Soms zit Sterzoeker zo maar wat boeken door te bladeren en vandaag las Sterzoeker iets over de inquisitie. De Inquisitie (van het Latijn inquisitio = onderzoek), voluit: Inquisitio haereticae pravitatis (rechtbank voor ketters), was een rechtbank van de katholieke Kerk, belast met de opsporing, het onderzoek naar en het opleggen van straffen aan ketters. Naast de pauselijke inquisitie bestonden de Spaanse Inquisitie (1478-1834) en de Romeinse inquisitie (1542-1965). Het woord inquisitie komt van de Latijnse term inquisitio, onderzoek.
Een interessant onderwerp waar veel literatuur over te vinden is, daarnaast zijn er vele afbeeldingen gemaakt van rechtszittingen en executies en mijn oog viel vandaag op een afbeelding van een ketter die naar de brandstapel werd gebracht. De veroordeelde ketter was gekleed in een opvallend kostuum.
De Inquisitie was een rechtbank van de rooms-katholieke Kerk en was belast met de opsporing, het onderzoek naar en het opleggen van straffen aan ketters. Was iemand beschuldigt van ketterij dan moest deze persoon bepaalde kentekenen op zijn kleding dragen, waaraan een ieder kon zien dat persoon een veroordeeld ketter was.
In het ergste geval bleef het niet alleen bij deze merktekens, die als boetedoening werden gedragen, maar werd de persoon ter dood veroordeeld. Voor afgaande aan het voltrekken van het vonnis werd de persoon dus letterlijk een boete kleed aangetrokken.
De veroordeelden werden in dit ‘gewijd boetekleed’, het kleed der schande, getooid. Uit de symboliek van de kleuren en tekeningen van hun kleding, sambenitos, (van sacos benitos) en carochas (mijters), zijn aanwijzingen te halen over het lot dat hen te wachten staat.
Als we naar de afbeelding van tot ketter veroordeelden kijken, zien we gekleurde gewaden, costuums en puntmutsen met afbeeldingen. Hier zijn meerdere historische afbeeldingen van te vinden. We ons kunnen dan ook de vraag stellen, waar kwam deze kleding vandaan? Wie maakte deze boete kleden? Was dit een pauselijke instelling, die ook de gewaden van de katholieke priesters en pauzen maken? Of werd dit gedaan door familie van de veroordelen?
Sterzoeker weet het niet, we gaan het verder uitzoeken dus! Of als U het weet, horen wij het graag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten