de persoonlijke mening of ervaring willen vernemen van mensen die lid zijn, een cusrus, of weekenden of workshops hebben gevolgd hebben, bij The Temple of starlight. Dit, om te vernemen of deze school interessant genoeg is, om het te beschouwen als een aanradertje of een afrader. Wij neigen sterk naar het laatste, maar willen graag een compleet beeld en we gaan daarom niet slechts op een mening af. Sterzoeker hoort graag uw mening.

Wellicht zijn er mensen die de achtergronden en feiten van deze orde beter kennen dan wij en kunnen zij meer vertellen of een aanvulling kunnen geven op deze blog.
.:._______________________________________________________.:.
Lees reacties of laat uw reactie, vraag of opmerking achter, door dubbel te klikken op het woord reacties in onderstaande regel:

139 opmerkingen:

 1. Er staan best veel vragen in dit stuk. Waarom vraag je het Ina niet gewoon zelf? Ze woont in Nederland en is persoonlijke te benaderen hoor.

  groet,
  Is* (Heksenpad)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is* dank voor je reactie. Ik wist inderdaad niet of Ina Custers-van Bergen zelf in Nederland les gaf, doordat de website van Temple of Starlight Engels georiënteerd is en SOL uit Engeland afkomstig is, had het ook zomaar gekund dat The Temple of Starlight van daaruit wordt aangestuurd .

  Ina mag natuurlijk ook zelf spontaan reageren, op de vragen in deze blog, zodat iedereen het kan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doet ze niet, dat doet ze op haar eigen site door alles te ontkennen wat haar ex- leden hier onder over de handel en wandel van haar vertellen. En ons maar doen laten voorkomen dat ze zuivere motieven heeft en dat alles wat er op Sterzoeker geschreven is kwaadsprekerij is. Was dat maar waar dan viel er nog iets te lachen. Helaas is wat ex-leden hier schreven zo klaar als een klontje en beschrijft het precies zoals Ina is en hoe het toegaat in de Temple of Starlight.

   Verwijderen
 3. Ha, eindelijk een kritisch geluid in Wonderland. Het was hoog tijd.
  Nee, Custers gaat zef niet reageren, dat doet haar PR wel voor haar en dat is Isis.

  Dat dit allemaal dure gebakken lucht is kan iedereen wel op z'n vingers natellen. Maar dat is de P.C. Hooftstraat in Amsterdam ook. Het is maar net waar je bij wilt horen. Daar gaat het immers om. Het mechanisme is ook hetzelfde: je wordt er geen steek wijzer van, wel armer.

  Deze middenmoot-esoterie heeft zijn langste tijd gehad. Er worden in dit land hier en daar uitstekende Kabbala lessen gegeven tegen .... kostprijs (een stukje traditie waar ik van hou).
  Rituele magie is een specialisatie binnen het Kabbalistisch gebied. Het is allemaal half zo wild als het lijkt, hoor.

  Wat iedereen die zich tot dit gebied aangetrokken voelt alleen ernstig moet afvragen is: wil ik geloven of wil ik weten. Dat maakt het verschil.
  In het eerste geval kun je er op rekenen dat je een vermogen kwijt bent voor onzin. In het tweede geval kost het weinig en steek je een heleboel op waar je ook echt wat mee kunt. Je leert te begrijpen hoe je geest werkt. Altijd meegenomen in een tijd waarin mensen vaak niet eens weten waar hun nieren zitten.

  Ik ben het met je eens dat de FIOD en/of de AIVD eens een onderzoekje moeten doen naar dit soort winkels. Die truc met het kerkgenootschap is vaker geprobeerd en ... mislukt. De winnaar is de Belastingdienst en reken maar dat magische spreuken niet werken als die komt afrekenen.

  Sterzoeker, succes en goede vangst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waar vind ik een cursus kabbala met doel een praktische insteek voor het dagelijks leven ??
   jvanminderhout@hotmail.com

   Verwijderen
 4. Hierbij wil ik ook even reageren op deze blog en op de bovenstaande reactie van anoniem.
  Tja, zelf mensen die beweren met geestelijke zaken bezig te zijn, en zeggen de hoogste graad van inwijding te hebben ontvangen, zijn soms helaas ook hebberig en bevangen door de drang naar het verwerven van aanzien materie.
  ik vraag me af: zouden ze in de oprechtheid van zichzelf geloven, weten ze zelf dat ze de boel bedotten met een registratie als kerkgenootschap?
  Waarom zijn dit soort mensen niet in staat om gewoon hun kennis te delen, op een gelijkwaardige basis. Ik het dan ook helemaal eens met wat jullie schrijven
  Anoniem, ik ben dan ook blij te horen dat er wel mensen zijn die dit doen. dat er nog mensen zijn die hun kennis willen delen, dat is heel fijn en ik ben er een groot voorstander van. de bronnen zijn immers open, dus waarom zouden we geheimzinnig doen. Beter is het te doen op de wijze, zodat we er allemaal van leren en beter van worden en gemaakte onkosten, die kunnen we uiteraard samen delen.
  Ik zou het fijn vinden om van de kabbala lessen waar anoniem over schrijft iets meer te vernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat bij veel van deze scholen helaas zoals altijd om geld en macht en om belangrijk gevonden te worden. Er zijn mensen die ontdekt hebben dat hang naar spiritualiteit, van anderen, voor hen zelf, geld en macht kan genereren en ze maken hier dankbaar (mis)(ge) bruik van.
  Naar aanleiding de blog over de temple of starlight heb ik de gegevens van deze groep opgevraagd bij de kamer van koophandel. Als we de harde feiten bekijken, blijkt het helaas dat de Temple of starlight zich van een dergelijke werkwijze bedient, (als waar sterzoeker over schreef in het reactie-stukje over droomvrienden,) om veel geld en aan zien te verwerven.
  Ik ken verder de persoonlijke motivatie van deze groep niet en aan op de website kan ik ook niet af lezen of leden inspraak hebben in de financiën en of hieruit weer iets terug vloeit naar de leden. Wie het weet mag het zeggen!
  De lessen binnen de temple of Starlight worden zeker niet tegen kostprijzen aangeboden, dat leert een simpele blik op de website van de temple ons.
  Deze groep is dus geen echte kerkgenootschap, in de zin van de betekenis van het woord, maar (mis)gebruikt de registratie als kerkgenootschap zeer waarschijnlijk om belastingtechnische redenen.
  Het is een voorbeeld van een stichting die geregisterd staat bij de Kamer van Koophandel als zijnde een kerkgenootschap, waarvan de oprichtster volledig is gevolwaard, om over de kas te beschikken. De binnenkomende gelden vloeien dus volledig in haar portemonnee
  Dat macht en aanzien belangrijk is binnen deze groep blijkt inderdaad ook uit de zichzelf toebedeelde titulatuur van de oprichtster. Ik geloof namelijk niet dat een ware, mysticus, een ingewijde in de hoogste graad, van welke orde dan ook, zichzelf zo op de borst klopt, of zichzelf profileert.
  Iedereen kan immers, zoals sterzoeker al schreef, gemakkelijk zeggen dat hij of zij een hoog ingewijde is, het valt toch niet na te trekken. Het is maar wat voor publiek je wilt aantrekken.
  Bescheidenheid siert de ware wijze immers!!!!!
  Trouwens met alle geschreven materiaal, welke beschikbaar is, van de Golden Dawn kan iedereen die verbaal goed is onderlegd en interesse heeft in deze materie , wel een cursus geven, daar hoeft geen inwijding aan te pas komen. Wellicht wil een goede handelsgeest helpen, zoals bij The Temple of Starlight ;-) duidelijk het geval is.
  De truc met de registratie als kerk genootschap is dan snel gevonden.
  Ik raad idereen dan ook aan, wees kritisch als je jezelf ergens bij aansluit. Laat je niet verblinden door mooie woorden of een mooie verpakking, maar kijk vooral wat er in de verpakking zit en of datgene wat je krijgt evenredig is met wat jij in brengt. Dit geldt niet alleen op financieel gebied maar ook op het gebied menswaardig mogen zijn en van gelijkwaardigheid.
  Ga zelf ook eens op onderzoek uit en vraag bij de kamer van koophandel, om een voolbeeld te stellen, eens de gegevens Temple of Starlight (statuten en Historie) op, om met eigen ogen te zien hoe een degelijke groep is opgezet en werkt. Je zal jezelf verbazen.

  Sterzoeker bedankt voor je heldere blik en tips en aparte onderwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zit nog een extra bedenkelijk kantje aan dit "kerkgenootschap".

  De Pagan Federation Nederland doet veel moeite om erkend te worden als religieuze stroming.
  Dat zou een leuk onderwerp zijn voor een brede forum discussie onder paganisten. Echter de leiding van de PFI heeft dit zonder last of ruggespraak met de achterban maar even besloten dat dit interessant is.
  Dit fanatieke streven is/was mij een raadsel omdat a) elke grote religie politieke belangen heeft en b) veel paganisten helemaal niks met de grote religies te maken willen hebben.

  De PFI heeft echter ook geen democratische structuur, dus inzage in de boeken is ook hier niet mogelijk.
  Het verbazende is dat de PFI al een aantal jaren nauw contact heeft met de Temple of Starlight en een of ander samenwerkingsverband heeft.

  Nu ik weet dat Custers zich als kerkgenootschap heeft laten registreren is het niet zo moeilijk om 1 + 1 bij elkaar op te tellen.
  De PFI kan immers de vlag zwaaien over het feit dat zij binding heeft met een religieus genootschap en dat kan meehelpen om te krijgen aansluiting te krijgen tot allerlei conferenties en internationale overleginstituten van kerkelijke aard.
  Wat is daar nou leuk aan? Ook hier zou de vraag gesteld kunnen worden waarom de PFI dit wil terwijl men het risico loopt om veel leden kwijt te raken. Dat zijn de leden die juist helemaal niks met kerken en aanverwante te maken willen hebben.

  Als we de gedachte ten einde denken dan ontkomen we niet aan het vermoeden dat hier meer te winnen is dan een slechtzittend aureooltje: geld.
  Behalve de leuke belastingvoordeeltjes die er te halen zijn, staan er ook subsidiepotten klaar voor religieuze ondernemingen van allerlei soort. Zeker voor scholen en dus ook z.g. mysteriescholen die als kerkgenootschap te boek staan. Kassa!

  Ik wil niet meteen het PFI bestuur (van onbekende samenstelling) in een kwaad daglicht stellen, maar ik ruik wel een rat. Het wil er bij mij niet in dat ze daar zo stom zijn en niet weten dat ze zich laten gebruiken. Het lijkt me meer een kwestie van de ene hand die de andere wast. De PFI speelt in elk geval hoog spel met hun warme band met de Temple of Starlight.
  Tijd dat de leden eens wakker worden. Hoewel, bij de FIOD slapen ze ook (nog).

  Ergens heb ik het gevoel dat de discussie nog niet gesloten is.

  Bravo Sterzoeker en Arnold.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kritische Magier25 september, 2009 11:31

  Het is droevig dat mensen als Custers hun integriteit te grabbel gooien voor geld, maar nieuw is dat niet.

  Dat hele verhaal over die erflijn is kletskoek omdat het hier alleen gaat om lesmateriaal van de Servants of the Light. Iedereen die de S.O.L. cursus heeft gedaan (5 jaar en je weet nog niks)
  kan hetzelfde achter zijn/haar schrijven.
  De S.O.L. is de school van Dolores Ashcroft. Deze school is weer een zijtak van de Society of Inner Light die in een grijs verleden door Dion Fortune werd gesticht. De S.O.L. heeft een eigen site. Maar wees ook hier heel erg kritisch.
  Men opereert vanuit Jersey en heeft een aantal zusterscholen. Het lesmateriaal komt oorspronkelijk van Butler, ooit zelf een leerling van Dion Fortune (enige tijd lid van de Golden Dawn). Vandaar die "erflijn".
  Zo zijn we allemaal wel familie van Adam en Eva.

  Custers was alleen een leerling die de S.O.L.cursus heeft afgemaakt. Maar ja, zo waren er wel meer.
  Men werkt met een totaal achterhaal - en arbitrair - initiatiesysteem. Er wordt een onvoorwaardelijke hondentrouw geeist en "geheim" is het enige toverwoord dat ook nu nog aantrekt.
  Geheim? In de tijd van internet? Grapje.

  Wat maakt dat van Custers? Een zielige vertoning die er door Ashcroft uitgegooid is.
  Wat maakt dat van haar leerlingen? Goedgelovigen die zich laten manipuleren en uitmelken. Het kost echt vele duizenden euro's als je die 5 jaar wilt volmaken, plus nog die ontelbare workshops wilt volgen (in binnen- en buitenland).
  Macht en geld, dat is door de eeuwen heen een goed huwelijk geweest. Grootheidswaanzin is hun kind.

  Mevrouw Isis van Heksenpad doet de PR en heeft die schreeuwerige tekst op Wikipedia gezet. Pluis de kritiek maar even uit.
  Ach, zo pikt iedereen wel een graantje mee uit de ruif.

  En dan is er die auteursrechtkwestie. Sterzoeker en Arnold Kok zetten hier terecht ook vraagtekens bij. Welke leerling zal er nou protesteren als je teksten uit meditatieverslagen gebruikt worden voor pathworkings e.d.? Hondentrouw, snap je?

  Bovendien schreef Dion Fortune al heel lang geleden over Golden Dawn materiaal dat het auteursrecht bij de aartsengel Uriel berust.
  Een heel verstandig woord.

  Nee, ik gooi niet met modder. Het is gewoon hoog tijd dat er eens openheid komt over dit soort instituten. Er zijn er nog meer in Nederland. Misschien niet allemaal zo geldverslindend als de Temple of Starlight, maar wel zo troebel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank jullie allen voor de interessante reacties op de blog over The Temple of Starlight.

  Reacties stimuleren mij om dit onder werp weer verder op te pakken en te onderzoeken. Het lijkt er op alsof dit onderzoek nog wel even door kan gaan. Er zit dus nog veel meer achter The temple of Starlight dan dat ik in deze blog al reeds schreef, zo wist ik niet dat er banden waren tussen The Temple of Starlighjt en de Pagan Federation Nederland, heel interessant en ik ben inmiddels weer verder gegaan met mijn onderzoek in de stijl van de AIVD .

  De tijd is blijkbaar rijp om de motivatie- mechanismen van de oprichters van de hier boven genoemde groepen zichtbaar te mogen maken. Ik zal het dan ook niet schuwen om hierover feiten materiaal naar buiten te brengen, of (ervarings)deskundigen aan het woord te laten.

  Vanuit Persoonlijke ervaring ken ik de groepen niet en ken ik ook geen personen die aangesloten zijn bij de genoemde groepen. Kwa persoonlijke ervaringen ben ik dus afhankelijk van de reacties die op deze blog binnenkomen. Ik kan mijzelf dus alleen oriënteren op de (geschreven) harde feiten.

  In een nog te verschijnen zal ik dieper in gaan op de reacties, op het artikel over The Temple of Starlight, en ik zal nader toelichten wat ik heb gevonden, aan nieuw materiaal , over de banden tussen de verschillende magische ordes en Pagan Federation Nederland.

  Bovendien blijkt het dat er nog een derde groep in het spel is, van niet geringe grote en aanzien, waarmee de Temple of Starlight inmiddels connectie heeft. Daardoor begint dit onderzoek bijna de op een novel van Dan Brown te lijken.

  Deze ( verbanden) zijn niet gebaseerd op interpretatie of speculatie, maar zijn bewijsbaar bloot te leggen. Alleen is het de vraag welke conclusies we hier uit kunnen en mogen trekken. Zijn deze groepen een onzichtbare netwerk aan het vormen? Of is het slechts een toevallige samen werkingsverband. In ieder geval zijn de banden zichtbaar tussen de verschillende gropen zichtbaar te maken(te maken), zodat we het allemaal kunnen zien en zelf na kunnen trekken en we ons kunnen zuiveren van de conspirici gedachte .

  Mensen die meer weten en persoonlijke ervaringen hebben, met de Pagan Federation Nederland of met de Temple of Starlight, of met andere magische of occulte orders , nodig ik dan ook van harte uit om (eventueel anoniem) te reageren of om hun zegje te doen. Als u wel wilt reageren maar u wilt wil niet dat u (E-mail) reactie wordt gepubliceerd, dan zal ik deze in vertrouwen behandelen.

  Wellicht kunnen we met deze reacties het plaatje nog meer compleet maken.
  Ik zou ook graag reacties vernemen van mensen die mij kunnen vertellen waarom de zaken zo gaan zoals wij ze waarnemen, waarom lijkt geld hier de hoofd rol te spelen?

  Zowel positieve als wel negatieve ervaringen zijn daarom van harte zijn welkom. We kunnen immers van alle reacties iets leren. Zaken in het volle daglicht brengen kunnen we door het (zelf ) te onderzoeken of door te vernemen wat anderen hebben meegemaakt of na onderzoek hebben gevonden aan feiten materiaal .

  Mocht na onderzoek blijkt dat het toch om nobele doelstelling gaat, binnen deze ordes , verenigingen en groepen, dan ben ik de eerst die hier graag een groot blog artikel aan wil wijden, het liefst in samenwerking met de oprichters van deze groepen of ordes, ze krijgen van mij de volle ruimte om hun motivatie uit te spreken, want hij of zij, de opricht(st)er , kan ons namelijk precies vertellen hoe de (tover)stok in de bezem steekt.

  Reactie kunnen ook gemaild worden naar het E-mail adres van sterzoeker: info.sterzoeker@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat die Temple of Starlight betreft laat Sterzoeker heel mooi zien: als het te mooi is om waar te zijn dan is dat ook zo.

  Zo te lezen is die Custers al overal uitgerangeerd. Wat moet je nou als
  kerkgenootschap in deze tijd? Dan gaat het toch alleen maar om geld.

  En dan is ze ook nog een soort van therapeut? Nou, dan helpe je de Heer echt de brug over als je in haar handen valt. Waar kennen we dat ook weer van? Scietology "Church" misschien?

  Wat ze te bieden heeft is niks bijzonders. Ik snap niet dat mensen hier nog in trappen. Wegwezen daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel Anita,

  Je opmerking inspireerde sterzoeker vandaag tot het schrijven van een gloednieuwe “sprookjes-blog” Dit "sprookje" is te lezen op:

  http://sterzoeker.blogspot.com/2009/09/de-priesteres-ang-el-ani-en-de-geesten.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kritische Magier01 oktober, 2009 11:15

  Met interesse vol ik nog steeds deze blog. Sterzoeker heeft gelijk als hij de nadruk legt op feiten. Sektes zijn er altijd kien op om je voor de rechter te brengen als ze aangevallen worden, dan korden kostennog moeite gespaard. Let vooral op het woord kosten want geld speelt dan geen rol.
  Nou, feiten dan.

  Feit 1: Ina Custers heeft haar Hermetische "school" als kerkgenootschap laten registreden bij de Kamer van Koophandel.

  Feit 2: De Temple of Starlight (het kernonderdeel van deze Hermetische school) zelf is een stichting.

  Feit 3. Een stichting heeft geen leden, wel donateurs. Lesgelden kunnen dus als donaties worden aangemerkt. En die donaties (de hemelhoge lesgelden dus) kunnen als donaties worden aangemerkt. Omdat een stichting geen winst mag maken ligt het voor de hand dat de stichting de donaties als schenking aan het z.g. kerkgenootschap doorsluist.

  Feit 4. Een stichting en een kerkgenootschap zijn pas belastingplichtig als de fiscus dat vindt.
  Een vermoeden van oneigenlijk gebruik kan aanleiding zijn voor een nader onderzoek door de fiscus. Van overheidswege is geen toezicht op kerkgenootschappen, dat komt door de strikte scheiding van kerk en staat.

  Feit 5. Er bestaan in dit land subsidieregelingen voor scholen, ook voor het oprichten van scholen. Het maakt niet uit wat voor school, iedereen kan er een beginnen. Het nieuws voorziet ons regelmatig van informatie over vreemde scholen. Dat kan dus met subsidiegeld.

  Feit 6. Ina Custers presenteert zich op haar site als psychotherapeut.
  Een erkenning van het Nederlands Instituut van Psychotherapeuten zit daar niet bij want die kun je alleen krijgen als je een echte psychotherapeut bent, voorzien van bul e.d.

  Feit 7. Op haar site biedt zij rituelen voor minderjarige meisjes (15 jaar) aan.
  Het is regel in magische kringen dat er geen deelnemer onder de 18 jaar zijn, in sommige gevallen wel eens 16 jaar maar dan gaat het vaak om jaarlijkse feestelijkheden.

  Feit 8. Op de lijst van geregistreerde publicaties (alle teksten waarop Ina Custers het auteursrecht claimt) zijn drie publicaties van Dolores Ashcroft en nog eentje van Stefan Fiebig. (Fiebig runt net zo'n toko als Custers maar dan in Duitsland).
  Mocht nou aan de hand van dit feit het vermoeden van plagiaat opdoemen, stel ik even hypothetisch hoor, dan is het de moeite waard om haar ander teksten ook eens onder de loep te nemen. Er circuleert immers nog veel ouder materiaal - dus ouder dan de registratiedatum - dus vergelijken is vrij makkelijk.

  Tot zover de feiten. Meer zullen er ongetwijfeld volgen. Conclusies mag iedereen zelf trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Sterzoeker,

  Hierbij wil ik graag iets zeggen over mijn persoonlijke ervaringen binnen de Temple of starlight.

  Ik ben ruime tijd "lid" geweest van de Temple of Starlight, maar ben er nu van los. Ik gebruik opzettenlijk het wordt los, omdat dat mij dat moeite heeft gekost. Het lijkt allemaal vrijblijvend wat er binnen de TOS gebeurd, maar het is niet wat het lijkt.

  Er wordt op een hele slimme manier door mevrouw Custers gebruik gemaakt van mind controle en NLP technieken, waardoor de leden een onbewuste en misschien wel onvrijwillig binding met haar en haar Orde aangaan. waar je maar moeilijk van los komt. Ook speelt magie en ritus hierin een grote rol.

  Ik wil de TOS geen sekte noemen, maar het heeft wel degelijk tendensen die hier erg op lijken. Het gevaar is dat deze groep wel eens heel groot kan worden en dat Custers de controle verliest en haar macht zo misbruikt dat er rare dingen gaan gebeuren. Ik hou mij hart vast....

  Persoonlijk heb ik dat zo ervaren, dat ik bijna de controle door toedoen van de TOS over mijn eigen wil was verloren, en heel veel moeite heb moeten doen om mezelf weer terug te vinden en om rust terug te vinden in mijn leven. Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar ik wil wel waarschuwen. Pas heel goed op jezelf als je hier in stapt.

  Wat ik er ervaren heb is dat ik mij er op een gegeven ogenblik niet meer los van kon maken, in mijn dagelijkse leven, van de TOS, dus. Je zou het een opgelede opsessie kunnen noemen.

  Ik heb ook een tijdje de schriftelijke cursus van de TOS gevolgd en daarin staan een aantal oefeningen die je dagelijks moet doen, die in feite deze banden nog versterken met Custers.

  Uiteindelijke heb ik me door mij eigen wils kracht los kunnen maken van de TOS en van Custers. Nu doe ik het wat rustiger aan met mijn zoektocht naar het hogere.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel goed, helaas heeft ze mijn dochter nu in haar smerige web gevangen......................via haar vriend en geaborteerde foetus nog wel ! hoe gek kan je zijn als zwarte heks?

   Verwijderen
 13. Wat dapper van je dat je deze ervaring wilt delen.
  Je moet toch goed van de kaart zijn geweest toen je uit deze groep bent gestapt.
  Het zou fijn zijn als je meer zou kunnen vertellen. Dan kunnen we daar allemaal van leren.

  Is er dan niks dat Custers kan stoppen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ kritische magier:

  custers eruit gegooid door ashcroft?
  ik dacht dat custers beweerde dat haar school geautoriseerd werd door ashcroft?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kritische Magier22 december, 2009 22:06

  Custers beweert wel meer waar niks van klopt. Geautoriseerd? Laat me niet lachen. Ashcroft heeft haar eruit gegooid omdat ze voor het grote geld ging en overal claims op wilde gooien. Ze dacht dat ze de opvolgster van Ashcroft zou worden. Dat ging dus helemaal niet door. Ashcroft heeft echt met haar gebroken. Vraag maar even na, kun je lachen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Custers is raving mad................en haar volgelingen verblind door mind control technieken

   Verwijderen
 16. voormalig SOL student28 december, 2009 14:04

  Ik heb niet zo heel veel inhoudelijk bij te dragen aan deze blog berichten. Ik was al lang en breed uit de SOL weg toen The Temple of Starlight het levenslicht zag. Waar ik wel wat over kan zeggen is hoe het werkt binnen de SOL. De SOL was (en -voor zover ik weet- is) een soort paraplu organisatie. Er wordt een training persoonlijke schriftelijke traning aangeboden die echter niet magisch is maar meditatief, en gericht op het verbinden van de binnen- en buitenwereld door middel van Kabalistische symboliek. Oorspronkelijk was de initiatie structuur daar diep in geworteld. Daarnaast heeft de school een magische poot die bestaat uit ritueel groepswerk. De SOL in stappen betekent dat je kunt kiezen om een, of alletwee deze wegen te bewandelen. Wat de Sol een vreemde eend in de bijt van migisce ordes maakt, is dat ze geen persoonlijke magische training/leertraject aanbieden. Het magische werk is groepswerk en daarmee wordt een persoonlijk doel voor ritueel onderhavig aan het groepsdoel. Het is een initiatieschool dat wil zeggen dat de bewustzijnsvlam waarop deze school drijft wordt gekanaliseerd in de structuur van de school zodat iedereen die er mee in aanraking komt contact mee kan maken. De SOL hanteert het systeem dat de geinitieerden die bekers zijn die die energie bevatten en doorgeven, gewoon door wat en wie ze zijn. Da's niks bijzonders, ook buiten een magische orde is iedereen simpelweg een lamp die effect heeft gewoon om wat hij of zij is. Maar de vormende energie van de SOL traditie wordt dus, primair in mensen gekanaliseerd, dat heeft ook vele nadelen. (Zoals DAN ooit zelf zei: "Je wordt geen beter mens van magie. Magie zet simpelweg extra druk op alles wat je bent, incl. je sceuren en butsen zodat je in staat wordt gesteld/cq. gedwongen, dat wat je normaal niet zou zien in jezelf aan te pakken.")
  DAN heeft een lange geschiedenis vol gedoodverfde opvolgers voor de SOL, die opeens uit de gratie waren door wat voor reden dan ook.
  Er zijn ook andere manieren om die traditie energie te bundelen en kanaliseren, bijv. in voorwerpen, wat weer een heel andere dynamiek geeft aan een orde, en wat weer heel andere hindernissen oplevert.
  Of kijk naar de moderne vrouwelijke spiritualiteit, waarin niemand wordt ingewijd door een ander, maar begeleid naar zelfinitiatie. Er zijn ongetwijfeld nog meer varianten, maar meestal ontdek je de patronen pas als je verschillende tradities van binnen uit kent. En welk patroon dan ook, het heeft nadelen die inherent zijn aan de gekozen vorm.

  Verder kan ik melden dat zowel Stella Maris als Vrouw Holle geen enekel realtie of band hebben met de Temple Of Starlight, behalve dan dat ze uit dezelfde moeder organisatie zijn ontstaan. Beide groepen hebben een heel andere invalshoek gekozen: heel specifiek werk, geen werving, geen publiek gezicht, slechts werken met degenen die op hun pad komen en daar in lijken te passen. Zo'n keuze betekent automatisch dat de groepen klein zijn. Stella Maris slaapt omdat haar leden te druk zijn met andere levensvlakken, Vrouw Holle is nog immer aktief (de oudste nog draaiende SOL-lodge).

  Ik denk verder dat veel moderne mysteriescholen kampen met de spagaat rond geld en integriteit. Punt is als je een magische orde wilt opzetten dat dat betekent dat je er meer als een dag taak aan hebt. En waar haal je dan je geld vandaan om het te doen? Nogmaals ik weet niets van De Temple Of Starlight en kan dus niet beoordelen hoe het reilt en zeilt, maar het is wel gebruikelijk dat ordees allerlei extra workshops aan bieden om rond te komen. En dat draagt het gevaar mee dat de persoonlijke routine/ opleoiding/ training daaraan ondergeschikt wordt. Voor mij was het in ieder geval een groot gemis dat de magische tak van de SOL geen persoonlijke vorm kent. Voor mij is magie niet intressant omdat het de omgeving kan beïnvloedden of mij wil effectiever richt, voor mij zit het intressante in al mijn subtiele aspecten leren kennen en op een lijn krijgen. Dat heeft mij van magie naar theurgie gebracht, maar met dezelfde allergiën voor opgeklopte mystiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Voormalig student Temple of Starlight28 december, 2009 19:16

  Beste voormalige SOL-student,

  Een zeer heldere schets van de situatie en daarmee een verrijking van deze gedachtenwisseling. Dank!

  Je schrijft:"DAN heeft een lange geschiedenis van gedoodverfde opvolgers die ineens uit de gratie waren door wat voor reden dan ook".

  Ik weet dat dat zo is. Het kwalijke is dat de diepe frustratie die DAN daarmee veroorzaakt heeft de "gedoodverfde opvolgers" zwaar heeft beinvloed in hun latere werk. Dit heeft verdeeldheid, vijandigheid en hardheid veroorzaakt, magisch en menselijk. Al weet ik dat die twee samenvallen (maar later slecht te scheiden zijn).

  Aan de ene kant willen deze ex-opvolgers tot elke prijs aan de z.g. traditie vasthouden (met alle opgeklopte mystiek van dien) want ze hebben geen ander repertoire. Dat brengt helaas met zich mee dat ze de fouten van de traditie ook overnemen. Zo kan de traditie van de Golden Dawn het beste begrepen worden binnen het denken en de cultuur van de tijd van het Engeland van voor de eerste Wereldoorlog. Deze kenmerken kun je niet zomaar transplanteren naar deze tijd, dat werkt pompeus en potsierlijk. Wordt dit uitgewerkt in een magische tak, dan ligt het bijna voor de hand dat dit mensen trekt die geimponeerd zijn door het uiterlijke vertoon in rituelen die niemand werkelijk begrijpt.En vaak ook niet kan begrijpen omdat een magus de rituelen naspeelt en maar zeer gebrekkig verklaart. Wie een traditie klakkeloos volgt krijgt de fouten en nadelen er gratis bij.

  De menselijke kant van de frustratie is te vinden in de commerciele vorm waarin een magische school gegoten wordt. De Temple of Starlight is daar een voorbeeld van maar staat niet op zichzelf. Ook de Rising Phoenix Foundation van David Goddard is een voorbeeld (ook hij was een gedoodverfde opvolger).

  Het is geen probleem als er wat geld voor workshops e.d. gevraagd wordt. Het wordt pas een probleem als de prijzen torenhoog worden. Dan vervult de prijs een andere rol dan kostendekking. Het wordt een selectiemechanisme en daaruit is bijna geen weg terug.

  Dit is echter geen deel van de "traditie" maar van de frustratie. Hoe zeer DAN ook opgehemeld werd, dit had zij kunnen voorzien en voorkomen. Zij heeft immers de verwachtingen gewekt bij de mogelijke opvolgers en - laten we wel zijn - de vooruitzichten waren glorieus en zeer vleiend.

  Ik reken het niemand aan dat men zich daardoor goudstof in de ogen heeft laten strooien. Waar ik wel moeite mee heb is de grootheidswaanzin die dit aangewakkerd heeft. En dat is niet zonder gevolgen gebleven. Dit komt voor rekening van DAN en dit had ook anders gekund. Wanneer ik de site van de TOS bekijk dan zie ik veel overeenkomsten met de site van Andy Cooper, dat is ook een "opvolger". Men probeert het nu langs de weg van alles wat tegen de psychotherapie aanleunt. Dat noem ik geen gunstige ontwikkeling
  maar die pretentie had de Golden Dawn ook al. Alleen was de psychoanalyse toen net een hype.

  Het persoonlijke traject waar je over schrijft is daarom ook riskant. Een leerling heeft geen idee waarin men zich begeeft en heeft de neiging zich over te leveren. Wanneer dit gewetensvol gebeurt dan kan dat gunstig uitpakken. Maar zo optimistisch ben ik niet. Deze technieken kunnen net zo goed gebruikt worden voor onethische manipulatie van een leerling. Kom daar maar eens uit want angst is het sleutelwoord.

  Deel 2 volgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voormalig student Temple of Starlight28 december, 2009 19:17

  Die spagaat tussen geld en integriteit kan makkelijk vermeden worden. Men hoeft zichzelf alleem maar de vraag te stellen hoe betrouwbaar men wil zijn. Het mooie van een gewetensvolle benadering van deze kwestie is dat openheid een belangrijk kriterium is. Wie een magische school kiest kan zich daarom ook het beste laten leiden
  door de vraag hoeveel openheid er gehanteerd wordt. Dat is helemaal van deze tijd.
  Openheid en autocratie gaan niet samen. Een magus die verlangt dat je kritiekloos en onderworpen de lessen en de instructies volgt is geen magier maar een manipulator. Dat past niet in deze tijd en brengt mensen in de problemen omdat onze wereld zo niet meer in elkaar zit.

  Dit zijn belangrijke dingen want vertrouwen groei naarmate het geschonken en ontvangen wordt. Dit is de menselijke kant van de magie en ik vind dat die niet over het hoofd gezien mag worden. Misschien is het hoogste tijd voor een nieuwe "traditie".

  In Licht!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. voormalig SOL student28 december, 2009 20:56

  Even voor duidelijkheid: ik ben een voormalig student van de Servants of The Light, niet van de Temple of Starlight.

  Ik ben met je eens dat frustratie van de lange lijst potentiele opvolgers die DAN had de hele school geen goed heeft gedaan. Het hoorde echter bij DAN´s keuzes om zo te werken, mensen uitkiezen en zo extra druk maar ook kans geven hun talenten te ontplooien. Ze deed dat al in heel subtiele vorm bij aanvang van een ritueel, geen ritueel zonder een variant op: "het ritueel is zo krachtig en effektief als de zwakste schakel in de kring." Waarmee iedereen op scherp werd gezet, en ook een persoonlijk goed gevoel mee naar huis nam. De hele training en struktuur van de school zat vol met dit soort stille ego-versterkers, die mijns inziens juist contra productief zijn.
  Het was DAN´s manier om de kracht van het onbewuste te gebruiken. Het was een logisch gevolg van DAN´s begrip van wat magie is: het onbewuste richten en gebruiken op een constructieve manier.

  Ik heb me niet genoeg verdiept in de TOS om te weten wat daar de basishouding tov magie is. Wel weet ik dat de meeste andere gefrustreerde afgewezen en eens potentiele opvolgers bijna allemaal deze basishouding hebben behouden.

  (Er zijn er meer als de twee die je nu noemt, maar het is allemaal zo lang geleden dat ik de namen niet meer allemaal paraat heb. Ik herinner me ook nog een zweed Peter Bengtson met zijn House of Phaos.)

  Het is heel moeilijk om verder te gaan als je diep in een orde hebt gezeten. En nog moeilijker om te onderscheiden wat je nou werkelijk heeft verder gebracht en wat niet. Er zijn vele taboe´s, dus ook vele angsten. Ook dat is op een bepaalde manier inherent aan magisch werk. Magisch werk is in essentie het onbewuste benaderen en gebruiken, dat zonder angst doen is denk ik niet mogelijk.

  Dat het persoonlijke traject ook riskant is moge duidelijk zijn. Magie is riskant, juist omdat het moeiijk meetbaar te maken is en je eigenlijk van te voren niet weet of de mensen die ermee bezig zijn wel weten waar ze mee bezig zijne en hun eigen issues in beeld hebben. Het is dus zaak als beginnend magiër zelf verrrekte goed te wten wat je zoekt op et pad en hoe je dat voor jezelf inzichtelijk wil maken. Geen mens kan bepalen wat jij van het leven wilt en dat is wel wat centraal staat, of zou moeten staan, in de magie.

  Ik kan me vinden in je stelling dat autocratie en openheid niet samen gaan, maar heb daar ook kanttekeningen bij.
  Een magisch pad werkt het best en meest volledig als je juist niet van te voren weet wat je staat te wachten (zodat je alvast de revaring kunt weg of dichtredeneren). Daar komt de geheimhouding vandaan. Ik heb dat mogen ervaren in een orde waar het individuele pad voorop staat, waar niemand zeggenschap heeft over of het wel of niet goed gaat behalve jijzelf. En waar ik vervolgens ben stukgelopen op de oude overgerfde en mijns inziens achterhaalde cultuur.

  De ideale orde gebruikte oude beproefde methodes, is open zonder het werk op straat te gooien en beseft boven alles dat het spirituele persoonlijk is.
  Ik zie niet goed voor me hoe die zaken goed te combineren zijn. Maar ik droom er wel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Voormalig student Temple of Starlight29 december, 2009 10:52

  Beste ex-SOL student,

  Het onderscheid tussen SOL en TOS is mij helemaal duidelijk. Dat de activiteiten van beide elkaar ook op belangrijke punten kruisen, daarvan ben je stellig ook op de hoogte. Vandaar dat ik DAN en haar methoden ook goed ken.

  Deze Zweedse Peter Bangtson van House of Phaos ken ik ook en ik weet hoe dat verlopen is. Maar omdat hij de ex-schoonzoon van DAN was werd hij iets minder verketterd dan bijvoorbeeld David Goddard. Die overigens een voortreffelijk instructeur was/is.

  De schade die de houding van DAN heeft aangericht zet helaas niet alleen de beproefde methodes maar ook de scholen (die haar ex-opvolgers hebben gesticht) in een kwaad daglicht. Dat is aan deze weblog te zien. Deze stichters (laten we de TOS als voorbeeld nemen) hebben dit zelf in de hand.
  Hier zie je goed wat ik eerder al schreef: als een traditie klakkeloos gevolgd wordt krijg je de nadelen er gratis bij.
  De traditie van de Golden Dawn heeft deze nadelen in zich. Bijna alle hedendaagse magische trajecten stammen af van deze traditie. Wat echter in die tijd en die cultuur heel normaal was - voor een goede reden - krijgt in deze tijd een heel ander karakter.
  En dan komt het er op aan welk standpunt een magus aanneemt en welke fundementele keuzes er gemaakt worden. Worden de leerlingen ondergeschikt gemaakt aan een traditie of omgekeerd, dat is de vraag.
  DAN nam daarin een verkeerd en schadelijk standpunt in. Dat de ex-opvolgers het gevolg daarvan weer op hun leerlingen verhalen en hen misleiden zoals ze zelf op een vitaal punt misleid zijn, is niet goed te praten. Magie verhoogt de intelligentie niet, noch wordt men er een beter mens van als het menselijke aspect (en dat is de kern als ik me niet vergis) aan de kant geschoven wordt ten gunste van een traditie, in feite: een document.
  Als ik jouw tekst goed lees dan zie ik dat het juist daar toch allemaal om begonnen was: ontwikkeling.

  Deze ontwikkeling vraagt uiterst zorgvuldige begeleiding, juist omdat de gang door het onderbewuste risico's met zich meebrengt. Met vlotte paradoxen schiet niemand wat op. Aan de ene kant wakkerde DAN de rivaliteit aan en aan de andere kant was een gevleugeld woord van haar "the true magician knows no fear". Goed, met dit laatste daar kunnen we wat mee.Ik ben er van overtuigd dat een magische training heel goed zonder manipulatieve aspecten kan floreren, zowel op persoonlijk als op groepsniveau.

  Deze weblog leent zich helaas niet goed om verder van gedachten te wisselen over de bijzonderheden. Daarom laat ik bij de blogmaster mijn e-mailadres achter, zodat wij, indien je dat wenst, verder in gesprek kunnen raken. Dat wat je in je laatste alinea schrijft is wel degelijk mogelijk. Sterker nog, het bestaat. En dat is geen grootspraak.

  Ik hoop zeer van je te mogen vernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. voormalig SOL student29 december, 2009 12:23

  Ik praat graag verder met je. Ik heb mijn email adres achtergelaten bij Sterzoeker.
  In Light, Love and Laughter.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nog even een kleine kanttekening van een geïnteresseerde lezer.

  "Dat wat je in je laatste alinea schrijft is wel degelijk mogelijk. Sterker nog, het bestaat. En dat is geen grootspraak."

  Is het mogelijk om te delen waar het hier juist over gaat? Ik ben er na het lezen van deze discussie in elk geval benieuwd naar. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Voormalig student Temple of Starlight29 december, 2009 17:17

  Ik doelde hier op de passage
  "De ideale orde gebruikt de oude beproefde methodes, is open zonder het werk op straat te gooien en beseft boven alles dat het spirituele persoonlijk is".

  Bij deze benadering staat de spirituele ontwikkeling van de leerling centraal. De oude beproefde methodes dienen de leerling (niet omgekeerd). Contra-productieve aspecten in dit werk worden naar de achtergrond gebracht.
  Rivaliteit is een natuurlijke impuls, maar wordt omgezet in een spiritueel renderende eigenschap. Kortom: de mens centraal, niet de traditie. De traditie biedt alleen de methode, niet de gedragslijn die een negatieve uitkomst in zich draagt.

  Dit is het in grote lijnen. Dit bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. voormalig SOL student29 december, 2009 20:00

  @ Voormalig TOS student: Wellicht ten overvloedde: ik heb jouw emailadres niet, maar als het goed is jij het mijne inmiddels wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De zoekende Magier29 december, 2009 22:16

  Met veel interesse heb ik deze blog en de reacties gelezen. Ik ben ook en ex – TOS lid en ben ongeveer 1.5 jaar lid geweest. Ik begon vol enthousiasme, maar naar verloop van tijd merkte ik dat het toch niet was wat ik van verwacht had. Ik heb er weinig geleerd over magie. De lessen gingen meestal over een bepaald aspect van de kabbala. Op zich heel interessant, maar ik vond bij de TOS te weinig diepgaande informatie. Ik zal een voorbeeld geven; Een lesdag werd door Ina Custers als volgt opgebouwd. Ze begon met een klein stukje theorie en wat dingen van de dag. Daarna kwam het openingsritueel dit is standaard elke keer hetzelfde. Halverwege het ritueel wordt er een geleide visualisatie gegeven, deze waren meestal moeilijk te volgen en gingen meestal over de kabbala, verweven met een mysterie verhaal, of mythologische verhaal. Soms gebruikt ze meerdere dingen door elkaar. Daarna volgde de sluiting van het openingsritueel. Daarna volgde een stukje theorie en daarna, ’s middags was er weer theorie, een visualisatie en bespreking van het ritueel welke aan het einde van de middag werd uitgevoerd. Elke les dag is op deze wijze zelfde opgebouwd.
  De rituelen van de TOS vond ik meer mysterie spelen dan dat het iets met magie van doen had.. Ina zou haar school dan ook beter kunnen omdopen naar: dramaschool in plaats van magische school. Dat zou meer gepast zijn. De rituelen zijn dan ook meer toneelstukjes waarbij zij hele verkleed kisten mee bracht van huis . Er werd veel gewerkt met kleden en met voorwerpen , muziek en kaarsen, wat soms zelf afbreuk deed aan de rituelen in plaats van dat het enige toegevoegde waarde had.
  De theorie die Ina gaf vond ik over het algemeen onsamenhangend. Ze verteld een hoop losse kennisfeiten die ze keurig bij elkaar had gesprokkeld. Ik ben iemand die dieper op een onderwerp in gaat, maar dat was bij de TOS niet het geval. Soms leek wel het etaleren van wat Ina aan feitjes bij elkaar had gebracht. Als je dan wat wilde toevoegen werd je de door Ina mond gesnoerd
  Als je nog niets weet op het gebied van magie, rituelen en mysteriën is een TOS cursus interessant. Persoonlijk was ik graag dieper doorgegaan. Wat ik ook miste bij de TOS is de inspraak van de leden. Er werd ons nooit gevraagd om zelf eens een keer een onderwerp naar voren te brengen, of om te spreken voor de groep. Ik ben erg thuis in de Griekse Mythologie, en heb een studie gedaan in deze richting, maar van mijn kennis werd bij de TOS nooit gebruikgemaakt. Kennis van de leden is niet van belang. Er is er in de TOS maar een die spreekt gedurende de les en dat is Ina.
  De TOS is een richtingsverkeer school. Daarnaast miste ik het versterken van documentatie en achtergrond materiaal. Ina vertelde wel dingen, maar meestal werd het mij niet duidelijk waar ze het vandaan had. Of ze gaf een illustratie, waarvan niemand wist uit welk boek het kwam. Van de lessen bij de TOS krijg je dus niets op papier. De teksten van de visualisaties die INA geeft krijg je niet. Ik heb dat wel eens aan Ina gevraagd, of ik ze kon krijgen, omdat ik het graag thuis nog eens had door willen lezen, maar ze wil de leden haar visualisaties perse niet geven.
  Wat ik erg gemist is persoonlijke contact, zowel met de leden als met Ina. Ook miste ik persoonlijk begeleiding. De TOS leden komen een keer in de maand bij elkaar en dat is al het contact wat er onderling is. Met de leden en met mij is persoonlijk contact geweest, dan behalve in de lessen. Als je met dergelijke materie bezig bent zou ik liever een groep enthousiaste mensen vinden, die met elkaar contact onderhouden over de aangeboden lessen, boeken, internet. Je verwacht daar wel iets meer van of een keer iets gezellig met elkaar gaan doen, nee dat zat er allemaal niet in.
  Van de TOS heb ik dus helaas niet zo veel geleerd. Het heeft me wel een hoop geld gekost, want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de Lessen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Die Custers is een mislukte actrice op een slechte toneelschool!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Kritische Magier30 december, 2009 11:37

  Het verslag van Zoekende Magier bevestigt helemaal wat er tot nu toe over de Temple of Starlight is geschreven op deze weblog.

  Dit noteer ik maar even voor iedereen die tot nu toe twijfels had aan de juistheid van de informatie.

  Een lichtpuntje is misschien dat ook tweederangs films en slechte toneelstukken bezoekers trekken. Dat kost alleen minder en je bent sneller weer thuis.

  Bij de Temple of Starlight zien we dus dat die huizenhoge pretenties (met die huizenhoge prijzen) helemaal niet waar gemaakt worden.
  Dit moest er wel van komen als je in die spagaat zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @ voormalig student temple of starlight:

  Ik zou het dan alleen heel interessant vinden om te vernemen waar/in welke organisatie zoiets bestaat. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Voormalige Student Temple of Starlight31 december, 2009 12:34

  Alles op z'n tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Vraagje voor de ZOEKENDE MAGIER: hoeveel mensen zitten er nou eigenlijk bij die Temple of Starlight?

  Eerst dacht ik dat het een grote groep was (ze zijn toch een kerk?) maar langzamerhand lijkt het of het een onnozel clubje senioren is.

  Ben ik wel benieuwd naar. Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @ kritische magier:

  nog even een reactie op die feitjes van jou. over plagiaat wordt er inderdaad niet zo moeilijk gedaan. ik vraag mij wel eens af wat een zekere engelse magier, die ook het voorwoord van haar nieuwe engelstalige boek schreef, ervan zou vinden als hij zou weten dat zij vroeger bepaald materiaal van hem redelijk letterlijk heeft overgenomen, en er haar eigen naam boven heeft gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Kritische Magier09 januari, 2010 10:46

  Ik zou zeggen: geef het even door aan Gareth Knight. Als je zelf geen fantasie hebt dan moet je wel jatten.

  Het is niet zo dat ik het zielig vind voor Gareth Knight. Dit is een man die behoorlijk uitgekakt is in de magie.
  Dit is dan iemand die verbonden is aan dat "achtenswaardige" instituut Society of Inner Light (natuurlijk weer met die lineage van Dion Fortune en Golden Dawn). Staar je er niet blind op. Dit is altijd een zeer conservatieve club geweest en regelmatig liggen ze onder vuur vanwege rechtsradicale sympathieen van hun leden.

  Wel, Gareth Knight is de man die in zijn beroemde boek "A Practical Guide to Qabalistic Symbolism" onomwonden homosexualiteit afkeurt. Sterker nog: homosexualiteit is - in zijn ogen - een techniek van de zwarte magie. Dit schreef hij midden zestiger jaren.
  Overigens is de passage over bloedzuiverheid (in hetzelfde boek) ook de moeite waard als je eens flink misselijk wilt worden.

  Laat ik even duidelijk stellen: ik ben nooit onder de indruk van boekenwijsheid. Lezen kan ik zelf ook. De vraag is: wat doe je er mee?

  Inmiddels is het 2010 en we mogen wel stellen dat er een en ander veranderd is sinds 1965.
  Echter, hij heeft aan dat standpunt nooit iets veranderd en komt daar ook op een slappe manier voor uit. Bekijk zijn site maar eens. Meneer Knight vindt dat hij nog steeds het grootste gelijk heeft van de vismarkt.

  Als je dan zo nodig tekst wilt jatten en er je eigen naam onder zetten, neem dan niet Gareth Knight. Dat verft zo af want zijn reputatie krijg je er dan meteen bij cadeau. En dat moet je niet willen.
  Bovendien staat het ook zo oliedom. Of moet ik zeggen: kenmerkend....? Je wilt immers wel een beetje rendement van je hielenlikkerij bij Knight, toch?

  Hier zien we dus een krappe geest in actie. Als iemand als mens niet deugt, dan deugt hij/zij als magier ook niet.
  Onthou dat nou allemaal eens een keer, sprak de Kritische Magier streng.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik ben een tijdje lid geweest van de tempel of starlight, maar ik vond er geen support in het opdoen van kennis. Custers verteld alleen wat ze kwijt wil en als je vragen hebt buiten de lessen, dan wenst zij daar geen antwoord op te geven. Of ze laat je weten dat het toch niet snapt, omdat je nog niet de juiste graad hebt. Vervolgens wordt er iedere les op je ingepraat dat het wel heel goed zou zijn als je ook nog de correspondentie cursus zou gaan doen, of die extra studie wekend, zodat je je kennis die je zoekt kan verbreden. Dit natuurlijk allemaal tegen betaling, want bij Ina Custers is alles tegen betaling. Je krijgt Bij Custers niets kado en de intresse vanuit haar in de mensen die bij haar op cursus zitten gaat niet verder dan een goede morgen in de les. haar grootste intresse ligt bij het geld dat ze verdient met haar orde. Dit terwijl de website van Ina Custers ons heel iets anders wil doen geloven. Het is een grote commerciele toestand en haar kan het niets schelen wat je zelf meebrengt of waar je in geintresseerd bent. Ik was dan ook zwaar teleur gesteld in hetgeen er geboden wordt bij The Temple of Starlight. Persoonlijke ontwikkeling wordt er totaal niet gestimuleerd. Het is een club waarbij je cursus-lijf van Custers moet lopen en vooral geen eigen initiatieven moet willen nemen. Daarbij is de wijze waarop zijn leden dingen oplegt zeker sekteachtig te noemen en is de magie niet altijd van het zuivere witte. Het is erg gericht allemaal op persoonlijke doelen en om voordelen te behalen. De magie die hier gedoceerd wordt kan natuurlijk niet veel anders zijn dan hoe degene die het onderwijst zelf van binnen in elkaar steekt. Zwart dus! Ik gericht dus, op winst belust op meerdere gebieden. Custers is niet bereid tot het delen van wat dan ook. Er is binnen deze club zeker geen wij, het is een ego gericht school met een op ego het gerichte docent aan het hoofd en dat moet je passen. De mensen die zich hier wel thuis voelen kennen de zelfde trekjes. Uit eindelijk zullen mensen die op zoek zijn naar ware kennis en magie deze school dan de rug toekeren, omdat echte groei wordt tegen houden door mevrouw Custers.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Sylvia van Dyke07 mei, 2010 12:42

  Kort en goed: Temple of Starlight doet het voor geld. Dat is dan ook helemaal geen geheim. Anderen doen het voor de kennis alleen en die mensen zul je niet in dure kledingwinkels aantreffen. Hooguit op Marktplaats.

  Hoe je hier tegenaan kijkt is ook (let op dit woord) een zaak van de leerlingen. De ene houdt van een opgedirkte show, de andere zoekt echte inhoud.
  Ik weet heel goed wat er zo ergerlijk is aan dat pompeuze gedoe van mensen uit het magische circuit. Een kind kan zien dat al die flauwekul het gebrek aan inhoud moet verbloemen. Weet je dat nog niet dan kom je daar gauw genoeg achter als je je daarin begeeft.
  De hele wereld is en was vol met mensen die profiteren van goedgelovigheid en we hoeven niet ver te zoeken. Magie is dat niet. Maar je kunt best een leuk dagje hebben, ook met flauwekul.

  De teleurstelling komt dan wanneer verondersteld wordt dat magiers supermensen zijn met alleen edele motieven en een loepzuiver geweten. Hier is een nieuwtje: het zijn gewone mensen, met al de rotgeintjes en leuke dingen die mensen hebben.
  De mensen met die al te hoge verwachtingen moeten OOK bij zichzelf te rade gaan. Er zijn momenteel idioot veel spirituele cursussen die een massa beloven, behoorlijk duur zijn en niks opleveren. Ik ben blij te merken dat die mode langzaam afebt. Iedereen heeft wel eens teveel geld uitgegeven voor zoiets. Daar word je wijs van op den duur.

  Ik ben zelf een aantal jaren lid van de eerste Temple of Starlight geweest. Die is zo'n 5 jaar geleden op z'n k**t gegaan. Custers trapt met iedereen herrie die eens kritisch kijkt naar wat ze doet. En dan gooit ze je er uit. Dat werkt onherroepelijk in haar nadeel. Dat bleek ook wel.
  Maar denk niet dat je dan bij Ashcroft terecht kunt of enige ander S.O.L.cursus, want daar zorgt Custers wel voor. Dat zegt wat over de mensen die daar zitten. Als het om zwartmakerij gaat dan kennen ze die kunst tot in de puntjes.

  Is dat allemaal nieuw? In hoeveel bedrijven gaat het net zo? Nou dan.
  Natuurlijk is het niet netjes om belastingtrucjes en subsidiegoochelarij uit te halen. Daar is de FIOD voor.
  Gaan we dan in ons handen staan wrijven? Als mensen eerst even de wierookdampen uit hun ogen zouden vegen voor ze op de knieen vallen voor een of andere "magus", dan zou het zo ver niet komen.
  Sterzoeker, je merkt het al, ik ben een groot voorstander van de kritische kijk.

  De kennis waar het om draait is voor iedereen bestemd. Niet iedereen kan die kennis toegankelijk maken. Je moet dus niet bij de Temple of Starlight zijn, daar kunnen ze dat niet. DAT IS PRECIES DE INSTINKER. De verwachtingen zijn te hoog, ook wat de leider van zo'n clubje betreft.

  Groetjes allemaal en hoop jullie ooit te ontmoeten in goede vrede.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik volg al een tijdje deze blog en zag er vandaag weer een nieuwe reactie staan.

  Nu wil ik even reageren door te zeggen dat ik wel veel geleerd heb bij de Temple of Starlight, maar dat ik ben weggegaan om een heel andere reden.

  Als je lang met elkaar in zo'n groep zit onstaan er soms vriendschappen en ik was bevriend geraakt met een aantal van de leden.

  Tussen Ina en een bepaald lid is een persoonlijke ruzie onstaan, waar ik hier verder niet op in zal gaan.

  Na deze ruzie werd mij en een aantal leden verboden om nog met dit toe reeds exlid contact te hebben. Ook mocht ik van Ina, niet meer in de privesfeer met deze persoon omgaan.

  Dit ging mij te ver. De Temple of Starlight kan en mag niet bepalen met wie ik prive wil omgaan.

  Ina was bang dat er dingen zouden doorlekken naar dit exlid, en daarom moesten alle contacten verboden worden.

  Het was het een of het andere en ik wil niet liegen.

  Om deze reden ben ik geen lid meer.

  Groet, D.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hallo D en de rest van de lezers,

  Dat klinkt dus vaag bekend naar sekteleiders en dito tactieken. manipulatie ten top

  Ik ben blij voor jou dat je ogen zijn open gegaan Niemand anders heeft het recht om je leven uittestippelen.

  De eigen wil is zelfs zo heilig dat het zelfs verboden is voor de aartsengelen om integrijpen. Dus wat denkt die Ina wel dat ZIJ IS.

  Ik ben geen lid van de temple wenst het nooit te worden ook.

  ik wil graag afsluiten met het volgende.

  1, Doe wat je wilt mits je niets of niemand schaadt ( de Wiccan rede).

  2.Dat wat je doet komt in drievoud tot je terug (het goede en het slechte)

  blessed be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ze schaadt mensen, ze vergiftigt de band tussen mij en mijn dochter door middel van smerige manipulaties

   Verwijderen
 37. Ik ontdek zojuist deze blog en heb vol ontsteltenis zitten lezen. Ik kwam via een recensie op het boek van Custers op de website van de TOL en omdat het er te professioneel en gelikt uitzag, kreeg ik nogal onderbuikgevoelens over de oprechtheid van dit alles. Toen maar even op zoek gegaan naar wat ervaringen en ik ben blij dat sterzoeker hier een mooi initiatief in had genomen. Niet dat ik me er zomaar in had gegooid, kennelijk bewijzen me die onderbuikgevoelens dat ik al aardig spiritueel ontwikkeld raak na het aanleggen én lezen van een aardige bibliotheek met zelfstudie. Was op zoek naar meer diepgang en misschien contacten om ervaringen te delen. Maar niet bij TOS dus!
  Bedankt allen! En 'd', het feit alleen al dat je een verbod opgelegt krijgt, moet toch al iets zeggen over de ware aard van het individueel. Als mensen nu nog niet overtuigd zijn...
  Misschien zijn er ook nog mensen die hier geblogd hebben en tips hebben voor goede ervaringen/netwerken etc.?

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Nou hoop ik toch echt dat "D" mijn late reactie nog eens leest want ik heb een paar vragen voor hem/haar.

  1. Heb je ooit dat TOS-lid (die van de ruzie met Custers) zelf verteld waarom je uit de TOS bent gestapt?

  2. Begrijp ik nou uit je verhaal dat je gewoon weer contact hebt met dit ex-TOS lid?

  3. Wat mocht er niet uitlekken? De reden van de ruzie of de leugens die Custers pleegt rond te strooien over TOS leden die niet voor haar op de knieen gaan?

  4. Waar ging die ruzie dan over? Daar zijn we allemaal wel benieuwd naar, zeker nu je helemaal geen binding meer met Custers hebt.

  Dus kom op en laat zien dat je echt ruggegraat hebt. Of is jouw verhaal ook weer zo'n broodje aap?  3.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @ "e":

  ik vind dit persoonlijk een jammere reactie.

  het is niet omdat iemand hier niet dieper op in wil gaan, dat hij of zij geen ruggegraat heeft. ik heb zelf in deze groep gezeten, en ik zou het zeer goed begrijpen als deze persoon zichzelf niet verder zou willen identificeren. al was het maar om extra gedoe te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Welk extra gedoe geeft openheid? Zolang je niet voor de draad komt met al de manipulaties en de ernstige schade die Custers aan mensen toebrengt in haar zogenaamde tempel, ben jij en al die anderen die ook dat airtje van discretie willen hooghouden MEDEPLICHTIG aan die schade!

  Custers heeft je nog altijd goed bij de neus.
  Vertel eens, kun je nog met plezier in de spiegel kijken? Of geeft dat ook extra gedoe?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. LAFHEID KENT GEEN TIJD

  HAHA!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Beste E,

  Het TOS lex-lid weet waarom ik eruit gestapt ben, want dat is de reden immers waarom ik geen TOS lid meer ben. Het werd mij verboden door Ina Custers om nog langer contact te hebben met iemand die met ruzie uit de TOS is gestapt. Nu bepaal ik zelf met wie ik wel en niet om wil gaan en dat was naast een aantal andere dingen voor mij het breekpunt en een reden om op te stappen. Als je innig bevriend met iemand bent geraakt laat je je die vriendschap niet door een derde verbieden. Ook niet door het hoofd de TOS.
  Ina was bang dat de leden die contact hadden met het ex-lid inhoudelijk dingen uit de lessen zouden doorgeven. OF dat er geroddeld werd. Of het lesmateriaal zouden over dragen en dat wil ze beslist niet. Ze is heel erg bang dat mensen aan de haal gaan met het materiaal, dus werd er een verbod uitgesproken om nog contact te hebben met dit ex-lid. Nu hou ik niet van liegen en wilde ik mijn vriendschap niet opgeven, dus ben ik opgestapt.
  Die ruzie kent een lange geschiedenis en volgens mij weten ze zelf niet eens precies waar het is begonnen. Ik kan er in het kort dit over zeggen; Het heeft te maken met onvrede van het ex-lid. Kijk als je heel lang met elkaar bevriend bent en je bent samen begonnen en op een gelijkwaardig nivo en als eentje zich er dan boven gaat stellen, terwijl de andere evenveel of misschien wel meer kennis in huis heeft, dan krijg je scheef groei. Ina ging zich boeven alles en iedereen stellen. Niet alleen binnen de tempel, Maar ook boven de mensen die van af het begin bij de oprichting van de orde zijn geweest. Ina heeft de vriendschap verpest door zich steeds meer in hoogte op te stellen waar door er geen sprake meer was van gelijkwaardigheid. Als dit er eerst wel is en na verloop van tijd ontstaat deze ongelijke verhouding, dan is de vriendschap niet evenwichtig maar ontstaat er wrijving en scheefgroei. Dat is een langzaam kanker proces geweest. Als dan ook nog door Ina verboden wordt zelf aan mensen te doceren, omdat Ina claimt dat alle kennis van haar komt en er buiten de TOS geen (vergelijkbare) activiteiten ondernomen mogen worden . Ja dan breekt er iets stuk aan een vriendschap.
  Mijn verhaal is zeker geen broodje aap, anders had ik het niet geschreven. Ik heb het geschreven omdat ik het betreur dat er op deze wijze aan mijn vertrouwen werd getwijfeld en ik mij niet laat verbieden of voorschrijven met wie ik wel en niet mag om gaan. Dus heb ik de keuze gemaakt om op te stappen uit de TOS.

  Groet, D

  BeantwoordenVerwijderen
 43. O, het bekende verhaal dus. En ik maar denken dat het hier om een soort onthulling ging.Blijk je met een jankerig verhaal te komen.

  Tegenwoordig doet Custers het anders. Iedereen mag lessen met haar materiaal geven, beginner of gevorderde, iedereen. Een les kost dan 75 euro en degene die de les geeft mag 7,50 euro zelf houden, als een soort korting op de lessen die de "docent" dan zelf nog moet volgen. Snap je?

  Klaar ben je. Het enige wat Custers zelf weet is van het materiaal van Dolores Ashcroft afkomstig. De meeste rituelen die ze uitvoert komen van Ashcroft, met een kleine wijziging en dan zet ze haar naam er onder. Je moet wat als je niks weet en ook nog geen talent hebt ook. De rest is van internet gegraaid.

  Haar lessen zijn altijd volkomen ondoordringbare humbug geweest, zonder kop of staart. Wie het spul in zijn vingers heeft kan helder lesgeven. Custers heeft het niet bij zich.

  Er zijn altijd mensen die denken dat iemand geleerd is als 'ie drie exotisch klinkende woorden achter elkaar kan uitspreken. Dat zijn dan ook typisch mensen die zelf niet de moeite nemen om eens grondig in de boeken te duiken.

  Eerlijk gezegd begrijp ik totaal niet dat mensen zich nog laten strikken door Custers. Maar ik heb wel gezien dat er zowat onder alle cursisten grootheidswaanzin heerst.

  Ook in jouw antwoord zie ik dat. Nou, dan waant Custers zich god, wat dan nog? Ze is bang voor alles en iedereen en paranoia als de pest. Het eerste zal zijn oorzaak in haar diep-katholieke verleden hebben, het tweede zal een gevolg daarvan zijn. Dat ze zich "boven" iedereen stelt hoort daar wel bij, ja. Hoe wil je anders iets voorstellen als je niks voorstelt, snap je?
  Die eindigt nog waar ze begonnen is: in de psychiatrische inrichting. Let maar op, kan elk moment gebeuren.

  Wat had je eigenlijk verwacht? Dat jij net zo "goddelijk" zou zijn als zij? Haha. Is menselijk niet goed genoeg soms? Volgens mij ben je net zo erg, misschien een beetje intelligenter. Maar naast Custers steekt iedereen gunstig af.

  Dat ze alle mensen van het begin eruit geziekt heeft weet jij ook. Het was dus genieten dat ze precies om die reden haar eigen derdegraads inwijding volkomen verpest heeft (2003 in Ossendrecht). Ik heb genoten toen de lui van de oude garde zich niet door madam lieten ringeloren en er midden in een ritueel een ruzie uitbrak door haar halsstarrigheid.
  Ascroft pisnijdig, alle deelnemers pisnijdig, blamage voor deze SOL/TOS productie, kortom: het bleef nog lang onrustig. Het kostte wel een paar centen om daar deel te nemen, hoor. En dat voor een partij derderangs toneelstukjes die dan plechtig rituelen werden genoemd. Hou toch op.
  In 2004 stortte de TOS dan ook in elkaar. Sinds madam zich laat bijstaan door Diana van der Held voor alle PR gaat het ineens een stuk beter. En ineens was er ook dat boek. Het schrijven kun je namelijk ook uitbesteden bij dat PR bureau.

  De laatste tijd heb ik al meegemaakt dat mensen zich schamen als ze zeggen dat ze ooit bij de TOS gezeten hebben. Hallo, is iedereen wakker?

  "E"

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Naar aanleiding van het bovenstaande tel ik even op wat er van de Temple of Starlight verwacht kan worden.

  - intimidatie
  - corruptie
  - bedrog
  - oplichterij
  - belastingontduiking

  Voeg hier nog paranoia, grootheidswaanzin en dwangmatig liegen aan toe. Corrigeer me als ik iets over het hoofd heb gezien, maar dit moet al voldoende zijn om deze hele "school" inclusief leerlingen, achter slot en grendel te zetten.

  Ook de vertakkingen van deze "school" verdienen de onverdeelde aandacht van elke instantie die jaagt op criminele organisaties en alles wat de potentie heeft om dit te worden. De schadelijkheid van deze "school" is niet gering.

  Wie nog een beetje verstand over heeft maakt dat 'ie daar snel weg is.

  En als Sterzoeker nu weer gehackt wordt zoals eind vorig jaar dan weten we ook de daders zitten. Wanneer werd Sterzoeker vorig jaar gehackt? Toen iemand het feit naar voren haalde dat deze "school" rituelen voor 15-jarige meisjes houdt. Mag dit ook even nader onderzocht worden? Het staat nog steeds op de site van de Temple of Starlight en het is een schunnige praktijk.
  Wordt Sterzoeker dus opnieuw gehackt, dan is het duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Joost Bromet26 mei, 2010 11:13

  Na alle reacties en meningen hier gelezen te hebben, kom ik tot de conclusies, dat hetgeen Custers wat Custer doet, daar ben ik geen voorstander van. Maar wat is het alternatief?

  Custers is wel een van de weinigen, zo niet de enige met een magische school, waar men magie en over oude mysteriën zou kunnen leren. De Golden Dawn, waar Custers zegt uit voortgekomen te zijn, is niet actief in Nederland. Er zijn dus verder geen alternatieve. Als je je met deze materie wilt bezig houden. Geraak je dus al bijna automatisch in de klauwen van Custers.

  Er zijn wel verschillende wicca groepen in Nederland. Maar dat zijn meestal gesloten groepen. Daar kan je je niet zomaar bij aansluiten, als je dat al zou willen. Bovendien is het werken vanuit de traditie van Golden Dawn iets geheel anders dan wicca. Ik kan me voorstellen dat iemand die geïnteresseerd is deze vorm van werken of interesse heeft de oude mysteriën, weinig te zoeken heeft in wicca coven.

  Dan is natuurlijk het heksen cafe, waar geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten. Het woord zegt het al ontmoeten, want praktisch werken met magie doe je daar niet. Het draait in het HC om het praten over.

  Dus vertel het maar wat is het alternatief, als je wel serieus met deze zaken bezig wilt zijn en niet van plan bent om de Kas van Custers te spekken? Waar kan men dan terecht? Ik heb het tot op heden niets vergelijkbaars kunnen vinden. Dus rommel k maar een beetje voort.
  Van al deze discussies vindt ik het jammer dat “E” die het hardst brulde over lafaards “D” zelf ook net zo laf is om niet te vertellen waar hoe en sinds wanneer hij/zij zoveel weet over de handel en wandel van Custers. “E”maakt zich meester van dezelfde lafheid als “D”en gaat op deze wijze ook geen open confrontatie aan met Ina Custers. Hoe betrouwbaar is het dan het verhaal van “D”. Gezien de feiten die “E” schrijft kan het niet anders zijn, of betreft hier een ex-lid die behoorlijk dicht op de kostbare huid van Custers heeft gezeten. Kan niet anders. Dus “D” waarom kom je zelf niet uit het magische kabinet, vanjou verwachten we dit zeker, omdat je dit patroon zo goed bij de andere ziet, zou jij nu de eerste kunnen zijn om dit werkelijk te doorberken.

  Met vriendelijke groet,
  Joost Bromet

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Joost Bromet26 mei, 2010 11:14

  vervolg reactie van Joost Bromet
  :

  Heeft iemand behalve dat men zijn/of haar frustratie op deze webblog heeft geschreven wel eensd e edele moed gehad om dit alles rechtstreeks aan Custers mede te delen? Ina Custers heeft een telefoon nummer, en een mail adres. Zijn er mensen die het haar persoonlijk hebben verteld, dat wat zij doet niet door de beugel kan? Of dat wat men heeft ervaren als negatief, aan haar uitgelegd, waarin men dit ervoer? Of is het altijd gebleven bij het op afstand noteren van een mening onder een pseudoniem op een website zoals Sterzoeker. Of is iedereen, die hier commentaar op Custers geeft onder een valse naam of pseudoniem, ergens toch bang voor de geld machine of magie van Custers. Zij leden en exleden bang om met Custers een open discussie aan te gaan.
  Als Ina Custers dingen doet die niet kloppen en Custers wordt er persoonlijk nooit op gewezen, zal zij hier mee door gaan. Als de verschillende mensen die hier allemaal negatieve ervaringen hebben met Custers, of het niet eens zijn op de wijze waarop Custers, met geld, met magie, de leden, of met mensen omgaat. Dan wordt het tijd om haar dat nu eens persoonlijk te zeggen, dan kan Custers hier hopelijk iets mee doen en zet het aan tot denken. Misschien is het beter dat Custers tijdelijk iemand anders als hoofd van haar orde aanstelt, totdat deze storm rond haar persoon(lijkheid) geluwd is. Het is zo wie zo gebruikelijk binnen geheime genootschappen, dat de magister templi of voorzittende iedere jaar door haar leden wordt verkozen.

  Tot nu toe blijft het wat hier op Sterzoeker gebeurt erg lijken op afstand stenengooien, die hun doel daardoor nimmer zullen raken en dat is in ogen van veel lezers verspilde energie. Bovendien weet niemand of op deze wijze de hier medegedeelde boodschappen wel bij Ina Custers aankomen. Nu hoeft ze er niets mee te doen. Bij persoonlijk confrontatie moet ze er op het moment van confrontatie wel iets mee doen. Of ze er blijvend iets mee doet is natuurlijk een tweede vraag, maar dan weet de boodschapper in ieder geval zeker dat hij of zij het werk naar behoren heeft gedaan.

  Om terug te komen op mijn hoofdpunt in dit commentaar; Dit betreft mijn vraag: waar vinden we in Nederland een loge, of groep mensen die met werken met magie en oude mysterien, of werkt vanuit de traditie van de golden dawn? U allen mag het zeggen. Ik verneem het graag om mij hier bij aan te sluiten.

  Met vriendelijke groet,

  Joost Bromet

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Sylvia van Dyke26 mei, 2010 13:30

  Beste Joost,

  Ik begrijp je punt en ben ook blij dat je een beetje orde op zaken wilt stellen. De beschuldigingen aan het adres van Custers liegen er niet om, de negatieve ervaringen ook niet.
  Of "D" en "E" uit de kast willen komen moeten ze zelf weten, laat mij iets in het midden brengen dat aan jouw vragen tegemoet komt. Die vragen zijn zo gek nog niet.

  We moeten wel een paar zaken van elkaar onderscheiden: Custers en haar TOS, Golden Dawn en magische scholen (voor wat dat dan zijn).
  Maken we hierin geen goed onderscheid dan ontstaat er weer een enorme spraakverwarring.

  Laten we met de magische scholen beginnen.

  Daarvan zijn er verschillende. Veel zitten in het buitenland maar noemen zich bijvoorbeeld Order of Foundation. Amerika en Engeland zijn rijk aan zulke instellingen. Daar zitten best leukertjes bij, maar ook minder leuke die - hoe kan het anders - beter op de kassa passen dan op hun leerlingen. Het esoterisch gebied kan een goudmijn zijn.

  In dit land hebben we een paar magische scholen: eentje van Custers en eentje van Sjors en Sander (samen Alruin). Beide dragen vlaggetjes die de lading niet dekt en er wordt dan ook heel wat afgeknoeid.

  Wat mag je van een magische school verwachten? Ten eerste dat ze grondig kunnen lesgeven in in het basissysteem dat gehanteerd wordt. Je bent nog niet klaar met een verwijzing naar allerlei boeken van de Golden Dawn, nee, dan moet je ook goed les kunnen geven in het systeem van de Kabbala en de symboliek van de Levensboom. Geen kreten, maar goeie lessen dus die inzicht geven in principes, samenhang, vertakkingen en toepassingen.
  Rituelen worden tot de toepassingen gerekend.

  De magische scholen in Nederland voorzien niet in die noodzakelijke basistraining.
  Nou krijg ik de hele club over me heen, maar daar leef ik dan maar mee.

  Ook Wicca kan in zekere zin tot de magie gerekend worden al vinden we weinig scholen op dit gebied.
  Wicca is een 20e eeuwse aftakking van de Golden Dawn, maar dan meer gericht op de natuurkrachten. De elementalen, zoals dat heet.
  Hier komt dus niet noodzakelijkwijs de Kabbala om de hoek kijken, maar wel de basiswerken van Gardner of Sanders. Ook een systeem, maar dan beperkter dan de Levensboom. Theoretisch dan, wel te verstaan.

  Of je nou voor Wicca kiest of andere magische stromen (Golden Dawn is er maar eentje van), is een persoonlijke keuze. Los daarvan is theoretische kennis noodzakelijk en die moet dan ook degelijk onderwezen worden. De Silver Circle doet dit bijvoorbeeld al bijna 30 jaar en is een heel degelijke school. Maar, nogmaals, er zijn er meer, los van covens want dat is een ander hoofdstuk.

  Een magische school heeft dus een uitgebreider programma en er moet behoorlijk gestudeerd worden. Aan de docenten van zulke scholen mogen zeker wel hoge eisen gesteld worden. Aan de leerlingen ook.

  Als ik een beetje armslag mag nemen dan kun je stellen dat de meeste magische stromingen die we hier kennen hun oorsprong in de Golden Dawn hebben.
  Dat wil nog niet zeggen dat alle bedenksels en vondsten van de Golden Dawn voor zoete koek aangenomen moeten worden, maar in de context van de 19e eeuw geplaatst moeten worden. Daar moet je ze ook houden want de zaken liggen tegenwoordig anders. Zo is er veel kennis bijgekomen, vertalingen zijn herzien en uitgebreid, er is meer bekend geworden over vroegere culturen en hun religies, duiding van symboliek is herzien, dat soort dingen.
  Wat voorbij is moet je niet terug willen, dat geldt ook voor de Golden Dawn. Naar mijn smaak wordt dat genootschap teveel geidealiseerd waardoor feiten makkelijk aan de kant geschoven worden.

  Deel 2 van mijn antwoord volgt.
  Vragen zijn altijd welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Sylvia van Dyke26 mei, 2010 15:08

  Deel 2

  Beste Joost,

  Het is logisch dat veel z.g. Westerse tradities de Kabbala als grondslag hebben. Nu spreek ik dus niet alleen van de Golden Dawn.
  De Kabbala vraagt een heel grondige studie. Wie niet voor de religieuze kant van de Kabbala kiest LIJKT (let op dit woord) of bij Madonna terecht te komen, of bij een voorwetenschappelijk terrein dat we voor het gemak maar alchemie noemen*. Aan dit laatste zit overigens ook weer een spirituele kant, maar die is toch weer aan het Kabbalisme gelinkt.
  Ook hier weer een terrein dat degelijke studie vereist. En degelijke docenten.

  *LIJKT, dus. Want de nieuwste stroming is geen revisie van de oude stof, maar een uitbreiding zonder dat dit ten kosten van de diepgang gaat.
  Dit is de Moderne Kabbala die ik doceer. Rituelenleer hoort daar ook bij.


  In feite kun je maar twee kanten uit : of je kiest voor het Kabbalisme met alles erop en eraan (dus heel de mens en heel de kosmos) of je kiest de kant van de natuurreligies (Wicca, Sjamanisme enz.). Dieper zal ik hier nu niet op ingaan. Ik was met jouw vragen bezig.

  Ik hoop hiermee het onderscheid tussen magische scholen en de Golden Dawn aanschouwelijk te hebben gemaakt.

  Dan nu de Temple of Starlight. Er is al veel over geschreven op deze blog en ik volg de discussie met interesse.
  Zoals al eerder naar voren is gebracht: de TOS is een afstammeling van de Servants of the Light van Dolores Ashcroft. Details zijn wel ergens op Sterzoeker te vinden.

  De Temple of Starlight is een Westerse Mysterieschool, zoals de SOL dat ook is. Dat is niet zo uniek.Er is eigenlijk ook nooit gebrek aan belangstelling geweest voor zulke scholen.
  Een aantal leerlingen van de Servants of the Light hebben hun eigen mysteriescholen gesticht.
  De scholen van David Goddard en Andy Cooper stammen ook van de SOL. Dit waren leerlingen van Dolores, net zoals Ina Custers, ieder heeft echter een eigen stijl en eigen voorkeuren of specialiteiten. Rituelen zijn altijd onderdeel van de de "opleidingen".
  Ik schrijf hier expres aanhalingstekens omdat iedereen een school mag beginnen. Dat wil nog niet zeggen dat dit scholen zijn zoals we die gewend zijn. Het zijn bedrijfjes van ZZP'ers.

  Eigenlijk zouden we heel tevreden kunnen zijn met zo'n veelheid van mogelijkheden. Er is voor elke interesse wat wils.
  Maar het probleem met Custers is Custers zelf.
  Ze heeft in de loop van de tijd ongelofelijk veel mensen tegen zich in het harnas gejaagd. De prijzen van haar cursussen en workshops zijn uitzonderlijk hoog. Daar zou mee te leven zijn, ware het niet dat haar kennis niet ver reikt.
  Maar eerlijk is eerlijk, ze kan een leuk ritueel aankleden want ze is goed in decorbouw. Inhoudelijk laat het allemaal te wensen over.

  Zelfs een onaangename persoonlijkheid is nog acceptabel, ware het niet dat ieder die met de Kabbala werkt ook een bepaalde ethiek dient te handhaven. Op dat punt gaat het helemaal mis.

  Deel 3 volgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Sylvia van Dyke26 mei, 2010 15:14

  Deel 3.

  De karakterschets van Custers zoals die op Sterzoeker te lezen is, is extreem, maar berust wel op de waarheid van de ervaring. Ook de mijne.
  Natuurlijk is Custers op de hoogte van al dat ongenoegen. Het heeft geen zin om te proberen daar met haar over te praten want helaas voelt ze zich te goed voor menselijke dingen en eigenlijk is dat nog het meest zorgwekkend. Ze speelt God, zegt dat er al een stoel voor haar klaar staat bij het Witte Broederschap, ze wil niet tegengesproken worden. Dan loop je dus recht in de armen van nare dingen.

  Ik begrijp dat virtuele stenen gooien wel. Custers heeft het over zichzelf afgeroepen door mensen echt schofterig te behandelen.

  De meest tragische kern van dit alles is dat Custers niet ethische standaard kan hooghouden die bij haar werk hoort.

  En toch, ook haar leerlingen gaan niet vrijuit. Er zijn genoeg aanhangers van haar school die zich ver boven de mensheid verheven voelen. In wezen komt deze leerlingen dezelfde blaam toe die nu op Custers rust.

  De Temple of Starlight had iets moois kunnen worden als Ina wat geleerd had van de val van haar eerste TOS (2004).
  Nee, onderduiken of de TOS in andere handen geven zal waarschijnlijk niet gebeuren. Ina IS de TOS en omgekeerd. Een open discussie met haar is niet mogelijk.
  Op haar website staat dat de school autocratisch geleid wordt. Behoorlijk achterhaald, maar op zichzelf niet zo vreemd. Echter, een autocraat (of juist een autocraat) dient goed voor zijn onderdanen te zijn, om het eens antiek uit te drukken. Dat is een zware en ongedeelde verantwoordelijkheid die Ina niet waar maakt.
  Zelfs leerlingen die spektakel en sensatie willen kunnen getemperd worden. Custers wakkert dit alleen maar aan.

  Over het gebrek aan leraarskwaliteiten is al genoeg geschreven, net zoals over die overdreven tarieven. Ik heb het over de menselijke kant.
  Alles samengevat is de conclusie dat Custers in haar eigen val is gelopen.

  Er is altijd kaf onder het koren geweest. Maar er is dus ook koren.
  Misschien mag ik alle leerlingen, aspirant-leerlingen en andere geinteresseerden (ook jij, Joost) eens in overweging geven goed bij zichzelf na te gaan wat ze nou eigenlijk van een magische school willen en waarom men zo graag die rituelen wil. Wie een antwoord heeft mag dit op Sterzoeker zetten, daar kunnen nog mooie dingen uit voortkomen.

  Heb ik voldoende antwoord gegeven op je vragen?

  Vriendelijke groet,

  Sylvia van Dyke

  BeantwoordenVerwijderen
 50. @ Sylvia:

  Ik denk dat je gerust kan stellen dat de Temple of Starlight opnieuw een val heeft gemaakt hoor. Ikzelf weet niet wat er gebeurd is in 2004, maar heden ten dage blijft er in de TOS zo goed als niets meer over van het lidmaatschap van een paar jaar geleden. Het feit dat ook de oudgedienden uiteindelijk de benen nemen zegt mijns inziens veel over deze groep. Men blijft er blijkbaar wel in slagen om nieuwe zieltjes te winnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Beste Anoniem

  Waarom zijn deze mensen, heden ten dage, allemaal zijn weggegaan bij de Temple of Starlight? wat denk jij wat hier de reden voor of aanleiding van is geweest? Begrijp ik het goed dat je zelf ook lid bent (geweest)? Als je weg bent gegaan, waarom ben je zelf bij de Temple of Starlight weggegaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Dit is nogal een eng clubje. Als je er lid van wordt moet je een contractje tekenen, dat je alles wat je er geleerd hebt niet naar buiten brengt en er niet met iemand anders over spreekt. Dat is natuurlijk allemaal bullshit, want daar binnen gebeurd is niet veel bijzonders, maar zo wordt het bijzonder gemaakt. Dat is alleen maar om mensen binnen te halen, want eenmaal binnen heeft Custers niet veel meer te bieden dan de standaard ritueel die ze iedere les opvoert een klein beetje kennis wat van toe passing is op het mysterie spel wat ze 's middags opvoert. Als je vragen hebt over de les of je wilt weten wat haar bronnen zijn, dan heeft Custers daar een standaard een heel slim antwoord op. Ze geeft dan het advies om haar correspondentie cursus te volgen, zo hoop ze dat je dat gaat doen. Dan vangt ze twee vliegen in een klap. ze hoeft geen antwoord op je vragen te geven en ze heeft weer een bron van inkomsten aan geboord. Oh ja, in dat contractje staat ook dat als je de orde verlaat dat je de spullen die je hebt gekregen weer moet inleveren. Niet dat je er zoveel krijgt, maar Custers wil niet dat haar rituelen in handen van vreemden komen. Custers heeft zelf alles gejat van DAN en nu is ze als de dood dat een andere dezelfde streken met haar uithaalt. Dus moet overal een (C) op, om te voorkomen dat mensen de zelfde grap met haar uit halen. Zo werkt dat zij heeft eerst de boel bij elkaar gejat van anderen en nu moet de boel super afgeschermd worden, voor de denkbeeldige kapers.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Denk ook maar niet dat Custers bereid is om iets met je te delen. Een blik op haar website en weet al voldoende . Zelfs de openbare lezingen die ze in Londen gehouden heeft, kan je downloaden voor 15 euro..je zou zeggen dit is het middel om PR te maken bij uitstek..maar nee Custers verkoopt werkelijk alles, niets is daar zomaar ter informatie verkrijgen. Het is meteen volop je portemonnee trekken bij Custers wil je iets meer over haar orde gewaar worden. Ik vraag me af als de duivel bij haar zou aankloppen of ze dan beried zou zijn haar ziel te verkopen...mmmm hoeveel zou die ziel van Custers eigenlijk nog waard zijn?
  Dat hele verhaal van dat de TOS een dochter school is van de Golden Dawn, is ook nog eens grote onzin, want er wordt daar niets gedaan kwa rituelen wat ook maar enigszins verband houdt met de Golden Dawn van doen heeft. Maar ik snap wel waarom Custers heir zo prat opgaat. Dit is een mooi lokker voor mensen die opzoek zijn naar een groep Doordat Custers het idee de wereld in heeft geholpen dat ze afstamt van de Golden Dawn trekt ze mensen aan. jammer dat dit zelf op wikipedia vermeld staat. Eigenlijk moet dit nodig eens opgeschoond worden, want het klopt gewoon niet wat daar staat: de TOS doet niets met Golden Dawn van doen. De rituelen die Custers gebruikt zijn meest afkomstig van DAN en die was al niet meer persoonlijk verboden met de Golden Dawn. Dat verhaal over die afstamming wordt ook door DAN gebruikt. De appel valt dus niet ver van de stam> Custers blijkt een snelle leerling. We hebben hier alleen maar te maken met commerciële shit en de hele handel en wandel van Custers is hier op gericht, typ maar eens Ina Custers in google, dan zie hoe die PR molen draait en ook haar tweets op twitter gaan alleen maar over haar succes, succes waar geld uit voort komt en in dit alles zit niets van de gedrevenheid en de liefde van het delen van een oprechte magiër bij. De TOS is dus wat mij betreft geen aanradertje. Ik zou er liever maar verre van blijven, als waarlijk op zoek zou zijn naar een opleiding in magie en oude mysterien!

  BeantwoordenVerwijderen
 54. mevrouw Custers-van Bergen. Stamt helemaal niet af van de Golden Dawn, dat mocht ze willen. Dit is een denk fout, die vele voor haar hebben gemaakt. Hooguit kan ze zeggen dat ze gebruik maakt van materiaal wat afkomstig van de Golden Dawn.
  Over Custers haar afstamming daar valt met zekerheid wel iets over te zeggen, namelijk dat ze afstamt van de beruchte Roermonds kermisexploitanten familie van Bergen Pennartz.
  Kijk en met dit in ogenschouw genomen vallen er opeens een heleboel zaken op hun plek. Het runnen van een magische orde is voor Custers dan ook net zoiets als het draaien van een kermisattractie.. Custers houdt de zweefmolen draaiende en zolang de kassa blijft rinkelen is deze kermis exploitante helemaal in haar nopjes. Het zit haar in de genen en daar doe je weinig tegen, behalve niet in de attractie stappen..

  Groetjes Slingeraapje

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Okee, die Temple of Starlight wordt dus door een kermisklant gerund. Waarom verbaast me dat nou toch helemaal niet? Mooie lineage, hoor.

  Nou die ballon dus doorgeprikt is en iedereen weet waar 'ie aan toe is, kunnen we misschien eens over het verband TOS en Wicca aan de gang.

  Ik zag dat er al eerder iemand geschreven heeft over de zeldzame arrogantie van deze Custers als ze het over Wicca heeft. Dat is volgens haar de kleuterschool van de magie, die zouden haar rituelen imiteren, dat zou zwarte magie zijn, en meer van die teksten die ze uitpakt over Wicca. Tot de dag van vandaag, hoor.

  En dan lees ik een twittertekst van Custers dat ze een interessant gesprek gehad heeft met Morgana van de PFI en toekomstplannen maakt? Morgana en Merlin Sythoven zijn toch ras-wiccans en hebben jarenlang een coven gerund? Hoe zit dat dan?
  Wat moet de TOS in de PFI en wat doet Morgana aan dat geschoffeer van Custers als het Wicca betreft.
  De PFI verliest heel veel leden. Zou Morgana niet eens een keer de oorzaak bij haar vriendinnetje Custers kunnen zoeken?

  Sterzoeker, wat wordt hier eigenlijk voor een vies spelletje gespeeld? Je bent zo te zien goed geinformeerd, zeg er eens wat over.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die bekend zijn met Ina's uitlatingen over de wicca. Ik vraag me al een lange tijd af waarom ze erop staat om zich te verbinden met de PFI. Met hun gedachtengoed heeft ze namelijk helemaal niets, zoals ze al vaak genoeg duidelijk heeft gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Beste anoniem,

  Morgana als hoofd van de PFI heeft veel buitenlandse contacten. Binnenlandse ook want ze bezoekt regelmatig de heksencafes in het land. Dat werkt dus naar twee kanten: Morgana brieft van alles over aan Custers (wat ze hoort in Heksencafes en in het buitenland) en Custers bekijkt met haar PRfiguur hoe ze daar geld uit kan kloppen. Bovendien heeft Custers toegang tot het adressenbestand van de PFI, kan niet missen. Daar zitten klantjes!Het gaat alleen maar om geld.

  Zou Morgana nou echt denken dat ze daar iets voor terug krijgt, dat vraag ik me wel eens af. Als ze geld krijgt is dat niet te controleren want de PFI is geen democratische club met kascommissies enzo. Mocht ze denken dat ze leden kan winnen met haar contacten met Custers, dan is ze nog stommer dan een deur. Er wordt immers alleen maar antireclame voor de PFI, voor de Silvercircle en voor Wicca in het algemeen gemaakt door Custers, zoals iedereen weet (behalve Morgana?).

  Ik denk dat ik een rat ruik, daarom heb ik aan Sterzoeker gevraagd of die misschien wat weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Beste Castor en andere bezoekers van Sterzoeker,

  Helaas weet Sterzoeker helemaal niets van de verbanden tussen de PFI en TOS en Morgana. Wellicht is Morgana zelf bereid uitleg te geven over eventuele verbanden.

  Ook zouden we graag een update willen ontvangen van waar de PFI tegenwoordig voor staat en welke functie zij heeft, en vernemen we graag de rol van bepaalde ordes of groepen binnen de PFI.

  Sterzoeker is bereid om hier over een serieuze blog op te nemen. Zodat er correcte informatie kan worden gegeven en er een zinvolle discussie kan ontstaan, onder de lezers. Hopelijk zijn PFI leden hier toe bereid.

  Ook merken we uit de reactie van lezer, dat er onduidelijkheden zijn over de functie van de PFI, en vernemen we graag wat de PFI mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in (de praktijk van) WICCA te bieden heeft. Hier zou sterzoeker, net als de lezer, graag antwoord over ontvangen.

  Er zijn bij Sterzoeker veel E-mails, met vragen van lezers, binnengekomen en wie kan deze vragen beter beantwoorden PFI zelf, zodat wellicht het een en ander aan misverstanden of verwarring of onduidelijkheid toegelicht kan worden.

  Mocht Morgana, of de lezer van Sterzoeker, die meer weet over PFI antwoord op bovenstaande vragen hebben en dit nader willen toelichten, dan zien we dit graag tegemoet; Ons mail adres is : info.sterzoeker@gmail.com

  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 59. En waar blijft Morgana van de PFI nou? Voelt die zich ook weer te goed om eens gewoon wat uit te leggen?

  Kom op Morgana en Bara, uit de sokken en schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Helaas Castor, hebben wij nog enkele reactie mogen ontvangen.

  We blijven afwachten en hopen dat er enige reactie, met uitleg of aanvulling komt op de gestelde vragen, vanuit de PFI of van de genoemde personen.


  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 61. De Groeten uit België29 juni, 2010 10:53

  Beste Sterzoeker

  Ik volg al een tijd je deze blog en ik moet toegeven; ik herken me in aantal van deze reacties. Wat me vooral heel erg stoort binnen de verschillende scholen waar ik gezocht heb naar kennis is de geringe mate waarin deze aanwezig is. Dat geldt trouwens niet alleen voor Custers. Het zijn nauwelijks geschoolde mensen binnen de onderwerpen waar van ze zeggen waar ze in gespecialiseerd zijn, maar ze beloven je gouden bergen. Aan zelf overschatting is dan ook geen gebrek, in wat hier op deze blogpagina’s als lala –land wordt aangeduid. Of misschien moet ik zeggen de wijze waarop kennis wordt gedeeld. Om dat laatste gaat het met name. Er wordt namelijk niets gedeeld aan kennis. Ik kan hier uit persoonlijke ervaring spreken, want ik ben lid geweest van de Temple of Starlight en ben er halverwege vorige jaar uitgestapt om de reden dat ik er kwa ontwikkeling en kennis geen snars verder kwam. Er worden leuke onderwerpen aangeroerd, maar er wordt weinig achtergrondkennis versterkt. Iedere les wordt er een klein beetje aandacht gegeven aan de kabbala, maar dit is allemaal zo summier, met vele uitstapjes naar andere zaken, onderwerpen waarover je opzicht stuk voor stuk al een cursus zou kunnen geven. Ook is wordt er geen jaar overzicht of programma over zicht gegeven van het lesmateriaal wat wordt gegeven en er is geen cursus materiaal wat wordt verstekt. Behalve en keer een summier A4tje met een afbeelding van een tarot kaart of iets anders sumiers. Een cursus boek ontbreekt totaal. De teksten van de geleide visualisaties worden niet door Ina verstrekt om onduidelijke reden en sommige rituele teksten worden na afloop van het ritueel weer ingenomen. Kort om er is een groot gebrek aan documentatie en uitgewerkt cursusmateriaal binnen de lessen van de Temple of Starlight.

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Vervolg: De Groeten uit België29 juni, 2010 10:54

  Vervolg: De Groeten uit België

  Wat dus gebeurd bij de Temple of starlight is dat er een er heel veel onderwerpen worden besproken, maar dat er nergens de diepte in wordt gegaan en er worden geen bronnen verstrekt van de aangeboden kennis. Ook niet als je hier om vraagt. Ik weet niet of dit is ontstaan uit gebrek aan kennis van Ina Custers, of omdat dit is omdat bij haar de nodige kennis ontbreekt. Het kan ook een stratagie van Ina zijn om mensen zolang mogelijk aan zich te binden, want als je je informatei mondjesmaat vertrekt blijven mensen, omdat ze hongerig worden nar meer kennis. Mijn persoonlijke ervaring met Ina is ook dat als je de diepte in wilt gaan en je vraagt om meer informatie, dan wordt dat niet gegeven door Ina. Zij geeft dan als reden dat je nog niet zo ver bent en dat het verstandig is om de correspondentie cursus te gaan volgen, want die geeft wel meer diepgang. Het grote gebrek in deze order is dus het ontbreken van diepgang. Dit staat in schril contrast met de beloftes die gedaan worden op de website. Het beloofd een hoop kennis en inzicht, maar in feite is deze belofte gewoon een lokkertje. De kennis die in de praktijk door Ina wordt onderwezen is heel summier en maakt de belofte van de website niet waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 63. De Groeten uit België29 juni, 2010 10:55

  Vervolg: De Groeten uit België

  Daarnaast heb ik binnen deze orde het persoonlijke contact, tussen de leden en met Ina erg gemist. Er is een keer in de maand een tempel bijeenkomst en daarnaast is er helemaal niets aan onderling contact. Er zijn daar enthousiaste mensen die via, het forum, de mail of op enige andere wijze, ervaring, kennis of ideeën met elkaar delen. Er zijn geen extra bijeenkomsten om het gevondene te oefenen of nader uit te werken. Dat deze contacten er niet zijn komt ook mede door Ina zelf. Zij wil het ook niet hebben dat mensen privé contacten met elkaar leggen en uit ervaring weet ik dat zij dit verbied waar dit ontstaat. Ik heb dit als een groot gemis ervaren, want je wordt ook lid van zo’n orde omdat je hoopt dat je er leuke mensen ontmoet, waarmee je een band op kan opbouwen. En geloof me er zitten daar hele leuke mensen, daar light het niet aan, maar banden worden er niet opgebouwd en dat ligt aan Ina, dat is jammer. Ina zelf lijkt heel erg aardig maar de mens achter de magiër Custers zal je nooit leren kennen. Ze zal de mensen van de tempel bij wijze van spreken nooit bij haar thuis op de koffie uitnodigen. In het contact met haar kom nooit tot een persoonlijk ontmoeten. Je zult nooit weten wie Ian nu werkelijk is. Wat ik verder gemist heb is dat er totaal geen gebruikt gemaakt wordt van de kennis van de leden van Temple of starlight. Er zitten daar mensen die van verschillende onderwerpen meer blijken te weten dan Ina zelf, maar Ina zal ze nooit daar over benaderen. Ik kan me voorstellen dat je zo iemand een extra kans geeft om een bijeenkomst te organiseren over deze specialiteit, zo dat iedereen hiervan kan leren, maar dat gebeurde dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 64. De Groeten uit België29 juni, 2010 10:56

  Vervolg: De Groeten uit België
  Ook heb ik ontdekt dat er binnen de tempel of starlight een zekere soort van geheimzinnigheid heerst rond bepaalde documentatie. Bij sommige rituelen worden wel documentatie of de tekst uitgedeeld, maar deze moet dan na afloop weer worden ingeleverd. Ik heb dit een aantal keren meegemaakt en hier wordt dan ook zeer streng op gelet dat iedereen het ook daadwerkelijk ingeleverd, doordat een van de vertrouwelingen wordt aangesteld tot het tellen van de uitgedeelde rituelen. Of dat de naam van de deelnemer op het ritueel is geschreven, met het doel dat na afloop zichtbaar welke naam ontbreekt, als een ritueel niet is ingeleverd. Hier uit spreekt ook het gebrek aan vertrouwen van Ina in haar leerlingen. In Ina haar ogen si dus blijkbaar niemand van haar leerlingen echt te vertrouwen. Ik heb dit ervaren als eeb schokkend moment van realisatie over de wijze waarop wij werden gezien. Ik heb nooit begrepen, waarom dit inleveren van de teksten nodig was, want in de betreffende teksten stond niets geks. Het enige wat ik kan bedenken is dat Ina bang was dat iemand de rituelen zelf zou gaan gebruiken. Op zich natuurlijk een rare angst, want Ina is Ina en als iemand dit al zou doen, is dat helemaal niet interessant, want als je werkelijk goed bent dan komen mensen wel naar de bron is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 65. De Groeten uit België29 juni, 2010 10:58

  Vervolg: De Groeten uit België

  Wat ik ook heb gemist is dat erbij de lessen helemaal geen schriftelijke materiaal werd gegeven. Terwijl dit er wel degelijk is. De correspondentie cursus zijn namelijk de uitgeschreven praktijklessen.Wil je dit materiaal hebben, dan moet je daar dus weer apart voor betalen bij Ina en daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Dit alles wekt dan ook de indruk dat Ina er helemaal niet is voor haar cursisten, maar dat de cursisten er zijn voor Ina. Een cursist hoort beter of wijzen te worden van de docent, maar bij de temple of starlight lijken deze rollen wel omgedraaid. Ina wordt beter van haar cursisten, in ieder geval financieel winst spaalt hier ene rol, maar daar is al genoeg over geschreven op deze blog. Natuurlijk hoeft een dergelijk order niet alles gratis te doen en is het normaal dat er voor lange lesdagen een vergoeding wordt gevraagd, maar dan verwacht je als cursist er ook wel iets voor terug in de vorm van; Kennis delen, documentatie, begeleiding en als je vragen hebt aanwijzingen of materiaal waar je mee verder kunt. Deze verwachtingen maakt de temple of starlight niet waar. Dit in tegenstelling tot de misleidende beloftes in de reclame op de website. Ik heb dit alles als teleurstellend ervaren en ben dan ook gestopt met de Temple of starlight.

  Ik ben tot de conclusie gekomen dat je beter een aantal hele goede boeken kan kopen en dan maar zelf aan de slag gaan, dat scheelt een hoop frustratie en verwachtingen die niet waargemaakt worden. Dat het zo moet is jammer want ik was zeer bereid tot het delen van mijn eigen kennis, met de tempel leden en met Ina. Naar wat ik dab te delen heb aan ervaring en kennis werd nooit naar gekeken of naar gevraagd door Ina. Denk nu dit dat ik dit allemaal over mijn kant heb laten gaan zonder de confrontatie aan te gaan. Dat is zeker niet het geval. Op deze gebreken heb ik Ina een aantal keren aangesproken maar zij was totaal niet bereid om hier iets mee toe doen, dus zat er voor mij maar een ding op: stoppen en doorgaan waar ik zelf al mee bezig was.

  De Groeten uit België

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Ik erger me zwaar kapot aan Ina Custers, omdat ze zich zelf overal bekend maakt dat ze een afstammeling is uit de lijn van Golden Dawn is. Nu kan iedereen dat wel roepen, dat op zich niet erg, maar dat ze zich hiermee in wikipedia heeft laten vereeuwigen dat is een kwalijke zaak. Dit terwijl dat wat Custers in haat tempel uitvoert helemaal praktisch helemaal niets met de Golden Dawn rituelen van doen heeft. Kijk, aan dit soort geschiedkundige leugens, daar erger ik me groen en geel aan. Dit is een pure bedrog en voor je het weet gaan we het allemaal nog geloven ook en wordt Custers opgenomen in het lijstje van "grote namen" in de Hermetische traditie, en zien we straks haar naam terug in het werk van Hanegraaf of Slavenburg. Custers heeft in werkelijkheid niets maar dan ook niets met de Golden Dawn van doen en Custers doet niets met the Golden Dawn rituelen. het verhaal over haar linage is puur bedrog!

  Mijn vraag is: Kan dit bedrog, door Ina Custers, van het internet en uit wikipedia verwijderd worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Peter Slothuis05 juli, 2010 10:29

  Zeker kan dat wel. Wat op Wikipedia staat geschreven is er door Custers' PR-tante Diana den Held alian Isis van Henegouwen (en nog -tig aliassen) op gezet met de bedoeling de Temple of Starlight te pushen.

  Teksten op Wikipedia kunnen veranderd en verwijderd worden. Daar zijn wel een aantal regels voor en er moet een onderbouwing zijn van het argument dat dit TOS artikel weg moet, maar het kan en is niet eens zo moeilijk. Doe het maar. Reken op weerwerk maar laat je niet tegenhouden.

  Het is al zo vaak op Sterzoeker geschreven dat de TOS een inhoudsloze geldfabriek is. Het zou toch echt eens tijd worden dat de FIOD eens eenkijkje in de boeken van Custers neemt. Het feit dat de TOS als religieus genootschap (dus kerk) geregistreerd staat maakt het voor het FIOD makkelijk. In dit lang beoordeelt de fiscus of er oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van het predicaat "kerk". We kennen hier immers vrijheid van godsdienst.
  Deze belastingtruc is uit Amerika overgewaaid.

  Mag ik de TOs even samenvatten?
  1. Het is onredelijk duur.
  2. Je krijgt er niks voor terug.
  3. De beloftes zijn enorm, niks darvan wordt waargemaakt.
  4. Er worden leugens verspreid over de afstamming van de Golden Dawn.
  5. Alle materiaal door Custers gebruikt is gestolen van Dolores Ashcroft maar kent in feite helemaal geen eigendomsrecht.
  6. Custers is een ziekelijke manipulator die mensen tegen elkaar uitspeelt.
  7. Custers is paranoia.
  8. Custers liegt over haar achtergrond, haar z.g. deskundigheid is van voor tot achter gelogen.
  9. Mensen worden door Custers persoonlijk benadeeld en geschaad in hun integriteit.

  Custers heeft haar leerlingen verboden om Sterzoeker te lezen en die idioten laten zich dit nog voorschrijven ook! Soort zoekt soort.

  Wie nou nog bij Custers in de TOS zit is geen haar beter dan Custers zelf. Stort maar lekker in de kas van Custers luitjes, want dat is het enige dat telt voor Custers.

  "Groeten uit Belgie" bedankt voor je openheid. Je zet het precies zo neer als het is.
  En als je werkelijk uitstekende Kabbala lessen wilt dan moet je Sterzoeker maar even mailen voor het adres. Momenteel opereert er maar eentje in Nederland die het werkelijk in de vingers heeft. Doen!

  Groeten van Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Peter Slothuis05 juli, 2010 10:51

  Beste Anoniem,

  Hanegraaf en Slavenburg zijn wel wijzer. Die boeken van Custers zijn totaal geen bijdrage aan het esoterische kennisveld. Dit zijn nou precies twee namen van mensen die het kaf van het koren kunnen scheiden. Wees er zeker van dat Custers niet tot het koren gerekend wordt.

  Het probleem met mensen als Slavenburg en Hanegraaf is echter dat hun werk zelden door de esoterische middenmoot gelezen wordt. En ook niet gelezen KAN worden. Daarvoor is hun werk te theoretisch en te ver af van het persoonlijke leven. Dit zijn wetenschappers, geen predikers.
  In een gekostumeerd bal als van Custers zul je ze nooit vinden.

  Ja, Custers zou wel willen dat Hanegraaf en Slavenburg aan haar voeten lagen. Bij de Vrijmetselaars heeft ze zich ook kunnen inlikken door te vertellen dat zij wel wist wat die oude symbolen betekenen. Wisten ze dat dan niet? Waarschijnlijk waren die ouwe mannetjes dat vergeten door zelfgenoegzaamheid en oprukkende kindsheid, dan krijg je dat. die baasjes moesten eens weten wat voor adder ze in huis gehaald hebben. en dan ook nog een die niks nieuws te melden heeft.

  Custers is allang door de mand gevallen in serieuze kringen. Bekijk haar publiek maar eens goed en je weet genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Scherp-Rechter06 juli, 2010 15:45

  Custers is me er eentje, want intussen laat ze wel al het"geleende" spul van DAN even op copyright registreren en van ISBN nummer voorzien> Blijkbaar heeft DAN dit zelf nooit gedaan of verzuimd dit te doen, daardoor is Custers met het materiaal van DAN op de hobbel.

  Helaas liggen de eigendomsrechten van de meeste van DAN's rituelen nu bij Custers, doordat DAN het niet heeft laten registeren op copyrights of ISBN.

  Ik vraag me ernstig af of DAN van Custers ’s actie op de hoogte is. Als Custers nu vals wordt kan ze zelfs DAN aanspreken op deze rechten. DAN mag wettelijk gezien, door Custers haar nobele actie, niet meer werken met haar eigen materiaal en rituelen. Dat is een trieste zaak.

  Maar niet getreurd, voor diegenen die deze rituelen ook in hun bezit hebben.

  Een kopie voor het zogenaamde thuisgebruik tbv het oefenen en leren is wettelijk toegestaan en is niet verboden of strafbaar volgens de wet. Als je na afloop van het ritueel de tekst maar weer inneemt en niet uitgeeft, dan kan Custers je helemaal niets maken.

  Als andere mensen in het bezit van deze rituelen zijn, kunnen ze er dus op deze wijze nog steeds met dit materiaal werken, onder de noemer van het gebruik van een thuiskopie..

  Zo zitten er gelukkig altijd wel weer mazen in de wet :-) waardoor het materiaal beschikbaar en bruikbaar blijft voor iedereen en het niet totaal afgeschermd kan worden door de oneigenlijke hebberigheid van bovengenoemde persoon.

  Ik ken de Nederlandse wet en haar mazen aardig, want het is mijn vak. Ik wens iedereen dan ook veel plezier met de thuiskopieën, ter oefening, lering en vermaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Aan ieder die aan psychische benauwdheid lijdt!

  Word eindelijk eens wijs en laat die rituelen van DAN/Custers waar ze horen: in de prullenbak.

  Neem de moeite om je te verdiepen in de Kabbala, in symboliek en in mythologie, dan schrijf je je eigen rituelen.
  Het internet staat bol van de oude rituelen maar ik zou ook deze niet zonder kennis van zaken gebruiken, net zo min als die van Custers.

  Al de nitwits die bij Custers zitten denken dat ze iets weten als ze bijvoorbeeld een Babylonisch ritueel doen, maar ze doorzien de ware intentie niet van het ritueel, noch kennen ze de aard van de opgeroepen krachten. Custers legt haar eigen intentie in zulke (en andere) rituelen en de opgeroepen krachten dienen haar, niet haar domme volgelingen.
  Er komen opvallend veel ernstige ziektes voor in de groepen van Custers. Mij verbaast dat helemaal niet.

  Laat me eens iets verklappen over de rituelen van DAN. Die zijn - door de bank genomen - goed geschreven, energetisch in evenwicht en devoot. Maar ... vaak ouwbakken. Ook DAN maakte weer gebruik van andersmans teksten, niks mis mee want ze erfde volkomen legaal het materiaal van Butler. Daarom zijn de rituelen niet toegesneden op deze tijd.
  Er wordt vaak gedacht dat een ritueel pluis is als het oud is, hoe ouder hoe beter. Vergeet het. Onze wereld is anders dan 100 jaar geleden, 1000 jaar geleden of 4000 jaar geleden. ONS DENKEN DUS OOK!
  Een antiek ritueel wekt romantische beelden, want ziektes, ontberingen, armoede en stank worden er niet bij gedacht. Een Arthurritueel is in principe niets anders dan een verhaal over angst en hebzucht. Want alleen tegen die achtergrond komt edelmoedigheid en onbaatzuchtigheid tot zijn recht. Die uitersten horen samen, het een komt uit het ander voort.
  Wie zoete engeltjes in een riueel vereert, krijgt er de duiveltjes bij cadeau. Dat is de achterkant van het zoete engeltje. Klinkt realistisch, niet? Een mondern mens is in staat om die twee uitersten samen te krijgen in 1 beeld.
  De rituelen van Custers zijn misleidend. Was het maar waar dat de de DAN rituelen onveranderd gebruikte. Nee, ze gebruikt alleen die delen die haar volgelingen de indruk geven dat ze de betere mens zijn. Goed bezig heet dat tegenwoordig. Maar er zit een verborgen agenda is die Custersrituelen. Al de "mooie" energie die haar domme volgelingen gratis opwekken in haar rituelen gebruikt ze om haar eigen doel te bereiken: geld, macht.
  O, er zijn er een paar die het wel in de gaten hebben. Je hoeft alleen maar te kijken wie ze tot haar favorieten rekent. Die hebben dezelfde honger naar macht en geld.
  Maar het gros van haar discipeltjes denkt nog steeds dat ze met zoete engeltjes werken en mooie krachten. O ja? En waarom dicteert Custers dan dat niemand zich met de klippoth mag bezighouden? Waarom verbiedt ze dan onderlinge vriendschappen? Waarom is het verboden om Sterzoeker te lezen? Waarom wordt iedereen uit de TOS gegooid die eindelijk de goeie vragen stelt?

  Wil iemand nog die Custersrituelen gebruiken? Ze zijn niks waard. Sterker nog, ze zijn van een zeldzaam laag gehalte, net goed genoeg voor die kudde blatende schapen die ze tot haar volgelingen rekent.

  Doe geen moeite, vergeet die boeken van haar en investeer liever in echte kennis. Word eindelijk wijs.
  Neem van mij aan dat Custers niemand voor de rechter durft te dagen want dan komt haar eigen diefstal aan het licht.

  En DAN weet heus wel wat Custers met haar materiaal gedaan heeft, maar DAN is daar niet afhankelijk van. Het is een soort traditie om DAN te bestelen. Laat maar gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Even een oproepje.

  Ik hoorde van een kennis dat Custers afgelopen weekend een ritueel heeft gedaan voor iemand die ze de Hunter noemde. Moet iemand zijn geweest die in het begin van de TOS met Custers samenwerkte met duistere rituelen om leden aan te trekken.

  De Hunter is vorige week overleden. Custers had haar staf en deed een maanritueel voor de Hunter in de cursusgroep, met veel gezwaai van die staf.

  Heeft iemand enig idee wie de Hunter was en waar die naam vandaan komt. Wat mankeerde deze persoon trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Sterzoeker doet zijn huiswerk: "The Hunter" dat is Kathy Wilson.

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Goed werk, Sterzoeker. De Hunter was inderdaad Kathy Wilson. Ze werd de Hunter genoemd omdat ze in opdracht van Custers "jacht" maakte op TOS leden die zich - volgens haar - met zwarte magie bezig hielden.

  Dat kwam er meestal op neer dat ze zich bij iemand in zijn/haar prive leven binnenwerkte en dan ging zo iemand zwaar over de tong bij Custers. Als iemand het helemaal niet leuk vond dat Wilson zich met dingen bemoeide die haar helemaal niet aangingen, dan vertelde ze aan Custers dat zo iemand zich met zwarte magie bezig hield en werd die uit de TOS gezet. Het was dus de bedoeling dat je je liet koeieneren door Wilson.

  Ze was altijd machtig trots op haar speciale positie in de TOS en dat peperde ze de anderen wel in. Ze vertelde iedereen die het horen wilde dat ze Custers kon maken en breken. O ja, pittig detail: DAN maakte ook gebruik van haar "diensten".

  Een akelig mens, dubbel en doortrapt, een adder.
  Ze was zelf zeer goed thuis in zwarte magie en Custers maakte daar dan ook ruim gebruik van. Bijvoorbeeld om leden te trekken.

  Zozo, en nu is ze dus dood. Dat ze ziek was, kanker meen ik, heb ik al een paar jaar geleden gehoord. Nou, oud is ze niet geworden, met of zonder zwarte magie. Good riddens.

  En Custers doet een ritueel voor haar en gebruikt ook nog haar staf? Dat moet dan die Sekhmet staf met dat leeuwenkopje geweest zijn.

  Lekker voor die onwetende cursisten. Ga daar toch weg bij die TOS, dat deugt absoluut niet.
  Voor Wilson heeft Custers allang een opvolger gevonden. Pas dus maar goed op je tellen, stelletje onnozele mafketels.

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Ha, dan hebben we nu ook het aanvulling op de hier boven ergens gestelde feit; dat Custers niemand bij haar thuis binnen laat. Custers zal bang zijn dat waar ze "De Hunter" voor heeft gebruikt, dat anderen dat bij haar doen. Dat men gaat “kijken": wat Custers zelf aan het doen is. Haar angst mbt tot privé bezoek zal uit deze wetenschap voorgekomen zijn.. ze weet uit ervaring dat oplettende TOS-leden even goed bij haar kunnen zien wat ze voor het oog verborgen houdt. Thuis is dit natuurlijk een stuk moeilijker te verbloemen dan in de tempel. In de tempel is zwarte magie nog mooi in te kleden, zodat niemand het door heeft wat er nu precies wordt opgeroepen in de rituelen. Custers is zeer waarschijnlijk bang om ontmaskerd te worden als zwarte magiër, want dan verliest ze softe zieltjes. Wellicht dat ze op deze wijze de ontdekking van de zwartmagische praktijk bij haar thuis voorkomen wil , aldus houdt ze al haar leden op afstand en komen ze er bij haar thuis niet in, daarom houdt ze tempelleden en privé strikt geschieden en is een grote afstand tussen beiden. Je kan je überhaupt afvragen of zo iemand als Custers nog wel in staat is om prive vriendschappen aan te gaan, als alles en ieder wat lid is van de TOS buiten haar deur wordt gehouden. Vreemd, als je bedenkt daar ook mensen tussenzitten die de dezelfde interesses en belangstalling hebben als Custers hebben. Ik vraag me af of deze mensen onder andere omstandigheden wellicht vrienden hadden kunnen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Scherp-rechter11 juli, 2010 10:37

  over die rituelen die custers hanteerd kan ik nog dit zeggen. Die zijn Custers ooit in vertrouwen gegeven door DAN. Custers zou een nederlandse afdeling van de SOL oprichten, vandaar dat zij al het materiaal van DAN "te leen"kreeg. Echter is er nooit een nedrdelandse SOL afdeling komen. Custers is met het DAN materiaal haar eigen toko begonnen, dat was natuurlijk lekker makelijk. Zo kon Custers net doen alsof het allemaal haar eigen werk was. Dat doet Custers nog steeds. In die paar jaar dat the temple of starlight bestaat wordt er door Custers uitsluitend gewerkt met het geleend ---> lees gestolen werk van DAN. Her en der verandert Custers de rituelen, zodat het toch nog wat lijkt, met name de kwartieren past Custers aan en staat ze als magister op het noorden. Daar zal ze wel haar voordeel uit halen, maar ik ben te weinig magier om te kunnen vertellen wat het voordeel is om van vanuit het Noorden werken. Wellicht zijn er hier mensen die kunnen wertellen, waarom Custers de kwartieren naar haar had heeft gezet en de traditionele wijze, werken vanuit het oosten, heeft losgelaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 76. mmm...m ik las mensen aantrekken door een magische ritueel.... tbv het opvoeren van het ledenaantal van de TOS..valt deze manier van werken dan niet onder het hoofdstuk zwarte magie? of zie ik dat verkeerd en mag dit (zwarte magie) opeens zomaar toegepast worden , als het een commercieeldoel dient, zoals in dit geval het werven van leden?

  BeantwoordenVerwijderen
 77. Custers hanteert een oud principe: als het om geld gaat is niemand haar vriend.

  Onder andere omstandigheden, ja, dan hadden die mensen misschien wel vrienden kunnen worden. Maar dan moet je niet eerst bij de TOS gezeten hebben. Als je daar uit gestapt bent moet je een paar jaar herstellen van dat concentratiekampgevoel. Tegen de tijd dat je daar geen last meer van hebt zijn die beginnende vriendschappen allang verwaterd.

  Keigoeie blog trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 78. Ja hoor, Anoniem, iedereen mag zwarte magie toepassen. Alleen doet niet iedereen dat.
  Van Custers zou je inderdaad niet verwachten dat ze zwarte magie (voor eigen doeleinden) gebruikt. Maar ze doet het wel en niet zo'n klein beetje ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 79. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Ik snap wel waarom Custers zo geheimzinnig doet en ze haar volgelingen op gepast afstandwil houden. Zo moet te allen tijde zien te vermijden dat haar man, Paul Custers, met haar studenten in aanraking komt. Stel dat haar volgelingen beginnen te praten met Paul over Ina haar verleden, dan komt hij er achter dat ze van alles over zichzelf heeft verzonnen wat niet waar is. Paul zou al snel merken dat Ina een FPP heeft en dan laat Paul haar wellicht meteen opnemen in zijn kliniek: http://www.emergis.nl/artikelen/adressen-bestuurlijke-diensten.
  Kijk nu weten we ook meteen waar dat verhaal van Ina Custers, over haar werkverleden als manager in de psychiatrie vandaan komt, dat is niet zij, maar het is haar man die werkzaam is als directeur kinder- en jeugdpsychiatrie. Voor dit eigenaardige zich steeds repeterende copy-cat gedrag van Custers weet Paul vast wel een diagnose te stelen; conform de normen van de DSM-IV.

  BeantwoordenVerwijderen
 81. De link naar de Temple of Starlight die op de website van de Servants of the Light stond is intussen verdwenen. Weet iemand meer hierover? Het zou misschien handig zijn om eens contact op te nemen met de SOL hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Lees maar eens wat hierboven allemaal staat. Daar vind je ook een heleboel over de ruzie tussen Custers en Dolores Ashcroft. Dan snap je ook waarom die link is weggehaald. Die website van Dolores wordt niet zo vaak ge-update, maar zo eens per jaar gaat de bezem er door. Dat is dus gebeurd. Opgeruimd staat netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 83. We gaan dit nader uitzoeken, waarom deze link is verdwenen. Dank je voor de tip.

  Met vriendelijke Sterzoeker

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Recent ben ik bij de temple of starlight op een proefles geweest. Ik vond het wel leuk om even kennis gemaakt te hebben met de TOS, maar het sprak mij niet aan wat daar gebeurde. Wat Ina doet is het opvoeren van een mysteriespel en wat tekst in uitleg geven van een onderwerp die ze voor die dag heeft gekozen. het is meer drama toneel dan dat dit een echte mysterie school is. Als je op zoek bent naar een echte inwijdings weg is dit te veel afstandelijk en kan je beter ergens anders je licht opsteken of een goed boek gaan lezen waar de kennis die Ina geeft veel uitgebreider in te lezen valt. In de les werden dingen oppervlakkig aangehaald en vervolgens werd weer naar een andere onderwerp gehopt. Ik zelf zou liever een bepaalde aspekt om het volledig uitgediept zien, dat miste ik in de les van Ina. Het heeft weinig te maken met hogere magie. Je heb er wel een leuke dag vermaak aan, als je jezelf wilt entertainen met leuke decor stukken en voorwerpen. De leden kwamen zelf weinig aan bod in de les. Ina is degene die de les geeft en de leden zitten stil te luisteren. Er is dus weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in de zin van gesprekken of het uitwisselen van gedachten en kennis. De theorie les sloot ook niet helemaal aan op het ritueel wat opgevoerd werd. Ina had in d ede ochtend een ander ritueel, wat als een openings riteel werd gebruikt, opzich een mooi ritueel.

  BeantwoordenVerwijderen
 85. Ik wil hier graag ook even reageren. Ik heb jaren geleden een weekcursus Rituele Magie gevolgd. Ik heb niets met rituelen in de materie, ik moet er een beetje om lachen. Dat zegt alles over mij, en niet over de aangever en spelers. Ik was wel onder de indruk van de geleide visualisaties. Dit is voor mij dan ook de enige reden dat ik graag zou willen dat dit ergens te koop zou zijn zonder ergens aan vast te zitten.

  Heeft iemand hier tips voor mij waar ik dit soort geleide visualisaties kan vinden? Liefst in het nederlands.....

  BeantwoordenVerwijderen
 86. C (ex Tos lid )02 januari, 2011 13:40

  De visualisaties die Ina in haar lessen geeft die zijn niet te koop, ook geeft zij die niet aan haar leerlingen. Ook niet als mensen hier om speciaal om vragen. Eigenlijk heel vreemd, maar dat wil ze beslist niet aan haar leerlingen geven. Ina geeft wel de teksten van de rituelen, maar ook weer niet van alle rituelen. Sommige krijg je wel en andere teksten weer niet. De reden dat je de visualisaties en sommige rituele teksten niet krijgt is omdat Ina bang is dat haar cursisten hier zelf les mee gaan geven. Dat hoopt zij op deze wijze tegen te houden. Ook verbied ze dat je de rituele teksten aan anderen laat lezen of dit bespreekt. Doe je dat wel dan wil ze daar geld uit verdienen. Van ieder les heeft Ina zelf ook een uitgebreide tekst, ook die krijg je niet, want die verkoopt ze als correspondentie cursus. Het is vreemd dat je dit niet krijgt want je betaalt er eigenlijk wel voor. Alleen van de eerste 5 lessen geeft ze de tekst wel. In die zin gaat het bij deze magische school dus niet om het delen van kennis, en worden mensen niet wijzer gemaakt. Ik weet helaas niet waar je deze teksten kan verkrijgen, in ieder geval niet bij Ina Custers .

  BeantwoordenVerwijderen
 87. Mevrouw Custers mag dan wel heel druk bezig zijn met het afschermen van haar materiaal, maar wat zij blijkbaar niet in de gaten heeft en ook niet weet is dat een van haar lievelingetjes, een zogenaamde trouwe volgeling , al lang stiekem met Custers haar materiaal cursussen geeft, onder de noemer van visualisaties en speciale vrouwenceremonieën. Dat ziet Custers niet, ondanks dat Custers beweert dat ze bijzonder begaafd is. Nee Custers is verblind door schijnheilig , zoals Custers dat zelf ook doet bij anderen. Custers neemt de verkeerde mensen in vertrouwen en diegene die echt iets te vertellen hebben, die zet Custers aan de kant, omdat ze o zo bang is voor het zogenaamde "sterleerling syndroom". Dat is dom. Juiste de stille stiekemerd, die zo lekker bezig is met de solo magical training, en zo lekker gaat, die is al een tijdje druk bezig met een eigen tokotje en heeft net als Custers dit veilig ondergebracht in een stichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 88. @ c (ex tos lid ):

  Het is inderdaad zo dat Ina op een gegeven moment de teksten van de visualisaties steeds minder vaak mee begon te geven aan haar studenten. Het is echter al gebeurd dat de visualisatie die ze gebruikte letterlijk uit het werk van een andere auteur overgenomen was, zonder dit te vermelden. Een vorm van plagiaat dus. Dit is trouwens iets dat ik zelf opgemerkt heb, en is dus geen roddel of achterklap. Het lijkt me in elk geval een goede reden voor Ina om de teksten voor zich te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 89. Custers en de Vrijmetselaars, die schijnen iets met elkaar te hebben. Ze heeft geloof ik eens een lezing gegeven voor Vrijmetselaars. Heb ik gehoord. De zaal scheen gevuld te zijn met 90+ metselaars. Niemand heeft er een klap van begrepen, maar het was een beleefd publiek. En de ouwe baasjes mochten graag in een paar blauwe contactlenzen kijken. Hier is iets over op internet te vinden. Dat Custers warme banden met de metselarij onderhoudt? Dat wil er niet echt in bij mij, daar zijn die lui teveel voor op hun eigen verhaal gesteld. Die foto's van die vrijmetselaarts tempel die op haar webpagina staan die heeft ze vast clandestien genomen en zonder toestemming op haar pagina geplaatst want zo kennen we haar dan ook wel weer. Die metselaars zullen zich een stuip schrikken als haar troebele onderneming in verband gebracht wordt met hun edele clubje. Zet dit lollige werkverband dus maar lekker op Sterzoeker, dat wordt een knaller. We kunnen natuurlijk ook eens langs neus vragen wanneer mevrouw Custers weer zo'n mooi ritueel houdt in hun prachtige tempel ......

  BeantwoordenVerwijderen
 90. Wat die weblog van Heksenpad betreft: alles hieraan is tactiek. Niet te hoogdravend, voor elk wat wils, tipjes van de sluier oplichten, ALLES AAN DEZE BLOG WAS BEDACHT!! Jammer dat ze de site heeft weggehaalf anders hadden de lezers zichzelf kunnen overtuigen.
  Dat mens is internetstrateeg een mediapsychologe dus, en dit kun je gewoon leren aan de universiteit. dit zijn de colporteursmethoden van de minder platte soort (en toch doorzichtig). Echt waar.
  Waarschijnlijk betaalt Ina hiervoor met gesloten beurs, maar ze betaalt hier wel voor. Snap je?
  De kracht van dit soort promotietechnieken is dat degene die promoot ook zelf deelneemt. Daarom zit Isis/Diana in de groep. Dat is bijzonder overtuigend.
  Denk nou niet dat ik dit uit mijn duim zuig, dit is echt mediapsychologie.
  Isis/Diana schrijft hierover op haar andere site, maar ze verklapt niet de inhoud van de tactiek. DIT is de inhoud.
  Er zijn een heleboel weblogs voor dit doel opgezet, hoor. Pure promotie, ook politiek gebeurt dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 91. Custers huurt bij de vrijmetselaren de gebouwen in Dordrecht en in Haarlem, en Eindhoven,dat kan een ieder die aanverwante activiteiten bedrijft. De vereninging van advocaten huurt ook wel eens een een gebouw van de VM voor hun vergaderingen, zo bijzonders is dat dus niet. Custers zal zich echter met een mooi verhaal naar binnen gebabbeld hebben, zo van wij werken in de oude mysteries traditie en hebben een lange linaege...bla bla bla...De metselaars hebben zich blijkbaar verder niet verdiept in wat er tijdens haar rituelen plaatsvindt, bv het verdraaien van de kwartieren en de duistere anubis rituelen. Als men daar weet van had gehad, was het nog maar de vraag of Custers wel had kunnen huren bij de vrijmetselarij. Gezien Custers slechte reputatie is het dan ook nog maar de vraag of ze er wel mag blijven zitten in de VM gebouwen. Vroeg of laat gaat er iemand van uit de vrijmetselarij vragen stellen. Dat is het moment dat Custers moet wijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 92. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de Temple of Starlight binnen 15 jaar nog zal bestaan. Ina is uiteindelijk niet echt geïnteresseerd in de spirituele ontwikkeling van haar leerlingen of in dienstbaarheid aan het hogere (ondanks het traditionele 'I desire to know in order to serve' in de inwijdingsrituelen). Ze is voornamelijk bezig met het zoeken naar meer (liefst kapitaalkrachtige) leerlingen zodat ze haar eigen beurs kan spekken. Dit was al zo toen ik nog leerling was van die 'school'. De manier waarop ze tegenwoordig haar diensten aanprijst doet me eigenlijk vooral denken aan die trieste uitzendingen van het shoppingkanaal die je soms ziet op de televisie.

  BeantwoordenVerwijderen
 93. @Anoniem, Het is nog veel erger. Gaf Custers de tempel traning van 5 lessen in Haarlem en Dordecht voor 375 euro, geeft zij vanaf september dezelfde training in Scheveningen voor 750 euro per 5 lessen. Eerst moet je in Scheveningen dan nog wel deelnemen aan het instapwekend van 450 eurries.

  Denkt Ina Custers nu werkelijk dat ze in Scheveningen cursisten krijgt als ze elders bij haar die lessen veel goedkoper kunnen volgen?

  Zal ook een rel geven als mensen halverwege achter dit prijsverschil komen.

  Nee, ik denk niet dat we jaloers hoeven zijn op Ina Custers. Deze hebzucht gaat tegen haar werken en mensen zijn natuurlijk niet gek. Hoe lang zullen we die tempel nog geven, een jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de nachtmerrie is er nog steeds, en nu met een nieuwe methode, als je een verliefd stel erin luist dan heb je dubbel zoveel macht en geld..............(mijn dochter via haar vriend die overigens verliefd/onder de indruk is op de ouwe taart ook) met totale controle over hun doen en laten, met een houding alsof ze zo uit de meest lugubere satanskerk komen gelopen........privéleven van mijn dierbaren is weg en alles moet gemeld worden aan Custers

   Verwijderen
 94. Helaas is ook Onkruid er ingetuind: een kritiekloos artikel over Ina en haar 'school' , nummer juli/augustus 2012

  Deel vh artikel op de site van Onkruid: http://www.onkruid.nl/images/stories/207/96.png

  BeantwoordenVerwijderen
 95. Ik las dit artikel op Sterzoeker. Ik wilde even kwijt dat ik langere tijd lig geweest ben van de TOS, maar recent gestopt ben. Sterzoeker had gelijk. Het is een sekte en Ina begon zich steeds meer te bemoeien met mijn privé. Ik heb een eigen praktijk en ze wilde bv dat ik daarmee zou stoppen en ik werd door haar berispt op dingen die ik elders op internet schreef. Het volledige verhaal zet ik op de mail en stuur ik naar Steroeker. Ik neem aan de het wel interessant is om te posten als blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 96. Ik heb juist hele goeie ervaringen met Ina. Ze geeft erg goed les en heeft mijn leven een meerwaarde gegeven. Alsnog wil ik Ina, juist hier, ook bedanken voor de wijze lessen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. prachtige woorden helaas ben je goed de weg kwijt als je niet ziet wat ze werkelijk is; een kwakzalver / bedriegster die een show opvoert met de occulte "kennis" van anderen ! slechts met 1 doel het vullen van eigen zak.....via jouw dikke betalingen.....en ik kan het weten ze palmt mijn dochter in want zelf heeft ze er blijkbaar nooit eentje kunnen krijgen .............en ze schuwt hierbij zelfs niet om haar geaborteerde kindje (mijn kleinzoon) ten tonele te voeren in een steenmaterialisatie en her begraving op tempelterrein om zo mijn dochter er voorgoed in te luizen...............over heks gesproken dit is wel een hele erge zwarte heks die haar showtjes zelfs leent uit de psychotherapie waarbij rouwverwerking ook op deze wijze gaat, ik verdenk haar ervan dat ze meer griezeligs uithaalt dan dat wij ons hier voorstellen

   Verwijderen
 97. " Ina heeft mij. Leven meerwaarde gegeven" , mooi voorbeeld van een uitspraak van iemand die geïndoctrineerd is door Ina Custers. Ina geeft dus de meerwaarde aan iemands leven. Wat erg eigenlijk. Dat impliceert dat er voor Ina dus een meerwaarde ontbrak. Typische een uitspraak van een sekte lid. Jammer dat we niet lezen wat die meer waarde nu is. Wie schrijft dit eigenlijk? Is dit wel vrijwillig hier gepost? Of is dit hier in opdracht neer gezet. Aangezien er geen naam bij staat is dit wat ongeloof waardig en zou mevrouw Custers dit ook heel goed zelf neergezet kunnen hebben. Het is bijna te clichématig om waar te kunnen zijn. Het lijkt op de niets zeggende propagande die we zo goed van de TOS kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 98. Ik had van Ina Custers begrepen dat Elodie Hunting opsteller en eigenaar van Sterzoeker. Nu zagen wij dat Ina gezellig met Elodie Hunting aan het communiceren is op Huntng haar "Koorddanser" blog. Ook zijn ze op Facebook weer maatjes. Hoe zit dit vraag ik me af? Of blijkt dat Sterzoeker een coproductie is van Ina Custers en Elodie Hunting? Zijn wij al die tijd om de tuin geleidt, nu blijkt dat zij gewoon vrienden zijn? Is Sterzoeker slechts een onderdeel van Ina Custers haar PR actie, onder het mom van negatieve reclame is ook reclame. Dit kunnen we trouwens letterlijk lezen onder de blog op de TOS pagina van Ina Custers van Bergen. Custers schrijft :" De blogs doen mij niets meer. Het zorgt wel voor naamsbekendheid van The Temple of Starlight".
  Vraag is : weet iemand hoe dit zit? is Custers samen met Hunting verantwoordelijk voor Sterzoeker, gezien al lang en breed bekend was gemaakt door Ina Custers dat de blog van Elodie Hunting was. Wie het weet mag het zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat zou een geniale grap zijn!
   Anti-reclame maken voor je toko.
   Ik lach me rot als het waar is, als dit blog van Elodie en Ina zou blijken te zijn.

   Verwijderen
  2. Elodie staat als vriend onder Ina haar Facebook en Ina babbelt ook gezellig met Elodie onder Elodie haar artikel op de website van Koorddanser. De hele opzet dat Hunting Sterzoeker zou zijn is dus puur afgesproken werk. Die twee zijn in werkelijkheid dus gewoon vrienden. Of er is iemand heel erg gek bezig om de lieve vrede te bewaren. Sterzoeker is zeer waarschijnlijk wel door deze dame opgezet, marmer het doel om zogenaamd wat tegen wind te geven, een succesvolle magiër dient immers vijanden te hebben anders valt er niets te schrijven.

   Verwijderen
 99. We hebben het hier hoe dan ook met een behoorlijk gebakken luchtje te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 100. Anders om maakt Ina Custers reclame voor Sterzoeker door een Blog aan Sterzoeker te wijden. Zo wordt er een verbinding van haar TOS pagina naar deze pagina gelegd, zodat mensen nieuwsgierig worden en hier automatisch wel een kijkje gaan nemen. Zo speelt Ina Custers Sterzoeker in de kaart en is er wel degelijk een verband tussen de twee partijen. Anders zou Ina Custers Sterzoeker immers helemaal niet noemen, als ze niet wilde dat daar onverdeeld de aandacht naar toe zou gaan. Er is dus wel degelijk een connectie en contact tussen de TOS en de makers van Sterzoeker. Of zijn wij gek?

  BeantwoordenVerwijderen
 101. Ook wel weer heel leuk om te zien dat het vaste team van zwaarddragers het wederom op neemt voor Custers om haar standpunt te versterken op de TOS blog. Zo zien we Pascal Voorwinde een duit in het zakje doen. Een jongen waarvan je niet zou verwachten dat het een Custers adept is, wat dus wel het geval is. Hoe zit het met onderzoekszin en het zelfstandig kunnen denken in Lala- land vraag je je dan oprecht af. http://www.templeofstarlight.eu/blog/de-lastercampagne-tegen-de-temple-starlight

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pascal Voorwinde die schijnbaar een adept blijkt te zijn van Ina en niet zelf na kan denken. Tis maar dat je het weet! Niet dat het verder belangrijk is hoor, maar dat is niets wat hier staat vermeld ;-)10 maart, 2013 23:18

   Ik vraag me toch echt af wie mij hier goed genoeg zou kennen om dergelijke beweringen over mij te doen. Als het dezelfde is die die onzin over mij verkondigd op andere plekken dan lach ik me rot eerlijk gezegd....Alsjeblieft mensen, ik vraag het voor jullie, ga wat zinvols met je leven doen, je bent zelf zoveel belangrijker dan een Ina of mij, echt hoor.

   Ik zeg het nog maar eens: hoe je oordeelt over de ander zegt alles over jezelf....

   Verwijderen
  2. Pas, wellicht iemand die je kent van een Wicca forum, of van je Facebook en die gezien hebben dat je actief bent bij De OTLA. Misschien verwacht deze persoon dat niet omdat je je eigen dingen doet en je normaal met Wicca bezig bent. Of de persoon kent je dus helemaal niet roept maar wat en heeft alleen het commentaar onder de Blog van Ina gelezen. Lekker laten lullen en gewoon je gang gaan.

   Verwijderen
  3. Ik snap zo wie zo niet Pascal wat je bij Ina Custers te zoeken hebt. Binnen je eigen studie groep schrijf je de deelnemers het volgende voor: Zolang je je wilt verbinden aan Ciáran als studiegroep, volg je geen andere magische leerweg. Opleidingen op het gebied van spiritualiteit graag even bespreken.
   Ze bewandel je dus wel een andere magische leer weg, maar een ander leg je dit als verbod op.
   Waarom doe je dat Pascal en wat heb je bij Temple do Starlight te zoeken?

   Groetjes van Barry!

   Verwijderen
  4. Beste Barry,

   Ik geloof niet dat wij elkaar persoonlijk kennen en volgens mij hoef ik me voor dergelijke dingen ook niet aan jou of wie dan ook te verantwoorden. Echter ben ik best bereid oprechte belangstelling tegemoet te komen. Je kent mijn site blijkbaar goed, dan weet je ook dat je met een simpel berichtje met mij in contact kan komen. Ik wil de betreffende richtlijn best onderbouwen met argumenten mocht daar behoefte aan zijn. Hier op het blog gezien de aanvallende en veroordelende sfeer ga ik verder geen persoonlijke dingen plaatsen.

   Daarbij, wat ik me ook afvraag, wat is jouw belang van mijn keuzes op mijn spirituele pad? Wat maakt het jou uit dat ik workshops bij Ina volg? Of waarom kan het je iets schelen welke richtlijnen ik bepaal voor mijn studiegroep? Daar ben ik dan ook wel weer benieuwd naar.

   Groetjes Pascal

   Verwijderen
  5. Ik vraag dit met de gedacht omdat het opmerkelijk is dat je zelf iets doet wat je een ander verbeidt. Ik ben niet geïnteresseerd in jouw de keuzes op spirituele pad. Wel in het waarom je iemand anderen beperkingen oplegt in hun persoonlijk ontwikkeling, waar hij dat zelf wel mag doen. Dat is voor veel lezers opmerkelijk en gezien dit op je eigen publieke pagina staat kan een ieder dit lezen, maar je geeft verklaring waarom je cursisten dit niet zouden mogen doen. Zo komt het over als dat je anderen beperkingen oplegt in hun keuzen van spirituele pad, omdat het als voorwaarde gesteld is. Dat zou dus betekenen Pascal dat je cursisten bv niet naar de workshops van Ina Custers mogen, terwijl jij daar zelf deelnemer bent. Omdat je hier ook een podium zocht om te reageren op zaken die betrekking hebben op The Temple of Starlight, heb ik je hier die vraag gesteld en niet op je eigen pagina. Een logische gevolg dus op wat je hier schrijft. Daardoor begon ik me oprecht af te vragen wat hier gaande is en waarom dit zo gesteld wordt aan jouw leerlingen. Wellicht heb je er een hele goede reden voor die zeer aan namelijk is, dat had ik dan graag hier of nog beter, op je eigen site willen lezen. Dat ik er hier een vraag over stel heeft dus wat mij betreft absoluut niets met een vooroordeel te maken.

   Groetjes Barry

   Verwijderen
  6. Hoi Barry,

   Ik had al gereageerd, maar om de een of anderen reden is mijn reactie nog niet zichtbaar. Maar naar aanleiding van je berichtje kan ik alleen maar zeggen dat ik toch echt bang ben dat je verkeerde conclusies trekt op basis van persoonlijke en subjectieve interpretatie. Ik kan er niets anders van maken helaas.

   En ter verduidelijking; geen twee magische leerwegen tegelijkertijd volgen, niet naar een workshop mogen, en iemand belemmeren in zijn persoonlijke ontwikkeling, lijken mij allemaal nogal verschillende dingen, die je wel op één hoop gooit. Dit getuigd in mijn ogen van nogal een gebrek aan nuance. Veel meer woorden wil ik er niet aan vuil maken.

   Groetjes Pascal

   Verwijderen
  7. Beste Pascal, maar nu geef je nog steeds geen antwoord op de vraag waarom jouw leerlingen naast de deelname aan jouw studiegroep geen andere magische leerweg mogen volgen, terwijl je dat zelf wel doet. Graag even bij deze vraag blijven. De lezers zien hier liever een oprecht antwoord op dan hoe zij nu moeten toezien hoe jij jezelf hier ongeloofwaardig maakt, door de bochten waarin jij je nu wringt. Er is toch niets mis aan het antwoord op deze vraag, mogen we hopen?

   Groetjes, Barry

   Verwijderen
  8. Ik heb wel antwoord op je vraag gegeven, maar dat is niet wat je wilt horen, en daarom zie het niet.

   Ik ben van mening dat het niet zoveel uitmaakt wat ik hier zeg, de conclusies zijn toch al getrokken. Ik stop er dus ook mee. Ik heb je aangeboden persoonlijk antwoord te geven, maar daar ga je niet op in. Waarom zou ik hier tekst en uitleg moeten geven? Ik ben jullie geen verantwoording schuldig, op geen enkele wijze.

   Groetjes
   Pascal

   Verwijderen
  9. Oh, Pascal ga je op deze toer. Je laat weer de best kant van jezelf zien. Achter de schermen tekst en uitleg geven daar heeft niemand wat aan in deze openbare discussie. Bovendien gaat het over iets wat openbaar op je eigen website staat en je geeft absoluut geen antwoord, je geeft antwoord op sucendaire zaken. Dat is jammer want nu gaan de lezers iets voor je invullen, wat je in alle redelijkheid zou kunnen beantwoorden. Maar daar ben je dus duidelijk niet toe bereid.

   Groetjes, Barry

   Verwijderen
 102. Wat ook opvalt is dat sinds Mirjam niet meer bij de TOS zit dat er geen inhoudelijke zaken uit de TOS of ritualen meer op Sterzoeker verschijnen. Het zou toch niet dat Mirjam ook........?

  BeantwoordenVerwijderen
 103. Goed dat hier nog steeds aandacht aan wordt besteed. Kwakzalverij is het!

  BeantwoordenVerwijderen
 104. Even over Pascal (dat is wat anders dan voor Pascal).
  Wat bij Custers in de kas vloeit komt niet bij Pascal in de knip. Zo simpel ligt dat. Natuurlijk is hij de bedonderd of te stom om dat toe te geven maar we kunnen dat op de vingers van een blinde houthakker natellen omdat dit een overbekend verhaal is. Geld, geld en nog eens geld. Daar gaat het om. Wacht even .... zwart geld, wel te verstaan.

  Hallo, is de fiscus wakker!!

  BeantwoordenVerwijderen
 105. Nog even dit. Bestaan er in deze tijd echt nog mensen die zich de wet laten voorschrijven door ene Pascal, deze zelfverheven idioot die zichzelf wijs maakt dat hij goddelijke gaven heeft? Nee toch!

  Ga daarheen waar je wilt gaan en blaas lui als Pascal van je pad af. Als je je geld snel wilt kwijtraken kan je ook naar de kermis gaan. Kom je ook misselijk terug (net als bij Custers) maar dan heb je misschien lol gehad (dat heb je niet bij Custers). Doei!

  BeantwoordenVerwijderen
 106. haha, ja hebben jullie al de nieuwe blogserie van mevrouw Custers gelezen? We lachen wel, maar het is om te huilen dit. Daar laat zij zich ook weer van haar beste kant zien. Wij deugen allemaal niet en moeten daarom nodig bij haar op cursus, om onze gaven te ontwikkelen.

  Ook de uitgevers van spirituele en magische boeken deugen niet, in haar laaste blog. Nee, u moet bij mevrouw Custers boeken kopen, die zijn wel goed.

  Het mens Custers wordt steeds walgelijker in haar uitingen om zichzelf over de rug van anderen te verijken, want dat is de boodschap die hier verkocht wordt, meer is het niet. Lees hier deze walgelijke blogs, bah, en dat noemt zich een magus : http://inacusters.wordpress.com/2013/03/15/de-zeven-fouten-tip-6/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een fantasie heeft dat mens Custers.
   Wat vinden jullie trouwens van haar line-age fotogalerij?
   http://www.templeofstarlight.eu/content/hall-fame-golden-dawn-servants-light-fraternity-inner-light-photos-archives

   Verwijderen
  2. denk dat haar zwarte magie 3x op haarzelf terug aan het torpederen is.......aangezien ze dagelijks de hele dag zwarte magie bedrijft en Baphomet aanroept is ze helemaal getransformeerd tot Madamme Mikmak

   Verwijderen
 107. Custers,Pascal en al hun volgelingen .... allemaal mensen die denken dat de zon uit hun reet schijnt. Ze hebben niks nuttigers te doen, triest. Inmiddels lopen ze in de kijker bij de overheid. Let op de krant.

  BeantwoordenVerwijderen
 108. Welke krant? Dat willen we lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 109. Nu staan er zelfs geen prijzen meer online... lekker transparant.

  BeantwoordenVerwijderen
 110. Custers heeft weer eens flink het slachtoffer, over Sterzoeker, lopen uithangen en is daar over gaan huilen bij Dolores en Cooper. ze doet het voorkomen dat er een groep Nederlandse magiers tegen haar is. Dolores en Cooper hebben het nog voor haar opgenomen ook. Geen enkele magier echter heeft iets tegen haar, maar wel tegen haar goedkope magie en haar valse manier van verkooppraatjes en van mensen lokkerij voor haar veel te dure lessen. Daar ging ook sterzoeker over. Als Cooper en Dolores zich eens zouden verdiepen in wat Custers aleen allemaal op het internet uitspook, met haar 7 verschillende webpagina's, die allemaal dienen te verkoop van haar cursussen, dan hadden ze dit vast en zeker niet geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht een idee om deze website onder hun ogen te brengen..........dat mens Custers gaat zover, dat ze doet wat ze wil.........wat de eerste en enige regel is van de satanskerk do what thy will ! zonder ook maar aan enig gevoel van haar medemens te denken, en brengt dit over op een paar zwakbegaafde volgelingen, althans haar hersenspoeling maakt je vanzelf wel zwakbegaafd, volgens mij heeft ze een cursus hoe wek ik het oerbrein op bij mijn volgelingen gevolgd.....................mijn dochter is slachtoffer van die heks dus ik heb reden genoeg en weet genoeg om dit te schrijven, en iedereen bezit overigens magie ! Maar ja niet iedereen zet zichzelf op een troon compleet met scepter !

   Verwijderen
 111. Een familielid van mij zit erbij. Als ik waarschuw dat het een sekte betreft die geldbelust is (ik had dit artikel niet eens gelezen om dat al door te hebben), is de reactie zeer fel....de reactie spreekt al boekdelen. Ondertussen heeft mijn naaste familielid een zeer vreemde zwarte blik in de ogen gekregen en denkt alleen nog maar in termen die ingeprent zijn via de workshop die hij gevolgd heeft waarbij het antwoord al direkt klaarstaat, de lesmethodes slaan duidelijk goed aan. Het is pure hersenspoeling. Er is mijn familielid ook persoonlijke info ontfutselt door Ina Custers zelf wat ze weer gebruikt om geliefden van mijn familielid in haar smerige geldmachine te lokken. Ze nodigt geliefden "gratis" uit bij haar "magisch rituele" oplossingspraktijken, geleerd uit de psychotherapie bij bijv. rouwverwerking. Ik snap niet dat het geoorloofd is in dit land. Als ik het zo bekijk is mijn familielid al 20.000 euro lichter gemaakt in zeer korte tijd, en worden geliefden erbij gelokt , waarbij ze gratis aanwezig mogen zijn (later klopt ze hun zak alsnog wel leeg) via magische rituelen waarbij de hele groep getuige is. Dit geeft dan weer meer binding.....zo doorzichtig. Maar helaas zijn psychisch zwakkeren hiervoor te vangen wat zij als geen ander weet met haar semi psychisch/sociale achtergrond ! Ook probeert ze netwerken op te bouwen door mensen persoonlijk kapitaal in vastgoed te laten steken, en hierin allerhande aan haar gerelateerde "kennis" te prediken.....tegen hoge vergoedingen uiteraard. Deze figuur met haar man en moeder als handlanger zou per direkt gestopt dienen te worden !

  BeantwoordenVerwijderen
 112. Ondertussen staat iedereen machteloos toe te kijken hoe Ina Custers binnen de mazen der wet pretendeert het complete universum te beheersen en brengt dit ook zo over op haar discipelen. Het enige doel is geld voor Ina zodat ze haar zelfverheerlijking voort kan zetten en een heel dik inkomen genereert. Ze voert idiote toneelstukken op met nog idiotere rituelen die dan magisch invloed moeten hebben op de leefwereld. Ze zet mensen op tegen overige familieleden die machteloos moeten toezien hoe hun geliefden veranderen in zombies waar geen zinnig woord meer mee valt te converseren. Allemaal voor het vullen van haar eigen bankrekening, het is even smerig als welke haatprediker dan ook. Haar bemoeienis met het privéleven van sekteleden is oneindig groot. De sekteleden zien dit onterecht aan voor, liefde toewijding en aandacht. Dat er nog meer familieleden zijn die pijn ondervinden van haar rituele gekkigheid, daaraan gaat mevrouw Miep Dobbelsteen Custers gewoon aan voorbij. Ze is laten we zeggen, op zijn Jan boerenfluitjes bezig om daarvoor vatbare mensen geld uit de zak te halen. Ondertussen stuurt ze je bij sexuele problemen ook nog door naar vriendjes van haar, zodat het een ontzettend leuke entertainment achtige vertoning is van toneelstukjes over Isis, Baphomet en de duivel, en laten we niet vergeten de fairy queen die zij oproept ! Met een saus van vrije tantra sex, lokt ze een schare jongemannen in haar fuik, die er een bak met geld achterlaten !

  BeantwoordenVerwijderen
 113. Ook jonge vrouwen lokt ze in haar fuik. Dit begint al aardig op een netwerk te lijken van de gemiddelde ordinaire pooier. Jonge mannen en ook jonge vrouwen laten zich voor haar karretje spannen, want voor je godin doe je immers alles tot aan het prostitueren van jezelf toe ! Zeer zeer boos zijn wij op deze sekte, want onze eigen familielid dreigt erin mee te gaan als het al niet zover is, want geheimhouding wordt erin gestampt daar. Er is niets meer over van de persoon die het voorheen was, en er is door de sekte karaktermoord uitgevoerd, wie weet wat ze er nog uitvreten ! (ik vermoed dat ze ook satanische rituelen uitvreten maar kan dit nog niet hard maken maar als dat wel zo is, dan kan de sekte rekenen op een weerstand die zijn weerga niet zal kennen)

  BeantwoordenVerwijderen
 114. Laatste nieuws van Custers.........als ik met mijn buurvrouw over de bezorgdheid over deze "belastingvrije opleiding" lees sekte praat ....weet zij dat binnen een half uur...........over controle van een gek gesproken, wie stalkt wie ??? Ze verbiedt (geeft advies jajaja) familieleden ook al het contact met hun moeder via haar discipelen die verliefd op deze ouwe heks zijn, tja ...............ze zal zelf gefrustreerd zijn omdat ze geen kinderen zelf heeft (Custers), zodat ze de onze maar moet gaan vangen !

  BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails