vrijdag 31 december 2010

Oud en Nieuw is niet overal hetzelfde

Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één…. Gelukkig Nieuwjaar! Elk jaar met Oud en Nieuw wensen we elkaar de beste wensen, eten een oliebol, steken vuurwerk af en proosten met champagne op een goed nieuw jaar. Niet overal op de wereld is de traditie met Oud en Nieuw hetzelfde. In sommige landen wordt Oud en Nieuw gevierd in het voorjaar. En niet overal wordt het 2011. De jaartelling wordt bepaald door cultuur of religie.Israël: Op 20 oktober 2011 wordt het 5772

Het Joods Nieuwjaar wordt op de eerste twee dagen gevierd van de maand Tisjrie. Het jaar is, net als in de Nederlandse kalender, verdeeld over 12 maanden. De jaartelling begint op het jaar waarin volgens het Joods geloof de wereld is geschapen. Het Nieuwjaarsfeest heet Rosj Hasjana. Het duurt twee dagen, maar eigenlijk zijn de eerste tien dagen van de maand Tisjrie een heilige periode. Veel mensen gaan naar de synagoge om te bidden. Ze denken na over wat ze het komende jaar aan hun leven kunnen verbeteren. Ze dragen witte kleren. Op de tekening zie je iemand die op een toeter blaast die gemaakt is van de hoorn van een ram. Dat heet een sjofar. Mensen eten zoete stukjes appel met honing en wensen elkaar een ‘goed en zoet’ jaar.

Verenigde Staten: Op 1 januari wordt het 2011
In veel landen wordt het Nieuwjaar op 1 januari. Dat is zo vastgesteld door de Romeinen, in de tijd van het Romeinse Rijk. Het is niet bedacht door de christelijke kerk, dus er hoort geen christelijk feest bij Nieuwjaar. Maar het is wel zo dat de jaren zijn geteld vanaf het jaar waarin Jezus Christus is geboren. Dat wordt met Kerst gevierd. In de Verenigde Staten is oud en nieuw een echt vriendenfeest. Ze vieren samen oudejaarsavond, New Years Eve. Mensen zoeken elkaar op, in verenigingsgebouwen of bij elkaar thuis. Er is altijd een grote klok waarop iedereen kan zien of het al bijna twaalf uur is.De laatste tien seconden telt iedereen hardop mee. Klokslag twaalf uur wenst iedereen elkaar veel geluk, Happy New Year! Iedereen toost met champagne. En vaak wordt een oud lied gezongen, Auld lang syne.

Thailand: Op 13 april 2011 wordt het 2555
Op de laatste dag van de maand Chaitra, als de maan vol is, wordt het Nieuwjaar. Zo gaat het volgens de kalender van het Theravada boeddhisme. In die kalender hebben mensen de jaren geteld vanaf het jaar waarin Gautama Boeddha is gestorven. Hij was de oprichter van het Boeddhisme. In Thailand wordt aan het begin van het nieuwe jaar een groot feest gevierd, Songkran. Het duurt drie dagen. Het leuke is dat mensen elkaar nat gooien. Ze staan langs de kant van de weg of ze staan in de laadbak van een auto, met een grote bak water of een groot ijsblok dat langzaam smelt. Het is het begin van het regenseizoen, waarin alle gewassen weer beginnen te groeien.

India: Op 20 maart 2011wordt het 2065
In India vieren Hindoes in de lente het Holi-feest. Voor veel mensen is dit het begin van het nieuwe jaar. Het wordt dit jaar 1920. De jaartelling begint vanaf het moment dat de beroemde koning Shalikavan op de troon kwam. Het holi-feest wordt gevierd bij de volle maan in de maand Phagun, als het bij ons maart is. Het is een vrolijk, optimistisch lentefeest. Mensen vieren dat het goede sterker is dan het kwade. Ze wensen elkaar veel geluk in het het nieuwe jaar en ze maken bij elkaar een stip op het voorhoofd, een geluksteken. Ze sprenkelen parfum en water over elkaar heen en ze smeren elkaar in met gekleurd poeder. Dat hebben ze uit een vrolijk verhaal over de halfgod Krishna, die zag dat de herders de herderinnen met gekleurd poeder bestrooiden.

China: Op 3 februari 2011 wordt het 4708
In China wordt het altijd Nieuwjaar tussen eind januari en eind februari. Maar zo heten de maanden niet, de maanden hebben daar een nummer. Op 3 februari wordt het weer maand 1. Chinezen tellen de jaren vanaf dat de grote Gele Keizer aan de macht was in China. Elk jaar krijgt een getal. En ook nog de naam van een dier. Dat heeft met astrologie te maken, zoals bij ons bijvoorbeeld Ram, Weegschaal of Maagd. En dan
heeft een jaar ook nog de naam van een element, metaal, vuur, aarde, water en hout. In de Chinese filosofie zijn deze elementen allemaal even sterk. Het nieuwe jaar 4708is van het Konijn. Nieuwjaarsfeest heet in China Xin Nian, je zegt ‘sein njen’. Volgens de legende is de draak Nian een mensetend roofdier. De mensen kwamen er al snel achter dat hij gevoelig was voor harde knallen en de kleur rood. Daarmee
probeerden ze hem weg te jagen. De mensen komen ‘s avonds bij elkaar en geven elkaar cadeaus in rood pakpapier. Om twaalf uur steken ze veel vuurwerk af, ook al in rood papier. Op straat vieren ze met drakendansen dat Nian wordt weggejaagd.

Marokko: Op 18 december 2010 wordt het 1432.
Op de eerste dag van de maand Moeharram begint in Islamitische landen het nieuwe jaar. Dit jaar wordt het 1429. Moslims laten de jaartelling beginnen vanaf het jaar dat de profeet Mohammed verhuisde van de stad Mekka naar Medina. De eerste dag wordt in de Moskee gevierd. Maar op straat wordt Nieuwjaar gevierd op de tiende dag. Die dag heet Ashura. Volgens de legende stroomt die dag uit alle kranen het water uit de heilige bron Zamzam bij Mekka. Op de dag Ashura moet je rein zijn. Dus iedereen neemt een bad of gooit elkaar nat met het heilige water. Het is een oeroud gebruik om herrie te maken met Nieuwjaar, nog ouder dan de Islam. In Marokko zie je op straat veel groepjes kinderen met fluitjes, trommels en ratels. En er is ook vuurwerk, waarmee het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd.

1 opmerking:

  1. Enige tijd geleden was ik bij een bruiloft, waar een moderne ritueel werd opgevoerd. Ik vond het wel mooi, maar snappen deed ik het niet. Een mevrouw in een paarse jurk voerde de ceremonie uit. Ik heb het ritueel hier liggen, wellicht kan sterzoeker er wat mee?

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails